ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Με ταξικό μίσος και θράσος πολεμούν το λαό

Προκλητικός ο Γ. Παπανδρέου σε χτεσινή του παρέμβαση στη Βουλή

Κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ, ΔΝΤ, οι εργατοπατέρες και τα κόμματά τους είναι σύμμαχοι στον πόλεμο ενάντια στο λαό και σαν τέτοιοι πρέπει να ηττηθούν
Κυβέρνηση, ΣΕΒ, ΕΕ, ΔΝΤ, οι εργατοπατέρες και τα κόμματά τους είναι σύμμαχοι στον πόλεμο ενάντια στο λαό και σαν τέτοιοι πρέπει να ηττηθούν
To μνημόνιο, το εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει μέχρι κεραίας το φιλομονοπωλιακό της πρόγραμμα σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ήταν η σωτηρία της χώρας (!), είπε προκλητικά χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και μπροστά στο νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει από κοινού με την τρόικα και την πλουτοκρατία, προσπάθησε να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τα λαϊκά στρώματα.

Απαντώντας σε Ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι εάν «διώξουμε αύριο» την τρόικα, δεν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν «οι πολίτες» τους επόμενους μήνες. Προσπάθησε, δηλαδή, να φορτώσει στο λαό το χρέος που δημιούργησε η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας και να κρύψει ταυτόχρονα ότι το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανειστών και όχι βέβαια στην πληρωμή μισθών, συντάξεων και υποχρεώσεων σε τομείς όπως η Υγεία και η Πρόνοια, όπου ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με αιματηρές περικοπές και επί της ουσίας στάση πληρωμών από την κυβέρνηση.

Στο ίδιο πνεύμα, και με στόχο να κρύψει ότι η κρίση και το χρέος έχουν την ίδια αιτία, την κερδοφορία δηλαδή των μονοπωλίων, ο Γ. Παπανδρέου είπε ψέματα ότι χωρίς το δάνειο της τρόικας θα «ρημάξει η χώρα από τη μια μέρα στην άλλη, όταν το κράτος θα πάψει να λειτουργεί και οι τράπεζες θα κλείσουν». Ισχυρίστηκε ότι το δάνειο των 110 δισ. ευρώ απέτρεψε τη χρεοκοπία, που ήταν προ των πυλών όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ, υπερασπιζόμενος την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ., ισχυρίστηκε ότι «είναι ανεκτίμητη, αλλά αν δεν την αξιοποιήσουμε, είναι μηδενική».

Αυτό που δεν είπε, είναι ότι η «αξιοποίησή» της από τα κόμματα του κεφαλαίου ταυτίζεται με την παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους, και όχι βέβαια με έργα και υπηρεσίες που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες για το μεγάλο χρέος στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται με τον Α. Σαμαρά «με μια παράταξη που τα τελευταία χρόνια δίδαξε τον καιροσκοπισμό», ενώ «εμείς προχωράμε με εκείνους που θέλουν να αλλάξουμε την Ελλάδα και σας αφήνουμε πίσω».

Επιτιθέμενος ξανά σε όποιον αμφισβητεί την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, ισχυρίστηκε ότι «συντεχνίες, φέουδα και νοοτροπίες των βολεμένων, μικρές και μεγάλες ολιγαρχίες που κάθισαν στο σβέρκο των Ελλήνων, είναι η εξάρτηση που μας έφερε στην εξάρτηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις επιτηρήσεις και τις δουλείες». Κι αυτό όταν είναι αποδεδειγμένο ότι ο μόνος που έχει κάτσει στο σβέρκο του λαού τόσα χρόνια, είναι η πλουτοκρατία και τα κόμματά της, οι σύμμαχοι, δηλαδή, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Κατά τον Γ. Παπανδρέου, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε και συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση «ήταν ιστορικές αποφάσεις για να σταματήσει η πορεία προς τον γκρεμό», αφού, όπως είπε, «κάναμε το παν για να αποφύγουμε τα χειρότερα, με το μικρότερο δυνατό κόστος, χωρίς να πληγωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης ή να εξοντώσουμε την κοινωνία». Εν μέσω, μάλιστα, γενικευμένης κατακραυγής για την πολιτική του δικομματισμού, έφτασε στο σημείο να πει ότι «οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους κατανοούν τις θυσίες, αλλά σήμερα αυτοί που αντιδρούν γιατί τους ακουμπάμε, είναι άλλα συμφέροντα».

Προσυνεννόηση με ΕΕ - ΔΝΤ

Σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι είχε επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντ. Στος Καν από τον περασμένο Νοέμβρη, είπε ότι το πρόσφατο βίντεο που προβλήθηκε «δεν είναι καμία αποκάλυψη», αφού ο ίδιος, όπως είπε, δημόσια είχε πει ότι έκανε επαφές με το ΔΝΤ. «Και επαφές έχω και θα συνεχίσω να έχω για να σώσω την πατρίδα και ήταν καθήκον μου να προετοιμαστώ για κάθε ενδεχόμενο και κακοτοπιά που θα έβρισκε την Ελλάδα λόγω του χρέους και της αναξιοπιστίας που κληρονομήσαμε», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας ότι η προσφυγή στην τρόικα ήταν προσυνεννοημένη μεταξύ των εταίρων, σαν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου ενάντια στο λαό.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα πως όσοι τον κατηγορούν ότι «κάνει τη δουλειά των Αμερικάνων», του θυμίζουν «τους πατριδοκάπηλους που έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα του ότι ήταν πράκτορας των Αμερικάνων», ενώ δίνοντας προσωπικό τόνο, είπε ότι μετά τη δικτατορία «η δεξιά είχε τότε κυκλοφορήσει ευρέως ότι ο γιος του Ανδρέα ήταν αξιωματικός στον αμερικανικό στρατό στο Βιετνάμ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΗ
Διαχρονική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων

Υποταγμένη στην καπιταλιστική κερδοφορία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως επιβεβαίωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Τον ισχυρισμό ότι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το κράτος δεν απεμπολεί τον έλεγχό του στην επιχείρηση, ανέπτυξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ., η κυβέρνηση, σε συνέχεια της μετοχοποίησης της ΔΕΗ από το δικομματισμό, ετοιμάζεται να πουλήσει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το κράτος, από το 51% να περιοριστεί στο 34%.

Υπερασπιζόμενος το νέο γύρο ιδιωτικοποίησης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό αποτελεί «μια ευκαιρία ώστε η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας, να εξασφαλίσει νέες αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητές της προς της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ομολόγησε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας, μέχρι το 2013, όπως έχει συναποφασιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοσκοπίας για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, κατά τον Γ. Παπανδρέου, η παρουσία επενδυτών συνολικά στις δημόσιες επιχειρήσεις «θα διασφαλίσει ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε κανείς άλλος, θα διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά, ως φέουδο για απονομή ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με την πρόσληψη και διευκόλυνση "ημετέρων", φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με κόστος καθημερινό για το νοικοκυριό του».

Η πρόκληση για το λαό είναι τεράστια. Τα κόμματα του κεφαλαίου ήταν αυτά που μετέτρεψαν τις κατ' ευφημισμόν δημόσιες επιχειρήσεις σε κομματικά τους φέουδα για να σταθεροποιήσουν την αστική εξουσία και τώρα ζητάνε τα ρέστα από το λαό, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν με άθλια ιδεολογήματα τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, είπε ακόμα ότι τα σχέδια για τη ΔΕΗ συνιστούν «ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και στην περιφέρεια και την ΕΕ».

Εμφανιζόμενος ως καλύτερος μεσίτης από τη ΝΔ στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, περιέγραψε τη διαφορά του με τον άλλο πυλώνα του δικομματισμού στο ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ στην πώληση του ΟΤΕ, αλλά θα προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ «με διαφάνεια και τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει μια σωστή τιμή, η καλύτερη δυνατή τιμή».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού, όπως είπε, «το συνολικό ύψος για τις ιδιωτικές - κατά βάση - επενδύσεις στα έργα των ανανεώσιμων πηγών στη δεκαετία 2010-2020 θα αγγίξει τα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται και οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, παρά τις φραστικές κορόνες, δε διαφώνησε με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά φάνηκε να έχει ενστάσεις μόνο για το τίμημα, αφού είπε χαρακτηριστικά: «Εάν μιλούσαμε για 10 δισ., για 5 δισ., να το συζητήσουμε. Οχι όμως να δώσουμε τη ΔΕΗ για ψίχουλα και μάλιστα πρώτη - πρώτη. Ας δούμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα και αφήστε τελευταία τη ΔΕΗ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ σε λαϊκή οικονομία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, επισημαίνει: «Η λαϊκή οικογένεια πληρώνει ήδη ακριβά και θα πληρώσει ακόμα ακριβότερα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε κρατήσει τον έλεγχο η κυβέρνηση, είτε όχι. Το ίδιο καταστροφικές θα είναι και οι συνέπειες για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Η λύση που συμφέρει το λαό είναι μία: Κοινωνικοποιημένη ΔΕΗ, ενιαίος φορέας ενέργειας σε λαϊκή οικονομία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ