Τετάρτη 6 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Οι βιομήχανοι τα θέλουν όλα!

Επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των έργων υποδομής, απαιτεί το κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, προκειμένου η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, να αποτελέσουν το φιλέτο για τους επενδυτές που θέλουν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στη βιομηχανία και το εμπόριο, την ενέργεια, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες, αλλά και να αναδειχτούν - λόγω της γεωγραφικής θέσης - σε στρατηγικό κόμβο επέκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Τα παραπάνω αναδείχτηκαν στη διάρκεια του διήμερου οικονομικού Φόρουμ, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ολοκληρώθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Παρέλασαν υπουργοί και πολιτικοί του δικομματισμού, που έτρεξαν να δώσουν τα διαπιστευτήριά τους στους επιχειρηματίες και να δηλώσουν προσήλωση στις απαιτήσεις τους. Την πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ χτες το μεσημέρι τη σκυτάλη παρέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι διεθνών εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκπρόσωποι οικονομικών οργανισμών, αλλά και εκπρόσωποι των Τραπεζών (Ενωση Τραπεζών Ελλάδας, Εθνική, Εμπορική, κ.λπ.) που πανηγύρισαν για τις επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη που εξασφαλίζουν.

Οι συμμετέχοντες απαίτησαν:

-- Ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που εξειδικεύονται στο διαμετακομιστικό εμπόριο.

-- Να ξεπεραστούν γρήγορα οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται κατά την παροχή των αδειοδοτήσεων στις επιχειρήσεις στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων.

-- Η Θεσσαλονίκη πρέπει να προσελκύσει περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, και προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η μείωση των φόρων αεροδρομίου.

-- Σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με την παραγωγή - ήδη προωθείται με τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία - και πλούσια χρηματοδότηση υλικών και άυλων υποδομών, για την ανάπτυξη καινοτομίας.

Την απαίτηση του κεφαλαίου, ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο στην κερδοφορία τους δικαιώματα και κατακτήσεις, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας Γ. Μυλωνάς προτρέποντας τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ να μην υιοθετούν νοοτροπίες συντεχνιών και οργανωμένων συμφερόντων. Οπως είπε: «Δεν είναι δυνατόν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, να είναι όμηροι μειοψηφιών ή μονάδων, που συνεχώς αντιδρούν, για να προασπίσουν κεκτημένα δικαιώματα ή ανήκεστους στόχους».

Και φυσικά ζήτησε νέα κίνητρα για νέες επενδύσεις στη γειτονική αγορά, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, δηλώνοντας πως «η εποχή της εσωστρεφούς ανάπτυξης έχει περάσει ανεπιστρεπτί».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ