ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν κάνουμε πίσω, μέχρι να βγούμε νικητές!

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε έξω από την πύλη του εργοστασίου και συζήτησε με τους εργάτες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την προηγούμενη Δευτέρα

Οι εργαζόμενοι με το πανό της Σωματειακής τους Επιτροπής, στην πύλη της «Ανακύκλωσης»
Οι εργαζόμενοι με το πανό της Σωματειακής τους Επιτροπής, στην πύλη της «Ανακύκλωσης»
Σε συνεχή κινητοποίηση από την προηγούμενη Δευτέρα βρίσκονται οι 42 εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση», στο Ηράκλειο Κρήτης, που δίνουν μάχη για να παραμείνουν στη δουλειά με όλα τα δικαιώματα.

Η νέα εργοδότρια εταιρεία «Waste Solutions», στην οποία κατοχυρώθηκε η διαχείριση του εργοστασίου για τα επόμενα τρία χρόνια, παρά τη δέσμευσή της ότι θα κρατήσει όλους τους παλιούς εργαζόμενους, με τους ίδιους όρους, όπως γινόταν και τις προηγούμενες φορές που άλλαζε η εργολαβία, τους ανακοίνωσε ότι απολύονται και ότι στη θέση τους σκοπεύει να προσλάβει νέους.

«Μας είπαν ότι θα μας αξιολογήσουν έναν - έναν σε συνέντευξη», μας λένε οι εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης», που τους συναντήσαμε στην πύλη του εργοστασίου. «Ηθελαν να μας δίνουν 600 ευρώ και χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά! Και θα μας δοκίμαζαν για 15 μέρες μήπως και δεν τους κάνουμε! Λες και δεν ξέρουμε πώς είναι να δουλεύεις μέσα στα σκουπίδια... Πολλοί από μας δουλεύουν στο εργοστάσιο μέχρι και 10 χρόνια!».

Από την πρώτη στιγμή που η εργοδότρια εταιρεία πήρε πίσω τις δεσμεύσεις της, οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, με μπροστάρη τη σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τη γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.«Από την αρχή προχωρήσαμε σε συνέλευση. Το κάνουμε κάθε μέρα, για να αποφασίζουμε πώς θα κινηθούμε. Αποφασίσαμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση έξω από το εργοστάσιο, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να χάσουμε έτσι τη δουλειά μας».

Την επόμενη μέρα και με τους εργαζόμενους να έχουν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του εργοστασίου, η εργοδότρια εταιρεία έκανε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. «"Εμείς δε δεσμευτήκαμε τίποτα, η συνάντηση (σ.σ. με το σωματείο) ήταν ...για να γνωριστούμε!", μας είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας».

«Τείχος» σε απειλές και τρομοκρατία

Το ίδιο πρωί άρχισαν οι απειλές και η τρομοκρατία από την εργοδοσία, που έδειξε ότι ενοχλήθηκε από την κινητοποίηση. Αφού κατέθεσε μήνυση, προσπάθησε με τη συνοδεία αστυνομίας να βάλει στο εργοστάσιο κάποιους από τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, για να ξεκινήσουν δουλειά.

«Συζητήσαμε με τους νέους εργαζόμενους, τους εξηγήσαμε πώς έχει η κατάσταση, τους είπαμε ότι η εταιρεία έχει στόχο να μας διασπάσει, να μας φέρει σε αντιπαράθεση, παλιούς και νέους, για να περάσει το δικό της, να μας φέρει τις μειωμένες συμβάσεις. Τους είπαμε ότι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, ότι πριν 3 χρόνια είχαμε δώσει μια μεγάλη απεργιακή μάχη και την κερδίσαμε, ότι μόνο έτσι μπορούμε», λένε στο «Ριζοσπάστη» οι εργαζόμενοι.

Η προσπάθεια της εργοδοσίας, να φέρει σε αντιπαράθεση παλιούς και νέους εργαζόμενους, της γύρισε μπούμερανγκ, παρά το ότι έφτασε στο σημείο να βάλει τους καινούριους να υπογράψουν μέχρι και μηνύσεις κατά των παλιών για δήθεν παρεμπόδιση, πράγμα που φυσικά αρνήθηκαν.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους νέους εργαζόμενους παρέμειναν στο χώρο για συμπαράσταση, κάνοντας σμπαράλια την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει σκηνικό έντασης και προπηλακισμών. Χαρακτηριστικά, ένας από αυτούς είπε: «Είμαι τρία χρόνια άνεργος, έχω τρία παιδιά, έχω ανάγκη τη δουλειά, αλλά μέσα δεν μπαίνω αν δεν ξεκαθαριστεί η κατάσταση».

Η επιθετικότητα και οι προκλήσεις, από την πλευρά της εργοδοσίας, δε σταμάτησαν εκεί. Προσπάθησαν να «σύρουν» και έναν από τους παλιούς εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο, αλλά βρήκαν πάλι «τοίχο». Ο ίδιος τούς απάντησε: «Εγώ δεν μπαίνω, να μπει αυτός (σ.σ. ο άνθρωπος της εργοδοσίας). Δε ντρέπεσαι να θες εργαζόμενους που θα τους πετάς ένα κομμάτι ψωμί και θα πέφτουν σαν τα κοράκια; Βάλε μπροστά τις μηχανές και δούλεψε το εργοστάσιο μόνος σου αν θες!»

Πολύτιμη η πείρα της μεγάλης απεργίας

Ο αγώνας των 42 εργαζομένων στην «Ανακύκλωση» έχει προκαλέσει ένα μαζικό κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από φορείς του Ηρακλείου, σωματεία εργαζομένων, αγροτικούς συλλόγους, δημοτικά συμβούλια.

«Για μας είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη και παρουσία εδώ μαζί μας του κόσμου, άλλων εργαζομένων. Η έμπρακτη αλληλεγγύη, οι δραστηριότητες, η οικονομική βοήθεια που είχαμε και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, μας δίνουν ακόμα περισσότερο πείσμα και δύναμη να αντέξουμε και να συνεχίσουμε», μας είπαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές τις μέρες, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» συγκέντρωσαν χρήματα για έναν από τους νέους εργαζόμενους που βρισκόταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, σαν δείγμα της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Στον αγώνα που δίνουν, παίζει μεγάλο ρόλο η πείρα που αποκόμισαν από προηγούμενες σκληρές μάχες. Πριν από τρία χρόνια, μετά από απεργιακό αγώνα 118 ημερών, κατάφεραν να βγουν νικητές, να μην εφαρμοστεί από την εργοδοσία η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που μείωνε τους μισθούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατά 22% και να ανακληθούν οι τρεις απολύσεις που είχαν γίνει. Είχαν, μάλιστα, καταφέρει να επιβάλουν με την πάλη τους σε όλους τους εργοδότες που αναλάμβαναν τη διαχείριση του εργοστασίου να προσλαμβάνεται το ίδιο προσωπικό και με τους ίδιους όρους.

Οπως τότε, έτσι και τώρα, έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, τις συλλογικές αποφάσεις, τη σωματειακή επιτροπή του εργοστασίου. «Εχουμε μάθει πως μόνο όλοι μαζί ενωμένοι, Ελληνες και μετανάστες, μπορούμε να σπάσουμε την τρομοκρατία της εργοδοσίας, να καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτά που διεκδικούμε. Η οργάνωση και η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», λένε στο «Ριζοσπάστη».

Κανένας εφησυχασμός!

Ολο το προηγούμενο διάστημα και μετά το μεγάλο απεργιακό αγώνα, δεν επαναπαύτηκαν, δε συμβιβάστηκαν με τα λίγα. Πρωτοστάτησαν σε όλες τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες των τελευταίων χρόνων, δίνοντας δυναμικό «παρών» στα καλέσματα του ΠΑΜΕ και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Πήραν πρωτοβουλίες, συνέχισαν να δουλεύουν με αγωνιστικό προσανατολισμό. Δεν εφησυχάστηκαν από τις υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έδειξαν ετοιμότητα μπροστά στις εξελίξεις και τα νέα μέτρα.

Οι 42 εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος. Μας λένε: «Πλέον ξέρουμε τι περιμένουμε, τι κινήσεις κάνει η εργοδοσία και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε γρήγορες, οργανωμένες κινήσεις και πόσο σημαντικό είναι να συμμετέχουμε όλοι σε αυτές. Ετσι θα σπάσουμε το φόβο.

Γι' αυτό δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε για το αυτονόητο: τη δουλειά και τη ζωή μας. Την αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους! Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στην πύλη του εργοστασίου για όσο χρειαστεί. Ο αγώνας μας θα λήξει μόνο όταν μπούμε ξανά για δουλειά με τους μισθούς και τα δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με το σπαθί μας, μέσα από σκληρούς αγώνες και θυσίες».

Εξω από την πύλη του εργοστασίου συνεχίζουν να κρατάνε με ψηλά το κεφάλι το πανό της σωματειακής επιτροπής τους που γράφει: «Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά»...


Β. Σ.


Κινητοποιήσεις και στα Γιάννενα

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στα Γιάννενα. Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων, αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθούν δύο νέες 24ωρες απεργίες, που ολοκληρώθηκαν χτες Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, επίσης, να παρθούν μέτρα ασφαλείας και προστασίας στο χώρο της δουλειάς.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της εργοδοσίας, το Σωματείο καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλα ότι όλες αυτές τις μέρες «προσπαθεί με εκβιασμούς να μαζέψει υπογραφές από τους εργαζόμενους για να σπάσει η απεργία. Κάλεσε μάλιστα και την Αστυνομία στο χώρο του εργοστασίου, απειλώντας με μηνύσεις εργαζόμενους που αγωνίζονται και το σωματείο τους. Ταυτόχρονα, πιέζει εργαζόμενους να μηνύσουν τους εργάτες συναδέλφους τους».

Τονίζει ακόμα ότι η εργοδοσία επιχειρεί να περάσει στους εργαζόμενους τη λογική ότι «δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να δουλεύουν ως σύγχρονοι δούλοι, να βάζουν καθημερινά σε ρίσκο την υγεία τους και τη ζωή τους, στον απέραντο και επικίνδυνο σκουπιδότοπο που αποτελεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο, για να αυξάνονται τα κέρδη του επιχειρηματία». Η Γενική Συνέλευση εκφράζει, επίσης, την αλληλεγγύη της στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ