ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Ζόρια στη διαχείριση δείχνει το μεγαλύτερο «κούρεμα»

Διευρύνεται το κεφάλαιο που θα καταστραφεί ελεγχόμενα για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της στόχο έχουν να σώσουν την πλουτοκρατία. Να τους ανατρέψει ο λαός για να γλιτώσει από τη φτώχεια
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των συμμάχων της στόχο έχουν να σώσουν την πλουτοκρατία. Να τους ανατρέψει ο λαός για να γλιτώσει από τη φτώχεια
Η διαφαινόμενη αναθεώρηση της ενδοκαπιταλιστικής συμφωνίας της 21ης Ιούλη, για την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, τέθηκε επί τάπητος στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «αναπροσδιορισμό» των όρων της συμφωνίας, με μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και με δεδομένη τη βίαιη χρεοκοπία του λαού.

Το πλαίσιο της νέας συμφωνίας αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο φόντο των παζαριών για διεύρυνση του εύρους της καταστροφής κεφαλαίου, η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τις μικρότερες δυνατές απώλειες για την ντόπια πλουτοκρατία, σφαγιάζοντας ταυτόχρονα τα λαϊκά στρώματα. Η όποια «αναθεώρηση» της συμφωνίας θα επιφέρει νέα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες του λαού με μόνιμη φτώχεια και ανέχεια, ενώ θα συνοδευτεί με ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

«Εμείς θέλουμε όλο το κεκτημένο της 21ης Ιουλίου και αν δίπλα σε αυτό προστεθεί και κάτι επιπλέον, αυτό θα είναι καλό», υποστήριξε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει σαν «θετική εξέλιξη» τα άγρια ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που γίνονται στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Το θέμα της ύπαρξης μιας νέας συμφωνίας έθεσε ο υπουργός Οικονομικών και στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. «Τώρα μπήκε στο τραπέζι συζήτηση για τη διεύρυνση του εγχειρήματος της αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορείς ο Ευαγ. Βενιζέλος. Σημείωσε μάλιστα ότι στους κόλπους της ΕΕ υπάρχουν πλέον «δύο στρατόπεδα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ένα γύρω από τη Γερμανία και την Ολλανδία και ένα με άξονα τη Γαλλία και τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας».

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες πως είναι «δύσκολο να υπάρξουν τελικές αποφάσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους» στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ευαγ. Βενιζέλος, με στόχο την τρομοκράτηση των λαϊκών στρωμάτων, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ υποστήριξε: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Μπορεί η χώρα να καθηλωθεί ή να πάει σε θετική εξέλιξη». Ο ίδιος, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «οι διαδικασίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου».

«Θα ζήσουμε έναν κολασμένο μήνα», τόνισε χτες ο Ευαγ. Βενιζέλος στην εισήγησή του στο ΚΤΕ, στη διάρκεια του οποίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διατύπωσαν ξανά ενστάσεις για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αντιδραστικής πολιτικής. Η Β. Παπανδρέου και ο Μ. Ανδρουλάκης ζήτησαν από την κυβέρνηση «ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών», υπονοώντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ή τη συγκρότηση «κυβέρνησης συνεργασίας». Πολλοί βουλευτές τάχθηκαν και κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Ενταση, τέλος, σημειώθηκε ανάμεσα στον Ευαγ. Βενιζέλο και τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, για το θέμα της φοροδιαφυγής. Ο Δ. Κουσελάς ρώτησε τον υπουργό «τι έχει γίνει με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου» με τον Ευαγ. Βενιζέλο να τον ρωτά τι έκανε ο ίδιος όταν ήταν υφυπουργός.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των ανατροπών που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, σχολίαζε ότι «η κυβέρνηση έχει αργήσει πάρα πολύ»

«Αναβλητικότητα» και «αναποτελεσματικότητα» καταλογίζει στην κυβέρνηση η ηγεσία της ΝΔ, ασκώντας έτσι πίεση για άμεση υλοποίηση των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, στέκεται σταθερά απέναντι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, προτρέποντας την κυβέρνηση να λάβει αυταρχικά μέτρα στο όνομα «της διατήρησης της έννομης τάξης».

«Η κυβέρνηση έχει αργήσει πάρα πολύ. Είναι αναποτελεσματική. Δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει. Επί δύο χρόνια ο Αντ. Σαμαράς και τα στελέχη της ΝΔ υπενθυμίζουν συνέχεια στην κυβέρνηση πολλά πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά (στην ΕΡΑ) ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης, παραπέμποντας στη γνωστή φράση του προέδρου της ΝΔ «επιτέλους ξεκολλήστε. Πάρτε μέτρα». Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της άσκησης πίεσης για εφαρμογή όλων των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, κινείται και τώρα η ηγεσία της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου υποστήριξε ένθερμα την απόφαση της 21ης Ιούλη, παρόλο που τότε ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εντοπίσει πολλές «γκρίζες ζώνες», ενώ απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους κατά 50%. «Η απόφαση της 21ης Ιουλίου θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά θετικά σημεία, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος, συμπλέοντας πλήρως με την ταχεία εφαρμογή του πακέτου των άγριων μέτρων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία της ΝΔ απέφυγε να εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση για τις χτεσινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής που καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, τσακίζουν τους μισθούς στο Δημόσιο και πετσοκόβουν τις επικουρικές συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα. Αντ' αυτού ο εκπρόσωπος επέμεινε να τροφοδοτεί με νέο υλικό το αποπροσανατολιστικό σίριαλ των δήθεν «παράνομων» και μαζικών προσλήψεων, επιδιώκοντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού για τη συναίνεση που προσφέρει στην «εργασιακή εφεδρεία» και τη δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ δεν κρύβει τις εχθρικές διαθέσεις της απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, προτρέποντας διαρκώς την κυβέρνηση να φέρει νόμο για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων. Επικρίνει επίσης την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να επιβάλει την τάξη. Με αφορμή την προχτεσινή επίδειξη αστυνομικής βίας ο εκπρόσωπος κατήγγειλε την κυβέρνηση «για απουσία συγκροτημένου σχεδίου για τη διατήρηση της έννομης τάξης»...


ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Δικομματικό παιχνίδι εντυπώσεων

Παιχνίδι εντυπώσεων με τις βουλευτικές αποδοχές στήνουν ξανά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να θολώσουν τα νερά γύρω από την κρίση και το ρόλο του αστικού πολιτικού συστήματος στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Απαντώντας χτες σε ερώτηση της Φ. Πιπιλή, ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης είπε ότι οι τέως βουλευτές που σήμερα έχουν εκλεγεί και υπηρετούν σε αιρετές και μισθοδοτούμενες θέσεις του Δημοσίου, λαμβάνουν το 30% της βουλευτικής τους σύνταξης, παραδεχόμενος όμως ότι το θέμα διευθετήθηκε όταν - εντός του 2010 - εξέδωσε σχετική εγκύκλιο προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Να υπενθυμίσουμε ότι πάγια θέση του ΚΚΕ - η οποία έχει κατατεθεί και με τη μορφή πρότασης νόμου, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει φέρει για συζήτηση - είναι η πλήρης κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης.


ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Υπόγεια κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας

Την αμερικανική δυσαρέσκεια για την ελληνορωσική προσέγγιση στα ενεργειακά πριν τις εκλογές του 2009, αποκαλύπτουν τηλεγραφήματα της πρεσβείας

Τη βεβαιότητα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα εκλεγεί πρωθυπουργός και θα επανεξετάσει την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και την ελληνορωσική συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, διατυπώνει σε τηλεγραφήματα από την Αθήνα προς το αμερικανικό ΥΠΕΞ, λίγο πριν τις εκλογές του Οκτώβρη του 2009, ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρτ.

Τα τηλεγραφήματα, που έφερε στη δημοσιότητα χτες το περιοδικό «Επίκαιρα», επιβεβαιώνουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολυδαίδαλους ενεργειακούς ανταγωνισμούς αλλά και την προσπάθεια των ΗΠΑ να υπονομεύσουν τα σχέδια της Μόσχας να δημιουργήσει το νότιο δρόμο για εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω και του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο Γ. Παπανδρέου, σε προεκλογική του ομιλία τον Οκτώβρη του 2009, είχε διατυπώσει τις έντονες περιβαλλοντικές του επιφυλάξεις για τη δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Στη βάση αυτή, ο Αμερικανός πρεσβευτής ενημέρωνε τις ΗΠΑ ότι «όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές», συμπληρώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός «θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον "South Stream"». Στα τηλεγραφήματα που παρουσιάζει το περιοδικό, περιγράφονται και οι παρεμβάσεις που επιχείρησαν οι ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά, χρησιμοποιώντας και τη διένεξη Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία, ώστε να εγκαταλείψει τα κοινά ενεργειακά της σχέδια με τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, στα τηλεγραφήματα γίνεται λόγος για «προειδοποιήσεις» σε Ελληνες αξιωματούχους από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων», προκειμένου να πειστεί η τότε ελληνική κυβέρνηση να μη θέσει βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλη του 2008, αλλά και για να εγκαταλείψει την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org