ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

«Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης δεν δίνει ριζικές, ουσιαστικές λύσεις στο βασικό διακύβευμα, που είναι η πάταξη της διαφθοράς, της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό, της οπαδικής βίας και των στημένων, γιατί η κυβέρνηση δεν τολμά να βάλει χέρι σε αυτό που επικρατεί στον αθλητισμό και κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου, δηλαδή την επιχειρηματική δράση». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις».

Πρόσθεσε πως «αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν όσο ο αθλητισμός θα λειτουργεί ως επιχείρηση και η συνείδηση θα καλλιεργείται με τις αξίες αυτού του σάπιου συστήματος - όλα για την πρωτιά και το κέρδος. Αυτός είναι ο αθλητισμός των ΠΑΕ, των χορηγών, των μάνατζερς» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον επιλεκτικό υποβιβασμό του Αιγινιακού και του ΟΦΗ.

Κατήγγειλε τις ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση που επικρατεί και επισήμανε προς τους φιλάθλους ότι πρέπει να στοχεύσουν στην πραγματική αιτία του προβλήματος και να μην στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα του κάθε επιχειρηματία.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, «καλεί τους φιλάθλους, το λαό και τη νεολαία να μην παγιδεύονται στις κόντρες των επιχειρηματιών, να μην ταυτίζουν το καλό της ομάδας με τα συμφέροντα του εκάστοτε επιχειρηματία. Πρέπει να καταργηθούν οι ΠΑΕ και κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Μόνο τότε θα επέλθει η πραγματική εξυγίανση».

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο αθλητικό νομοσχέδιο, με την οποία ζητά να επιβάλλονται κυρώσεις σε περιπτώσεις μη εφαρμογής διάταξης σε νόμο του 2016 για την πρόσληψη προπονητών (βλ. και σχετικό θέμα). Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα η ΕΠΟ απαγορεύει την πρόσληψη στα σωματεία ποδοσφαίρου των πτυχιούχων προπονητών ποδοσφαίρου που έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΑ.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους πτυχιούχους προπονητές ποδοσφαίρου

Τροπολογία για τους πτυχιούχους προπονητές ποδοσφαίρου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Κώστας Στεργίου και Σάκης Βαρδαλής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις», με θέμα «Κυρώσεις για τη μη εφαρμογή της παρ. 12 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999,

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

«Στο άρθρο 48 του ν. 4373/2016, με τις διατάξεις του οποίου προστέθηκε η παράγραφος 12 στο άρθρο 31 του ν. 2725/1999, προβλέπεται ότι: "Πέραν της αδειοδότησης από το κράτος, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή δεν υπόκειται στην έγκριση ή άλλου ισοδύναμου αποτελέσματος περιορισμό άλλου φορέα".

Ομως, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) αρνείται την εφαρμογή της διάταξης αυτής, εμμένοντας να απαγορεύει την πρόσληψη στα σωματεία ποδοσφαίρου της ελληνικής επικράτειας των πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προπονητών ποδοσφαίρου, που έχουν μάλιστα και άδεια άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ).

Η ΕΠΟ απαιτεί οι προσλαμβανόμενοι από τα ποδοσφαιρικά σωματεία προπονητές ποδοσφαίρου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να έχουν παρακολουθήσει και τα σεμιναριακά μαθήματα προπονητών ποδοσφαίρου στις ιδιωτικές σχολές που λειτουργούν με την ευθύνη της Ομοσπονδίας, στις οποίες εξάλλου τα δίδακτρα παρακολούθησης είναι πανάκριβα, ενώ η παρακολούθηση αφορά μόνο κάποιες ώρες τρίμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, σε αντίθεση με τα τετραετή προγράμματα σπουδών της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στη βάση αυτής της αντίθετης στο νόμο πρακτικής της ΕΠΟ, τα Σωματεία Ποδοσφαίρου της ελληνικής επικράτειας αρνούνται να προχωρήσουν σε προσλήψεις ως προπονητών ποδοσφαίρου των πτυχιούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης προπονητών ποδοσφαίρου, παρότι έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή ποδοσφαίρου από τη ΓΓΑ.

Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους, πρέπει να ψηφιστεί η πιο κάτω διάταξη - προσθήκη, με την οποία να προβλέπονται κυρώσεις για τη μη εφαρμογή της παραγράφου 12 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 48 του ν. 4373/2016.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και άλλες διατάξεις".

Στο τέλος της παραγράφου 12 του άρθρου 31 του ν. 2725/1999, όπως αυτή προστέθηκε με το άρθρο 48 του ν. 4373/2016, προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής: "Η μη εφαρμογή του αμέσως πιο πάνω εδαφίου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και τα ποδοσφαιρικά σωματεία αποτελεί παράβαση, για την οποία προβλέπεται επιβολή προστίμου, του οποίου το ύψος θα κυμαίνεται από 10.000 έως και 100.000 ευρώ και θα ορίζεται με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ)».

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Προβάδισμα πρόκρισης για την ΑΕΚ

Σημαντικό βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του FIBA Champions League έκανε η ΑΕΚ, που νίκησε 84-75 τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία, στον πρώτο ελληνικό «εμφύλιο» για τη φάση των «16». Ετσι η «Ενωση» ενόψει της ρεβάνς του ΟΑΚΑ έχει την τύχη στα χέρια της, αφού προκρίνεται ακόμα σε περίπτωση ήττας με διαφορά μικρότερη των 9 πόντων.

Πάντως η ΑΕΚ θα μπορούσε να βρίσκεται σε ακόμα πιο ευνοϊκή κατάσταση, καθώς προηγήθηκε με πολύ μεγάλες διαφορές, μέχρι και 24 πόντους στο 8' (4-28), ενώ στο 30' ήταν στο +19 (46-65). Μεγάλα όπλα της ήταν η εξαιρετική αμυντική λειτουργία στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και το σκοράρισμα κοντά στο καλάθι αλλά και από την περιφέρεια, με πρωταγωνιστή τον Χάντερ (20 πόντοι) και με βοήθειες από τους Σαντ-Ρος, Γκρίφιν και Ματσιούλις.

Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ κατάφερε δυο φορές να «μαζέψει» το σκορ και να διατηρήσει τις ελπίδες του για πρόκριση. Στον αρχικό αιφνιδιασμό απάντησε με ευστοχία στα τρίποντα από τους Τέπιτς (3) και Κόνιαρη (4), μειώνοντας στους 9 πόντους στο ημίχρονο (36-45), ενώ στο 4ο δεκάλεπτο εκμεταλλευόμενος την αμυντική χαλάρωση των φιλοξενούμενων περιόρισε το εύρος της ήττας και έμεινε ζωντανός.

ΠΑΟΚ: Τζέφερσον 12, Κόνιαρης 18, Μαργαρίτης 7, Τέπιτς 15, Ζάρας 3, Χρυσικόπουλος 4, Γκάρετ 6, Γκος 6, Χάτσερ 4.

ΑΕΚ: Γκρίφιν 13, Χάντερ 20, Λαρεντζάκης 4, Ματσιούλις 9, Θίοντορ 8, Γιαννόπουλος, Τζέιμς, Μωραΐτης, Σάκοτα 16, Σαντ-Ρος 14.

  • Στη μάχη της πρόκρισης στα προημιτελικά του Champions League ρίχνεται σήμερα και ο Προμηθέας Πάτρας, που υποδέχεται την Τενερίφη (19.30 - Novasports 1) στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τους «16». Η ελληνική ομάδα έχει δύσκολο έργο, αλλά με όπλο τη δύναμη της έδρας της ευελπιστεί σε ένα καλό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στην Ισπανία.
CHAMPIONS LEAGUE
Τον πρώτο λόγο οι γηπεδούχοι

Παρί Σεν Ζερμέν και Πόρτο έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League στους αποψινούς επαναληπτικούς αγώνες της φάσης των «16».

Στο Παρίσι αναμετρώνται Παρί και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (22.00 - Cosmote Sport 2), με τη γαλλική ομάδα να είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση, καθώς είχε πάρει νίκη 2-0 στον πρώτο αγώνα στην Αγγλία.

Πιο αμφίρροπη αναμένεται η άλλη ρεβάνς της βραδιάς. Η Πόρτο υποδέχεται τη Ρόμα (22.00 - Cosmote Sport 1), η οποία είχε επικρατήσει με 2-1 στη Ρώμη, αλλά χάρη στο πολύτιμο εκτός έδρας γκολ η πορτογαλική ομάδα βρίσκεται σε ελαφρώς πλεονεκτική θέση.

BASKET LEAGUE
Συνεχίζουν την κοκορομαχία οι «αιώνιοι»

Συνέχεια στην επικίνδυνη αντιπαράθεση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με αφορμή τη διαιτησία δόθηκε χτες στη συνεδρίαση του συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, και μπροστά στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο ΣΕΦ για την Basket League (16/3) όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θυμίζουμε ότι ο νέος κύκλος της αντιπαράθεσης των «αιωνίων» έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές βδομάδες μετά την αποχώρηση του Ολυμπιακού από τον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, και στη χτεσινή συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων συνέχισαν στους ίδιους οξυμένους τόνους, ανταλλάσσοντας ειρωνείες και προσβολές.

Η πλευρά του Ολυμπιακού επανέλαβε την τοποθέτησή της ότι χωρίς τον ορισμό ξένων διαιτητών στο προσεχές ντέρμπι δεν πρόκειται να αγωνιστεί. Να σημειωθεί ότι σε τέτοια περίπτωση οι «ερυθρόλευκοι» κινδυνεύουν με υποβιβασμό, καθώς είναι υπότροποι μετά το περιστατικό στο ΟΑΚΑ, για το οποίο έχουν ήδη τιμωρηθεί με αφαίρεση 6 βαθμών και έχουν ασκήσει έφεση.

Ο δε εκπρόσωπος του Παναθηναϊκού υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνει ό,τι προβλέπει το καταστατικό του ΕΣΑΚΕ, δηλαδή να οριστούν Ελληνες διαιτητές κανονικά, και μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «εγωιστική συμπεριφορά» του Ολυμπιακού.

Τη δυσαρέσκειά τους για τις φετινές διαιτησίες στην Basket League εξέφρασαν στη χτεσινή συνεδρίαση και άλλοι σύλλογοι, όπως η Κύμη, ο Αρης και ο Προμηθέας Πάτρας, με τον Αρη μάλιστα να προτείνει τη δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας. Τέλος, ο εκπρόσωπος της Α2 έκανε λόγο για χρηματισμό διαιτητών και σχέσεις τους με ομάδες, τα οποία φαινόμενα όμως - συνέχισε - κανείς δεν τολμά να καταγγείλει.

FOOTBALL LEAGUE
Δοκιμασίες κορυφής

Τα ντέρμπι στο Ηράκλειο, μεταξύ του Εργοτέλη και του πρωτοπόρου Βόλου, και στη Θεσσαλία, μεταξύ του 2ου Απόλλωνα Λάρισας και του Ηρακλή, δεσπόζουν στο σημερινό κύριο μέρος της εμβόλιμης 20ής αγωνιστικής της Football League. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το τοπικό ντέρμπι των Χανίων μεταξύ Κισσαμικού και Πλατανιά, με το οποίο ολοκληρώνεται αύριο η αγωνιστική.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σήμερα Τετάρτη: Απόλλων Πόντου - Ηρόδοτος (14.00), Εργοτέλης - Βόλος (15.00 - ΕΡΤ3), Τρίκαλα - Σπάρτη (15.00), Απόλλων Λάρισας - Ηρακλής (15.00), Παναχαϊκή - Αήττητος Σπάτων (15.00), Αιγινιακός - Καραϊσκάκης Αρτας (15.00), Δόξα Δράμας - Κέρκυρας (15.00).

Αύριο Πέμπτη: Κισσαμικός - Πλατανιάς (17.30 - ΕΡΤ3).

ΤΡΙΚΑΛΑ
Συγχαρητήρια του Γ. Καΐκη στον Κ. Ζήκο

Τα συγχαρητήριά του στον χαρισματικό Τρικαλινό αθλητή της ΓΕΑΤ, Κώστα Ζήκο, για τη μεγάλη επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξήχθη στη Γλασκόβη, όπου κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό των 60 μέτρων, δίνει ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας: «Ξεπερνώντας τις δύσκολες συνθήκες της προετοιμασίας του, μεταξύ άλλων και των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους άθλησης του Δημοτικού Σταδίου, αναδείχθηκε σε έναν από τους γρηγορότερους αθλητές της Ευρώπης και δείχνει τις τεράστιες δυνατότητές του, δείχνει ότι το μέλλον του ανήκει. Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν και στον προπονητή του, Βαγγέλη Κατσιάβα - προπονητής με μεγάλες διακρίσεις αθλητών στον σύλλογό του - και στην οικογένειά του, που μεσολάβησαν αποφασιστικά στη μεγάλη πορεία του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ