ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση για τη μειωμένη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος

Από πρόσφατη κινητοποίηση
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, για τη μειωμένη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο έργο των πυροσβεστών και στην πυρόσβεση.

Σημειώνεται στην Ερώτηση: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μετά από περιοδείες που πραγματοποίησε σε Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλη τη χώρα, διαπίστωσε εκτός των άλλων και σωρεία προβλημάτων.

Μετά μάλιστα την παρέλευση δύο μηνών από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, πολλά και σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, στο σύνολο σχεδόν των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Αυτά εντοπίζονται στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε μόνιμο προσωπικό, η οποία διευρύνθηκε μετά και από τη διάθεση περίπου επτακοσίων πυροσβεστών για τη στελέχωση των Υπηρεσιών των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και στην πυροπροστασία του λαού και της χώρας.

Εξίσου σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις εντοπίζονται και στον μηχανολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Πολλά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα παραμένουν ακινητοποιημένα στις Υπηρεσίες, επειδή δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα για την επισκευή ή τη συντήρησή τους.

Είναι γνωστό ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, τα κονδύλια που αφορούν τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες της πυροπρόληψης και της πυροπροστασίας έχουν μειωθεί σωρευτικά κατά 130 εκατ. Ειδικότερα αναφέρουμε τα κονδύλια που αφορούν την επισκευή και τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τα οποία έχουν μειωθεί αθροιστικά μόνο για τη φετινή χρονιά κατά 2.600.000 ευρώ περίπου, ενώ δεν έχουν εξοφληθεί αρκετά τιμολόγια συντηρήσεων και επισκευών οχημάτων από την προηγούμενη χρονιά.

Ολα τα παραπάνω οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η συνεχής υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και άλλων υπηρεσιών που εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση κ.ά., οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούν κόστος για την κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αύξηση των κονδυλίων για τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2009;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να γίνουν προσλήψεις στην Πυροσβεστική και να μονιμοποιηθούν με σταθερές σχέσεις εργασίας οι πενταετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες;».
Μάχη με τις φλόγες σε διάφορα μέτωπα και χτες

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε δασική έκταση στη Νέα Σάντα Ροδόπης, προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Το πύρινο μέτωπο ήταν σε ύφεση. Τέσσερα αεροσκάφη, δύο Πεζετέλ και δύο Καναντέρ, πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Με το πρώτο φως της χτεσινής μέρας, δεν υπήρχε πλέον ενεργή φλόγα, δεν υπήρξε κάποια αναζωπύρωση. Η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί εντός χαράδρας σε περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού. Φαίνεται ότι αυτή προκλήθηκε από πτώση κεραυνού, καθώς στην περιοχή σημειώθηκε ψιλόβροχο και πτώσεις κεραυνών.

Εξάλλου, χτες το απόγευμα πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη στο Μικροχώρι Ωρωπού, όπου επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρο, δυο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη ήταν και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αλφειούσα της Ηλείας, όπου δύο αεροπλάνα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Σε ύφεση ήταν, τέλος, οι φωτιές στις περιοχές Παρασυρό και Νύφη Κοκκάλας του δήμου Ανατολικής Μάνης. Στην περιοχή της Κοκκάλας επιχειρούσαν 32 πυροσβέστες με 12 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ στον Παρασυρό επιχειρούσαν 26 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

Σύμφωνα με το χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, χτες προβλεπόταν πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες), Κρήτης, Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία).

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Κοινή εμφάνιση έκαναν χτες ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης, που έχουν στήσει την «Ωρα Αποφάσεων». Αφορμή, η κοινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια», που έδωσαν χτες το ινστιτούτο του Ποταμιού «Π2» και το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», πρόεδρος του οποίου είναι η Α. Διαμαντοπούλου, σε ένα δείγμα ότι προχωρούν το μεταξύ τους «φλερτ» και γενικότερα οι διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού στο λεγόμενο κέντρο και την κεντροαριστερά.

Αλλωστε, στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι η συμπόρευση Ποταμιού και Ωρας με κάποιο τρόπο θα μορφοποιηθεί και θα επισημοποιηθεί. Παράλληλα βέβαια, δεν αποκλείουν το Ποτάμι να πάρει μέρος και στο συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα του χώρου που προωθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, και στη διαδικασία εκλογής επικεφαλής αυτού του φορέα από τη «βάση», βάζοντας ωστόσο τους όρους τους, με βασικό πρόταγμα την ταχύτερη προώθηση «μεταρρυθμίσεων» προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Athens Voice», έδινε το δικό του στίγμα στις διεργασίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει αμφισβήτηση του άξονα αριστερά - δεξιά και ότι «ο μεσαίος χώρος είναι ο χώρος ο οποίος θα μπορούσε να παίξει τον καθοριστικό ρόλο» στη διαμόρφωση νέων πλειοψηφιών. Επέμεινε δε ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καθαρός λόγος, η στρατηγική, δηλαδή η διεκδίκηση του προοδευτικού κέντρου. Εάν ο μεσαίος χώρος δεν εκφράσει όλο το προοδευτικό κέντρο που μπορεί να γίνει η κοίτη του μέλλοντος για την ελληνική κοινωνία και να λειτουργήσει ως υπέρβαση της παραδοσιακής διάκρισης αριστεράς - δεξιάς, θα είμαστε καταδικασμένοι να παίζουμε έναν δευτερεύοντα ρόλο».

Κατέθεσε ο Β. Μαρινάκης

Στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Π. Μπρακουμάτσο κατέθεσε χτες ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης, σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε πρόσφατα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον ανακριτικού υπαλλήλου του Λιμενικού Σώματος και κατά παντός υπευθύνου, αναφορικά με την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση του πλοίου «Noor 1», που τον Ιούνη του 2014 είχε εντοπιστεί στην Ελευσίνα με μεγάλη ποσότητα ηρωίνης.

Συγκεκριμένα, ο Β. Μαρινάκης στη μηνυτήρια αναφορά του είχε καταγγείλει «σκευωρία σε βάρος του που μεθοδεύτηκε συστηματικά για να αξιοποιηθεί δημόσια την κατάλληλη στιγμή, προς τον σκοπό να εκβιαστεί και να παραμερίσει, για να αλωθεί ο ευαίσθητος χώρος του Τύπου και της Ενημέρωσης. Εκ των βασικών οργανωτών, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Πρόθυμο όργανο ένας επίορκος λιμενικός, που καταχράται της εξουσίας του, και συμπαραστάτες οι συνήθεις ύποπτοι του δημοσιογραφικού "κιτρινισμού" και όσοι άλλοι μετέρχονται τη συκοφαντία ως τρόπο ζωής».

Υπενθυμίζεται ότι ο καταδικασθείς πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση Μ. Γιαννουσάκης (τη Δευτέρα 10 Ιούλη συνεχίζεται η συζήτηση στο αίτημά του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του) είχε αναφέρει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι πιέστηκε από τον συγκεκριμένο ανακριτικό υπάλληλο να εμπλέξει τον εφοπλιστή στην υπόθεση, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει στοιχεία στις αρχές για άλλη υπόθεση μεταφοράς φορτίου ηρωίνης, που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν.

Επιπρόσθετα, απορρίφθηκε από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο η αίτηση εξαίρεσης της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πειραιά Ειρήνης Τζίβα για την υπόθεση του «Νoor 1», που είχαν ζητήσει με αίτημά τους οι συνήγοροι του Μ. Γιαννουσάκη. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας λειτουργεί για την υπόθεση στο πλαίσιο του νόμου.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνέχεια με την κατάθεση του δημοσιογράφου

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκάκη συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο μάρτυρας, και χτες, κατέθεσε στο δικαστήριο όσα απορρέουν από την πολύχρονη δημοσιογραφική του έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, επαναλαμβάνοντας ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική οργάνωση και δεν είναι κόμμα...».

Για την «αρχή του αρχηγού στη Χρυσή Αυγή», ο μάρτυρας τόνισε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ναζιστικής οργάνωσης της δεκαετίας του 1980, που έχει κατατεθεί στην ανάκριση, «υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την "αρχή του αρχηγού", ότι δηλαδή ο αρχηγός παίρνει όλες τις αποφάσεις». «Για όλα ξέρει ο αρχηγός», πρόσθεσε.

Ο Γ. Μπασκάκης αναγνώρισε επίσης - λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας - τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στις δεκάδες φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν, μέλη της που έλαβαν μέρος στη στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέδα, την πορεία στα Καμίνια και σε συγκεντρώσεις στελεχών που διακρίνονται με κουκούλες, σημαίες των Ες-Ες κ.ά., ενώ αναγνώρισε και 10 από τους 18 χρυσαυγίτες για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Από τη διαδικασία δεν έλειψαν γι' ακόμη μια φορά από την πλευρά των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών τα προκλητικά σχόλια για όσα κατέθετε ο μάρτυρας, ακόμα και οι ύβρεις απέναντι στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, επειδή δεν συμφωνούσαν με όσα ρωτούσαν τον μάρτυρα.

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Συνάντηση του ΚΚΕ με τον φορέα διαχείρισης για την αντιπυρική προστασία

Κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία του θα συναντηθεί, αύριο Παρασκευή, στις 12 μ., με εκπρόσωπο του φορέα διαχείρισης του πάρκου «Α. Τρίτσης».

Περιεχόμενο της συνάντησης θα αποτελέσουν τα μέτρα πυροπροστασίας του πάρκου μέσα στην αντιπυρική περίοδο.

Στο αίτημα της συνάντησης αναφέρεται ότι το πάρκο «Α. Τρίτσης» αποτελεί σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου για τη Δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά, και είναι επιβεβλημένο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του, με πιο άμεσο το ζήτημα της πυροπροστασίας.

Επειδή λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης του πάρκου, βασικές υποδομές του έχουν φθαρεί ή και καταστραφεί, η αντιπροσωπεία του Κόμματος θα ζητήσει ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία και την προστασία του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ