ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Τρίμηνη διαθεσιμότητα στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου

Σε συνέλευση καλεί αύριο το σωματείο

Σε διαθεσιμότητα από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοέμβρη και για τρεις μήνες αποφάσισε μονομερώς να θέσει η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» όλο το προσωπικό του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο. Αυτή την ενημέρωση έκαναν στο σωματείο, σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ελάχιστους μήνες από τη βίαιη καταστολή με δυνάμεις των ΜΑΤ της ηρωικής πολύμηνης απεργίας των χαλυβουργών του Ασπροπύργου, μετά από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) υποστηρίζοντας, ότι το εργοστάσιο πρέπει να ανοίξει. Μετά από άγρια επίθεση που είχε εξαπολυθεί μέσω των ΜΜΕ, ότι οι εργάτες κρατάνε το εργοστάσιο κλειστό, ήρθε ο ίδιος ο εργοδότης να το κλείσει ομολογώντας ότι το μόνο που επιδίωκε ήταν να σπάσει τον περήφανο αγώνα των χαλυβουργών. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι στον καπιταλισμό τα εργοστάσια είναι ανοικτά μόνο όπως και όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάθε επιχειρηματία.

Στη συνάντηση η εργοδοσία επανέλαβε πως η επιχείρηση έχει πρόβλημα «ανταγωνιστικότητας» και μείωση παραγγελιών και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει μόνη της στις διαθεσιμότητες, όπως της δίνουν το δικαίωμα οι αντεργατικοί νόμοι. Κάτι που σημαίνει, ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 50% των μισθών χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει και μετά τους τρεις μήνες, καθώς η εργοδοσία άφησε ανοιχτό... αν «δεν αλλάξει η κατάσταση» να προχωρήσει και σε περαιτέρω αντεργατικές παρεμβάσεις.

Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση που πήρε από το ΔΣ του Σωματείου το οποίο ομόφωνα απέρριψε τις προκλητικές αντεργατικές αξιώσεις της εργοδοσίας. Για το λόγο αυτό αύριο Πέμπτη προχωράει σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις 3.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ώστε να τους ενημερώσει και να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στην εργοδοσία.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι η εργοδοσία πριν προχωρήσει στα αντεργατικά της σχέδια εκτός από τις 120 απολύσεις που έχει κάνει στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, φρόντισε να εξασφαλίσει επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών 18% για όλους τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του ομίλου σε Βόλο και Βελεστίνο μέσω του εργοδοτικού σωματείου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι εκεί δουλεύουν και υπερωρίες για να προλάβουν τις παραγγελίες του Μάνεση. Γίνεται αντιληπτό, ότι η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» προσπαθεί να εξασφαλίσει τα κέρδη της τσακίζοντας τους εργάτες και παρά τα προκλητικά προνόμια που εδώ και καιρό έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις.

Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Την υποταγή τους σε μια ζωή - σκλαβιά απέρριψαν, χτες, οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές που διαδήλωσαν μαζικά και δυναμικά με τις σημαίες του ΠΑΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα ξεχωριστά στιγμιότυπα είναι σίγουρο ότι θα αυξάνονται όσο συγκεντρώνεται η πείρα από τη μάχη. Ενα από αυτά εκτυλίχθηκε στην Πάτρα, όπου πήραν απάντηση οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί των εφοπλιστών: Η προσπάθεια της εργοδοσίας να αποπλεύσουν τα «Φλορένσια και «Ολύμπικ Κρουζ» (του ομίλου Γκριμάλντι) έπεσε στο κενό. Τα καράβια ακινητοποιήθηκαν μετά από απόφαση των ίδιων των πληρωμάτων, που έστειλαν μήνυμα στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που θέλει να μετατρέψει τα καράβια σε πλωτά γκέτο.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκαν και τα παιδιά τους, με μαθητές να διαδηλώνουν μετά από απόφαση και των συμβουλίων τους, όπως έκανε το 15μελές Συμβούλιο στη Χώρα της Νάξου.

Υπήρξαν περιοχές όπου οργανώθηκαν περισσότερες από κάθε άλλη φορά συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, όπως έγινε στη Θεσσαλία (κινητοποιήσεις έγιναν σε 10 πόλεις), ενώ άλλες όπου η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη ακόμα και από την τελευταία απεργία, όπως έγινε στην Κέρκυρα.

Το δικό τους ξεχωριστό «παρών» οργάνωσαν οι σύμμαχοι της εργατικής τάξης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, οι αγρότες. Οι τελευταίοι μάλιστα διαδήλωσαν ακόμα με τρακτέρ τους σε Λάρισα, Αργος, Καρδίτσα, Χανιά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΝΑΞΟΣ
ΝΑΞΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΑ

Eurokinissi

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Βαθιά υπόκλιση σε ΕΕ και «ανταγωνιστικότητα»

Σε υποταγή στην ΕΕ και στις ανάγκες των μονοπωλίων κάλεσαν τους εργάτες οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ) από την απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Συγκέντρωση την οποία χαρακτήρισε η ιδιαίτερα μικρή συμμετοχή.

Στο απεργιακό ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση όπου συμμετείχαν αυτές οι δυνάμεις προβάλλεται το αίτημα «να προωθηθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή». Δηλαδή, να ληφθούν μέτρα για καπιταλιστικές επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και να εξασφαλιστεί κοινωνική ειρήνη, που τόσο ποθούν οι εργοδότες. Αποδέχονται την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - τα 2/3 της τρόικας και βασικά όργανα χάραξης και εφαρμογής των βάρβαρων μέτρων - «ευχόμενοι» «αλλαγή των πολιτικών (...) με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική πολιτική και την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης»!

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ομιλίες των εκπροσώπων των παρατάξεων αυτών. Ο Λ. Καραθανάσης (ΠΑΣΚΕ) είπε ότι αυτά τα μέτρα «δεν μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα». Ο Ε. Κασσές (ΔΑΚΕ) υπερασπίστηκε την «αξιολόγηση» των οργανικών μονάδων που οδηγεί σε απολύσεις και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών. Ο Α. Νταλακογιώργος (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για κομματική περιχαράκωση και ανθενωτική δράση. Λίγο μετά ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του καλεί σε ενότητα για πάλη με αίτημα, π.χ., τη διαγραφή μέρους του χρέους. Δηλαδή, να φορτωθεί στις πλάτες του λαού ένα μέρος του (όταν στο σύνολό του αυτό δεν το προκάλεσε ο λαός αλλά το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του). Ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει (ζητώντας ουσιαστικά να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και να διαπραγματεύεται αυτός με την τρόικα).

48ωρες απεργίες στη ΔΕΗ

Σαρανταοκτάωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχει ξεκινήσει από χτες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, εφαρμόζοντας πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι απεργίες θα συνεχιστούν μέχρι και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η απόφαση αυτή να αλλάξει στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που αναμένεται να γίνει σήμερα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ