ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
Σελ. /32
Τίποτα δεν τελείωσε, ο αγώνας για να μείνουν στον τόπο τους συνεχίζεται!

Η πρωτοβουλία για την οργάνωση των διεκδικήσεων και η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη προσφέρουν ανεπανάληπτα διδάγματα και μοναδικές εικόνες όλο τον τελευταίο χρόνο

Συνέλευση του Σωματείου των ρετσινάδων
Συνέλευση του Σωματείου των ρετσινάδων
Πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες, ο λαός της Βόρειας Εύβοιας ρίχτηκε σε μια νέα μάχη: Στην οργάνωση του αγώνα για αποζημιώσεις και μέτρα ουσιαστικής στήριξης, για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Παρακαταθήκη στην προσπάθεια αυτή ήταν η λαϊκή αυτενέργεια, η αλληλεγγύη και οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς και στη μάχη για να σωθούν σπίτια και χωριά. Εκεί ήταν που πήρε «σάρκα και οστά» το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό».

Η «μαγιά» για την οργάνωση του αγώνα ήταν το Σωματείο των ρετσινάδων και ο Αγροτικός Σύλλογος. Γρήγορα στα χωριά της περιοχής στήθηκαν Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων και η Συντονιστική τους Επιτροπή.

Ο κόμβος της Στροφυλιάς έγινε το κέντρο όλης αυτής της πρωτόγνωρης για την περιοχή δραστηριότητας. Εκεί στήθηκε το Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης, εκεί για μήνες χτυπούσε η καρδιά του πυρόπληκτου λαού της περιοχής.

Στον κόμβο της Στροφυλιάς πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου το συγκλονιστικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, που έδωσε το έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα και παράλληλα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Εκεί δόθηκε λίγες βδομάδες μετά και η μεγάλη συναυλία αγώνα και αλληλεγγύης με τη συμμετοχή καταξιωμένων ερμηνευτών και μουσικών.

Το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Ακολούθησε το επίσης μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα σε συντονισμό με πληγέντες από άλλες περιοχές της χώρας, που αποτελεί μια ακόμη συνεισφορά του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας στην προσπάθεια να αναπτυχθεί παραπέρα και να δυναμώσει η οργανωμένη διεκδίκηση του λαού.

Παρακαταθήκη και όπλο για τη συνέχεια

Ο αγώνας του λαού της Βόρειας Εύβοιας εξελίσσεται όλο αυτόν τον χρόνο μέσα από διάφορες κινητοποιήσεις και μορφές.

Μέσα από μαζικές συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, από το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο της Στροφυλιάς τον χειμώνα, από δυναμικές παρεμβάσεις στις φιέστες που διοργανώνουν στην περιοχή η κυβέρνηση και η επιτροπή «ανασυγκρότησης», όπως στις αρχές του Ιούνη στην Ιστιαία.

Δεν έλειψαν επίσης οι κινητοποιήσεις Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών ενάντια στην υποβάθμιση σχολικών μονάδων της περιοχής στα πυρόπληκτα χωριά, που έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τις ήδη απαξιωμένες συνθήκες Εκπαίδευσης.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ΜΚΟ που αλωνίζουν στην περιοχή έφτασαν στο σημείο να χτυπάνε την πόρτα σχολείων και να ζητούν να αναλάβουν εκπαιδευτικές και παράλληλες δράσεις, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις, υποκαθιστώντας τις υποχρεώσεις του κράτους.

Τα Στέκια στη Στροφυλιά και την Ιστιαία έγιναν το επίκεντρο του αγώνα και της αλληλεγγύης
Τα Στέκια στη Στροφυλιά και την Ιστιαία έγιναν το επίκεντρο του αγώνα και της αλληλεγγύης
Ο οργανωμένος αγώνας που αναπτύχθηκε αμέσως μετά τη φωτιά και συνεχίζεται, αποτελεί παρακαταθήκη και όπλο για τον λαό της περιοχής απέναντι στα σχέδια και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ολος αυτός ο αγώνας και η πίεση που άσκησε, συνέβαλαν καθοριστικά στα όποια μέτρα στήριξης έχουν παρθεί μέχρι τώρα, ενώ διαμορφώνουν όρους για μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ο λαός της περιοχής είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του. Αυτό φανερώνει ο πολλαπλασιασμός των εγγραφών και των συμμετοχών στις εκλογές του Σωματείου των ρετσινάδων και στον Αγροτικό Σύλλογο, αλλά και η δυναμική συμμετοχή στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων διοργανώνει σύσκεψη - συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του κτιρίου Μελά στη Λίμνη.

Συγκλονιστική η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη

Στον αγώνα που έδωσε και συνεχίζει να δίνει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, βρήκε πλατιά συμπαράσταση και αλληλεγγύη από την εργατική τάξη και τον λαό ολόκληρης της χώρας.

Η κάθε είδους υλική βοήθεια που άρχισε να καταφθάνει από την επόμενη μέρα της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι, φορείς άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και να τα στέλνουν με οργανωμένες αποστολές στη Βόρεια Εύβοια, ενώ δεκάδες ήταν οι περιπτώσεις μεμονωμένων ατόμων που έστελναν τη βοήθειά τους.

Παράσταση Καραγκιόζη για τα μικρά παιδιά
Παράσταση Καραγκιόζη για τα μικρά παιδιά
Η συγκινητική αυτή συμπαράσταση και αλληλεγγύη ξεπέρασε μάλιστα τα σύνορα της χώρας, καθώς στήριξη στάλθηκε ακόμη και από το εξωτερικό.

Για τη διαχείριση της υλικής βοήθειας που κατέφθανε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έστησε και δεύτερο Στέκι στην Ιστιαία. Και τα δύο Στέκια οργανώθηκαν και λειτούργησαν υποδειγματικά.

Σ' αυτά τα δύο επιτελεία του αγώνα, και κυρίως στον κόμβο της Στροφυλιάς, διαδραματίστηκαν συγκλονιστικές και ανεπανάληπτες στιγμές που δύσκολα περιγράφονται.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας από διάφορες γωνιές της χώρας ερχόντουσαν στο Στέκι όχι μόνο για να προσφέρουν υλικά αγαθά αλλά και για να βοηθήσουν στη λειτουργία τους. Παρέμειναν για λίγες μέρες στην περιοχή όχι μόνο προσφέροντας αλλά και παίρνοντας και οι ίδιοι ένα μεγάλο μάθημα ζωής, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν φεύγοντας, με την υπόσχεση να επιστρέψουν.

Εκεί στο Στέκι της Στροφυλιάς σφυρηλατήθηκαν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί ανάμεσα στον πυρόπληκτο λαό της περιοχής αλλά και σε όσους βρέθηκαν για να βοηθήσουν.

Γυναίκες από τα γύρω χωριά έπαιρναν τρόφιμα και πράγματα από το Στέκι και το μεσημέρι επέστρεφαν με μαγειρεμένα φαγητά για να φάνε όλοι όσοι βοηθούσαν εθελοντικά στη λειτουργία του. Μοναδικές εικόνες που μόνο η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να προσφέρει.

Συναυλία - γλέντι αλληλεγγύης στη Στροφυλιά
Συναυλία - γλέντι αλληλεγγύης στη Στροφυλιά
Από τη συμμετοχή των πυρόπληκτων της Εύβοιας στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τον Νοέμβρη του 2021
Από τη συμμετοχή των πυρόπληκτων της Εύβοιας στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, τον Νοέμβρη του 2021
Ανασυγκρότηση με «φωτοδότες» τα συμφέροντα των ομίλων

Διαμαρτυρία των πυρόπληκτων σε φιέστα που οργάνωσε η «επιτροπή ανασυγκρότησης»
Διαμαρτυρία των πυρόπληκτων σε φιέστα που οργάνωσε η «επιτροπή ανασυγκρότησης»
Με τον λαό να παλεύει έναν χρόνο τώρα για να επιβιώσει, η κυβέρνηση, μέσα από την επιτροπή Μπένου και το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Με φιέστες και «οράματα», με αερολογίες περί «ολιστικών και ανθρωποκεντρικών παρεμβάσεων», επιχειρούν να εξαπατήσουν τον λαό της περιοχής και να στρώσουν το έδαφος για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων.

Να στηθεί πάνω στα αποκαΐδια και τις πλάτες του λαού της περιοχής ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό, στην αγροδιατροφή, στην Ενέργεια, στον κατασκευαστικό τομέα κ.α.

Να στηριχθούν μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις που θα αξιοποιήσουν ως φιλέτα την καμένη γη, ως φτηνό εργατικό δυναμικό τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους και θα εκμεταλλευτούν πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως παραλίες, φυσικό τοπίο, αγροτική παραγωγή, εκτοπίζοντας ή πιέζοντας μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και επαγγελματίες.

Στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων «βάζουν πλάτη» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και η Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση. Ολοι τους συμφωνούν στην ουσία και την κατεύθυνση των παρεμβάσεων και εκφράζουν «ενστάσεις» μόνο σε θέματα διαδικασίας, προσώπων, διασφάλισης κονδυλίων και ταχύτητας υλοποίησης του σχεδίου «ανασυγκρότησης».

Αυτό το σχέδιο «ανασυγκρότησης» δεν έχει καμία αναφορά και πρόβλεψη για ζητήματα που αφορούν την άμεση επιβίωση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και τη διασφάλιση των οικογενειών τους.

Αντίθετα, το βασικό κριτήριο του σχεδιασμού είναι να διαμορφωθούν το έδαφος και οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και στήριξη μεγάλων καπιταλιστικών επενδύσεων στην περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε προτεραιότητα στα σχέδια «ανασυγκρότησης» είναι η εκπόνηση μελετών χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η αλλαγή στον χαρακτηρισμό χρήσεων γης.

«Δεν περιμένουμε τίποτα από "μεσσίες", από "συνεργάτες" και φιέστες. Οι διάφοροι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι χαρτογιακάδες της κυβέρνησης και της επιτροπής "ανασυγκρότησης", που έχουν σχεδόν μετακομίσει στην περιοχή μας, αυτό που επιδιώκουν είναι να μετατρέψουν την καταστροφή σε ευκαιρία για μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτοί έχουν ως "οικογένεια" τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τις τράπεζες και τους άλλους μεγαλοκαρχαρίες, όπως χωρίς να ντρέπονται διαφημίζουν στις φιέστες που στήνουν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, να τον καθησυχάσουν με "οράματα" και παχιά λόγια και να αποσπάσουν τη συναίνεσή του.

Δικιά μας οικογένεια είναι οι συνάδελφοί μας, όλος ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας, που εκείνες τις δύσκολες και τραγικές μέρες της φωτιάς έδωσε μόνος του τον αγώνα για να σώσει τη ζωή, τα σπίτια και τα χωριά του. Και όλοι μαζί, σαν οικογένεια, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να ξαναγεννηθεί ο τόπος μας με πρωταγωνιστή τον λαό και τις ανάγκες του, και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, σχολιάζοντας στον «Ριζοσπάστη» τα σχέδια «ανασυγκρότησης» που προωθεί η κυβέρνηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ έδωσε και δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη με τον λαό της Β. Εύβοιας

Δήλωση για τον έναν χρόνο από την πυρκαγιά

Με αφορμή τον έναν χρόνο από την πυρκαγιά στη Β. Εύβοια, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Αυτές τις μέρες, πριν έναν χρόνο, κάηκε ένα μεγάλο μέρος από το υπέροχο δάσος της Βόρειας Εύβοιας, κάηκαν σπίτια, περιουσίες και καλλιέργειες, ξεκληρίστηκε ένας ολόκληρος κλάδος - οι ρετσινάδες - και όλοι οι υπόλοιποι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικροί επαγγελματίες, απασχολούμενοι στον τουρισμό, μπήκαν σε μια σκληρή δοκιμασία.

Μαζί "κάηκαν" και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ετοιμότητας, περί προστασίας του περιβάλλοντος, περί προτεραιότητας στην ανθρώπινη ζωή. Επιχειρήματα που ο λαός ακούει από όλες τις κυβερνήσεις πριν από κάθε καταστροφή. Αλλωστε η περσινή καταστροφή στη Β. Εύβοια δεν ήταν η πρώτη. Ο λαός στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Ληλάντιο, στα Μεσσαπία, στο Μαντούδι είχε ζήσει τη δική του τραγωδία από την ανυπαρξία προστασίας από φωτιές και πλημμύρες.

Αιτία του περσινού, όλων των προηγούμενων και επόμενων εγκλημάτων, είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του λαού ως κόστος, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως πεδίο επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, του Τουρισμού, των Κατασκευών κ.λπ.

Ετσι εξηγείται γιατί το κράτος είναι ανύπαρκτο, αργό και ασυντόνιστο όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα γρήγορο και αποτελεσματικό όταν πρόκειται για τις "ανάγκες" των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το κυβερνητικό "σχέδιο Μπένου" που επιδιώκει να μετατρέψει την καταστροφή σε ευκαιρία για νέες επενδύσεις.

Ο λαός της Β. Εύβοιας στη μάχη με τις φλόγες για να σώσει τα χωριά του, στη μάχη που συνεχίζει να δίνει για 100% αποζημιώσεις για όλους, για μέτρα αποκατάστασης του δάσους, για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και προστασίας του δάσους που έχει απομείνει έδειξε τον δρόμο, κάνοντας πράξη το σύνθημα "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό".

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Βόρεια Εύβοια. Στην πρώτη γραμμή, μαζί με τον λαό δίνουμε μέχρι σήμερα τη μάχη για να μπορέσει ο λαός της Β. Εύβοιας να ζήσει στον τόπο του. Με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή, με συνεχή παρουσία σε κάθε χωριό και πόλη της Β. Εύβοιας, με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Μαντούδι με τον ΓΓ, Δ. Κουτσούμπα, το ΚΚΕ, όπως υποσχέθηκε από την πρώτη μέρα, όχι μόνο δεν άφησε τη Β. Εύβοια να ξεχαστεί μόλις έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έχει βάλει το λιθαράκι του σε κάθε "μικρή" και "μεγάλη" κατάκτηση του λαού αυτόν τον έναν χρόνο.

Για να μη συνεχίσουμε να ζούμε τραγωδίες όπως η περσινή στη Β. Εύβοια, θα πρέπει να πάψει να καθορίζει τη ζωή μας το "εύφλεκτο" για τις λαϊκές ανάγκες κριτήριο του κέρδους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζει ο εργαζόμενος λαός ασφαλής και με αξιοπρεπή εργασία, με σύγχρονες υποδομές Υγείας, Παιδείας, άθλησης, πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής.

Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε τον λαό να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, ώστε να ορθώσει σήμερα ασπίδα στην αντιλαϊκή επίθεση, ώστε να δυναμώσει η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org