ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Συνεχίζεται σήμερα η απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, θα γίνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22).

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι συνταξιουχικών Σωματείων και Ομοσπονδιών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την άρνηση του υπουργού να συναντήσει την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στηλίτευσε ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ αλλά και την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, σε μια διαρκή αντιλαϊκή σκυταλοδρομία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, που προωθείται με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων και το «τζογάρισμα» των εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με δραματικές συνέπειες για τις παροχές, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ολόκληρων τομέων της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, στην εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων. Για όλα τα παραπάνω και μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα ενταθούν.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απηύθυνε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Θεωρούμε τον αγώνα σας δικό μας αγώνα», τόνισε και υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα και ξηλώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Μήπως από αυτά που έκοψαν σε μας έδωσαν σε σας;», αναρωτήθηκε και επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση συνταξιούχους και νέους εργαζόμενους για να κρυφτούν οι ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της. «Ξέρουμε πολύ καλά, συνάδελφοι, ότι λύση δεν θα δώσουν τα δικαστήρια. Τη λύση θα τη δώσει το ιερό πεζοδρόμιο», τόνισε και προανήγγειλε συνταξιουχική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη, στο κέντρο της Αθήνας.

«Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση είναι σχέση κόστους - οφέλους», κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, θα συνεχιστεί. «Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε σε ενιαίο μέτωπο με τις συνταξιουχικές οργανώσεις», σημείωσε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της ΠΟΠΟΚΠ. Κάλεσμα αγώνα απηύθυνε η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων πρώην ΟΓΑ.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και συνταξιουχικών Σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε «πιστοποιημένα» ιδιωτικά γραφεία, μεταξύ άλλων για να εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνάνε τις 2.000 και υπάρχουν υποκαταστήματα που βρίσκονται σε κατάσταση τραγικής υποστελέχωσης (σε Εδεσσα, Πολύγυρο, Ιωνία, κ.α.), ετοιμάζονται να κλείσουν υποκαταστήματα (σε Μουδανιά, Αριδαία, Αξιούπολη κ.α.), κλείνουν τμήματα (ταμεία, οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.) και παραχωρούνται αρμοδιότητες στους ιδιώτες.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από τους μεταλλωρύχους και το Συνδικάτο τους!

Αυτοκινητοπορεία συμπαράστασης και καταδίκης της εργοδοτικής τρομοκρατίας

Αυτοκινητοπορεία ενάντια στις επιχειρούμενες απολύσεις συνδικαλιστών με στόχο το χτύπημα του Συνδικάτου Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Η αυτοκινητοπορεία ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και αφού το κομβόι των οχημάτων, με τα λάβαρα του ΠΑΜΕ και των σωματείων να ανεμίζουν, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης, κατέληξε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Εκεί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, όπου απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Θ. Κουτσουράς, και ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ, Νίκος Τζανετής, στον οποίο - όπως και στον γραμματέα του Σωματείου - από την περασμένη βδομάδα έχει απαγορευτεί από την εργοδοσία («Εdimac») η είσοδος στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Ο Θ. Κουτσουράς ανέδειξε ότι στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι τα σωματεία και η λειτουργία τους, και ξεκαθάρισε πως το κύμα συμπαράστασης που ξεδιπλώνεται μέρες τώρα «δεν θα σταματήσει μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι μεταλλωρύχοι».

Ο Ν. Τζανετής ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη που εκφράστηκε και σημείωσε πως όσο κι αν προσπαθεί η εργοδοσία να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, σε περίοδο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι μεταλλωρύχοι δεν θα σταματήσουν να παλεύουν για να μπαίνουν και να βγαίνουν ασφαλείς μέσα στις στοές και να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αποφασιστικά τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία, στο απεργιακό δικαίωμα, και επιδιώκοντας να επιβάλει 10 ώρες δουλειάς τη μέρα.

Νέα ψηφίσματα συμπαράστασης

Στο μεταξύ συνεχίζει να μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασης στους μεταλλωρύχους, καθώς καθημερινά και νέα σωματεία με ψηφίσματά τους εκφράζουν την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και καταδικάζουν την επίθεση της εργοδοσίας. Στα ήδη δεκάδες σωματεία προστέθηκαν τα εξής: Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας, Εργαζομένων «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας», Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, Εργατικό Κέντρο Μήλου, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας, Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες», Μηχανοτεχνίτες και Βοηθοί Ν. Φωκίδας «Ο Τεχνίτης», Χειριστών - Βοηθών - Τεχνικού Προσωπικού Εκσκαπτικών, Ανυψωτικών, Οδοποιητικών και Γεωργικών Μηχανημάτων Ν. Φωκίδας, Εργαζομένων «Speedex Courier» Θεσσαλονίκης και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μέτρα» διαιώνισης των καθυστερήσεων στις συντάξεις

«Στάχτη στα μάτια» των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν επί χρόνια να πάρουν ακόμα και αυτές τις κουτσουρεμένες συντάξεις επιχείρησε να πετάξει, την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, εμφανίζοντας ξανά ως ανακούφιση για τους συνταξιούχους την καταβολή της «εθνικής σύνταξης» και την τοποθέτηση project manager για να «βοηθήσει» στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, που ουσιαστικά ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός είναι η απάντηση προς τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΦΚΑ στην Κρήτη αλλά και συνολικά στις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα.

Οσον αφορά την Κρήτη, ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είναι παραπάνω από 10.000. Στα Χανιά, τον Δεκέμβρη του 2018, έφταναν στις 2.316, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 4.063.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ είναι τέτοια, που σήμερα στο Ηράκλειο υπηρετούν μόνο 70 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 10 ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση. Στα Χανιά υπηρετούν μόνο 49 αφού - πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού - τον Φλεβάρη του 2020 απολύθηκαν οι 12 συμβασιούχοι.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, οι ελλείψεις έχουν ως άμεση επίπτωση την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, που δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο δουλειάς, ενώ από πάνω έγινε και ενοποίηση των Ταμείων αναθέτοντας στον ΕΦΚΑ νέες αρμοδιότητες (ΑΜΚΑ, Μητρώο, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.) χωρίς ανάλογες προσλήψεις.

Επιπλέον, η απουσία σύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού στις υπηρεσίες ΕΦΚΑ, τα προβλήματα στη μηχανογράφηση διογκώνουν συνεχώς το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να πει ο υφυπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να στελεχωθεί πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, η υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη και να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή της, και να σταματήσει συνολικά το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

Απαντώντας ο Π. Τσακλόγου παραδέχτηκε μεν ότι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ «δεν είναι ρόδινη», ωστόσο για κανέναν λόγο δεν αναφέρθηκε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εμφάνισε ως «ενέργειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος» τη «νομοθετική ρύθμιση με την προκαταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης», την «τοποθέτηση project manager», την ...«"ενεργοποίηση" των 100 συνταξιούχων» που καλούνται να επιστρέψουν για δουλειά στον ΕΦΚΑ, την «επιτάχυνση της ψηφιοποίησης» από πόρους του ΕΣΠΑ και άλλα παρόμοια που ουδεμία σχέση έχουν με τα αιτήματα των εργαζομένων για την πραγματική λύση του προβλήματος, οι οποίοι προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση.

Σχολιάζοντας ο Μ. Συντυχάκης την απάντηση του υπουργού, επισήμανε ότι η υποβάθμιση και απαξίωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ «είναι συνειδητή διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, με στόχο την είσοδο των ιδιωτών». Χαρακτήρισε τα «μέτρα» που ανέφερε ο υφυπουργός «εμπαιγμό και εξαπάτηση», που εκτός των άλλων τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων στα Ταμεία, τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» για να καλύψουν τα όσα προωθούνται.

Αύριο η κινητοποίηση για τους εργαζόμενους στην «κοινωφελή εργασία»

Σε στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και παράσταση διαμαρτυρίας, στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, προχωρούν αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

Η κινητοποίηση οργανώνεται καθώς 36.000 εργαζόμενοι στην «κοινωφελή εργασία» βρίσκονται το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι με τη λήξη των προγραμμάτων και την απόλυσή τους. Οπως εξηγούν τα σωματεία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που πετιούνται στην ανεργία αποτελούν κατά κύριο λόγο μακροχρόνια ανέργους και μέλη πολύτεκνων οικογενειών.

«Καμία απόλυση εργαζόμενου στην "κοινωφελή εργασία"!», απαιτούν το Συνδικάτο ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής. Μπροστά στη δίμηνη παράταση που προαναγγέλλει η ΚΕΔΕ, καλούν τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν από τον αγώνα αλλά να διεκδικήσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τα αιτήματά τους. Ακόμα και να ανακοινωθεί η εν λόγω παράταση από την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα, δεν δίνει λύση στα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, τονίζουν τα σωματεία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org