ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε Χανιά και Κέρκυρα

Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης, την Κυριακή και την περασμένη Παρασκευή αντίστοιχα

Από την κινητοποίηση στην Κέρκυρα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής
Από την κινητοποίηση στην Κέρκυρα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής
Να κλείσει εδώ και τώρα η ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, που αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών σε βάρος άλλων λαών, απαίτησαν την Κυριακή που μας πέρασε εκατοντάδες διαδηλωτές απ' όλη την Κρήτη, με τη συμμετοχή τους στην παγκρήτια κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης του νησιού.

Η συγκέντρωση έγινε το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης και το παλιό λιμάνι των Χανίων και αμέσως μετά με μηχανοκίνητη πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πύλη της βάσης.

Πρωτοφανής και προκλητική ήταν η παρουσία ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν αποκλείσει το χώρο πολύ μακριά από την πύλη, φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εξοπλισμένοι με χημικά. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους και τους εκπροσώπους των Επιτροπών Ειρήνης του νησιού.

Οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά στο χώρο τις σημαίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το κεντρικό ψήφισμα της συγκέντρωσης επιδόθηκε στον διοικητή της Πτέρυγας Μάχης από τους επικεφαλής των Επιτροπών Ειρήνης.

Δίνοντας συνέχεια στις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Κισσάμου, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζεται ενάντια σε Συρία και Ιράν», την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Δημαρχείο Κισσάμου.

Στην Κέρκυρα

Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στους δρόμους των Χανίων
Η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στους δρόμους των Χανίων
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή και στην Κέρκυρα, από την Επιτροπή Ειρήνης του νησιού, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, αντιδρώντας στον ελλιμενισμό του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS New York».

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία Σαρόκο και περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους του νησιού, πλησίασαν στο λιμάνι, για να υποδεχτούν όπως τους αρμόζει τους φονιάδες των λαών, αλλά και τις τοπικές αρχές που έσπευσαν πρόθυμα στη "δεξίωση" προς τιμήν των ιμπεριαλιστών, παρά την αντίθετες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας ότι είναι ανεπιθύμητα τα πολεμικά πλοία στο νησί.

ΠΓΔΜ
Επιταχύνεται η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Συνεννοήσεις για το «Μνημόνιο Κατανόησης» που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά στο παρασκήνιο η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ, με στόχο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας το «σκόπελο» της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, το ελληνικό ΥΠΕΞ παρέλαβε την περασμένη Δευτέρα την απάντηση της ΠΓΔΜ στην ελληνική πρόταση, η οποία είχε υποβληθεί στις 3 Οκτώβρη 2012, για την υπογραφή «Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ των δύο χωρών.

Το μνημόνιο έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σε επόμενη συνεδρίαση της λυκοσυμμαχίας, αποσπώντας για λογαριασμό της Ελλάδας αόριστες διακηρύξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού που προβάλλει η κυβέρνηση των Σκοπίων.

Με αιχμή το μνημόνιο, στο τέλος Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές στην Αθήνα με την επίσκεψη κλιμακίου Αμερικανών διπλωματών στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Επικεφαλής αυτής της αμερικανικής ομάδας, η οποία είχε ευρύ κύκλο επαφών σε υπηρεσιακό επίπεδο, ήταν η δεύτερη ιεραρχικά διπλωμάτης στην αμερικανική πρεσβεία των Σκοπίων.

Μετά από αυτές τις επαφές, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε στην ΠΓΔΜ την πρόταση για την υπογραφή μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, θα είναι η αποστολή επιστολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά προς το ΝΑΤΟ με την οποία θα αποδέχεται την έναρξη της διαδικασίας για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία;

-- Η κυβέρνηση λέει ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων και πως δε θα υπάρξουν άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Είναι έτσι;

Πρόκειται για ξετσίπωτο ψέμα, με το οποίο τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να διασκεδάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να ενσωματώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις, τόσο κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης των μέτρων, όσο και μετά από αυτή, αν τελικά περάσουν από τη Βουλή. Το ίδιο ψέμα χρησιμοποίησαν προηγούμενα οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, όταν υπέγραφαν το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Τα ίδια έλεγε και ο Ε. Βενιζέλος, όταν το Σεπτέμβρη του 2011 ανακοίνωνε από τη ΔΕΘ το πακέτο των περικοπών για τους δημόσιους υπάλληλους και το χαράτσι της ΔΕΗ. Από τότε ακολούθησαν εκατοντάδες ακόμα μέτρα που χτυπάνε στην καρδιά το λαϊκό εισόδημα, είτε άμεσα, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είτε έμμεσα, με αύξηση του κόστους ζωτικών για τις λαϊκές ανάγκες προϊόντων και υπηρεσιών, με περικοπές σε κρατικές δαπάνες για φάρμακα, Υγεία, Παιδεία και άλλα.

Τα μέτρα που τώρα συζητιούνται, ούτε αποσπασματικά είναι, ούτε βέβαια θα είναι τα τελευταία. Αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών στην Ελλάδα και σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, με τα οποία το κεφάλαιο προσπαθεί να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση και να εκκινήσει από καλύτερες θέσεις την περίοδο της αναιμικής ανάπτυξης, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που σημαίνει ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη, άρα και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Ηδη, στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο προβλέπεται η αναπροσαρμογή τους προς το χειρότερο για το λαό, αν δεν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ακόμα όμως κι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, τα πράγματα δε θα ήταν διαφορετικά, αφού υπάρχει το «σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας» και το «σύμφωνο για το ευρώ», τα οποία συνιστούν συμφωνίες στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, που έχει ψηφίσει και η Ελλάδα.

Το μεν πρώτο προβλέπει αλλεπάλληλα μέτρα και περικοπές, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να παραμένει στα συμφωνημένα επίπεδα. Το δεύτερο προβλέπει διαρκή έγνοια και παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, προκειμένου το λεγόμενο «εργατικό κόστος» στην ΕΕ και σε κάθε χώρα μέλος της να παραμένει σε ανταγωνιστικά επίπεδα, συγκρινόμενο με το αντίστοιχο «κόστος εργασίας» σε άλλες χώρες, άλλες ανταγωνιστικές καπιταλιστικές οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και άλλες. Για να μην υπάρχει μάλιστα καμιά αμφιβολία ότι το επόμενο πακέτο των μέτρων είναι ήδη στα σκαριά, παρά τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης, αρκεί να παρακολουθήσει τη συζήτηση για το νέο δάνειο που απαιτείται προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το «χρηματοδοτικό κενό» που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη επιμήκυνση της δημοσιονομικής της προσαρμογής.

Το κόστος μιας τέτοιας ενδοκαπιταλιστικής ρύθμισης για τη διαχείριση της κρίσης υπολογίζεται χονδρικά σε 18 έως 30 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από νέα δάνεια, άρα με νέα μνημόνια και μέτρα. Καμιά αυταπάτη και καμιά προσμονή να μην έχει ο λαός από όσα προσπαθεί να του φυτέψει στο κεφάλι η αστική προπαγάνδα για να τον κοιμίσει και να τον κάνει συνένοχο στη σφαγή του. Μόνο αυτός μπορεί να βάλει τέλος στο φαύλο κύκλο μέτρα - εκβιασμοί - μέτρα, να κάνει σκόνη τα ψέματα των αστών, οργανώνοντας την πάλη για την ανατροπή τους. Σήμερα δεν αρκεί ο αμυντικός αγώνας για την παρεμπόδιση της μιας ή της άλλης δέσμης μέτρων, τα οποία, ακόμα και αν καταψηφιστούν θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα, αφού είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Τέρμα στα αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να βάλει η συμμαχία και η πάλη του λαού για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Τι συμβαίνει στη Σούδα;

Εντονη κινητικότητα υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στη βάση της Σούδας, με συνεχείς απογειώσεις και προσγειώσεις αμερικανικών και Νατοϊκών αεροπλάνων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παγκρήτιας κινητοποίησης την Κυριακή στα Χανιά, ήταν συνεχείς οι διελεύσεις αμερικανικών αεροπλάνων πάνω από την πόλη, τύπου «V-22». Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στη βάση έχουν σταθμεύσει τις τελευταίες μέρες τρία ιπτάμενα τάνκερ για ανεφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών στον αέρα, ένα αεροπλάνο ηλεκτρονικού πολέμου και ένα αμερικάνικο «C-130». Πρόκειται για ασυνήθιστη δραστηριότητα, πέρα από τα συνηθισμένα, η οποία μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στο λαό, με δεδομένα τα σχέδια επίθεσης σε Συρία και Ιράν, αλλά και το ρόλο που έχει παίξει η βάση σε προηγούμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ