Τετάρτη 6 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σβήνουν οι «καλές ημέρες»...

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.--

Οξύνεται, σταδιακά αλλά σταθερά, η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους καθώς η ισραηλινή ηγεσία δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει ακόμη και τον μεροληπτικό «οδικό χάρτη», σύμφωνα με τη δική της ερμηνεία, προκαλώντας τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις και στερώντας από την Π. Αρχή έστω και τα ελάχιστα περιθώρια ελιγμών που είχε.

Το 80% των Ισραηλινών, τάσσεται υπέρ της ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 41%, αν το τείχος θα πρέπει να ανεγερθεί σε παλαιστινιακά εδάφη που θα κατασχεθούν. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Κέντρο Σπουδών για την Ειρήνη, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Η άποψη, όμως, των Ισραηλινών πολιτών προφανώς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία για την ισραηλινή ηγεσία, η οποία συνεχίζει επί παλαιστινιακών εδαφών την ανέγερση του τείχους.

Χτες, μάλιστα τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε, ξαφνικά, στον κήπο μιας παλαιστινιακής κατοικίας στο χωριό Μασάχ, της Καλκίλια, όπου είχαν κατασκηνώσει ξένοι και Ισραηλινοί φιλειρηνιστές που διαμαρτύρονται για το τείχος που χτίζεται εντός του παλαιστινιακού χωριού. Κήρυξαν αμέσως την περιοχή «σε κλειστή στρατιωτική ζώνη» και συνέλαβαν 47 φιλειρηνιστές με την κατηγορία ότι παραβίασαν «στρατιωτική ζώνη». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις, ο ισραηλινός στρατός δε γνωστοποίησε πού βρίσκονται οι συλληφθέντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων απειλούνται με απέλαση.

Η επιχείρηση του ισραηλινού στρατού ήρθε απλώς να βαρύνει ακόμη περισσότερο το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του Ισραήλ, να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστινίους κρατουμένους. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ανακοινώνοντας ότι «προφανώς δε θα είχε καμία ουσία, αφού δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη συμμόρφωσης της ισραηλινής πλευράς με τον οδικό χάρτη».

Ο Αμπάς συναντήθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, με αντιπροσωπεία της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» και χτες θα ακολουθούσε συνάντηση με αντιπροσωπεία της «Χαμάς». Εκπρόσωπος της «Τζιχάντ» δήλωνε ότι δε συζητήθηκε καθόλου το θέμα της παράτασης της εκεχειρίας, γιατί δεν έχει κανένα νόημα, εφόσον το Ισραήλ δεν υλοποιεί καμία από τις δεσμεύσεις του.

Χτες, πάντως, ανακοινώθηκε ότι η απελευθέρωση των 352 κρατουμένων, των οποίων τα ονόματα δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα απελευθερωθούν σήμερα το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσής τους, η οποία, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα κινηματογραφηθεί, θα καλούνται να υπογράψουν ένα χαρτί με το οποίο αποκηρύσσουν την «τρομοκρατία και τη βία» και σε περίπτωση που αρνηθούν θα επιστρέφουν στο κελί τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ