ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Ενταση της αλληλεγγύης για την απελευθέρωσή τους

Αποκαλύψεις για πληρωμένους δημοσιογράφους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη χρηματοδότηση δημοσιογράφων του Μαϊάμι από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να συκοφαντήσουν και να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά την Κούβα, αλλά και την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη από την «Εθνική Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών», αλλά και από την «Εθνική Ενωση Νομικών των ΗΠΑ», αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, των δικαστών, αλλά και των ενόρκων, κατά τη διάρκεια της διεξαγόμενης τότε δίκης τους. Οι 14 δημοσιογράφοι - που έλαβαν συνολικά σχεδόν 74.400 δολάρια την περίοδο 1/12/1999 έως 1/12/2001 - κάλυπταν τότε την υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που, όπως είναι γνωστό, αφού συνελήφθησαν το 1998, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν με ένα στημένο κατηγορητήριο και παραμένουν φυλακισμένοι. Το μόνο τους «έγκλημα» ήταν πως πληροφόρησαν τις κουβανικές αρχές για επικείμενες επιθέσεις που σχεδίαζαν αντικουβανικές ομάδες του Μαϊάμι κατά του Νησιού της Επανάστασης και του λαού του. Από τη μεριά της, η Κούβα ειδοποίησε το «Εφ Μπι Αϊ», αλλά οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τους «5».

Η συντονίστρια της «Εθνικής Επιτροπής», Γκλόρια Λα Ρίβα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία πάρθηκαν μετά από αίτηση που είχε γίνει πριν από 18 μήνες μέσω του Νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης (FOIA). Τόνισε πως οι πληρωμές γίνονταν από δύο κυβερνητικές υπηρεσίες, το «Cuba Broadcasting Board» και το «Broadcasting Board of Governors for Radio and TV Marti». Οπως είπε, οι τηλεθεατές και ακροατές του «Radio» και του «TV Marti» προέρχονται κυρίως από το Μαϊάμι από όπου και επιλέχθηκαν και οι ένορκοι για την υπόθεση των «5» και που στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 15 χρόνια έως και δις ισόβια.

Η ίδια πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους πως θα ξεκινήσουν μια νέα καμπάνια όπου θα καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ να προσχωρήσει στην άμεση απελευθέρωσή τους.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία «αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι συνένοχη στη χειραγώγηση των ενόρκων, καθώς δωροδόκησε δημοσιογράφους, κάτι που παραβιάζει τις αρχές της αμεροληψίας και της ακρίβειας», τόνισε από τη μεριά της η Χάιντι Μπογκοσιάν, εκτελεστική πρόεδρος της «Εθνικής Επιτροπής Νομικών των ΗΠΑ». Πρόσθεσε, επίσης, πως με αυτόν το τρόπο «οι κατηγορούμενοι στερήθηκαν του δικαιώματος» της 6ης Τροπολογίας του Συντάγματος, που εγγυάται το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης και αμερόληπτων ενόρκων.

Στο μεταξύ από τις 3 έως τις 22 Ιούλη, διοργανώνεται και φέτος το 21ο Καραβάνι Φιλίας με την Κούβα των «Παστόρων της ειρήνης», που θα περάσει από 130 πόλεις στις ΗΠΑ, στον Καναδά και το Μεξικό. Θα περιοδεύσει με σχολικά λεωφορεία και αυτοκίνητα για να ενημερώσει τον κόσμο για τις συνέπειες του επιβαλλόμενου αποκλεισμού, απαιτώντας την οριστική άρση του και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Τουρκία, από τις 25 διακρατικές συμφωνίες υπογράφτηκαν οι 17, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το βασικό μέρος των οποίων είναι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην τουρκική οικονομία.

Από το σύνολο των συμφωνιών, οι πιο εντυπωσιακές είναι: Η συμφωνία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο έδαφος της Τουρκίας (Ακουγιού). Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραχωρήσει δάνειο ύψους έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αυτού του σταθμού. Επίσης, έγινε γνωστό πως η Ρωσία θα επενδύσει ποσό ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Σαμψούντα - Τσεϊχάν». Ο πετρελαιαγωγός θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά πετρελαίου από Καζαχστάν, Τουρκμενιστάν και τη Ρωσία προς τη Δύση, χωρίς να «φορτώνεται» η κίνηση των στενών του Βοσπόρου. Ανάλογη χρησιμότητα για τις πετρελαϊκές εταιρείες θα είχε και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που, μετά την ενσωμάτωση των ρωσικών εταιρειών στον αγωγό «Σαμψούντα - Τσεϊχάν», μοιάζει πλέον να «στοιχειώνει».

Βεβαίως, και άλλες συμφωνίες έχουν τη σημασία τους, όπως αυτή που προβλέπει την κατάργηση της βίζας. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν να βρίσκονται στην Τουρκία χωρίς βίζα έως 30 μέρες. Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία παζαρεύει το ζήτημα της κατάργησης της βίζας με την ΕΕ, χωρίς, ωστόσο, να συναντά την ανάλογη προσοχή της.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, από τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις δεν έλειψαν και τα προβλήματα. Ετσι, ανάμεσα στις συμφωνίες που αναμένονταν, αλλά τελικά δεν υπογράφτηκαν, ήταν αυτές που θα έδιναν πράσινο φως για την κατασκευή των υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου του «South Stream», που στοχεύει στη μεταφορά ρωσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης, καθώς και «Blue Stream-2» που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Τουρκία, με την προοπτική, αν καλύψει τις τουρκικές ανάγκες (μαζί με τον υπάρχοντα αγωγό «Blue Stream-1»), να φτάσει μέχρι άλλες χώρες, νοτίως της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι δύο πλευρές μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε βασικά ζητήματα. «Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι πολύ ασταθείς και σκοντάφτουν από τα εμπόδια σε κάθε στροφή», σημείωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Ιδρύματος Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας, Κωνσταντίν Σίμονοφ.

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο του 2009 οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν για τη διενέργεια ερευνών στα τούρκικα χωρικά ύδατα, από όπου σχεδιάζεται να περάσει ο «South Stream». Ωστόσο, φαίνεται πως η Τουρκία ζητά περισσότερα ανταλλάγματα από τη Ρωσία, ώστε να επιτρέψει την κατασκευή αυτού του αγωγού, που θα αποτελέσει τον άμεσο ανταγωνιστή του αγωγού «Nabucco», που σχεδιάζεται να μεταφέρει κεντρο-ασιατικό (και ίσως προοπτικά και ιρανικό) φυσικό αέριο στην Ευρώπη και τον οποίο πατρονάρουν ΕΕ - ΗΠΑ. Βεβαίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη σαφή καλυτέρευση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, η Ρωσία επανεξετάζει το συνολικό σχεδιασμό της γύρω από τους αγωγούς φυσικού αερίου, που χρησιμοποιεί ή θα κατασκευάσει.

«Αγκάθι» η συμφωνία Τουρκίας, Ιράν, Βραζιλίας

Στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, λίγο πριν την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, υπήρξε ένα σημαντικό γεγονός, που χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως «ερεθιστικό». Οπως είναι γνωστό, το Ιράν συμφώνησε να παραδώσει στην Τουρκία 1.200 κιλά του ελαφρώς εμπλουτισμένου ιρανικού ουρανίου, αντικαθιστώντας το με υψηλά εμπλουτισμένο πυρηνικό καύσιμο, η επεξεργασία του οποίου θα γίνει στην Τουρκία, που θα είναι το σημείο που θα γίνει η ανταλλαγή ουρανίου μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Ετσι, η Ρωσία και η Γαλλία, που σκόπευαν να παίξουν ακριβώς αυτόν το ρόλο, δηλαδή να αναλάβουν την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου, θα παραμείνουν εκτός σχεδίου.

Αναλυτές και εμπειρογνώμονες εξηγούν την πολύπλευρη διπλωματία της Τουρκίας με την επιδίωξη της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική γεωγραφική θέση της ως διαμετακομιστικού κέντρου προς την Ευρώπη για να πετύχει σημαντικές οικονομικές υποχωρήσεις από τη Μόσχα. Ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας «Μετροπόλ», Ντμίτρι Μάσλοφ, υποστήριξε πως η Τουρκία πιέζει τη Ρωσία με σκοπό να κατεβάσει την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου κατά 10%, καθώς και να καταργήσει τα συμβόλαια της εταιρείας «Gazprom», που προϋποθέτουν πως ο αγοραστής εισάγει τον όγκο του φυσικού αερίου που έχει συμφωνηθεί, άσχετα από το εάν του χρειάζεται τελικά η συγκεκριμένη ποσότητα, ενώ, σε περίπτωση άρνησης της εισαγωγής, πληρώνει πρόστιμο. Να σημειωθεί πως σήμερα η Τουρκία αγοράζει το 62% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη ρωσική «Gazprom» και είναι ο δεύτερος εισαγωγέας του ρωσικού γαλάζιου καύσιμου, αμέσως μετά τη Γερμανία. Πρόσφατα, η Ρωσία έκανε ανάλογες υποχωρήσεις στην Ουκρανία και, σύμφωνα με τα λόγια του Μάσλοφ, η Τουρκία μπορεί να κερδίσει έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν ο όρος «πάρε και πλήρωσε» καταργηθεί.

Πάντως, σε σχέση με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, αυτές ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο αυτών χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις. Τέτοιες πλευρές διαφάνηκαν και στο παρελθόν, όπως με τις ρωσικές αντιδράσεις στην προσπάθεια διείσδυσης της Τουρκίας στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο, με αποκορύφωμα το ρόλο της Τουρκίας στην προσπάθεια απόσχισης της ρωσικής αυτόνομης περιοχής της Τσετσενίας, από τη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρόκειται για αντιθέσεις και ανταγωνισμούς στρατηγικής σημασίας, όπως και αυτή που εκδηλώθηκε πρόσφατα στην περίπτωση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Είναι φανερό πως στις σχέσεις των αστικών τάξεων, αυτών των δύο μεγάλων χωρών, που γειτονεύουν, συνυπάρχει τόσο η τάση της συνεργασίας, όσο και αυτή του ανταγωνισμού. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα «δεθεί» το συνολικό «παζλ» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στο οποίο εμπλέκονται επίσης ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά και ανερχόμενες, όπως η Κίνα. Είναι, λοιπόν, νωρίς να προβλεφτεί το πόσο «στρατηγική» θα είναι η σχέση που διαμορφώνει η Μόσχα με την Αγκυρα, όπως, επίσης, το αν θα τηρηθούν και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους οι ρώσο-τουρκικές συμφωνίες που πρόσφατα υπογράφτηκαν.


Ι. Π.

ΠΛΟΙΟ «ΡΕΪΤΣΕΛ ΚΟΡΙ»
Κατάληψη από τα ισραηλινά πλοία

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες , ισραηλινά πολεμικά πλοία προχώρησαν στη βίαιη κατάληψη του πλοίου «Ρέιτσελ Κόρι» χτες το μεσημέρι. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει πως δε θα επιτραπεί στο πλοίο να προσεγγίσει τη Γάζα και είχε προκαλέσει παρεμβολές στην τηλεφωνική επικοινωνία και στα ραντάρ του πλοίου «Ρέιτσελ Κόρι».

Αρχικά, ισραηλινά πολεμικά πλοία είχαν προχωρήσει στην αναχαίτιση της νέας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας της κίνησης «Free Gaza» με το υπό ιρλανδική σημαία πλοίο «Ρέιτσελ Κόρι» σε μια προσπάθεια να αλλάξει την πορεία του καθώς είχε προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν πως «παρακολουθείται στενά».

Νωρίτερα, μη κυβερνητική οργάνωση είχε ανακοινώσει πως το πλοίο είχε καταληφθεί, ωστόσο εκπρόσωπος της κίνησης «Free Gaza» ανέφερε ότι το ακολουθούν ισραηλινά σκάφη και πως δεν έχουν επιβιβαστεί σ' αυτό ισραηλινοί στρατιώτες. Παρόμοια ανακοίνωση εκδόθηκε και από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ