ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Νέο μισθολόγιο - εφεδρεία σπέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση

Ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σε κοινό μέτωπο να εμποδίσουμε τα μέτρα, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σε κοινό μέτωπο να εμποδίσουμε τα μέτρα, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική
Με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την «εργασιακή εφεδρεία» τονίζει:

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑ - ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ

Συνάδελφε του δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ, στα υπουργεία και τους Οργανισμούς,

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το νέο μισθολόγιο. Στην κυριολεξία ακρωτηριάζει κάθε μισθολογικό δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων. Σπέρνει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ακόμα και την πείνα στους δημόσιους υπάλληλους και τα παιδιά τους. Προχωρά σε παραπέρα μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από 20% έως 50%. Και αυτό τη στιγμή που μέχρι τώρα τους έχει αφαιρέσει σε ονομαστική βάση πάνω από 5 μισθούς.

Με το νέο μισθολόγιο:

-- Καταργεί όλα τα επιδόματα εκτός του οικογενειακού, θέσης, παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών. Δηλαδή, διατηρεί μόνο 4 επιδόματα, που δε θα τα παίρνουν όλοι και όσοι τα παίρνουν θα τα παίρνουν με προϋποθέσεις.

-- Αυξάνει τις κρατήσεις στους μισθούς στο 25,5%.

-- Συνδέει τη μισθολογική ωρίμανση - εξέλιξη του δημόσιου υπάλληλου με το νέο βαθμολόγιο και την αξιολόγηση.

-- Καθιερώνει το "κίνητρο επίτευξης στόχων" (πριμ αποδοτικότητας), το οποίο δε θα το παίρνουν όλοι παρά μόνο όσοι επιτυγχάνουν τους δείκτες αποδοτικότητας!!!

-- Καθιερώνει ως κατώτατο βασικό μισθό τα 780 ευρώ μεικτά. Με κομμένα τα επιδόματα και με το σύνολο των κρατήσεων ένας δημόσιος υπάλληλος θα παίρνει καθαρά στο χέρι 581 ευρώ. Και αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, την αύξηση του ΦΠΑ κ.λπ. ο μισθός στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε ένα χαμηλό επίδομα φτώχειας.

Η κυβέρνηση εξομοιώνει τους μισθούς του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα προς τα κάτω, χτυπάει ενιαία τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Ηδη, εξήγγειλε την επί της ουσίας κατάργηση των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, συζητάει με την τρόικα την κατά 30% μείωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Να αποσυρθούν τώρα τα νομοσχέδια της σφαγής

Ταυτόχρονα, με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και τη νομοθετική ρύθμιση για την εφεδρεία, με την άμεση απόλυση 30 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Για την εξέλιξη αυτή μεγάλη είναι η ευθύνη της ΝΔ αφού σ' αυτήν ανήκει η πρόταση για εφεδρεία - απολύσεις.

Μεγάλη ευθύνη και για τις μισθολογικές εξελίξεις έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που στήριζαν και στηρίζουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή τη συμπίεση, το πετσόκομμα των μισθών, στήριζαν την επιδοματική πολιτική, αποπροσανατόλιζαν, καθησύχαζαν τους εργαζόμενους, αφού έφτασαν μέχρι το σημείο να προπαγανδίζουν πως με το νέο μισθολόγιο "θα πάρουμε και αυξήσεις"!!!

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στις σημερινές συνθήκες δεν πρέπει να παραιτηθούν από την πάλη τους για 1.400 ευρώ κατώτατο βασικό μισθό με ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό - πανυπαλληλικό ξεσηκωμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οργάνωση, επιτροπές αγώνα, σχέδιο δράσης σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλα τα σωματεία.

Να αποσυρθούν τώρα τα νομοσχέδια της σφαγής και της βαρβαρότητας (νέο μισθολόγιο, εφεδρεία).

Να μην περάσει η λεηλασία του εισοδήματός μας. Το δικαίωμα στη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας είναι αδιαπραγμάτευτο, αναφαίρετο.

Καμιά εφεδρεία - καμιά απόλυση.

Ολοι μαζί, εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, νέοι και νέες σε κοινό μέτωπο πάλης για να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και τα χειρότερα που έρχονται, για μια ζωή με δικαιώματα. Ολοι μαζί στον αγώνα για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία της δικτατορίας των μονοπωλίων.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ».

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Μαζικές απολύσεις και κατάργηση οργανικών θέσεων

Μεγαλώνει το εύρος όσων άμεσα θα βρεθούν σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς»

Απολύσεις εργαζομένων, κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιακών μονάδων προβλέπει το καθεστώς της «εργασιακής εφεδρείας» όπως αυτό αναλύεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετάξει στην ανεργία 30.000 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2011 και περισσότερους από 230.000 μέχρι το τέλος του 2013.

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται:

  • Κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων στο Δημόσιο, πλην αυτών για τις οποίες: έχουν εγκριθεί προσλήψεις, έχουν εκδοθεί οριστικά αποτελέσματα διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για την πλήρωσή τους, αφορούν σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό της ανωτάτης βαθμίδας εκπαίδευσης.
  • Απολύονται όσοι υπάλληλοι παραμένουν με αίτησή τους στην υπηρεσία ενώ έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία.
  • Απολύονται όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 35ετή πραγματική και συντάξιμη υπηρεσία και το 55ο έτος της ηλικίας τους εφόσον η συμπλήρωση της προαναφερόμενης υπηρεσίας και του προαναφερόμενου ορίου ηλικίας συντελούνται μέχρι την 31/12/2013. Οι υπάλληλοι αυτοί τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
  • Ολες οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που απολύονται καταργούνται.

Εξαιρούνται των παραπάνω προβλέψεων του νόμου οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί, όσοι έχουν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης. Επίσης εξαιρούνται: Οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία, οι υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο που ζει μαζί τους εξαρτάται φορολογικά από αυτούς ή είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, καθώς και οι υπάλληλοι που είναι πολύτεκνοι.

Σε ό,τι αφορά στην εργασιακή εφεδρεία πέραν των γνωστών που έχουν ανακοινωθεί και περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, το νομοσχέδιο προβλέπει τα παρακάτω:

  • Η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαγγελία απόλυσης.
  • Ο υπάλληλος που τίθεται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, πληρώνεται το 60% του μισθού του για 12 μήνες και για 24 μήνες στις περιπτώσεις που προβλέπεται διαφορετικά (αφορά κυρίως εργαζόμενους σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας).

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα ότι σε κάθε υπουργείο συστήνεται Επιτροπή Αναδιάρθρωσης Υπηρεσιών με αντικείμενο την εφαρμογή των αποφάσεων της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δομών κατά τουλάχιστον 30%. Επίσης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από 1/1/2012 τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία αξιολόγησης των οργανικών μονάδων και του προσωπικού των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η διαδικασία αξιολόγησης θα διενεργηθεί από εξωτερικούς συμβούλους (δηλαδή ιδιώτες) ενώ την αξιολόγηση του προσωπικού θα εποπτεύει το ΑΣΕΠ. Βάσει της αξιολόγησης που θα γίνει, η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους, με κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων, μετακίνηση, μετάθεση ή και απόλυση προσωπικού οπότε και θα συνταχθούν νέα οργανογράμματα.

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα συνδικαλιστές και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης που σφαγιάζει τους μισθούς στο Δημόσιο και ρίχνει χιλιάδες εργαζόμενους στο καθεστώς εφεδρείας δείχνοντας το δρόμο της ανεργίας. Η παράσταση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Η απόφαση για την άμεση παρέμβαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε χτες και στην οποία συμμετείχαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις πρώην ΔΕΚΟ, αντιδρώντας άμεσα στην αναγγελία των βάρβαρων σχεδιασμών. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτός από την παράσταση διαμαρτυρίας, προγραμμάτισαν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα με στόχο την ένταση της μάχης για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων και μπροστά στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 19 Οκτώβρη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org