ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
Οι καιροσκόποι του περιβάλλοντος

Γρηγοριάδης Κώστας

«Παναττική εκδήλωση», με θέμα το περιβάλλον, πραγματοποίησαν χτες, από κοινού, η ΤΕΔΚΝΑ, ο ΕΣΔΚΝΑ και ο Δήμος Αθήνας, στο Σύνταγμα με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, την «ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για το περιβάλλον».

Δε λέμε, καλές είναι οι εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την «ευαισθητοποίηση των πολιτών». Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει ένα «μικρό»... ζήτημα: η υποκρισία. Η ΤΕΔΚΝΑ, που τώρα εμφανίζεται ως... προστάτης των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού για δωρεάν είσοδο στις παραλίες, ήταν αυτή που συνέβαλε ενεργά στο ξεπούλημα των παραλιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, υπογράφοντας μνημόνιο με τον «Αθήνα 2004»! Ο ΕΣΔΚΝΑ, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, όχι μόνο συμβάλλει εδώ και μια δεκαετία, μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ, στη διαιώνιση του σημαντικού αυτού προβλήματος, αλλά επιπλέον, παραδίδει σε ιδιώτες μια σειρά από τις δραστηριότητές του, βάζοντάς τους στο χρυσοφόρο παιχνίδι της διαχείρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με μια κουβέντα, όλοι αυτοί, που τη Μέρα του Περιβάλλοντος... αγωνιούν για την «ευαισθητοποίηση των πολιτών», είναι οι ίδιοι που προωθούν την παράδοσή του στο μεγάλο κεφάλαιο! Και όλοι τους, έχουν ονοματεπώνυμο: Στη διοίκηση της ΤΕΔΚΝΑ και του ΕΣΔΚΝΑ, βρίσκονταν και βρίσκονται ηγετικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και μιας και άρχισε η προεκλογική περίοδος, οι εργαζόμενοι καλό θα είναι να βγάλουν και τα συμπεράσματά τους, όσον αφορά αυτούς τους... καιροσκόπους του περιβάλλοντος.

Να πώς βλέπουν το ΚΚΕ

«Το ΚΚΕ είναι ό,τι πιο συντηρητικό, ό,τι πιο αποστεωμένο, πιο οπισθοδρομικό, πιο σταλινικό υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή Αριστερά και, με την εμμονή του στη διαίρεση της Αριστεράς, διευκολύνει και το σύστημα και τη δεξιά πολιτική και το κατεστημένο. Αν είναι κάτι που φοβάται το κατεστημένο είναι μια Αριστερά που, παρά τις διαφορές της, ενώνεται στους αγώνες. Μια Αριστερά που ξέρει να κερδίζει μικρές καθημερινές νίκες. Γι' αυτό ακριβώς και πολεμούν το ΣΥΝ οι υποστηριχτές της δεξιάς πολιτικής, οι Πολύδωρες, οι Καρατζαφέρηδες και οι Χριστόδουλοι, την ώρα που χαϊδεύουν το ΚΚΕ»...

Το απόσπασμα είναι από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη από τη συχνότητα της δημόσιας ραδιοφωνίας και όχι μόνο, γιατί τις ανάλογες φράσεις τις περιφέρει όπου βρίσκεται το τελευταίο διήμερο. Είναι μια απόδειξη για το πώς στην ηγεσία του ΣΥΝ αντιλαμβάνονται και ασκούν την πολιτική αντιπαράθεση και κριτική με το ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι και μόνον απ' αυτό μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Στην υπηρεσία του συστήματος

«Δε μας απασχολεί μέχρι πού θα φτάνει η ιδιωτική εκπαίδευση, των ιδιωτικών σχολείων». Με τη φράση αυτή, πρόσφατα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, φωτογράφισε την ταύτισή του (και σε αυτό το ζήτημα) με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συστηματικά αποφεύγει να μιλά καθαρά, μήπως και συγκαλύψει το αντιλαϊκό των προσανατολισμών του, αλλά είναι σαφές ότι δεν αντιτάσσεται στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, αντίθετα δε νοιάζεται αν αυτή υπάρχει και γιγαντώνεται σε βάρος της δημόσιας όπως και οι Καραμανλής - Παπανδρέου. Και σε άλλο ένα ρεσιτάλ λαϊκισμού προπαγανδίζει ότι θα «πάρει» το 15% των θρανίων των ιδιωτικών σχολείων για να τα διαθέσει σε παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών. Τα ίδια λέει για την Υγεία, στηρίζοντας την ιδιωτικοποιημένη μορφή της και διαδίδοντας ότι θα «δώσει» ανάλογο ποσοστό κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών στους οικονομικά αδύναμους.

Δηλαδή κατά το ΛΑΟΣ από τη μία το μεγάλο κεφάλαιο να λειτουργεί ασύδοτα σε βάρος του λαού, και από την άλλη ο φιλεύσπλαχνος Καρατζαφέρης τάχα θα παρεμβαίνει στην «ελεύθερη αγορά» δήθεν εξασφαλίζοντας τους πτωχούς. Αλήθεια, γιατί δε λέει και πώς θα αναγκάσει τους ιδιώτες να δώσουν το 15% των θρανίων; Μήπως πληρώνοντάς τους από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή πάλι με τα λεφτά του λαού; Μα τότε μιλά για ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης. Συμπέρασμα: Αλλος ένας υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου πασχίζει να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο για να τη βάλει ακριβώς στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Γεννητούρια

Ενα ακόμα μέλος προστέθηκε στην οικογένεια του «Ριζοσπάστη». Το υγιέστατο αγοράκι που έφερε στον κόσμο η Αγγελική, σύντροφος του συναδέλφου μας στον «Ρ» Γεράσιμου Λιβιτσάνου, προχτές το βράδυ. Στους ευτυχισμένους γονείς ευχόμαστε από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Πληρώνουν ... για τα καύσιμα

Αυτό κι αν είναι κρατική μέριμνα και παροχή δημόσιων (υποτίθεται) και δωρεάν (ούτε λόγος να γίνεται) υπηρεσιών Υγείας από το κατ' επίφαση δημόσιο σύστημα υγείας, από τις ανθυγιεινές πολιτικές της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Τα προβλήματα λειτουργίας (μεγάλες ελλείψεις προσωπικού γενικά, υποδομής και εξοπλισμού) του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας είναι γνωστά στους εργαζόμενους και στο λαό της περιοχής, που τα βιώνουν καθημερινά ή τα πληρώνουν και με τη ζωή τους ακόμα. Το ίδιο τα γνωρίζουν και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αλλά, χρόνια τώρα, κωφεύουν. Εκεί, λοιπόν, στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας έχουν εμπεδώσει την κυβερνητική πολιτική. Ετσι, η διοίκηση έχει «κόψει ταρίφα»(!;) Πληρώνουν οι ασθενείς ή οι συγγενείς τους τα καύσιμα για τη μεταφορά με το ασθενοφόρο, π.χ., στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εάν χρειαστεί, δε, να περάσουν στην απέναντι πλευρά, στην Αρκίτσα (από κει πάνε όλα τα βαριά περιστατικά), υποχρεώνονται να πληρώσουν και τα μεταφορικά του πλοίου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μην τους δώσεις τη δυνατότητα

Οσο προχωράει η γαλαζοπράσινη προεκλογική αντιπαράθεση, τόσο θα επιχειρείται να στηθεί ένα σκηνικό μιας κάλπικης πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου, από τη μια να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και από την άλλη να αποφύγουν τις «κακοτοπιές». Αποτελεί κακοτοπιά για το δικομματισμό, το να στραφεί η προσοχή του λαού στις πολιτικές που πρεσβεύουν και οι δύο, στη μεταξύ τους ταύτιση σε όλες τις στρατηγικές επιλογές για την πορεία της χώρας, στη στρατηγική του κεφαλαίου, όπως την υπαγορεύουν τα εντός και εκτός Ελλάδας κέντρα αποφάσεων της πλουτοκρατίας.

Ομως ό,τι και να κάνουν, στα πλαίσια της προεκλογικής τακτικής τους για να το κρύψουν, η επόμενη μέρα, το μετά τις εκλογές τοπίο έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται. Το «γαλάζιο» κράτος, όπως αναμενόταν, αποδείχτηκε ίδιο με το «πράσινο» κράτος. Ετσι και οι παράλληλοι βίοι των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δείχνουν και τα μελλούμενα. Ο κουρνιαχτός των υποσχέσεων και οι επικείμενοι πλειστηριασμοί εξαγοράς συνειδήσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρύψουν τους μετεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για μια σειρά αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που θ' αρχίσουν να ξεδιπλώνονται σε όλη τους την έκταση από την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, όποιος και από τους δύο κι αν είναι ο νικητής, αν ο λαός με την ψήφο του δε βάλει φρένο. Με την ψήφο που θα δυσκολέψει τη δικομματική εναλλαγή. Τα πακέτα μέτρων είναι έτοιμα και τα προανήγγειλε ο ΟΟΣΑ, όπου στο τμήμα της έκθεσής του που αφορά την Ελλάδα, προτείνεται η προώθηση νέων ανατροπών, σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ένταση της επέλασης σε κάθε πτυχή της ζωής των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

Η επίθεση αυτή περιλαμβάνει: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μειώσεις στους μισθούς, «απελευθέρωση» των απολύσεων, παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παραπέρα συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών παροχών και αύξηση της φορολογίας των λαϊκών εισοδημάτων, γενίκευση της εμπορευματοποίησης όλων των πτυχών της ζωής των εργαζομένων.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη δεσμευτεί, να εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του ΣΕΒ. Αυτό μόνο που μένει ανοιχτό είναι το περιτύλιγμα, δηλαδή τι θα επικαλεστούν μετά τις εκλογές για να το κάνουν. Εξάλλου, οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι ξένες προς την πολιτική που εφάρμοζαν επί τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ολ' αυτά βεβαίως αν τους αφήσουμε λυμένα τα χέρια μετά τις κάλπες να προχωρήσουν στη νέα τους επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα. Στο χέρι μας είναι να τους δέσουμε αν όχι να τους κόψουμε τα χέρια και στις κάλπες. Απαιτείται λοιπόν λαϊκή ενεργοποίηση για την ανατροπή των παραπάνω σχεδίων. Η αποδυνάμωση, και εκλογικά, των δύο πόλων του δικομματισμού, με την παράλληλη κατάκτηση της λαϊκής εμπιστοσύνης για την ουσιαστική διέξοδο και την εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ, αποτελούν τη μόνη εγγύηση και να εκφραστεί αυτό με την αποφασιστική ενίσχυσή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ