Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η «εξυγίανση» και τα χρέη των δήμων

Το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης, που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση και στο οποίο θα ενταχθούν υπερχρεωμένοι δήμοι, στην πραγματικότητα φέρνει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, «πάγωμα» προσλήψεων, υποβάθμιση, ακόμα και κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών, που, έτσι κι αλλιώς, ήταν υποτυπώδεις και υποβαθμισμένες και κάλυπταν ορισμένες ανάγκες μικρού μέρους λαϊκών οικογενειών, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων. Στην ουσία, κόβεται κάθε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (σ.σ. και αυτά είναι χρήματα των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών) των χρεωμένων δήμων, για να πληρωθούν οι τράπεζες που τους δανειοδότησαν. Ολα αυτά προβλέπονται από τον αντιδραστικό «Καλλικράτη». Στόχος του προγράμματος, όπως λέει η κυβέρνηση, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων και η υλοποίηση μιας συνολικής πολιτικής εξορθολογισμού των οικονομικών των δήμων. Χρέη, λοιπόν, που πρέπει να εξαλειφθούν... Από πού, όμως, ξεφύτρωσαν αυτά τα περίφημα χρέη;

Είναι γνωστό ότι ένας δήμος, για να εκτελέσει ένα έργο, πρέπει να συνεργαστεί με επιχειρηματίες. Αυτό προβλέπουν τα προγράμματα (ΕΠΤΑ, ΘΗΣΕΑΣ πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΠΑ) που έχουν εγκρίνει κυβέρνηση και όλοι ανεξαιρέτως οι δήμαρχοι που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι κάθε δήμος δε δρομολογεί και εκτελεί έργα με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Οι δήμοι λειτουργούν σαν μεσάζοντες, για να παίρνουν δουλειές οι επιχειρηματίες. Είναι κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και υλοποιούν την ίδια πολιτική. Ενας δήμος που θέλει να πάρει κάποιο κοινοτικό «πακέτο» θα κάνει συγκεκριμένο έργο που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι έργα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, έργα, δηλαδή, από τα οποία ο επιχειρηματίας θα βγάλει υπέρογκα κέρδη. Ετσι, οι δήμοι δίνουν λεφτά που έχουν μαζέψει από τη φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών και των εργατών στους επιχειρηματίες, στήνουν μια Σύμπραξη (σ.σ. ΣΔΙΤ) και στη συνέχεια το ταμείο είναι μείον... Παρατηρείται, λοιπόν, το φαινόμενο τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο, δημοτικές αρχές να στήνουν μπίζνες με εταιρείες, για γήπεδα γκολφ, εμπορικά κέντρα κ.ά.

Ορισμένοι τέτοιοι δήμαρχοι, κατά καιρούς, εμφανίζονται υποκριτικά να διαμαρτύρονται, για τους παρακρατημένους πόρους. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Μήπως οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αν έπαιρναν αυτά τα λεφτά από την κεντρική διοίκηση, θα τα ξόδευαν για έργα και δράσεις που θα εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες; Η εμπειρία έχει δείξει το αντίθετο. Αυτή η κατάσταση θα χειροτερέψει. Τώρα που καλούνται δήμοι και περιφέρειες να υλοποιήσουν τον «Καλλικράτη», τις κατευθύνσεις του ΕΣΠΑ, μετατρέπονται πλήρως σε γραφεία και τμήματα πολυεθνικών και μονοπωλιακών ομίλων που μοιράζουν έργα... Κάπως έτσι δημιουργούνται τα χρέη που εμφανίζουν οι δήμοι και που τα «σπασμένα» τους θα τα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Που με τη λεγόμενη εξυγίανση θα πουλούν κάποιες προνοιακές ή άλλες υπηρεσίες στο λαό σε ακόμη πιο τσουχτερές τιμές απ' ό,τι μέχρι τώρα, ενώ θα επιβάλλουν γενικά υπέρογκα τέλη και φόρους.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και στις δημοτικές αρχές και παρατάξεις, οι οποίες στήριξαν και στηρίζουν τον «Καλλικράτη», που φέρνει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ