ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΕΝΗ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΑΜΟΥ
Δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας

H Θεατρική Ομάδα Σάμου γιορτάζει τα 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στα θεατρικά δρώμενα του νομού, παρουσιάζοντας αυτές τις μέρες και μέχρι τις 14/5 το έργο του Μίλαν Κούντερα «Οι Κλειδοκράτορες».

Σε ένα νησί, όπου η επαφή με το θέατρο περιορίζεται σε κάποιες εποχιακές παραστάσεις, συχνά της «αρπαχτής», η ομάδα έρχεται να αποκαταστήσει το θέατρο στα μάτια του κοινού της Σάμου, επιδιώκοντας την ποιότητα.

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου ξεκίνησε το 1984, ύστερα από πρόσκληση της Κινηματογραφικής Λέσχης και κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάνοντας πρόβες στα σπίτια των μελών της, με το « Παραμύθι χωρίς όνομα» του Ι. Καμπανέλλη, που παρέμεινε ημιτελές. Το 1985 ο δήμος παραχωρεί μια αίθουσα στην ομάδα, που ανεβάζει τις « Δάφνες και πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη - Ε. Χαβιάρα με μεγάλη επιτυχία. Ακολουθεί περιοδεία σε Σάμο και Ικαρία, όπου η υποδοχή του κόσμου ήταν συγκινητική.

Το 1986 ανεβάζει την « Φαύστα» του Μποστ, το 1987 τα τρία ελληνικά μονόπρακτα «Η ενοχή» του Μ. Χάκκα , «Θρύψαλα» του Γ. Σκούρτη, « Το μέλλον είναι μόνο δικό μας» του Π. Μάτεσι. Το 1988 η ομάδα ανεξαρτητοποιείται από την Κινηματογραφική Λέσχη και μέχρι σήμερα λειτουργεί ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Την ίδια χρονιά ανεβάζει την « Πολιορκία Β΄» του Α. Σεβαστάκη. Το 1989, « Το σακάκι που βελάζει» του Στ. Στρατίεβ και αρχίζει η συμμετοχή της στις «Συναντήσεις Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου». Το 1993, « Μάνα, μητέρα, μαμά» του Γ. Διαλεγμένου, το 1994, « Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» του Μ. Κορρέ, το 1995 « Το τάβλι» του Κεχαΐδη. Το 1996 η ομάδα αποκτά δική της στέγη, μαζί με την Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, το περιοδικό «Απόπλους» και τη «Μουσική παρέα», σε κτίριο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούν στο δρόμο, αφού η Σάμος δε διαθέτει πολιτιστική υποδομή. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει « Η μικρή μας πόλη» του Θ. Ουάιλντερ, το 1997 το « Μπίτερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις, το 1998 « Πρόβα» του Αρμένη, το 1999 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη. Ολες οι παραστάσεις αποτελούν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για το νησί, αγκαλιάζονται από πλήθος θεατών και συνοδεύονται με συζητήσεις για το εκάστοτε έργο. Συγχρόνως φέρουν τη σφραγίδα της πρωτότυπης σκηνοθεσίας, μουσικής, κοστουμιών, σκηνικών, φωτισμού, δίχως αντιγραφές άλλων παραστάσεων.

Μεγάλη απούσα είναι η πολιτεία στη μεγάλη πολιτιστική προσφορά της ερασιτεχνικής δημιουργίας, καθώς χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια τα «μέγαρα των λίγων», αλλά δε δίνει δεκάρα στις ερασιτεχνικές ομάδες που κρατούν ζωντανά τα κύτταρα της λαϊκής παράδοσης, προβάλλοντας με φαντασία, μεράκι και περίσσευμα ψυχής τον αληθινό πολιτισμό.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ατζέντα (7/5 έως 13/5)
Κυριακή (7/5)
  • Ρειστάλ πιάνου της Εφης Αγραφιώτη (12/5)
    Ρειστάλ πιάνου της Εφης Αγραφιώτη (12/5)
    Τραγούδια του σε ποίηση Κικής Δημουλά, Βασίλη Καλαμαρά, Νίκου Λάζαρη, Γιώργου Λίκου και με δικούς του στίχους, παρουσιάζει ο συνθέτης - μουσικολόγος Γιώργος Λυκούρας, σήμερα, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια, τηλ. 7780.669). Το πρόγραμμα αφιερώνεται στη μνήμη του ποιητή Νίκου - Αλέξη Ασλάνογλου. Προλογίζει ο Β. Καλαμαράς. Τραγουδούν: Δημήτρης Βαρελόπουλος και Παναγιώτα Λουπέτη.
  • Ανδαλουσιανό φλαμέγκο σήμερα (11μμ), στις «Φωνές» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος). Εμφανίζονται οι χορευτές Jose Ruiz και Mariela Carretero, με τη συνοδεία του συγκροτήματος «Romani».
Δευτέρα (8/5)
  • Εγκαινιάζεται σήμερα (8μμ) στην αίθουσα «ΠΕΡΙ-ΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10), έκθεση γλυπτικής της Μαρίας Κυπριανού, με τίτλο «Ανάταση». Το έργο της διακρίνεται για την πλούσια εκφραστική γλώσσα και την έμφαση στις καθαρά πλαστικές αξίες.
  • Στο πλαίσιο των προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, σήμερα (8.30μμ), στην αίθουσά της (Τοσίτσα 11) θα προβληθούν οι ταινίες: «Γιάννης Ρίτσος - Εικόνες» του Τάκη Παπαγιαννίδη, «Νίκος Καζαντζάκης» του Νίκου Ασημακόπουλου και «Η ζωή και το έργο της Μέλπως Αξιώτη» της Γκαίη Αγγελή - Ρεντζή.
  • Εργα για βιολί και πιάνο των Θ. Καρυωτάκη, Γ. Α. Παπαϊωάννου, Δ. Δραγατάκη και Κ. Κυδωνιάτη παρουσιάζουν οι Γιάννης Παπαδημητρίου (βιολί) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), σήμερα (8.30μμ), στην «Κίνηση» (Αιόλου 9 και Πανδρόσου, 1ος όρ.). Επιμέλεια: Γ. Λεωτσάκος.
Τρίτη (9/5)
  • Διήμερο αφιέρωμα στην ποίηση του Γ.Ρίτσου (10,11/5)
    Διήμερο αφιέρωμα στην ποίηση του Γ.Ρίτσου (10,11/5)
    Στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ποιητικές και Λογοτεχνικές Βραδιές», θα πραγματοποιηθεί (8.30μμ) εκδήλωση για το βιβλίο του Θανάση Χειμωνά «ΡΑΜΟΝ» (εκδόσεις «Κέδρος»).
  • Από σήμερα έως τις 28/5 στην αίθουσα τέχνης «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9), παρουσιάζεται έκθεση έργων της Αγνής Ουδινόττι. Πρόκειται για αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας, πλαισιωμένη με έκδοση λευκώματος, στο οποίο ιχνηλατείται η πορεία τριών δεκαετιών ουσιαστικής δημιουργίας.
  • Στις «Φωνές» (Αρτεμώνος 9, Ν. Κόσμος), σήμερα (10.30μμ) η ομάδα κρουστών «Batuka» και χορεύτριες από τη Βραζιλία παρουσιάζουν αφρο-βραζιλιάνικους χορούς.
Τετάρτη (10/5)
  • «Ποίηση του Αγώνα και του Ερωτα» στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλ. Εταιρείας και Τομπάζη 18), όπου πραγματοποιείται διήμερο αφιέρωμα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Σήμερα (8μμ), για το έργο του μεγάλου ποιητή θα μιλήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Μότσιος, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο Κώστας Γιαλίνης. Είσοδος ελεύθερη.
  • Εργα της Ιριδας Ξυλά - Ξαναλάτου φιλοξενούνται στην γκαλερί «Αργώ» (Μέρλιν 8). Πρόκειται για έργα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, με θέμα τη θάλασσα.
Πέμπτη (11/5)
  • Στο πλαίσιο αφιερώματος του «Αετοπούλειου» στον Γιάννη Ρίτσο, σήμερα (8μμ) η πιανίστα Χλόη Μακρή θα ερμηνεύσει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», ενώ αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει ο Γιάννης Καλατζόπουλος. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στην αίθουσα προβολών της ΕΕΣ (Τοσίτσα 11), σήμερα (8.30μμ) θα προβληθούν: «Πορτρέτο του γλύπτη Μέμου Μακρή» από τον Δημήτρη Στουπή, «Χατζηκυριάκος - Γκίκας» από τον Κώστα Αριστόπουλο και «Νίκος Κεσανλής - το πορτρέτο ενός ζωγράφου» από τον Νίκο Φατούρο.
  • Εργο του Π.Ζουμπουλάκη (12/5)
    Εργο του Π.Ζουμπουλάκη (12/5)
    Τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις συνεχίζονται στην γκαλερί «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Πρόκειται για έκθεση κατασκευών της Ειρήνης Ηλιακοπούλου (στο επάνω επίπεδο), έκθεση φωτογραφίας του Παναγιώτη Πλουμή (στο μεσαίο επίπεδο) και έκθεση ζωγραφικής της Ιόλης Ξιφαρά (στο κάτω επίπεδο).
Παρασκευή (12/5)
  • Μικρή αναδρομική περιήγηση στο έργο των τελευταίων 12 χρόνων παρουσιάζει από σήμερα ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ο καλλιτέχνης εκθέτει δύο ενότητες που αποτέλεσαν το πεδίο των εικαστικών και αισθητικών του αναζητήσεων. Η πρώτη είναι τα «Αέναα Τοπία» και η δεύτερη η στροφή στη Φύση.
  • Εργα των Γ. Α. Παπαϊωάννου, Α. Κουντούρωφ και Δ. Δραγατάκη παρουσιάζει η πιανίστρια Εφη Αγραφιώτη, σήμερα (8.30μμ), στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο).
Σάββατο (13/5)
  • Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βενεζουέλας και ελεύθερη είσοδο πραγματοποιείται σήμερα (8μμ), στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41) ρεσιτάλ του Αντρές Καρσιέντε, πιανίστα από τη Βενεζουέλα, με έργα Μπαχ, Μότσαρτ, Στράους και Εστέβεζ.

Εργο της Μαρίας Κυπριανού (8/5)
Εργο της Μαρίας Κυπριανού (8/5)


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ