ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη ΝΑΤΟική άσκηση στο Λιτόχωρο

Τη διεξαγωγή στο Λιτόχωρο της ΝΑΤΟικής άσκησης ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ - ΠΕΡΣΕΑΣ 07, που έχει μετατρέψει ουσιαστικά ένα τουλάχιστον τμήμα της χώρας σε προτεκτοράτο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τους στόχους και το σενάριο της άσκησης, καταγγέλλει η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ. Και καλεί τους μαζικούς φορείς του Νομού, τους εκλεγμένους στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρουν θέση στην αρνητική αυτή εξέλιξη για το νομό και την περιοχή ευρύτερα. Καλεί τους εργαζόμενους, να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη.

Θυμίζουμε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση ξεκίνησε στις 29 Μάη και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιούνη. Διεξάγεται με τη συμμετοχή περίπου 1.000 αξιωματικών και οπλιτών, από 8 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και αποτελεί άσκηση για την ταχεία ανάπτυξη του Στρατηγείου, που στο πλαίσιο του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ έχει αποσχολήσει την ταχεία επέμβαση σε περιοχές «κρίσης».

ΕΝΤΑΞΗ ΠΓΔΜ ΣΕ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ
Με τις «ευλογίες» των ελληνικών «φιλοευρωπαϊκών» κομμάτων

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα όργανα των υπερεθνικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την ουσιαστική συγκατάθεση όλων των «φιλοευρωπαϊκών» ελληνικών κομμάτων.

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η υπερψήφιση χτες από την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου «έκθεσης προόδου», η οποία, μεταξύ άλλων, ζητεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωριστούν τα «μακεδονικά» διαβατήρια. Στην πραγματικότητα το Ευρωκοινοβούλιο ζητά την αναγνώριση της γειτονικής χώρας με το όνομα «Μακεδονία». Η έκθεση στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (58 ψήφοι υπέρ, έναντι μόλις 4 κατά), δηλαδή καταψήφισαν μόνο οι τέσσερις Ελληνες ευρωβουλευτές - μέλη της Επιτροπής: Γ. Δημητρακόπουλος(ΝΔ), Π. Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ), Θαν. Παφίλης (ΚΚΕ), Γ. Καρατζαφέρης (ΛΑ.Ο.Σ.).

Ωστόσο, αν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν, αναγνωρίζουν ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς συνιστά νομοτελειακή εξέλιξη, ακριβώς γιατί συμπλέουν με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο όταν κλήθηκε χτες να σχολιάσει το παραπάνω κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου.

Το παραδέχτηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, που αίφνης διαπίστωσε «εθνική μοναξιά» στο Ευρωκοινοβούλιο και ταυτόχρονα δικαιολόγησε τη στάση της ΕΕ και των ΗΠΑ: «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι ανησυχητικές και τόσο η ΕΕ όσο οι ΗΠΑ δε θα ήθελαν να έχουν προβλήματα στην περιοχή των Σκοπίων. Ετσι κλείνουν με επωφελή τρόπο το ζήτημα της ονομασίας για να αφιερωθούν στη ρύθμιση του τελικού καθεστώτος του Κοσσόβου. Σε αυτή τη διεθνή συγκυρία εξασθενίζεται η θέση της Ελλάδας και ενδυναμώνεται η θέση των Σκοπίων», δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Αλφα 9,89».

Η δήλωση του Θανάση Παφίλη

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε δήλωσή του, σημειώνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ τάσσεται κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ για τους ίδιους λόγους που τάχθηκε και κατά της ένταξης της Ελλάδας. Η ίδια η πορεία της ΕΕ επιβεβαιώνει καθημερινά τη θέση του ΚΚΕ. Οτι δηλαδή αποτελεί ιμπεριαλιστική ένωση που στρέφεται κατά των εργαζομένων και των λαών και έχει στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. τάσσονται υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, κρατώντας δημαγωγικά "επιφυλάξεις" για το ζήτημα της ονομασίας της.

Χρησιμοποιούν το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ για να συγκαλύψουν την πραγματική ουσία του προβλήματος που είναι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και οι επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" είναι που υποδαυλίζει υπαρκτές ή μη μειονοτικές, εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί ως το κατάλληλο πρόσχημα για να επιβάλει αλλαγή συνόρων, δημιουργία κρατών-προτεκτοράτων για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στην περιοχή, την κατανομή σφαιρών επιρροής ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την ένταξη της ΠΓΔΜ όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν την "ανεξαρτησία" του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να εδραιωθεί ένα κράτος - μαριονέτα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ καλούν τις ΗΠΑ να επεκτείνουν τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς τους και στα Βαλκάνια με την επέκταση στην περιοχή της λεγόμενης αντιπυραυλικής τους "ασπίδας".

Αυτή η πολιτική της σύμπλευσης και στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή είναι που ακριβώς υπονομεύει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας και την εμπλέκει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. καλλιεργούν παράλληλα αυταπάτες για τη λύση των προβλημάτων στα Βαλκάνια σε όφελος των λαών με την ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παγιδευτεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και να μην ξεχνά τους μακελάρηδες των Βαλκανίων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, πολύ περισσότερο δε να αντιληφθεί πως η λαϊκή αντίσταση και η σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για γενικότερες αλλαγές και ανατροπές της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».

Απάντηση Τσερβένκοφσκι

Στο μεταξύ, την έκπληξή του για τις προειδοποιήσεις Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υποστηρίζοντας πως στην πολιτική των Σκοπίων δεν υπάρχει κανένα στοιχείο υποκίνησης αλυτρωτικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας. Οσον αφορά εξάλλου, την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στα Τίρανα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι αυτή έχει εξαιρετική σημασία για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας του. Ο κ. Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί στα Τίρανα με τους πρωθυπουργούς της ΠΓΔΜ, της Αλβανίας και της Κροατίας και υπογράμμισε ότι τα μηνύματα που θα απευθύνει ο κ. Μπους πρέπει να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο προς τις τρεις χώρες, να επιταχύνουν, την προσεχή περίοδο, την πορεία των μεταρρυθμίσεων, με στόχο να λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί την Ανοιξη του 2008 στη Ρουμανία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Τη Δευτέρα η κατάθεση της «Ακρόπολις»

Τη Δευτέρα θα καταθέσουν στον εισαγγελέα εφετών Γρηγόρη Πεπόνη οι εκπρόσωποι της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της «Ακρόπολις» μέχρι το 2005.

Χτες οι υπεύθυνοι του ΤΕΑΠΟΚΑ και του Ταμείου των Φαρμακοϋπαλλήλων, που έχουν κληθεί να καταθέσουν με την ιδιότητα του ύποπτου, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για αύριο, ενώ προθεσμία για την Παρασκευή πήρε ο πρόεδρος του Ταμείου Εφημεριδοπωλών. Στο μεταξύ οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση μελετούν τις υπάρχουσες καταθέσεις οι οποίες σε αρκετά σημεία παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις.

Ως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν λάβει κλήσεις από τον εισαγγελέα οι εκπρόσωποι της JP Morgan, της HVP, καθώς και ο εκπρόσωπος της «North Asset Management» Γιώργος Παπαμαρκάκης, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμίες για να καταθέσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει πάνω από 50 άτομα. Προχτές κατέθεσαν ο πρώην διοικητής του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιος Σημαιοφορίδης, που φέρεται να δηλώνει παραπλανημένος, και η διευθύντρια του Ταμείου, Παναγιώτα Καραδήμα, που είπε ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές.

Σε εφέτη ανακριτή

Με έγγραφό του προς τη διοίκηση του Εφετείου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών, προκειμένου η υπόθεση των ομολόγων να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή. Οπως αναφέρει στο έγγραφό του «η ανάθεση της ανάκρισης σε εφέτη ανακριτή κρίνεται απαραίτητη λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, αλλά και επειδή προκύπτουν περισσότερο από επαρκείς ενδείξεις για την απαγγελία κατηγοριών σχετικών με τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγής και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης».

Κατατέθηκαν στη Βουλή έγγραφα για τα ομόλογα

Εφτά κείμενα από συμβάσεις ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και σε Τράπεζες για την έκδοση ομολόγων δανεισμού του κράτους κατέθεσε χτες στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας. Οπως προκύπτει από τις συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2005 και το 2006, το ύψος του ποσού που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε ένα δισ. πεντακόσια τριάντα εκατομμύρια ευρώ (1.530.000.000). Το ομόλογα είναι 15ετούς και 20ετούς διάρκειας και σε αυτά περιγράφονται και τα επιτόκια του δανεισμού.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με την κατάθεση των εγγράφων αυτών απαντάει στο αίτημα για τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν στην έκδοση των περίφημων ομολόγων. Ωστόσο, από τα έγγραφα που κατατέθηκαν δεν προκύπτει η πορεία των ομολόγων αυτών, εάν δηλαδή μεταπουλήθηκαν, σε ποιους τελικά κατέληξαν και σε ποια τιμή. Αναφέρεται -και μάλιστα μόνο στα αγγλικά- απλώς η ημερομηνία έκδοσης, η διάρκειά τους και το επιτόκιο δανεισμού.

ΔΙΣΤΟΜΟ
Τιμούν τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας

Εξήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τις 10 Ιούνη του 1944 και τη σφαγή στο Δίστομο. Ο Δήμος Διστόμου στη μνήμη των 218 μαρτύρων ηρώων Διστομιτών, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις τιμής, που αρχίζουν το Σάββατο 2 Ιούνη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Ιούνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ