ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΣΕΒ
Στρατηγικές συμπλεύσεις στους στόχους του κεφαλαίου

Εύσημα στην κυβέρνηση για την υπερπαραγωγή «φαραωνικών» πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της προηγούμενης περιόδου απέδωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, ενώ με βάση αυτές τις «επιδόσεις» εμφανίστηκε βέβαιος για την εκπλήρωση των «δημοσιονομικών δεσμεύσεων» με ορίζοντα το 2060. «Θέλω απλά να θυμίσω ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σε δύο συνεχόμενα έτη πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4% που σημαίνει ότι συγκλίνουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος», υπογράμμισε αναφορικά με τους αντιλαϊκούς στόχους (3,5% μέχρι και το 2022) και 2,2% κατά μέσο όρο για τα επόμενα 37 χρόνια μέχρι το 2060. Μάλιστα, ο Μ. Σεντένο σε συνέντευξή του στο CNBC, υπογράμμισε ότι αυτό «είναι σίγουρα δύσκολο, επομένως είναι κρίσιμης σημασίας η αντοχή στη διάρκεια των οικονομικών και πολιτικών κύκλων για να καθορισθεί η επιτυχία του προγράμματος».

Οπως ουσιαστικά ομολογείται, οι στόχοι για τα πλεονάσματα θα συνεχίσουν ανεξάρτητα από τη φάση του «οικονομικού κύκλου», δηλαδή είτε σε συνθήκες ανάκαμψης και «ανάπτυξης» είτε και σε συνθήκες υποχώρησης και κατρακύλας του ΑΕΠ. Επιπλέον, σε ανάλογη ρότα με τις πρόσφατες κατευθύνσεις του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ έθεσε ως καθοριστικό παράγοντα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων, ανεξάρτητα από «πολιτικούς κύκλους» με βάση, βέβαια, τη στρατηγική σύμπλευση κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» χαρακτηριστικά υπογραμμίζει: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ηπιθανότητα αναβολής ή αθέτησης των δεσμεύσεωνπου έχουν αναληφθεί για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και 2020, πέρα από τηδυσπιστία που θα προκαλέσει στις διεθνείς αγορές, παραπέμπει στις καλένδες και οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων μέσω των περίφημων αντίμετρων».

Σε αυτό το επίπεδο, ο ΣΕΒ εμφανίζεται να «αγωνιά» για τυχόν καθυστερήσεις σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως η κατακρεούργηση των συντάξεων, καθώς αυτό θα επέφερε καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του αναγκαίου «δημοσιονομικού χώρου» για τα «αντίμετρα» δηλαδή για τις (επίσης) συμφωνημένες παρεμβάσεις, που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, με προϋπόθεση βέβαια τα αντιλαϊκά μέτρα και τα «πλεονάσματα». Σύμφωνα με τον ΣΕΒ «μια τέτοια προοπτική επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο το σενάριο "χαμηλών πτήσεων" της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».

Στη μέγγενη του κρατικού χρέους

Στην κατεύθυνση «βιώσιμης» διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους δείχνουν η έκθεση με τα σενάρια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω των οποίων επιχειρείται η προσέλκυση «επενδυτών» σε μελλοντικές εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Σε έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, το κρατικό χρέος (μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις στο Γιούρογκρουπ) χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2060 και μάλιστα χωρίς την ανάγκη νέας παρέμβασης το 2032, ενδεχόμενο που αφήνει ανοιχτό η απόφαση του Γιούρογκρουπ, πάντα με προϋπόθεση τους συμφωνημένους αντιλαϊκούς στόχους.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των κριτηρίων της «βιωσιμότητας» βρίσκεται και αυτό που προσδιόρισε το Γιούρογκρουπ στην πρόσφατη απόφασή του αναφορικά με το εύρος των «πρωτογενών πλεονασμάτων», όπου αναφέρεται ότι «η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών θα είναι τα βασικά συστατικά για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Δεν έχουν τέλος τα αμερικανικά «συγχαρητήρια»

Τηλεφωνική επικοινωνία Πενς - Τσίπρα χτες το βράδυ

Από τη συνάντηση Τσίπρα - Πενς κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπορυγού στις ΗΠΑ
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Πενς κατά την περσινή επίσκεψη του πρωθυπορυγού στις ΗΠΑ
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες το βράδυ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο της οποίας - σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου - «ο Αντιπρόεδρος τον συνεχάρη για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συμφωνία αυτή για τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στα Βαλκάνια.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, ιδίως ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή».

Να σημειωθεί ότι με αφορμή το τηλεφώνημα, χτεσινές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίσκεψη του ίδιου του Μ. Πενς στην Ελλάδα, ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ. Αλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδεχόμενο εκπροσώπησης της αμερικανικής κυβέρνησης ακόμα και από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Η κυβέρνηση προφανώς επιδιώκει τέτοια ...υψηλή παρουσία, καθώς θέλει από τη μία να την παρουσιάσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στο έργο της, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης που επιχειρεί η ελληνική αστική τάξη, και, από την άλλη, να κάνει πιο πειστικό το αφήγημα της εξόδου απ' τα μνημόνια.

Οπως και να 'χει, η αμερικανική συμμετοχή στην 83η ΔΕΘ θα είναι αναβαθμισμένη, όπως κατ' επανάληψη έχει επισημάνει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Ου. Ρος, ενώ περί τους 30 μονοπωλιακούς ομίλους αναμένεται να φιγουράρουν μεταξύ των εκθετών («Lockheed Martin», «Microsoft», «fizer» «Coca Cola», «Cisco», «Hewlett Packard», «IBM Hellas», «Facebook», «Google» κ.ά.).

Εξάλλου, στο πνεύμα αντίστοιχων τοποθετήσεων του Αμερικανού πρέσβη, περί «Ελλάδας - γεωπολιτικού μεντεσέ», ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη ΔΕΘ έκανε λόγο για «μια μεγάλη αγορά, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου ηγείται η Ελλάδα και το κέντρο της είναι η Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα προσφέρει πρόσβαση σε μια αγορά 120 εκατ. καταναλωτών (Βαλκάνια και Τουρκία) και παράλληλα αποτελεί κράτος - μέλος της ΕΕ, άρα μέλος μιας αγοράς 400 εκατομμυρίων ατόμων.

Χαρακτήρισε δε τη ΔΕΘ «μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να κάνει το επόμενο βήμα σε μια πετυχημένη μεταμνημονιακή πορεία», προσθέτοντας ότι το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα είναι πολύ μεγάλο, ιδίως στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του real estate και των logistics, όπου οι ευκαιρίες «υπερβαίνουν το ρίσκο της χώρας και έχουν μεγάλη ανταποδοτικότητα». Αξίωσε ωστόσο, προκειμένου αυτό το ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε περισσότερες επενδύσεις, «πιο φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές

Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες προγραμματίζει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τις επόμενες μέρες, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει:

Περιοδείες:

Αύριο Σάββατο 7/7, στις 12 μ. ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Grand Resort Lagοnissi», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 11/7, στις 12 μ. ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Intercontinental», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 12/7, στη 1 μ.μ. ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το κτίριο της «Forthnet» στον Ταύρο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Τη Δευτέρα 16/7, στη 12 μ. ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις:

Αύριο Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο Πάρκο απέναντι από την Παναγίτσα, η ΚΟΒ Αίγινας καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Οι πρόσφατες εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Κοτέας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Τη Δευτέρα 9/7:

-- Στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Περάματος καλεί στην πλατεία Παστέρ, στο Θεατράκι πάνω από το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Λουκιανού και Πλάτωνος), σε συγκέντρωση με σύνθημα «Δυνατό Εργατικό Κίνημα - Κοινωνική Συμμαχία. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή. Αυτή είναι η "καθαρή" διέξοδος για το λαό!». Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τους μετανάστες». Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των στρατιωτικών

Η κυβέρνηση εξήγγειλε την επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στην Ηπειρο, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Σκύρο, στη Ζήρο και στο Παλαίκαστρο Σητείας. Το μέτρο αυτό δίνει μια ανάσα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί στην παραμεθόριο.

Ωστόσο, δεν διαφεύγει από κανέναν ότι δεν λύνει τα οξυμένα προβλήματα που έχει συνολικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολοι οι στρατιωτικοί έχουν δεχτεί τις συνέπειες των μέτρων της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως και ο λαός μας. Η κυβέρνηση με περίσσιο θράσος, ακολουθώντας την τακτική όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να καλύψει τις συνέπειες από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της, με τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει.

Είναι αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων το τρίτο μνημόνιο. Οι υποσχέσεις που έδινε η κυβέρνηση αποδείχτηκαν κάλπικες. Οπως και ο λαός μας, έτσι και οι στρατιωτικοί επιβαρύνονται με την επιβολή νέων φόρων, τη διατήρηση και αύξηση του ΕΝΦΙΑ, τη νέα μείωση των συντάξεων, όπως προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Μόνο το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Με Ερωτήσεις, ανακοινώσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις, συναντήσεις, έχει απαιτήσει από την κυβέρνηση να δοθούν λύσεις. Η κυβέρνηση συστηματικά αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των στρατιωτικών όπως:

  • Την πλήρη αποκατάσταση των μισθών, συντάξεων ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
  • Αμοιβή της νυχτερινής υπηρεσίας, των υπερωριών, Κυριακών και Αργιών, όπως ορίζει η νομοθεσία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη με κρατική χρηματοδότηση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών και των μετοχικών ταμείων.
  • Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών για τις οικογένειες των στελεχών που υπηρετούν στην παραμεθόριο.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Ηρθε η ώρα να βγουν συμπεράσματα. Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ας αγωνιστούμε μαζί με το λαό για τα δίκαια αιτήματά μας.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ε.α. (ΠΖ)
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org