ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Οι βιομήχανοι τα θέλουν όλα!

Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των έργων υποδομής, απαιτεί το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, προκειμένου η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, να αποτελέσουν το φιλέτο για τους επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στη βιομηχανία και το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αλλά και να αναδειχτούν - λόγω της γεωγραφικής θέσης - σε στρατηγικό κόμβο επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στη διάρκεια του διήμερου οικονομικού Φόρουμ, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Παρέλασαν υπουργοί και πολιτικοί του δικομματισμού, που έτρεξαν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στους επιχειρηματίες και να δηλώσουν προσήλωση στις απαιτήσεις τους. Την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ χτες το μεσημέρι τη σκυτάλη παρέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι των Τραπεζών (Ενωση Τραπεζών Ελλάδας, Εθνική, Εμπορική, κ.λπ.) που πανηγύρισαν για τις επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη που εξασφαλίζουν.

Οι συμμετέχοντες απαίτησαν:

-- Ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που εξειδικεύονται στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

-- Να ξεπεραστούν γρήγορα οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται κατά την παροχή των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων.

-- Η Θεσσαλονίκη πρέπει να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, και προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η μείωση των φόρων αεροδρομίου.

-- Σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την παραγωγή - ήδη προωθείται με τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία - και πλούσια χρηματοδότηση υλικών και άυλων υποδομών, για την ανάπτυξη καινοτομίας.

Την απαίτηση του κεφαλαίου, ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία τους δικαιώματα και κατακτήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς προτρέποντας τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ να μην υιοθετούν νοοτροπίες συντεχνιών και οργανωμένων συμφερόντων. Οπως είπε: «Δεν είναι δυνατόν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, να είναι όμηροι μειοψηφιών ή μονάδων, που συνεχώς αντιδρούν, για να προασπίσουν κεκτημένα δικαιώματα ή ανήκεστους στόχους».

Και φυσικά ζήτησε νέα κίνητρα για νέες επενδύσεις στη γειτονική αγορά, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας πως «η εποχή της εσωστρεφούς ανάπτυξης έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Δεσμεύτηκε για τη διεύρυνση των κερδών τους

Η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο οικονομικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη

Νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου περισσότερες παροχές στην ντόπια πλουτοκρατία και τη σαφέστατη δέσμευση ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξασφαλίσει την απαραίτητη «κοινωνική συναίνεση» για την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων εξήγγειλε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο «11ο Φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας».

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας προς τους επιχειρηματίες, δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει και θα διευρύνει τα κέρδη τους, με νέες φοροαπαλλαγές, νέα οικονομικά κίνητρα, νέες «ευκαιρίες» για την παραπέρα διείσδυσή τους στο χώρο της Παιδείας και, κυρίως, με την εξασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών. Υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα χάνει το τρένο της ανταγωνιστικότητας», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να προσφέρει απλόχερα «κίνητρα» ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας», αφού όπως είπε «ως κυβέρνηση, αύριο, θα συνεργαστούμε μαζί σας, μαζί με τους επιχειρηματίες». Μεταξύ άλλων πρόσφερε στο κεφάλαιο:

-- Τα αδιανέμητα κέρδη στα νομικά πρόσωπα θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.

-- Θα ενισχυθούν οι ελληνικοί όμιλοι, προκειμένου να γίνουν εθνικοί ή περιφερειακοί πρωταθλητές.

-- Οι επιχειρηματίες θα διαχειρίζεστε το μεγαλύτερο μέρος των πόρων που χρειάζονται για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

-- Κίνητρα σε νέους κλάδους, σε νέες δουλιές για τις επιχειρήσεις.

-- Φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία.

-- Νέες σχέσεις (σ.σ. νέες δουλιές) μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αφού, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου μοίρασε ξεκάθαρες δεσμεύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει νέες «τομές» στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε «αλλαγές στην αγορά εργασίας»! Μάλιστα, επιχειρώντας να εξασφαλίσει και την εύνοια των επιχειρηματιών ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει εκείνη την «κοινωνική συναίνεση για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας», μέσα «από τη συνεργασία του κράτους με τους κοινωνικούς εταίρους»...

Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε και τους στόχους του ΠΑΣΟΚ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. «Θα σπάσουμε τα τείχη μεταξύ μιας εσωστρεφούς ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων»(!), «θα εντάξουμε τη διάσταση της επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία στα σχολεία, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι την τριτοβάθμια»(!), «θα συνδέσουμε τα Ανώτατα Ιδρύματα με την αγορά εργασίας» για να καλύπτουν τις «ανάγκες της παραγωγής»!, είπε ο Γ. Παπανδρέου ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες στους επιχειρηματίες να εισβάλουν στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του νέου «αποκεντρωμένου κράτους» προανήγγειλε νέες αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επέκταση των συνεργασιών των δήμων με τις επιχειρήσεις και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σ' αυτούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε επίσης κριτική στη στάση της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή παρέδωσε, όπως και η σημερινή κυβέρνηση, την επίλυση των εξωτερικών θεμάτων της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ «κράτησαν ψηλά τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υπόθεση των ομολόγων, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι επί 98 ημέρες συγκαλύπτει την υπόθεση και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα καταρρέει και ένα ψέμα.

Περιοδεία της ΚΝΕ

Στο νυχτερινό σχολείο στην οδό Νικοπόλεως (Πατήσια), θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πληρωμένη απάντηση

Τον αυτόκλητο συνήγορο του πρώην πρωθυπουργού, τη δεκαετία του '60, Γεωργίου Παπανδρέου ανέλαβε χτες εντελώς αναίτια ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας - και μάλιστα από την έδρα της Ολομέλειας - όταν η δουλιά του ήταν να διευθύνει τη συζήτηση και όχι να παρεμβαίνει στα όσα έλεγαν οι βουλευτές.

Μόλις τέλειωσε την αγόρευσή του σε νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, ο Γ. Σούρλας θεώρησε σκόπιμο να αναγνώσει περικοπή από δικό του (!) ιστορικό βιβλίο και να αναφερθεί στη δεκαετία του '50 και στο σύνθημα «Τι Πλαστήρας τι Παπάγος»! ισχυριζόμενος ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε καμία σχέση με αυτό και ότι το σύνθημα το επινόησε ο Ν. Ζαχαριάδης. Βέβαια, πήρε την απάντηση από τον Α. Τζέκη, ο οποίος του υπενθύμισε ότι ο Γ. Παπανδρέου απάντησε έμπρακτα στο δίλημμα, αφού στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το κόμμα του Παπάγου.

35 χρόνια ελληνοκινεζικές σχέσεις

Τη βούληση των δύο κυβερνήσεων να διευρύνουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς εκφράζουν ο Κ. Καραμανλής και ο Κινέζος ομόλογος του Γουέν Ζιαμπάο στις συγχαρητήριες επιστολές που αντάλλαξαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στην επιστολή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως η ολοκλήρωση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης το 2006 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα αποτελεί το αποκορύφωμα μιας μακράς και διαρκούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχα, ο Κινέζος πρωθυπουργός, στην επιστολή του επισημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση βλέπει με ικανοποίηση το ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά ως αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των δύο πλευρών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι η εμπέδωση και η εμβάθυνση της διμερούς Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης είναι απαρέγκλιτη πολιτική της Κίνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ