ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2020
Παγιωμένη η κυριαρχία της «ευέλικτης» και προσωρινής απασχόλησης

Την κυριαρχία της προσωρινής και «ευέλικτης» εργασίας, στο έδαφος του τεράστιου σχετικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Φλεβάρη του 2020.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, κατά την πάγια τακτική και όλων των προκατόχων του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης «πανηγυρίζει» προκλητικά, ισχυριζόμενος ότι «ενισχύεται η μισθωτή απασχόληση» λόγω θετικού ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων, ενώ μιλά για «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης», επικαλούμενος την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Αποκρύπτει το γεγονός ότι στην κατηγορία «εργαζόμενοι» των εν λόγω εκτιμήσεων εντάσσεται ένας τεράστιος όγκος μισοάνεργων, υποαπασχολούμενων, με μισθούς ψίχουλα και συμβάσεις με ημερομηνία λήξης.

Το δε θετικό ισοζύγιο στο οποίο αναφέρεται ο υπουργός, δηλαδή οι περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις για το μήνα Φλεβάρη του 2020, ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς ο μήνας αυτός παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο όλα τα χρόνια από το Φλεβάρη του 2014 (ο πρώτος Φλεβάρης για τον οποίο δίνει στοιχεία η «Εργάνη»). Επιπλέον, κρύβει ότι το τωρινό θετικό ισοζύγιο είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές.

Πολύ περισσότερο, αποσιωπά την παγίωση της κυριαρχίας της «ευέλικτης» και προσωρινής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το Φλεβάρη το 2020:

  • Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) αποτελούν το 56,2% των προσλήψεων. Η μερική απασχόληση καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό από το 2014, φτάνοντας το 42,54%.
  • Συνεχής είναι η αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, που αφορά και τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι απολύσεις λόγω λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα το Φλεβάρη του 2020 να είναι αυξημένες κατά 230% σε σχέση με το Φλεβάρη του 2014.
Στα ύψη και η ανεργία, παρά την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα

Για να τα κρύψει όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας προβάλλει τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την επίσημη ανεργία, που προκύπτουν από δειγματοληπτική έρευνα η οποία χρησιμοποιεί κριτήρια που συγκαλύπτουν την ανεργία. Χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται άνεργος όποιος εργάστηκε έστω και μία ώρα τη βδομάδα πριν από την έρευνα!

Ετσι, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά το ποσοστό της επίσημης ανεργίας σε 16,3% το Δεκέμβρη του 2019, έναντι 18,5% το Δεκέμβρη του 2018 και 16,5% το Νοέμβρη του 2019.

Ωστόσο, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που είναι αποτέλεσμα καταγραφής και όχι δειγματοληψίας, δείχνουν την ίδια περίοδο αύξηση του αριθμού των ανέργων.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων για το Δεκέμβρη του 2019 ανήλθε σε 1.128.421 άτομα, καταγράφοντας αύξηση σε σύγκριση με το Νοέμβρη του 2019 (+44.478 άτομα), αλλά και σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2018 (+11.605 άτομα).

Αύξηση των ανέργων παρουσιάζουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και για το Γενάρη του 2020.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία δέσμευση για τις χιλιάδες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων

Από κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Από κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλειά
Καμία δέσμευση για τη διασφάλιση των άνω των 8.500 καθαριστριών και καθαριστών στα σχολεία της χώρας που θα βρεθούν στον αέρα με τη λήξη της σχολικής χρονιάς δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προδιαγράφοντας απολύσεις, εργολάβους και συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της εργασιακής ομηρίας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης αποτυπώθηκαν στις απαντήσεις που έδωσε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ την οποία κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Ουσιαστικά ο υφυπουργός «ένιψε τας χείρας του» όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει επιτέλους στη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών ή θα διατηρήσει το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο που της παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, που παράλληλα με απολύσεις και ομηρία ανοίγει με τη νέα σχολική χρονιά την πόρτα στις περιβόητες ΚΟΙΝΣΕΠ, ουσιαστικά δηλαδή στους εργολάβους.

Εξίσου ανησυχητικό για εκπαιδευτικούς και γονείς ήταν ότι ο υφυπουργός έκανε «γαργάρα» τις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ για τη ζωτική σημασία που έχει για την υγεία των παιδιών και συνολικά των λαϊκών οικογενειών η αναγκαία χρηματοδότηση των δήμων ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια στο έργο της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις ανάγκες που δημιουργεί η αντιμετώπιση καταστάσεων όπως ο κορονοϊός. Ο υφυπουργός προσπέρασε με ευχολόγια ακόμα και τις τραγικές ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας των καθαριστριών - καθαριστών...

Εργασιακός μεσαίωνας σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως η καθαριότητα των σχολείων

Ο Λ. Στολτίδης ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες, που εδώ και 10, 12 και 15 χρόνια δουλεύουν σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα «χωρίς τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, όπως αναφέρουν οι εγκύκλιοι που φτάνουν στα σχολεία για μάσκες, στολές κ.λπ. Αυτό δείχνει σε έναν βαθμό και την υποκρισία σε σχέση με την ευαισθησία και τα μέτρα τα οποία πολυδιαφημίζονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».

«Εισπνέουν καθημερινά χημικά, χλωρίνες, όλα καρκινογόνα ως γνωστόν, χωρίς προστασία», συνέχισε. «Εργάζονται χωρίς τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Δεν δικαιούνται άδειες ασθένειας, λοχείας, τοκετού. Πληρώνονται ανά αίθουσα διδασκαλίας», χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται αίθουσες μουσικής, πληροφορικής, γυμναστήρια, εργαστήρια, γραφεία, τις οποίες καθαρίζουν δωρεάν...

Οπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πρόκειται για μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις.

Ο υφυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει κεντρική πρόθεση για να αλλάξει η λειτουργία. Ο κάθε δήμος, ο κάθε ΟΤΑ έχει το δικό του δικαίωμα να ζητήσει τις θέσεις που κρίνει ότι χρειάζονται για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων». Παραδέχτηκε βέβαια πως «αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποια ζητήματα», ωστόσο πρόσθεσε γενικόλογα ότι «θα δούμε πώς μπορούμε να επανεξετάσουμε ώστε να μην έχουν θέμα οι καθαρίστριες οι οποίες απασχολούνται αυτήν τη στιγμή στην καθαριότητα». Ακόμα και για το κρίσιμο ζήτημα της απόδοσης των Μέσων Ατομικής Προστασίας, το μόνο που είπε ήταν ότι... «θα πιέσουμε τους δήμους», ενώ συμπλήρωσε πως «εξετάζεται και το καθεστώς των αδειών που θέσατε».

«Με βάση λοιπόν την απάντησή σας, νομίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βρεθούν άμεσα σε θέσεις μάχης», τόνισε ο Λ. Στολτίδης. «Τους καλούμε σε άμεση οργάνωση του αγώνα τους και λέμε ότι οι οκτώμισι χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν και να κατακτήσουν αυτά που δικαιούνται. Εμείς δεσμευόμαστε να τους στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Βάζει πλάτη» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Η συμφωνία της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας επιβεβαιώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν καταθέσει αίτημα για συζήτηση του θέματος της κυριακάτικης αργίας με αφορμή την εξαγγελία της εταιρείας «JUMBO» για άνοιγμα καταστημάτων της όλες τις Κυριακές, ξεκινώντας από την Πρέβεζα και την Πιερία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνουν οι υφιστάμενοι νόμοι και οι σχετικές αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.

Το ζήτημα ήρθε ως τακτικό θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Σωτήρης Αβραμόπουλος σημείωσε ότι «η κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της αργίας της Κυριακής δεν είναι εικόνα από το μέλλον, αλλά μέρος της πραγματικότητας που ήδη αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι. Εκπτώσεις και ενδιάμεσες εκπτώσεις, εορταστικό ωράριο, τουριστικές περίοδοι και περιοχές, όλα αξιοποιούνται για να μετατραπεί η Κυριακή από αργία σε εργάσιμη μέρα».

Κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση χέρι - χέρι ικανοποιούν τις αξιώσεις του κεφαλαίου

«Ο στόχος αυτός προωθήθηκε με συνέπεια από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις», υπηρετώντας τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, τόνισε. «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τον κλάδο του Εμπορίου, αφού ανοίγει το δρόμο για δουλειά εφτά μέρες τη βδομάδα και σε άλλους κλάδους, κυρίως στις τράπεζες και σε άλλες υπηρεσίες», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι «με τον ίδιο τρόπο, αντεργατικές ανατροπές, όπως η διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ξεκίνησαν από το εμπόριο, για να επεκταθούν στη συνέχεια σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς».

Επισημαίνοντας βασικά χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία που πρόσθεσαν η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, ανέδειξε παράλληλα το ρόλο των διοικήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση αυτής της επίθεσης, με τις διαχρονικές αποφάσεις της διοίκησης για τις «λευκές νύχτες», τις παρατάσεις του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Χαλκιδική το 2018 και το 2019, τις αποφάσεις της Αντιπεριφέρειας Πιερίας για τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε περιοχές της.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει πολιτική απόφαση καταδίκης του μέτρου της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και να απαιτήσει τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής - αργίας χωρίς εξαιρέσεις.

Η διοίκηση της Περιφέρειας, ωστόσο, δεν επέτρεψε να γίνει συζήτηση, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αντεργατικές αποφάσεις που καταγγέλθηκαν ελήφθησαν σύμφωνα με τον νόμο και μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς...

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Παρασκευή στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 4 μ.μ., το ενημερωτικό μαγκαζίνο «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 5 μ.μ., την αθλητική εκπομπή «Ο ορισμός του πέναλτι», με τον Δημήτρη Κατσάκο.

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

-- Στις 8 μ.μ., τη δίωρη μουσική εκπομπή «Time machine», με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απαιτεί την ανάκληση απόλυσης

Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «GlobiLED ΕΠΕ» καταγγέλλει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής. Απαντώντας στην επίκληση της μείωσης του κύκλου εργασιών από την εργοδοσία, το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι πραγματική αιτία της απόλυσης «είναι η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου», που είναι μέλος του σωματείου, η συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις και η προσπάθειά του να μην περάσουν οι συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας. «Η δύναμη των εργαζομένων είναι στην οργάνωση του αγώνα τους και η συσπείρωση στο συνδικάτο τους», τονίζει και καλεί όλους τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ