ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Μαζική εξαθλίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά

Πάνω από 2,3 εκατ. οι χαρακτηρισμένοι φτωχοί, σύμφωνα με τα υποεκτιμημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στα 6.591 ευρώ το χρόνο συμπιέστηκε το όριο της επίσημης φτώχειας

Βάθεμα της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, ταυτόχρονα με τη διεύρυνση της ανισότητας στην κατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου καταγράφουν ακόμη και τα υποεκτιμημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που αφορούν στο «εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών».

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ (έτους 2011) αφορά στα εισοδήματα των νοικοκυριών για το έτος 2010, δηλαδή προσμετρά μόνο την αρχική φάση της σημερινής στρατηγικής του κεφαλαίου, τα πρώτα από τα μέτρα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Η επίσημη καταγραφή και απεικόνιση βγάζει το ποσοστό της φτώχειας στο 21,4% του πληθυσμού (από 20,1% για το 2009) και αφορά 901.194 λαϊκά νοικοκυριά με 2,34 εκατομμύρια μέλη. Σύμφωνα με τους στατιστικούς δείκτες που καταρτίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020», ο πληθυσμός της χώρας που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού» φτάνει στο 31%.

Η πραγματικότητα είναι βέβαια πολύ χειρότερη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα καθώς με τα επίσημα στοιχεία επιχειρούν να εξωραΐσουν τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων. Η γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου, η εξάπλωση της φτώχειας σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού συμπιέζουν προς τα κάτω το στατιστικό κατώφλι μέτρησης της φτώχειας. Στη βάση αυτών των συνθηκών το υπολογίζουν σήμερα μόλις στα 6.591 ευρώ το άτομο (ή 471 ευρώ το μήνα) από 7.178 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη έρευνα (εισοδήματα 2009). Για τα τετραμελή λαϊκά νοικοκυριά με 2 παιδιά κάτω από 14 ετών, το υπολογίζουν πλέον στα 13.842 ευρώ το χρόνο (από 15.073 ευρώ). Αντίστοιχα, το μέσο «ετήσιο ατομικό εισόδημα» έχει συμπιεστεί στα 12.637 ευρώ (από 13.973 ευρώ) και το μέσο «διαθέσιμο εισόδημα» των νοικοκυριών στα 21.590 ευρώ (από 24.224 ευρώ). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι παρά και τη συμπίεση της βάσης μέτρησης, τα ποσοστά της επίσημα εμφανιζόμενης φτώχειας ανεβαίνουν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα. Επίσης φανερό είναι και το γεγονός ότι οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν έχουν σαφέστατο ταξικό προσανατολισμό.

Τα ποσοστά της επίσημης φτώχειας έχουν σχετική σημασία, αφού «φτωχοί» χαρακτηρίζονται μόνο σε σχέση με τους «άλλους», ορισμός που εξαρχής εξαλείφει τη ραγδαία υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων λαϊκών οικογενειών, την κλοπή του λαϊκού εισοδήματος σε όφελος των μονοπωλίων. Επιπλέον, στη στατιστική έρευνα δεν περιλαμβάνονται ούτε τα επιχειρηματικά κέρδη, ούτε και τα τμήματα του πληθυσμού που έχουν «από χέρι» το τεκμήριο της απόλυτης φτώχειας και του αποκλεισμού, όπως είναι οι «παράνομοι» - σύμφωνα με τους ίδιους - οικονομικοί μετανάστες, οι Ρομά, οι άστεγοι, οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα. Τα κοινωνικά επιδόματα - που με τα σημερινά μέτρα έρχονται να τα διαλύσουν - συνέβαλαν στη μείωση της φτώχειας κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες και οι συντάξεις κατά 20,1 ποσοστιαίες μονάδες...

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών της χώρας αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, στέρησης βασικών αγαθών, ακόμα και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις. Η παιδική φτώχεια (στις ηλικίες μέχρι 17 ετών) εμφανίζεται στο 23,7%. Πολύ πάνω από το γενικό πληθυσμό κινούνται τα ποσοστά της φτώχειας στα μονογονεϊκά νοικοκυριά (43,2%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

- Το 42,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται βασικά είδη διατροφής.

- Το 25,9% του συνολικού πληθυσμού κατοικεί σε σπίτι με στενότητα χώρου (35,8% γα το φτωχό πληθυσμό).

- Το 41,4% του φτωχού πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση κ.ά).

- Το 38,8% του πληθυσμού που έχει πάρει καταναλωτικό δάνειο δυσκολεύεται «πάρα πολύ» στην αποπληρωμή του κ.ά.

ΣΕΒ
Τεχνολογικές καινοτομίες υπό «παραγγελία»

Το μεγάλο κεφάλαιο θέτει προτεραιότητες για την τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγή

Με την τρόικα και τη συγκυβέρνηση να εφαρμόζουν τη σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική «αναδιάρθρωσης» της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να θέσουν τις βάσεις μιας νέας επέλασης του μεγάλου κεφαλαίου, οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες κρίνουν απαραίτητο να χαράξουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές, εντοπίζοντας τους οικονομικούς τομείς που τους ενδιαφέρουν να αναπτυχθούν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή εκδήλωση του ΣΕΒ, για την «παραγωγική ανασυγκρότηση και τις τεχνολογικές προτεραιότητες», όπου έγινε η περιγραφή των τεχνολογικών καινοτομιών - στόχων για το 2020 σε 8 βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η παράθεση αυτή λειτουργεί και σαν «οδηγός» για τους κυβερνώντες, σε σχέση με το ποιες επιχειρηματικές δράσεις οφείλουν να πριμοδοτήσουν κατά προτεραιότητα, αλλά είναι και κάτι πολύ περισσότερο: Αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την επιστημονική - ερευνητική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς για τις απαιτήσεις της αγοράς και τους τομείς που ίσως έχουν ελπίδα να υποστηριχθούν στο μέλλον, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ετσι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες επεμβαίνουν ευθέως, για να θέσουν τις δικές τους απαιτήσεις, πάνω από τις ανάγκες της κοινωνίας, στο ερευνητικό και τεχνολογικό πεδίο.

Οι 8 τομείς που ενδιαφέρουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι: Υγεία, Τρόφιμα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Νανοτεχνολογία, Υλικά και Διεργασίες, Ενέργεια, Περιβάλλον, Μεταφορές. Το ειδικότερο ενδιαφέρον κυμαίνεται από τα νανο- βιο- ιατρικά συστήματα και συσκευές, μέχρι την αδρανοποίηση επικίνδυνων ρύπων, την ηλεκτροκίνηση και τα δίκτυα αισθητήρων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί αξιωματούχοι που περιέγραψαν ουσιαστικά τη χάραξη και υλοποίηση μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την «καρδιά» των Βρυξελλών, εξυπηρετεί την «καρδιά» του μεγάλου κεφαλαίου και μεταφέρεται στην Ελλάδα του μνημονίου, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να εξασφαλιστεί ότι, στο νέο παραγωγικό περιβάλλον, η έρευνα θα υποταχθεί στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΡΙΝΟΥ - ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στην 25ετία η διάρκεια εκμετάλλευσης

Με σύμβαση διάρκειας 25 ετών αντικαθιστά η κυβέρνηση το υφιστάμενο καθεστώς των ανανεώσεων ανά 5ετία, ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τις εταιρείες KAVALA OIL και ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη νότια Καβάλα. Την «Τροποποιητική Σύμβαση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος» υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ε. Λιβιεράτος και σύντομα θα προωθηθεί στη Βουλή για έγκριση, με τη μορφή νομοσχεδίου. Η βασική πρόβλεψη είναι η 25ετής διάρκεια της σύμβασης με τη δυνατότητα ανανέωσης για 2 ακόμη 5ετίες και αιτιολογείται με την ανάγκη επενδύσεων για την καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που όμως δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να βασιστούν σε μια σύμβαση μόνο 5ετούς διάρκειας.

Οι υφιστάμενες συμβάσεις λήγουν στα μέσα του 2013 και αφορούν τον Πρίνο και τη νότια Καβάλα. Επίσης, ο ρόλος των ΕΛΠΕ αντικαθίσταται από την ΕΔΕΥ ΑΕ, το δημόσιο φορέα για την εκχώρηση των υδρογονανθράκων στους ιδιώτες και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του μεριδίου του Δημοσίου, με κλιμακούμενο ποσοστό επί των εσόδων ανάλογα το ύψος ημερήσιας παραγωγής. Είναι προφανές, ότι η «συμμόρφωση» με διεθνείς πρακτικές, που επικαλείται το υπουργείο για την αλλαγή της σύμβασης, σχετίζεται με τα όσα θα ισχύσουν σε πιθανές συμβάσεις για τις νέες περιοχές όπου «τρέχουν» διαγωνισμοί ή έρευνες.

Κλειστές οι λαϊκές αγορές σήμερα

Κλειστές θα είναι και οι λαϊκές αγορές σήμερα, με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, αντιδρώντας, όπως καταγγέλλει, στα νέα βάρβαρα μέτρα εξαθλίωσης του λαού.

ΕΦΕΤ
Αποσύρεται νοθευμένο λάδι

Σογιέλαιο... βαφτισμένο «ελαιόλαδο» παρασκευάστηκε και διακινήθηκε από την εταιρεία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ» που βρίσκεται στο Κιλκίς. Οπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΛΙΟΔΕΝΤΡΟ» και με την ένδειξη «Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο» στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά σογιέλαιο τεχνητά κεχρωσμένο. Η ημερομηνία λήξης της παρτίδας που αποσύρεται είναι 31/12/2015 και το προϊόν κρίθηκε μη ασφαλές. Καλούνται οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Εκτίναξη στα 8,3 δισ. ευρώ

Στα 8,3 δισ. ευρώ εκτινάχτηκαν το Σεπτέμβρη του 2012 οι εμφανιζόμενες «ληξιπρόθεσμες οφειλές» του Δημοσίου (στενός και ευρύτερος τομέας) σε φορείς και ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών σε «εκκρεμότητα» βρίσκονται και επιστροφές φόρου ύψους 738 εκατ. ευρώ. Η διόγκωση που καταγράφηκε στο 9μηνο του 2012 (Γενάρης - Σεπτέμβρης) φτάνει σε 1,6 δισ. ευρώ και ποσοστιαία σε 23%.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών (Σεπτέμβρης 2012):

- Το σύνολο των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» έφτασε σε 8,3 δισ. ευρώ, από 6,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2011 και 5,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2010.

- Οι οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζονται στα 4,5 δισ. ευρώ. Τα 1,4 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, κυρίως για το εφάπαξ που όταν καταβληθεί θα πληρωθεί «κουρεμένο». Οι οφειλές των νοσοκομείων φτάνουν στα 1,8 δισ. ευρώ, των υπουργείων και φορέων στα 934 εκατ. ευρώ και των ΟΤΑ στα 756 εκατ. ευρώ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Σύντομα η απόφαση για την πορεία του έργου

Σύντομα αναμένεται να αποφασίσει ο ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των μεγάλων - κυρίως - επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και για τους κατοίκους των νησιών υπό την προϋπόθεση μιας λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο διαχειριστής, σχετικά με τον αποκλεισμό της εταιρείας «Ελληνικά Καλώδια» από το σχετικό διαγωνισμό και την προσφυγή της στην Κομισιόν, για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ο ΑΔΜΗΕ «θα αξιολογήσει το προτεινόμενο κόστος και τους όρους που έχουν τεθεί και σύντομα θα αποφασίσει για την πορεία του Εργου». Να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο τα «Ελληνικά Καλώδια» και μια Σύμπραξη των εταιρειών «Siemens AE - Prysmian Powerlink Srl - Nexans Norway AS».

Ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι η «Ελληνικά Καλώδια» αποκλείστηκε λόγω έλλειψης τεχνικής εμπειρίας και ότι οι αιτιάσεις της στην Κομισιόν είναι ίδιες με αυτές που απέρριψε το ΣτΕ, στο οποίο επίσης είχε προσφύγει η εταιρεία.

ΛΕΣΒΟΣ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ για τους ψαράδες

Σύσκεψη για τα προβλήματα των ψαράδων και την οργάνωση του αγώνα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Σκάλα Καλλονής στη Λέσβο. Παρέμβαση στη σύσκεψη έκανε το στέλεχος της ΠΑΣΥ Δ. Καραγιάννης, ενώ κεντρικός εισηγητής ήταν ο τέως Διευθυντής Αλιείας Λέσβου Θ. Καλογερογιάννης. Στους συγκεντρωμένους ψαράδες τονίστηκε η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα των ψαράδων με τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Το κοινό σημείο όλων των απόψεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήταν να ισχυροποιηθούν οι τοπικοί αλιευτικοί σύλλογοι. Οι συσκέψεις της ΠΑΣΥ με τους ψαράδες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και σε άλλες περιοχές της Λέσβου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org