ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες απεργίες και διαδηλώσεις για μισθούς, συνθήκες εργασίας και Ασφαλιστικό

Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσηλευτών στο Λονδίνο

Copyright 2023 The Associated

Από τις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις των νοσηλευτών στο Λονδίνο
Εντείνονται οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ενάντια στις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, που εντείνουν την αντεργατική επίθεση για να υπηρετήσουν τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στη Βρετανία χτες κατέβηκαν σε κοινό απεργιακό αγώνα δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου RCN μαζί με τους εργαζόμενους στα πληρώματα και τις υπηρεσίες των ασθενοφόρων, με κάλεσμα των συνδικάτων Unite και GMB. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας όχι μόνο ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και προσλήψεις προσωπικού και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των επιδομάτων τους.

Η χτεσινή απεργία είναι η πρώτη συντονισμένη αυτών των συνδικάτων που την χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη στην ιστορία των 75 ετών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS). Ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, αναγκάστηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να πιθανολογεί μισθολογικές αυξήσεις των νοσηλευτών για το οικονομικό έτος 2023 - 2024 αλλά όχι για το προηγούμενο (2022 - 2023), επικαλούμενος και πάλι τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.

Οι νοσηλευτές θα κατέβουν σε απεργία και σήμερα, Τρίτη, ενώ το προσωπικό ασθενοφόρων θα απεργήσει την Παρασκευή και οι φυσικοθεραπευτές την Πέμπτη.

Στη Γαλλία οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν με νέες 24ωρες απεργίες που έχουν προκηρύξει για σήμερα αλλά και αύριο οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε Χημική Βιομηχανία, Σιδηροδρόμους, Λιμάνια και Αποβάθρες, Ενέργεια.

Σε νέα κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι 4 Ομοσπονδίες την Παρασκευή προκρίνουν ως στόχο την ενίσχυση της «προσέγγισης ανάμεσα στους διάφορους κλάδους» που χαρακτηρίζουν «σημαντική για την ώθηση και τον συντονισμό των πρωτοβουλιών δράσης στις κατά τόπους περιοχές». Προσθέτουν δε ότι «η βελτίωση και η διεύρυνση του συσχετισμού δυνάμεων είναι απαραίτητες για να κάνει η κυβέρνηση πίσω όσον αφορά τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις».

Η τεράστια συμμετοχή στην πανεθνική απεργία της 31ης Γενάρη και οι μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις που έγιναν σε 240 πόλεις σε όλη τη χώρα ανέδειξαν σημαντικές αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν σε πολλούς εργαζόμενους για την κλιμάκωση της πάλης και συνολικά του αγώνα, για την οργάνωση των εργατοϋπαλλήλων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στη Γερμανία από χτες απεργούν και συνεχίζουν και σήμερα οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι της Deutsche Post AG ενόψει των διαπραγματεύσεων για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διεκδικώντας αύξηση μισθών κατά 15%. Το γερμανικό εργατικό συνδικάτο Verdi κάλεσε τους εργαζόμενους της Deutsche Post σε επιλεγμένες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα να απεργήσουν για δύο μέρες ενόψει των συνομιλιών που θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη. Οι απεργίες θα επηρεάσουν τα κέντρα επιστολών και δεμάτων καθώς και την παράδοση.

Περίπου 42.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις απεργίες στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, σύμφωνα με το συνδικάτο που εκπροσωπεί 160.000 υπαλλήλους της Deutsche Post.

Η Verdi ζητά αυξήσεις μισθών 15% για τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους και 200 ευρώ περισσότερα τον μήνα για τους μαθητευόμενους και τους διπλούς φοιτητές, για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού που εκτοξεύεται και του κόστους ζωής. «Οι εργαζόμενοι πλήττονται ιδιαίτερα από τον υψηλό πληθωρισμό, επειδή πρέπει να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του καθαρού εισοδήματός τους σε τρόφιμα και Ενέργεια», αναφέρει το συνδικάτο.

Και διαδήλωση ενάντια στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Κοπεγχάγη έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση μιας δημόσιας αργίας ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες του αμυντικού τομέα.

Οπως γίνεται ξεκάθαρο, η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Συντηρητικών της Δανίας επιχειρεί να φορτώσει στον λαό τα βάρη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδιασμών και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, τα οποία διαφωνούν με την κατάργηση της Μέρας της Μεγάλης Προσευχής και υπολογίζουν ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι, δηλαδή πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δανία εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Κάτω τα χέρια από τις αργίες μας» και «Οχι στον πόλεμο» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών. Η κατάργηση της αργίας προτάθηκε τον Δεκέμβρη με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας η Κοπεγχάγη σκοπεύει να επιτύχει τρία χρόνια νωρίτερα, το 2030, τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ των κρατών - μελών.

Συγκέντρωση στη Στοκχόλμη

Συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Στοκχόλμης έγιναν το Σάββατο για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές σε ρεύμα κ.λπ. μετά από το κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων στο μετρό και του Σωματείου Οδηγών στα λεωφορεία της εταιρείας «Nobina».

Πολλοί εργαζόμενοι και από άλλους κλάδους, οικοδόμοι, υπάλληλοι στο εμπόριο, καθαριστές κ.λπ., συμμετείχαν στη διαδήλωση όπως και πολλοί Ελληνες μετανάστες μετά από κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Petri Myllykoski, εκπρόσωπος του Σωματείου Οδηγών στα λεωφορεία της εταιρείας «Nobina», οι Eva Fee και Elin Gauffin από τους συλλόγους ενοικιαστών, ο Θοδωρής Χουλιάρας, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, ο Hakan Jonsson από το Συνδικάτο Οικοδόμων στη νότια Σουηδία, και ο Γιάννης Κωνστάντης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο μετρό Στοκχόλμης, που τόνισε την αναγκαιότητα τα πρωτοβάθμια συνδικάτα και η εργατική τάξη να υψώσουν το ανάστημά τους, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία ενάντια στην τρέχουσα κατάσταση.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Λάδι στη φωτιά» της έντασης μετά την κατάρριψη του μπαλονιού

Σε παράγοντα περαιτέρω όξυνσης των αντιπαραθέσεων στις σινο-αμερικανικές σχέσεις εξελίσσεται η κατάρριψη του τεράστιου κινεζικού μπαλονιού το πρωί του Σαββάτου, από αμερικανικό μαχητικό F-22 σε ύψος 18 χλμ. πάνω από τη Νότια Καρολίνα. Τα συντρίμμια του αερόπλοιου, που κατά την Κίνα εξυπηρετεί «μετεωρολογικούς σκοπούς» και κατά το Πεντάγωνο «κατασκοπευτικούς», έπεσαν σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές.

Χτες ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σίε Φενγκ επισήμανε πως η κατάρριψη του αερόπλοιου και οι αμερικανικές ενέργειες σε σχέση με την υπόθεση «επηρέασαν σοβαρά και έπληξαν τις προσπάθειες και την πρόοδο των δύο πλευρών για σταθεροποίηση των σινο-αμερικανικών σχέσεων» μετά τη συνάντηση των ηγετών αμφοτέρων χωρών, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, τον περασμένο Νοέμβρη στο Μπαλί της Ινδονησίας (στο περιθώριο της Συνόδου G20).

Ο Κινέζος υφυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «αδιάκριτη χρήση βίας κατά πολιτικού αερόπλοιου που επρόκειτο να φύγει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ», τονίζοντας πως παραβίασαν «το πνεύμα του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς πρακτικής». Επίσης, τόνισε πως η κινεζική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης» και «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, επιβεβαίωσε ότι είναι κινεζικό και το δεύτερο μπαλόνι που εντοπίστηκε πάνω από την Κολομβία το Σαββατοκύριακο, διευκρινίζοντας πως η χρήση του εξυπηρετεί αμιγώς «πολιτικούς σκοπούς» και έχει περιορισμένη δυνατότητα αυτοπλοήγησης.

Εντονες αντιδράσεις στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την προγραμματισμένη για το περασμένο Σαββατοκύριακο επίσκεψη στο Πεκίνο. Οι Ρεπουμπλικάνοι το αξιοποίησαν αντιπολιτευτικά, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα και σθεναρά. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μαρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, που δήλωσε πως οι Κινέζοι «δεν έριξαν μία ματιά στο Γκραν Κάνιον αλλά στις εγκαταστάσεις πυρηνικών όπλων μας και περιοχές πυραυλικής άμυνας σε όλη τη χώρα».

Επίσης ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Βαλτζ από τη Φλόριντα επιβεβαίωσε πως στελέχη του Πενταγώνου τον είχαν ενημερώσει ότι τα τελευταία λίγα χρόνια (δηλαδή και επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ) «είχαν καταγραφεί συμβάντα με κινέζικα μπαλόνια» όπως, π.χ. πάνω από το Τέξας, τη Χαβάη και τη νήσο Γκουάμ των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, προσπαθώντας να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, κάλεσε τους γερουσιαστές στις 15 Φλεβάρη σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο για το θέμα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νέο κύμα αρκτικού ψύχους πλήττει τις ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, με θερμοκρασίες που καταρρίπτουν ιστορικά ρεκόρ. Στο όρος Ουάσιγκτον του Νιου Χαμσάιρ, το θερμόμετρο το Σάββατο έδειξε 78 βαθμούς Κελσίου υπό του μηδενός. Οι νεκροί άστεγοι και θύματα τροχαίων (εξαιτίας ψύχους) ξεπερνούν τους 50 σε λιγότερο από μία βδομάδα, ενώ παρατηρούνται εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ.-- Ο 27χρονος συνιδρυτής της αμερικανικής νεοναζιστικής οργάνωσης «Μεραρχία Ατομβάφεν» και η 34χρονη συνεργάτιδά του συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όπου κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επίθεση σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτιμόρη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απόδοση χάρης σε «δεκάδες χιλιάδες κρατούμενους», μεταξύ τους και μερικούς απ' αυτούς που συνελήφθησαν στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν καταγραφεί στο Ιράν από τα μέσα Σεπτέμβρη 2022, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Από την απόφαση, που αναμένεται να ευεργετηθούν απ' αυτήν πάνω από 10.000 άτομα, εξαιρούνται μεταξύ άλλων όσοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του εχθρού και όσοι από τους φυλακισμένους έχουν «διπλή ιθαγένεια».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αιματηρή εισβολή του στρατού στην Ιεριχώ

Φονική εισβολή στον καταυλισμό Ακάμπατ Τζαμπρ της Ιεριχούς στη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χτες τα ξημερώματα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, μετά από στενό αποκλεισμό της πόλης επί τουλάχιστον μία βδομάδα, σκοτώνοντας πέντε άνδρες, μέλη της «Χαμάς», και τραυματίζοντας άλλους τρεις, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα μέλη της «Χαμάς» κατηγορούνταν για επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς καταδίκασε τη νέα εισβολή στη Δυτική Οχθη, μετά από εκείνη στις 26 Ιανουαρίου σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν με 10 νεκρούς, ως «καινούργιο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού» από τη νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τις επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Ιεριχώ, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά από την αρχή του 2023 ανέρχεται σε 41 άτομα.

Το ίδιο διάστημα εντείνονται στο Ισραήλ οι κινητοποιήσεις πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου, που μεταξύ άλλων θα δίνουν τη δυνατότητα στη Βουλή (Κνέσετ) με απλή πλειοψηφία να ακυρώνει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ