ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020
Σελ. /20
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο ... «διαμάντι» των ΣΔΙΤ

Eurokinissi

Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν διαθέτει το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς» και, όπως ισχυριζόταν μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «θα ενισχύονταν η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών του». Σε ένα νησί που βουλιάζει από τουρίστες και εργαζόμενους στον κλάδο.

Αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση υπολογίζει τα πέντε κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 7 κρεβάτια για κρούσματα κορονοϊού. Και σ' αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για καινούρια κρεβάτια, αλλά αφορά τα μισά κρεβάτια που διατίθεται για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες. Πάρθηκαν από την κλινική 14 κρεβάτια που νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά του νοσοκομείου (παθολογικά, χειρουργικά κ.τ.λ. πλην του γυναικολογικού - μαιευτικού). Σε αυτή την κλινική των 14 κρεβατιών, απομονώθηκαν με πόρτες τα 7 και βαπτίστηκαν «κλινική Covid». Αρα σ' ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κλείσουν αυτόματα πολλά κρεβάτια, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά εντός νοσοκομείου, μειώνοντας έτσι κατά 50% τη δυναμική της κλινικής, δηλαδή των υπόλοιπων νοσηλευόμενων, που έτσι κι αλλιώς το σύνολο των κρεβατιών δεν αρκούσε για τις τρέχουσες ανάγκες.

Στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος, ο εντατικολόγος - καρδιολόγος είναι μόνο ένας. Οι ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες: Καρδιολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι (το κενό καλύπτεται κατά διαστήματα με γυναικολόγους από το Τζάνειο), παιδίατροι, αναισθησιολόγοι. Στο νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν σχεδόν οι μισοί, με αποτέλεσμα το χειρουργείο και η ΜΑΦ να επανδρώνονται από νοσηλευτές του ΤΕΠ. Στη βάρδια των τραυματιοφορέων - μετά και το εργατικό «ατύχημα» που είχε ένας εξ αυτών - αντιστοιχεί ένας στη βάρδια για να εξυπηρετεί περιστατικά στο ΤΕΠ, στο χειρουργείο, στην κλινική, στον αξονικό και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Οσο για τις ανάγκες των 25.000 μόνιμων κατοίκων για ΠΦΥ, ακολουθούν την πεπατημένη, καθώς το Κέντρο Υγείας του νησιού συγχωνεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με το νοσοκομείο, 7 αγροτικοί και δυο γενικοί ιατροί καλύπτουν τη συνταγογράφηση στα περιφερειακά ιατρεία τεσσάρων κεντρικών χωριών (Εμπόρειο, Καμάρι, Οία, Πύργος) και στη Θηρασιά, όπως και τις εφημερίες του νοσοκομείου!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Επικίνδυνο κτίριο χτισμένο το 1937

Τα προβλήματα στις υγειονομικές δομές στο Κιλκίς, ενός νομού 80.000 κατοίκων, όπου λειτουργούν 3 βιομηχανικές περιοχές, είναι τεράστια.

Τα δύο νοσοκομεία σε Κιλκίς και Γουμένισσα αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις σε χρηματοδότηση και στελέχωση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Κιλκίς, όπου με βάση το επίσημο οργανόγραμμα (το οποίο μετρά 40 έτη ζωής, όταν ο πληθυσμός του νομού ήταν ο μισός από σήμερα) λείπουν σχεδόν οι μισοί μόνιμοι γιατροί. Ακόμα, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του νοσοκομείου, παρά μόνο ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Να σημειωθεί πως το υπάρχον κτίριο, χτισμένο το 1937, λόγω έλλειψης τακτικής συντήρησης και ελέγχου, με ευθύνη του κράτους, προκαλεί κινδύνους για την υγεία ασθενών και εργαζομένων καθώς περιστατικά όπως το να πέφτουν σοβάδες από το ταβάνι είναι συχνά.

Στο νομό λειτουργούν μόλις 3 Κέντρα Υγείας με αντίστοιχες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση, τα οποία δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ενώ ολόκληρες δημοτικές ενότητες παραμένουν χωρίς καθημερινή κάλυψη. Τα Αγροτικά Ιατρεία εκτελούν μόνο το έργο της συνταγογράφησης, για ένα ή δύο πρωινά τη βδομάδα, με μόλις 1 γιατρό, αφήνοντας «ξεκρέμαστους» τους κατοίκους των χωριών ειδικά στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της εξέτασης και της πρόληψης.

Ακόμα και την περίοδο της καραντίνας, τη στιγμή που συνεχώς γινόταν λόγος για την άμεση ανάγκη αύξησης των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το Νοσοκομείο Κιλκίς, μέχρι και σήμερα, δεν έχει ούτε μία.

Την ίδια στιγμή όμως γιγαντώνεται στην περιοχή η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, με επενδύσεις μεγάλων ομίλων του κλάδου, με ιδιωτικές κλινικές και ειδικά μαιευτικές και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όχι μόνο, που υπερτερούν σημαντικά στον αριθμό έναντι των κρατικών, ακριβώς γιατί υπάρχουν τεράστια κέρδη από τέτοιες επενδύσεις.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΥΡΟΥ
Στο 40% οι ελλείψεις προσωπικού

Στη Σύρο, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και στο νοσοκομείο του νησιού, το οποίο διασυνδέεται με άλλα, όπως της Νάξου, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 3 κρεβάτια, η οποία αναμένεται να παίξει το ρόλο υποδοχής για τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης πριν την αεροδιακομιδή. Να σημειωθεί ότι τόσο η ΜΑΦ όσο και η πρόσφατη δημιουργηθείσα Παιδιατρική κλινική καλύπτονται από το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, με μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ανάλογα με τις ανάγκες. Μέχρι και σήμερα δεν έχει προσληφθεί καν το προσωπικό για το τμήμα της ΜΑΦ, ενώ από τις πολυδιαφημισμένες «700 προσλήψεις στα νησιά», στη Σύρο αναλογούν μόλις 9 επικουρικές νοσηλεύτριες για όλα τα τμήματα, όταν η έλλειψη σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό αγγίζει το 35% - 40% στο νοσοκομείο και στους τραυματιοφορείς το 75%.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα αξιοποιηθεί η βάση αεροδιακομιδής που διαθέτει το νησί, σε μόνιμη βάση για να υποδέχεται ασθενείς με Covid-19 από τα γύρω νησιά. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι με τις ελλείψεις σε προσωπικό και χωρίς ΜΕΘ, η μεταφορά όλων των ύποπτων κρουσμάτων από τα γύρω νησιά στη Σύρο θα δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο της Σύρου διαθέτει μόλις έναν θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ δύο μικρά λυόμενα θα στεγάζουν τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Οσο για τον εργαστηριακό έλεγχο που διατυμπάνιζε το υπουργείο Υγείας ότι έχει εξασφαλίσει σε ...κομβικά σημεία της νησιώτικης Ελλάδας, μετά από «δωρεά» της Περιφέρειας (δηλαδή πάλι με χρήματα του λαού) εξασφαλίστηκε ένας μικρός αναλυτής PCR (δίνει αποτέλεσμα σε μιάμιση ώρα περίπου).

Ο στόλος του ΕΚΑΒ αποτελείται από μόλις 2 ασθενοφόρα, τα οποία δεν έχουν επαρκή πληρώματα για να στελεχωθούν, κι όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και φέτος θα μετακινηθούν πληρώματα του ΕΚΑΒ από την Αθήνα, προκειμένου να κυκλοφορούν δύο ασθενοφόρα σε ένα νησί με 22.000 μόνιμο πληθυσμό, που πολλαπλασιάζεται αυτή την περίοδο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ακάλυπτες 212 από τις 376 οργανικές θέσεις

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκαινίασε σε πανηγυρικό τόνο το νέο κτίριο όπου στεγάστηκε το Νοσοκομείο Λευκάδας. Ομως δεν στελεχώθηκε, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ, με το απαραίτητο προσωπικό. Η κατάσταση είναι τραγική. Το 73% των οργανικών θέσεων για γιατρούς και το 56% για νοσηλευτές είναι κενές.

Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, παραμένουν ακάλυπτες 212 θέσεις από τις 376, δηλαδή πάνω από το 56% των οργανικών θέσεων, και στο ιατρικό προσωπικό 51 θέσεις από τις 70, δηλαδή πάνω από το 73% των οργανικών θέσεων. Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις μαιών και υγειονομικού προσωπικού, έχει αποστείλει μάλιστα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ προχωρά σε σοβαρότατες καταγγελίες. Συγκεκριμένα:

«Εδώ και τρία χρόνια με την πρόσληψη των δύο επικουρικών γυναικολόγων και την επαναλειτουργία της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στην κλινική. Ιδιαίτερα μετά τη μετεγκατάστασή μας, πέρσι την άνοιξη, στο νέο κτίριο του νοσοκομείου οι ανάγκες σε προσωπικό αυξήθηκαν δραματικά», σημειώνει ο Σύλλογος, καθώς «οι μαίες του νοσοκομείου καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Ιατρείου που στεγάζεται στα Τακτικά Ιατρεία στο ισόγειο του νοσοκομείου, της Κλινικής στον δεύτερο όροφο και του Χειρουργικού Μαιευτηρίου στον πρώτο όροφο».

Οπως εξηγεί ο Σύλλογος, οι μαίες «καλύπτουν δηλαδή τρία διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου και σε τρεις διαφορετικούς ορόφους» σε τρεις βάρδιες. Ωστόσο, «πάρα πολλές φορές, στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, όπου δουλεύει μόνο μία μαία, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πολύ συχνά μέσα στο μήνα, όπως τοκετοί και άλλα μαιευτικά - γυναικολογικά περιστατικά, οι μαίες καλούνται από το σπίτι, όποια βρεθεί στο τηλέφωνο, να καλύψουν αυτές τις ανάγκες»!

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Ανεπάρκεια μέσων προστασίας των εργαζομένων

Eπανειλλημένα και με ένταση, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει απαιτήσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Οι δέουσες συνθήκες εργασίας αυξημένης ασφάλειας δεν υπάρχουν. Και προφανώς, οι προτροπές "μάσκα - απόσταση - απολυμαντικό - αερισμός", που ισχύουν ως οδηγία για τον γενικό πληθυσμό και άλλους εργασιακούς χώρους, είναι επιεικώς ανεπαρκείς όταν αναφερόμαστε σε υγειονομικούς με σοβαρά ζητήματα υγείας, καθώς η ίδια η φύση της δουλειάς τους (για τη συντριπτική πλειοψηφία) επιβάλλει την εκ του σύνεγγυς εξέταση και περίθαλψη - θεραπεία των ασθενών!», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλη εντοπίστηκαν κρούσματα σε δύο εργαζόμενες στην καθαριότητα, το ένα στη ΜΕΘ και το άλλο στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Οι δύο εργαζόμενες δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, αλλά σήμανε συναγερμός, καθώς η ανεπάρκεια των μέτρων είναι εμφανής και σε περιόδους αναχαίτισης της νόσου.

Τα κρίσιμα αιτήματα του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έρχονται να «δέσουν» με τα αιτήματα όλου του κλάδου, απαιτώντας: Επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Επαρκής χορήγηση σε υγειονομικούς, ασθενείς και επισκέπτες όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας δωρεάν. Ενίσχυση επιτροπών λοιμώξεων και άνοιγμα χιλιάδων κρεβατιών ΜΕΘ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια τώρα στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΕΡΡΕΣ
Πάνε για κλείσιμο το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού

Αντίστοιχα τραγική είναι και η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας του νομού Σερρών. Μάλιστα, χτες, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού, το οποίο λειτουργεί οριακά και μάλιστα βρίσκεται υπό την απειλή του κλεισίματος, σύμφωνα με δηλώσεις της υποδιοικήτριας της 4ης ΥΠΕ.

Στο δήμο Ηράκλειας λειτουργούν δύο Κέντρα Υγείας (Ηράκλειας και Στρυμονικού). Με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας, σχεδιάζεται η παύση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Στρυμονικού, ώστε αυτό να λειτουργεί μονάχα τις πρωινές ώρες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους της περιοχής, που θα πρέπει να διανύσουν μεγαλύτερη απόσταση για επείγοντα περιστατικά, ενώ οι εργαζόμενοί του θα μετακινούνται σε άλλες δομές για να καλύψουν τρύπες.

Προ 2ετίας, στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της περιφερειακής ενότητας Σερρών, μεταφέρθηκαν δύο οργανικές θέσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Στρυμονικού σε αυτό της Ηράκλειας, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής. Τα ήδη υπάρχοντα κενά καλύπτουν γιατροί που μετακινούνται από άλλες μονάδες Υγείας της Περιφέρειας. Μία γιατρός μετακινείται για πλήρη εργασία και δύο γιατροί που εργάζονται αλλού μετακινούνται για διενέργεια εφημεριών, ενώ όλοι οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των ωρών εργασίας.

Σε πρόσφατη πρόσκληση που δημοσίευσε η 4η ΥΠΕ, διαθέτει δύο μόνο θέσεις επικουρικών γιατρών για το συγκεκριμένο ΚΥ, την ίδια ώρα που αυτό καλύπτει τις ανάγκες του «νοικιάζοντας» γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας.

Οσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, μόνο τρεις είναι οι οργανικές θέσεις νοσηλευτών στο εν λόγω Κέντρο Υγείας. Οι κενές θέσεις καλύπτονται από μετακινούμενες νοσηλεύτριες από άλλες μονάδες Υγείας ή από συμβασιούχους. Και το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να βγουν οι βάρδιες. Επιπλέον, η απογευματινή και βραδινή βάρδια, συνήθως, καλύπτεται από μία μόνο νοσηλεύτρια, πράγμα που καθιστά επικίνδυνο τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας και την παροχή υγειονομικής περίθαλψης προς τον ασθενή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Εξαναγκασμός σε εξουθένωση

Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, ωστόσο η διορισμένη από την κυβέρνηση «διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, αντί να φροντίσει για μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και ΚΥ της Κρήτης που συνολικά μαστίζονται από μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, προσπαθεί να κουκουλώσει τα κενά με τρόπο έκνομο και επισφαλή για τους ασθενείς, υπερεξουθενώνοντας τους γιατρούς», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Οπως αναφέρει, «χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη "εντολή" από την 7η ΥΠΕ σε γιατρό του ΚΥ Κισσάμου Χανίων που θέλει να υποχρεώσει την συνάδελφο ταυτόχρονα με το καθημερινό πρωινό ωράριο στο ΚΥ Κισσάμου και ταυτόχρονα με τις εφημερίες στο ΚΥ Κισσάμου να κάνει και... 2-3 εφημερίες τον μήνα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που απέχει... 95 χιλιόμετρα (!) από την Κίσσαμο. Αυτό προφανώς ΔΕΝ εξυπηρετεί καμία πραγματική υγειονομική ανάγκη (αντίθετα είναι αυτονόητα επισφαλής για τους ασθενείς ο εξαναγκασμός μιας γιατρού σε υπερεξουθένωση και εφημέρευση σε άλλη υγειονομική μονάδα μακριά από τη δική της), αλλά εξυπηρετεί μόνο κουκούλωμα των τραγικών κενών για "επικοινωνιακούς" λόγους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ