Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δυσκολιών και επιθέσεων συνέχεια...

Αμερικανός μέλος του κατοχικού στρατού τραυματισμένος από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Αμερικανός μέλος του κατοχικού στρατού τραυματισμένος από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Τις εθνικότητες και τον ακριβή αριθμό των ξένων δυνάμεων που θα αντικαταστήσουν και θα ενισχύσουν τις κατοχικές δυνάμεις στο νότιο Ιράκ ανακοίνωσε, χτες, η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση, η οποία, όμως, επιμένει στο αίτημά της προς αρκετές χώρες να αποστείλουν δυνάμεις. Η πρώτη ξεκάθαρη άρνηση ήρθε, χτες, πάντως από τις αραβικές χώρες, οι οποίες διά μέσου του Αραβικού Συνδέσμου κατέστησαν σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κυβερνητικό Συμβούλιο που διορίστηκε από την κατοχική διοίκηση. Στο μεταξύ, οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Από το Σεπτέμβρη, ξένα στρατεύματα θα αντικαταστήσουν μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που έχει αναπτυχθεί στις περιοχές Νατζάφ, Καρμπάλα, Βαβυλώνα, Ουάσατ και Καντισίγια. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πυρήνας αυτών των δυνάμεων, που θα τεθεί υπό πολωνική διοίκηση, θα αποτελείται από 3.200 Ολλανδούς, 2.500 Πολωνούς, 1.644 Ουκρανούς, 1.321 Ισπανούς, 1.130 Ιταλούς και 866 Ταϊλανδούς. Τις δυνάμεις αυτές θα συνεπικουρούν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες από άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία (με 480 άνδρες), η Ουγγαρία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Μογγολία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία, οι Φιλιππίνες, η Νικαράγουα και το Καζακστάν, που έσπευσε να βοηθήσει τους Αμερικανούς με 27 άνδρες!

Παρ' όλα αυτά, οι κατοχικές δυνάμεις δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κατά πόσον αυτές οι ενισχύσεις θα μπορέσουν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην επιβολή της τάξης και στον έλεγχο της χώρας ξεκουράζοντας παράλληλα τα αμερικανικά στρατεύματα που εμφανίζουν, πλέον, σημαντικότατα σημάδια κόπωσης και απογοήτευσης. Το αίτημα αποστολής στρατευμάτων ισχύει για δεκάδες ακόμη χώρες, αλλά οι περισσότερες επιμένουν ότι θα πρέπει να προϋπάρχει απόφαση του ΟΗΕ, γεγονός που θα αποσπά από τις ΗΠΑ και κατά δεύτερο λόγο τη Βρετανία, τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στο Ιράκ, αναβαθμίζοντας το ρόλο του ΟΗΕ.

Χτες, πάντως, στο αμερικανικό αίτημα δόθηκε η πρώτη ξεκάθαρη αρνητική απάντηση από τον Αραβικό Σύνδεσμο, του οποίου τα 22 μέλη συνεδρίασαν σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Κάιρο. Οπως ανακοίνωσε ο ΓΓ, Αμρ Μούσα, ο Αραβικός Σύνδεσμος «δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης αραβικών στρατευμάτων στο Ιράκ». Επίσης, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να μην αναγνωριστεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο που διορίστηκε και ότι το Ιράκ θα εκπροσωπηθεί εκ νέου μόνο όταν εκλεγεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρνητική απάντηση το ιρακινό Κυβερνητικό Συμβούλιο έλαβε και στην αίτησή του να εκπροσωπείται στον ΟΗΕ.

Οι δυσκολίες, όμως, δε φαίνεται να σταματούν εδώ για τους κατακτητές. Στο Λονδίνο έφθασε, χτες, αφού παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της νέας ιρακινής τηλεόρασης μετά από 3 μήνες εργασίας, ο Αχμάντ Ρικαμπί, εξόριστος γνωστός για τη συνεργασία του εδώ και χρόνια σε όλες τις προσπάθειες ανατροπής του πρώην ιρακινού καθεστώτος. Ο Ρικαμπί δήλωσε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας των συνθηκών εργασίας (έλλειψη προσωπικού και μισθοί πείνας για τους ελάχιστους Ιρακινούς εργαζομένους) αλλά και εξαιτίας της διαπίστωσής του ότι οι «Αμερικανοί χάνουν τον πόλεμο της προπαγάνδας οριστικά στο Ιράκ». Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, διά στόματος του επικεφαλής της, κατηγορούσε τις αμερικανικές δυνάμεις «για συνεχόμενες παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων με τρόπο ανεπίτρεπτο» και τις καλούσε «να αλλάξουν τακτική πριν η κατάσταση φθάσει σε εκρηκτικό σημείο».

...και επιθέσεις

Ενας Αμερικανός εργολάβος, που εργαζόταν για την αμερικανική κατασκευαστική «Kellog Brown & Root», που είναι θυγατρική της Hulliburton και έχει αναλάβει να ενισχύσει το αμερικανικό στρατιωτικό μηχανικό στην προσπάθεια αποκατάστασης των ιρακινών πετρελαιαγωγών, σκοτώθηκε, χτες, βορείως του Τικρίτ, όταν το όχημά του έπεσε σε νάρκη. Μέσα στο Τικρίτ, ρουκέτες έπληξαν την κεντρική αμερικανική βάση, χωρίς να ανακοινωθούν θύματα, ενώ επίθεση με βομβίδες δέχτηκε το αστυνομικό τμήμα της Φαλλούτζα, όπου τραυματίστηκαν 2 Αμερικανοί. Υπό το βάρος των αλλεπάλληλων επιθέσεων και σαμποτάζ, δεν εξέπληξε η ανακοίνωση ότι αναβάλλεται εκ νέου η επανάληψη της ροής του ιρακινού πετρελαίου από το Κιρκούκ προς την Τουρκία που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η αντίσταση(2003-11-18 00:00:00.0)
Οργή ενάντια στους κατακτητές για την ανεργία(2003-10-02 00:00:00.0)
Επιθέσεις και δολιοφθορές αναμένοντας την πολυεθνική «αρωγή»(2003-09-09 00:00:00.0)
Ολονύκτιες επιδρομές και νέο μήνυμα Σαντάμ(2003-07-30 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις και επιδρομές(2003-07-29 00:00:00.0)
Κατοχικά πυρά κατά διαδηλωτών(2003-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ