ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Συγκεντρώνουμε δυνάμεις, δημιουργούμε παντού μέτωπα πάλης»

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Κυριακής
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη της Κυριακής
Βήμα μπροστά στην προσπάθεια για το συντονισμό της δράσης με στόχο την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων με πλαίσιο πάλης και αιτήματα που να απαντούν στη γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας και στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, αποτέλεσε η συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ», με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στο εμπόριο, σωματείων και συνδικαλιστών.

Ομόφωνα όσοι συμμετείχαν κατέληξαν σε ένα πρώτο πρόγραμμα δράσης και συγκεκριμένα:

-- Να πραγματοποιηθεί δεκαήμερο ενημέρωσης του κλάδου και εγγραφών στα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

-- Συντονισμένες μαζικές παρεμβάσεις σε χώρους που έχουν γίνει απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ. Αύριο, Τετάρτη 8 Φλεβάρη, παρέμβαση στα «Πράκτικερ», στον Ταύρο. Την Τετάρτη 15 Φλεβάρη σε κατάστημα του «Βερόπουλου» και την Τετάρτη 22 Φλεβάρη στο πολυκατάστημα «Αττικα».

-- Ολα τα σωματεία με επιστολές τους προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων να απαιτήσουν απόφαση για πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο, ακόμα και απεργιακή κινητοποίηση.

-- Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη για το ζήτημα του Επικουρικού Ταμείου.

Οπως εισηγητικά υπογράμμισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη, «η σημερινή συγκυρία επιβάλλει να επιταχύνουμε το βηματισμό μας για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στο χώρο εργασίας, να ταρακουνήσουμε συνειδήσεις με μαχητική διαφώτιση - σύσκεψη, συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα για αποφασιστική απόρριψη των μέτρων-κόλαση και αποφάσεις αγώνα αντίστασης, σύγκρουσης».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις, μεταξύ αυτών για τη διαχρονική επίθεση στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία στάθηκε ο Θωμάς Χόρτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ».

Κατήγγειλαν τις ευθύνες όσων υπονομεύουν τους αγώνες

Ο Π. Κατράκης, πρόεδρος του σωματείου του Πειραιά, ανέδειξε με παραδείγματα το βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του σωματείου στην επιχείρηση «Sprider». Το σωματείο, είπε, «μέσα σε μια νύχτα στήθηκε από την εργοδοσία, μέσα σε μια νύχτα συμφώνησε στη μείωση μισθών των εργαζομένων».

Εργαζόμενος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στον «Σκλαβενίτη», περιέγραψε ότι «τις εκλογές στο σωματείο οι εργαζόμενοι τις μαθαίνουμε την προηγούμενη μέρα που περνάνε και μας λένε την επόμενη ψηφίζουμε, να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο ασθενείας με ένα ψηφοδέλτιο που μας δίνουν και είναι ήδη σταυρωμένο».

Η Φ. Χαλτσωτάκη, άνεργη, υπογράμμισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως σε αυτή τη χρονική περίοδο έρχεται το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση των ναρκωτικών. «Σου στερούν το δικαίωμα στην εργασία - είπε - αλλά σου επιτρέπουν να καλλιεργείς χασίς στο μπαλκόνι σου. Σου λένε ή με το φόβο ή με τη μαστούρα». Κατήγγειλε τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε από τη μια μιλάνε δήθεν για ενότητα και αγώνα, αλλά από την άλλη θέλουν τον εργαζόμενο μαστουρωμένο.

Ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στα «Πράκτικερ» Γ. Τσεκούρας σημείωσε ότι η εργοδοσία προετοιμάζει τους εργαζόμενους για νέα επίθεση, ενώ κατήγγειλε το ρόλο της ΓΣΕΕ που συνδιαλέγεται με τους εργοδότες για το χτύπημα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και χειροκρότησε την κινητοποίηση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στο «διάλογο».

Η υποταγή δε σώζει

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, φώτισε δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να έχει γρήγορα και αποφασιστικά αποτελέσματα η δουλειά για την οργάνωση των εργαζομένων. «Αποτελεί, όπως είπε, κύριο ζήτημα να βελτιώσουμε, να αλλάξουμε το συσχετισμό δύναμης. Πρώτο καθήκον είναι η εγγραφή των συναδέλφων στα σωματεία και αυτό δεν είναι εύκολη δουλειά». Υπογράμμισε ότι εκτός από το φόβο υπάρχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που επιδρούν αρνητικά στη συνείδηση της εργατικής τάξης. «Είναι λοιπόν ο φόβος πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και μια σειρά άγκυρες που τραβούν τον εργάτη προς τα κάτω. Μπορεί για παράδειγμα να σπάσει ο φόβος αν δεν καταλάβει ο άλλος ότι η υποταγή δεν θα τον σώσει; Και πώς θα σπάσει αυτό, αν δε λειτουργεί κάποιος πρωτοπόρα στο χώρο του, να εξηγεί, να φωτίζει αυτές τις πλευρές, να προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο για το επόμενο διάστημα».

Το ζήτημα των εγγραφών, υπογράμμισε, πρέπει να υπηρετηθεί με ευθύνη και σχέδιο. Πρέπει το κάθε σωματείο να παλέψει άνθρωπο τον άνθρωπο και αυτή είναι πολύπλοκη και σύνθετη δουλειά, «αλλά εδώ πρέπει να αναμετρηθούμε», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ανέδειξε το ζήτημα της ιδιαίτερης δουλειάς που πρέπει να γίνει στις γυναίκες, καθώς αποτελούν και την πλειοψηφία στον κλάδο.

Κατηγοριοποίηση των αστέγων για προγράμματα - «ασπιρίνες»

Με την κατάταξή τους σε κατηγορίες και με επιχορηγήσεις - ασπιρίνες προς τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αλλά και την Αρχιεπισκοπή επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους άστεγους.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, όπως είπε χτες ο υφυπουργός Πρόνοιας Μάρκος Μπόλαρης, θα περιλαμβάνει τέσσερις ή και περισσότερες κατηγορίες αστέγων (π.χ. εκείνοι που μένουν στο δρόμο, που έχασαν το σπίτι τους, που ζουν σε επικίνδυνη στέγη ή σε ακατάλληλη στέγη). Η κατηγοριοποίηση των αστέγων, αν είναι δυνατός ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε ξεκληρισμένους, υπακούει στη λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε, όπως είπε ο υφυπουργός Πρόνοιας, να μπορούν να χρηματοδοτηθούν προγράμματα απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο Κοινωνικό Ταμείο. Αμεσα το υπουργείο Υγείας θα επιχορηγήσει με 400.000 ευρώ το Δήμο Αθηναίων, 100.000 ευρώ το Δήμο Θεσσαλονίκης και 100.000 την Αρχιεπισκοπή, που μαζί με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα αντιμετωπίσουν τη διαμονή και τη σίτιση των αστέγων.

Συλλογή ληγμένων φαρμάκων

Τη δημιουργία συστήματος συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής ληγμένων φαρμάκων απ' τα νοικοκυριά ανακοίνωσε επίσης χτες ο υπουργός Υγείας.

Τα ληγμένα φάρμακα θα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους στα φαρμακεία, και οι φαρμακαποθηκάριοι θα τα μεταφέρουν σε μια μονάδα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στη Μαγούλα, απ' όπου στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο εξωτερικό για καταστροφή ή αδρανοποίηση. Η έλλειψη σχεδιασμού να είναι κρατική αυτή η διαδικασία, δίνει τη δυνατότητα για μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών, έχει ετοιμάσει σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο με τη συμμετοχή ξένων επενδυτών. Οταν ρωτήθηκε γι' αυτό το σχέδιο ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Εμείς δε μιλάμε για τα μελλούμενα, εμείς μιλάμε για τα παρόντα»...

Κατά τα άλλα, ο υπουργός απείλησε χτες με ποινές τις εταιρείες που δε θα συμμορφωθούν με τα μέτρα προστασίας από τη ρύπανση της περιοχής του Ασωπού Ποταμού. Μεταξύ των μέτρων που περιέχει η απόφαση είναι και ενίσχυση του Παρατηρητηρίου Υγείας στο Σχηματάρι με προσωπικό.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Μεταφέρουν το μικροβιολογικό εργαστήριο στο ΚΑΤ

Θύμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η τρικομματική συγκυβέρνηση πέφτει και το μοναδικό δημόσιο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ), από το οποίο αποσπάται το μικροβιολογικό εργαστήριο και μεταφέρεται στο ΚΑΤ για την «καλύτερη ευρυθμία στα πλαίσια της διασύνδεσης των νοσοκομείων».

Ο πραγματικός λόγος είναι η μείωση του κόστους και, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, η μεταφορά του μικροβιολογικού εργαστηρίου είναι η αρχή για τη μεταφορά και άλλων υπηρεσιών, που θα οδηγήσει τελικά στον αφανισμό του ΕΙΑΑ, αφήνοντας την αποκατάσταση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι έκαναν γενική συνέλευση και με απόφασή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετακίνηση του εργαστηρίου, ενώ αποφάσισαν κινητοποιήσεις για να ματαιώσουν τη συρρίκνωση του ΕΙΑΑ. Ηδη το σωματείο έκανε παράσταση στο διοικητή του ΚΑΤ ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταφορά του εργαστηρίου είναι δική του απόφαση, στα πλαίσια της διασύνδεσης των νοσοκομείων.

Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καταδικάζει τη μεταφορά του μικροβιολογικού εργαστηρίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ