ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δυσκολιών και επιθέσεων συνέχεια...

Αμερικανός μέλος του κατοχικού στρατού τραυματισμένος από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Αμερικανός μέλος του κατοχικού στρατού τραυματισμένος από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Τις εθνικότητες και τον ακριβή αριθμό των ξένων δυνάμεων που θα αντικαταστήσουν και θα ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ ανακοίνωσε, χτες, η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση, η οποία, όμως, επιμένει στο αίτημά της προς αρκετές χώρες να αποστείλουν δυνάμεις. Η πρώτη ξεκάθαρη άρνηση ήρθε, χτες, πάντως από τις αραβικές χώρες, οι οποίες διά μέσου του Αραβικού Συνδέσμου κατέστησαν σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που διορίστηκε από την κατοχική διοίκηση. Στο μεταξύ, οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Από το Σεπτέμβρη, ξένα στρατεύματα θα αντικαταστήσουν μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στις περιοχές Νατζάφ, Καρμπάλα, Βαβυλώνα, Ουάσατ και Καντισίγια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πυρήνας αυτών των δυνάμεων, που θα τεθεί υπό πολωνική διοίκηση, θα αποτελείται από 3.200 Ολλανδούς, 2.500 Πολωνούς, 1.644 Ουκρανούς, 1.321 Ισπανούς, 1.130 Ιταλούς και 866 Ταϊλανδούς. Τις δυνάμεις αυτές θα συνεπικουρούν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία (με 480 άνδρες), η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Μογγολία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, οι Φιλιππίνες, η Νικαράγουα και το Καζακστάν, που έσπευσε να βοηθήσει τους Αμερικανούς με 27 άνδρες!

Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσον αυτές οι ενισχύσεις θα μπορέσουν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην επιβολή της τάξης και στον έλεγχο της χώρας ξεκουράζοντας παράλληλα τα αμερικανικά στρατεύματα που εμφανίζουν, πλέον, σημαντικότατα σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης. Το αίτημα αποστολής στρατευμάτων ισχύει για δεκάδες ακόμη χώρες, αλλά οι περισσότερες επιμένουν ότι θα πρέπει να προϋπάρχει απόφαση του ΟΗΕ, γεγονός που θα αποσπά από τις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο τη Βρετανία, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στο Ιράκ, αναβαθμίζοντας το ρόλο του ΟΗΕ.

Χτες, πάντως, στο αμερικανικό αίτημα δόθηκε η πρώτη ξεκάθαρη αρνητική απάντηση από τον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου τα 22 μέλη συνεδρίασαν σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Κάιρο. Οπως ανακοίνωσε ο ΓΓ, Αμρ Μούσα, ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αραβικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο που διορίστηκε και ότι το Ιράκ θα εκπροσωπηθεί εκ νέου μόνο όταν εκλεγεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική απάντηση το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο έλαβε και στην αίτησή του να εκπροσωπείται στον ΟΗΕ.

Οι δυσκολίες, όμως, δε φαίνεται να σταματούν εδώ για τους κατακτητές. Στο Λονδίνο έφθασε, χτες, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της νέας ιρακινής τηλεόρασης μετά από 3 μήνες εργασίας, ο Αχμάντ Ρικαμπί, εξόριστος γνωστός για τη συνεργασία του εδώ και χρόνια σε όλες τις προσπάθειες ανατροπής του πρώην ιρακινού καθεστώτος. Ο Ρικαμπί δήλωσε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας των συνθηκών εργασίας (έλλειψη προσωπικού και μισθοί πείνας για τους ελάχιστους Ιρακινούς εργαζομένους) αλλά και εξαιτίας της διαπίστωσής του ότι οι «Αμερικανοί χάνουν τον πόλεμο της προπαγάνδας οριστικά στο Ιράκ». Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, διά στόματος του επικεφαλής της, κατηγορούσε τις αμερικανικές δυνάμεις «για συνεχόμενες παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων με τρόπο ανεπίτρεπτο» και τις καλούσε «να αλλάξουν τακτική πριν η κατάσταση φθάσει σε εκρηκτικό σημείο».

...και επιθέσεις

Ενας Αμερικανός εργολάβος, που εργαζόταν για την αμερικανική κατασκευαστική «Kellog Brown & Root», που είναι θυγατρική της Hulliburton και έχει αναλάβει να ενισχύσει το αμερικανικό στρατιωτικό μηχανικό στην προσπάθεια αποκατάστασης των ιρακινών πετρελαιαγωγών, σκοτώθηκε, χτες, βορείως του Τικρίτ, όταν το όχημά του έπεσε σε νάρκη. Μέσα στο Τικρίτ, ρουκέτες έπληξαν την κεντρική αμερικανική βάση, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα, ενώ επίθεση με βομβίδες δέχτηκε το αστυνομικό τμήμα της Φαλλούτζα, όπου τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί. Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων επιθέσεων και σαμποτάζ, δεν εξέπληξε η ανακοίνωση ότι αναβάλλεται εκ νέου η επανάληψη της ροής του ιρακινού πετρελαίου από το Κιρκούκ προς την Τουρκία που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σβήνουν οι «καλές ημέρες»...

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

Οξύνεται, σταδιακά αλλά σταθερά, η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους καθώς η ισραηλινή ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει ακόμη και τον μεροληπτικό «οδικό χάρτη», σύμφωνα με τη δική της ερμηνεία, προκαλώντας τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις και στερώντας από την Π. Αρχή έστω και τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών που είχε.

Το 80% των Ισραηλινών, τάσσεται υπέρ της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41%, αν το τείχος θα πρέπει να ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που θα κατασχεθούν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Σπουδών για την Ειρήνη, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Η άποψη, όμως, των Ισραηλινών πολιτών προφανώς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για την ισραηλινή ηγεσία, η οποία συνεχίζει επί παλαιστινιακών εδαφών την ανέγερση του τείχους.

Χτες, μάλιστα τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, ξαφνικά, στον κήπο μιας παλαιστινιακής κατοικίας στο χωριό Μασάχ, της Καλκίλια, όπου είχαν κατασκηνώσει ξένοι και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές που διαμαρτύρονται για το τείχος που χτίζεται εντός του παλαιστινιακού χωριού. Κήρυξαν αμέσως την περιοχή «σε κλειστή στρατιωτική ζώνη» και συνέλαβαν 47 φιλειρηνιστές με την κατηγορία ότι παραβίασαν «στρατιωτική ζώνη». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, ο ισραηλινός στρατός δε γνωστοποίησε πού βρίσκονται οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απειλούνται με απέλαση.

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ήρθε απλώς να βαρύνει ακόμη περισσότερο το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Ισραήλ, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους κρατουμένους. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας ότι «προφανώς δε θα είχε καμία ουσία, αφού δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη συμμόρφωσης της ισραηλινής πλευράς με τον οδικό χάρτη».

Ο Αμπάς συναντήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, με αντιπροσωπεία της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» και χτες θα ακολουθούσε συνάντηση με αντιπροσωπεία της «Χαμάς». Εκπρόσωπος της «Τζιχάντ» δήλωνε ότι δε συζητήθηκε καθόλου το θέμα της παράτασης της εκεχειρίας, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον το Ισραήλ δεν υλοποιεί καμία από τις δεσμεύσεις του.

Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι η απελευθέρωση των 352 κρατουμένων, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα απελευθερωθούν σήμερα το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσής τους, η οποία, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα κινηματογραφηθεί, θα καλούνται να υπογράψουν ένα χαρτί με το οποίο αποκηρύσσουν την «τρομοκρατία και τη βία» και σε περίπτωση που αρνηθούν θα επιστρέφουν στο κελί τους.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Εγκαταλείπει την εκεχειρία το KADEK (;)

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Στις 11 Σεπτεμβρίου, η εκεχειρία λήγει. Αν η τουρκική κυβέρνηση ταχθεί υπέρ μιας διμερούς εκεχειρίας, τότε θα συνεχιστεί. Αυτός είναι ο όρος για μια λύση». Ο Οσμάν Οτσαλάν, ηγέτης του KADEK (το πρώην ΡΚΚ) προειδοποίησε με αυτόν τον τρόπο την Αγκυρα πως διακινδυνεύει επανέναρξη του πολέμου στη νοτιοανατολική Τουρκία αν δεν κηρύξει γενική - και όχι μερική - αμνηστία, κάτι όμως που μοιάζει απίθανο για πολλούς λόγους.

Η τουρκική Βουλή πέρασε «μερική» αμνηστία για τους αντάρτες εξαιρουμένων των ηγετών τους. Ο Οσμάν Οτσαλάν, αδελφός του φυλακισμένου στο Ιμραλι ηγέτη του PKK Αμπντουλά Οτσαλάν, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μεσοποταμία» ότι αν η Τουρκία δεν κηρύξει ανακωχή, το PKK θα εγκαταλείψει τη μονομερή κατάπαυση του πυρός και οι συγκρούσεις θα ξαναρχίσουν...

ΛΙΒΕΡΙΑ
Σε εξέλιξη τα παζάρια του Τέιλορ...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Συνέχεια στο γνωστό (εδώ και πολύ καιρό) «θρίλερ» αποχώρησης ή όχι του Λιβεριανού προέδρου Τσαρλς Τέιλορ από την εξουσία και το έδαφος της χώρας έδωσε χτες ο ίδιος, που εξακολουθεί να παζαρεύει πυρετωδώς το εξιτήριο φυγής στο εξωτερικό έναντι της απαλλαγής του από τις κατηγορίες που έχει απαγγείλει εις βάρος του δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε. Οι «νέοι όροι» του Τέιλορ, αναφορικά με τη λεγόμενη «αυτοεξορία» του στη Νιγηρία, δε δημοσιοποιήθηκαν, μολονότι σχολιάστηκαν από πολλούς ως προσχηματικοί...

Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι και στελέχη των δύο μεγαλύτερων ανταρτικών οργανώσεων της Λιβερίας, ανανέωσαν τις επιφυλάξεις τους έναντι των αληθινών προθέσεων του Τέιλορ, ανακοινώνοντας πως θα αποχωρήσουν από τα προπύργιά τους (με παράλληλη παράδοση όπλων) μόνον εφόσον ο πρόεδρος εγκαταλείψει τη Λιβερία...

Πάντως, στο αεροδρόμιο της λιβεριανής πρωτεύουσας, εξελίσσεται η άφιξη και άλλων δεκάδων Νιγηριανών στρατιωτών, που αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί πλήρως περί τις 17 του μήνα. Στα σύνορα της Λιβερίας με την Ακτή του Ελεφαντοστού και τη Σιέρα Λεόνε κατέφθαναν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας από την οργάνωση αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Παράλληλα, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, συνεργάτες του ΓΓ του οργανισμού, Κόφι Αναν, επεξεργάζονται σχέδια για τη συγκρότηση «σημαντικής σε αριθμό αλλά και εμπειρία» πολυεθνικής δύναμης που θα διαδεχτεί τη δυτικοαφρικανική δύναμη επιβολής ειρήνης «ενδεχομένως την 1η Οκτώβρη».

Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες καταπονημένοι Λιβεριανοί πολίτες προσπαθούσαν μετά δυσκολίας να προμηθευτούν ορισμένα βασικά τρόφιμα που εξακολουθούν να πωλούνται (όταν βρεθούν...) σε δυσθεώρητα ύψη...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ