ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κλιμακώνονται οι επικίνδυνοι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί

Χωρίς ανάπαυλα «τρέχουν» οι σχεδιασμοί ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με το μεγάλο φυσικό πλούτο της να βρίσκεται στο επίκεντρο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κρίσιμα μέτωπα - όπως οι εξελίξεις σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό - να αποτυπώνουν αντιθέσεις, αλλά και διεργασίες, σύνθετες και πολλαπλά επικίνδυνες για τους λαούς.

Ενδεικτικός είναι ο συνωστισμός ενεργειακών κολοσσών και στα ανοιχτά της Κύπρου, όπου τις επόμενες μέρες αναμένονται τα ερευνητικά ρομπότ που θα διεξάγουν τεχνικές μελέτες για λογαριασμό της κοινοπραξίας της (αμερικανικής) «ExxonMobil» και της (αραβικών συμφερόντων) «Qatar Petroleum», που έχει εξαγγείλει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ για το β' εξάμηνο του 2018. Η «ενεργοποίηση» του αμερικανικού κολοσσού έρχεται να συμπληρώσει τη δραστηριότητα που ήδη έχουν η γαλλική TOTAL και η ιταλική ΕΝΙ, όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και σε άλλα σημεία της Λεκάνης, με πιο χαρακτηριστικό το γιγάντιο αιγυπτιακό «Ζορ», όπου όμως δικαιώματα έχει και η ρωσική «Rosneft», επιβεβαιώνοντας ότι η αναμέτρηση αφορά μεγάλα επενδυτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες εντάσσεται και η αποφασιστικότητα με την οποία η καπιταλιστική Τουρκία υπερασπίζεται τη θέση των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, συνεχίζοντας - μεταξύ άλλων - να αμφισβητεί προκλητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Ετσι, μετά την εμφάνιση πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που παρεμπόδισαν πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ που διενεργούσε έρευνες μετά από συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Τουρκία εξέδωσε το Σαββατοκύριακο νέες ΝAVTEX, ως «αντι-NAVTEX» στις NAVTEX που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τις περιβαλλοντικές έρευνες στο «10». Μάλιστα, η Αγκυρα χαρακτηρίζει συνολικά τη Λευκωσία ως «αναρμόδια Αρχή» γενικά για την έκδοση, όπως και κατά της NAVTEX 110/18, που εκδόθηκε μετά από αίτηση του διαχειριστών του γερμανικής κρατικής ιδιοκτησίας ακαδημαϊκού ωκεανογραφικού πλοίου «MARIA S. MERIAN» για επιστημονικές έρευνες, στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις και με νέες δηλώσεις του γνωστού για την αποστολή του συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, ο οποίος, επικρίνοντας την άδεια που είχε λάβει η ΕΝΙ για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστήριξε: «Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό».

Αξιοποιώντας τους ίδιους προκλητικούς τόνους και στα Ελληνοτουρκικά, είπε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην Αθήνα: «Δοκιμάστε την αποφασιστικότητά μας. Προκαλούμε την Ελλάδα να πατήσει πόδι στα Ιμια. Αν συμβεί αυτό, εμείς θα τα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου από τη στιγμή που θα δώσει εντολή ο Ερντογάν».

Ετοιμότητα για νέα παζάρια

Στο μεταξύ, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία, σύνεση, ορθοί διπλωματικοί χειρισμοί. Καμία απολύτως ανησυχία δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να διακρίνει τον οποιονδήποτε. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την ΕΕ, με φίλα κράτη. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο, επαναλαμβάνω, να αντιμετωπίσουμε την όποια κατάσταση ενδεχομένως επιδιώκει η άλλη πλευρά να δημιουργήσει, να αποφευχθεί οτιδήποτε το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο είτε την ασφάλεια είτε γενικότερα την πορεία μας με ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Ερωτηθείς αν ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προσπαθεί να καθυστερήσει την κοινωνική συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, έτσι ώστε όταν πραγματοποιηθεί να είναι χρονικά κοντά στην ημερομηνία διεξαγωγής της Συνόδου της Βάρνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Δεν μπορώ να δώσω ερμηνεία στις αποφάσεις του κ. Ακιντζί. Εγώ δήλωσα ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ, προκειμένου να ανιχνεύσουμε προς τα πού ο καθένας σκέφτεται ή θέλει να προχωρήσει. Αναμένουμε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή ο Κύπριος Πρόεδρος ζήτησε από την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρτ, να μεταφέρει προς τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί το μήνυμα ότι «είναι έτοιμος να έχει μαζί του μια κοινωνική, στο παρόν στάδιο, συνάντηση». Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ακιντζί είπε ότι «αν θέλουμε μπορούμε να παραχωρήσουμε και εδάφη, αλλά αυτό ο Αναστασιάδης δεν το έκανε ποτέ». Ταυτόχρονα, επέρριψε τις ευθύνες για το τέλος των διαπραγματεύσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όταν βγήκε το ερευνητικό τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός», και σημείωσε με νόημα: «Αν συμφωνούμε ότι οι φυσικές πηγές είναι αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους και όσο αυτό δεν υπάρχει έχουμε και εμείς δικαιώματα στις έρευνες».

Και βρετανικές ασκήσεις

Το Σάββατο, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, έκρινε σκόπιμο να τονίσει ότι «η εν γένει πολιτική μας είναι υπέρ της αυτοσυγκράτησης σε τέτοιες ενέργειες. Αλλά αυτό που δείχνει είναι η ζωτική σημασία να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, και γιατί ήταν τόσο ντροπιαστικό που πέρσι στο Κραν Μοντανά δεν φτάσαμε σε αυτό. Σχεδόν φτάσαμε, αλλά δεν το πετύχαμε. Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία για την Κύπρο, διότι μεταξύ άλλων πραγμάτων αυτή (σ.σ. η συμφωνία) θα είναι και η λύση στο δύσκολο ερώτημα του πώς θα γίνει η διαχείριση των πηγών υδρογονανθράκων στο νησί». «Ελπίζω να μπορέσουμε να επιτύχουμε μία συμφωνία φέτος, Θεού θέλοντος», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, χτες, η «Καθημερινή Κύπρου» μετέδωσε ότι από τις 8 μέχρι τις 18 Μάρτη θα γίνουν βρετανικές ασκήσεις στην περιοχή των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν διακίνηση στρατευμάτων, σκαφών και ελικοπτέρων, αλλά και χρήση εκπαιδευτικών πυρομαχικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν εκτός της κυριαρχίας των βρετανικών βάσεων, με τη στήριξη των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επείγει η οργάνωση της λαϊκής πάλης, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης των λαών

Με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, συναντήθηκε χτες στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη αλληλοενημέρωση με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ, τον σύντροφο Αντρο Κυπριανού, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, την Κύπρο, την περιοχή, για τα ζητήματα της οικονομίας και της εξέλιξης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ενημερώσαμε για τις δυσκολίες που εξακολουθεί να βιώνει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες στη χώρα μας και βεβαίως και μπροστά στην 4η "αξιολόγηση", με νέα προαπαιτούμενα και με νέα - δυσβάσταχτα για το λαό μας - μέτρα.

Ταυτόχρονα, εκφράσαμε την ανησυχία μας, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις και την κατάσταση συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, την όξυνση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Και βεβαίως την όξυνση και την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας, εκ μέρους του κυρίου Ερντογάν και της κυβέρνησής του, τόσο στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, που ισχύουν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Αιγαίο, δηλαδή την αμφισβήτηση νησιών, του εδάφους, των χωρικών υδάτων αλλά και του εναέριου χώρου της πατρίδας μας, που ξεκινάνε από τη Θράκη και φτάνουν στο Αιγαίο, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ οπωσδήποτε, με την παρεμπόδιση των εργασιών εκεί.

Ολα αυτά μας ανησυχούν και βεβαίως κάνουν ακόμα πιο επείγουσα και αναγκαία την οργάνωση της λαϊκής πάλης στις χώρες μας, της αλληλεγγύης και φιλίας των λαών. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, αυτήν τη στιγμή χρειάζεται ένταση της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης».

Απ' την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα για την ενημέρωση αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και για τη σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζουν σε ανησυχητικό βαθμό και την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόσθεσε πως συζήτησαν για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, την προσπάθεια να παρεμποδίσει τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, της οποίας όπως είπε πρέπει να επιδιωχτεί η αποκλιμάκωση. Καταλήγοντας τόνισε ότι η κατάσταση επιβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα και στα πολιτικά κόμματα αλλά και στους δύο λαούς. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε ακόμη συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής, τους προέδρους της ΝΔ, του Ποταμιού, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.

Αλληλοδιαπλοκή και σύγκρουση συμφερόντων

Στον αστικό Τύπο αναπαράγονται διάφορα σενάρια για «χρονοδιαγράμματα λύσης του Κυπριακού» ή «πιο πιθανές εκδοχές για τους τρόπους που το φυσικό αέριο θα φτάνει στις αγορές των χωρών της ΕΕ». Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, που πρέπει να παίρνονται υπόψη στη σχετικότητά τους και τη δυναμική των σχεδιασμών της κάθε πλευράς, η Τουρκία εμφανίζεται να έχει καθορίσει ένα «σφιχτό χρονοδιάγραμμα» για να επιτευχθεί η «συνδιαχείριση» ενεργειακού πλούτου έως τον Οκτώβρη του 2018.

Αυτό φέρεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι τότε έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η γεώτρηση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού «ExxonMobil», στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ (είναι αυτό που βρίσκεται στο νότιο δυτικό άκρο που συνορεύει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και στο οποίο υπάρχει κοινοπραξία με την καταριανή «Qatar Petroleum»). Το βέβαιο είναι ότι η τουρκική αστική τάξη δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις στην «ενεργειακή πίτα» για λογαριασμό των δικών της μονοπωλίων όπως η TPAO, ειδικά στη θαλάσσια περιοχή που είναι κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο όπου είναι το «οικόπεδο 3».

Το αν η Τουρκία θα επιδιώξει να παρεμποδίσει και την αμερικανική «ExxonMobil», όπως έκανε με το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ στο «οικόπεδο 3» της ΑΟΖ της Κύπρου, μένει να φανεί. Αν αυτό συμβεί θα συνιστά μια ακόμα σοβαρή ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ, λόγω των διαφορών που υπάρχουν για τη μοιρασιά στη Συρία, την «επόμενη μέρα» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα, κάτι που εκφράζεται και μέσα από την αντιπαράθεση για την ενδεχόμενη δημιουργία κουρδικού κράτους στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας, που θεωρεί ως τεράστιο κίνδυνο και για τη συνοχή της σημερινής επικράτειάς της, με δεδομένο το σημαντικό κουρδικό στοιχείο στο εσωτερικό της.

Το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ρήξης των σχέσεων των δύο χωρών δεν είναι απλό ζήτημα συνολικά για τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και είναι κάτι που οι αστικές δυνάμεις θέλουν να αποφύγουν γιατί πρώτα από όλα θα δώσει πλεονεκτήματα στον βασικό ανταγωνιστή, τη Ρωσία, η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με την ενεργό συμμετοχή της στην επέμβαση στη Συρία. Επίσης, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανησυχεί η στενότερη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία, οικονομική - ενεργειακή με τον «Turkish Stream», αλλά και στρατιωτική με την προωθούμενη αγορά ρωσικών όπλων όπως το αντιπυραυλικό σύστημα «S400».

Ταυτόχρονο παζάρι

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κρατάνε χαμηλούς τόνους αναφορικά με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι πρόκειται για έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν σύνορα. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, αυτή αρκείται σε «εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης», ενώ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μάρτη στη Βάρνα συνάντηση της ηγεσίας της, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντ. Τουσκ και Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αντίστοιχα, και του προεδρεύοντος αυτό το εξάμηνο Βούλγαρου Προέδρου, Μπ. Μπορίσοφ, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ενδιαφέρον στο ενεργειακό «παζλ» της περιοχής έχει και η στάση της Γαλλίας που ο ενεργειακός της κολοσσός «Total» έχει πάρει επίσης δικαιώματα εκμετάλλευσης στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ (εκεί βρίσκεται επίσης η ιταλική ΕΝΙ). Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, που έχει έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και λόγω Συρίας, φέρεται να έχει ζητήσει μονιμότερες στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Κύπρο. Βεβαίως, η «Total» έχει «δουλειές» και με την Τουρκία και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο «ζύγισμα» των κινήσεων.

Στο παιχνίδι, επίσης, είναι και ρωσικά και ισραηλινά μονοπώλια που φαίνεται να επιλέγουν την «αιγυπτιακή οδό» και για την Ενέργεια της Κύπρου, με την έννοια ότι προκρίνεται η μεταφορά προς εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου και μάλλον αφήνεται στην άκρη η επιλογή του αγωγού «East Med», ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα, Ιταλία. Οπως εκτιμάνε αναλυτές - που βεβαίως έχουν και τις σκοπιμότητές τους - η κίνηση της ιταλικής ΕΝΙ να μην επιλέξει την αντιπαράθεση με την Τουρκία στο «οικόπεδο 3», μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει δικαιώματα εκμετάλλευσης και στο μεγάλο αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου «Zohr».

Ολες αυτές οι αναλύσεις αν κάτι επιβεβαιώνουν με σιγουριά είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμφερόντων των καπιταλιστών θα οξυνθεί, δημιουργώντας μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς, όπως δείχνει και η συσσώρευση των στρατιωτικών δυνάμεων πολλών χωρών στην περιοχή. Γι' αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση και ενίσχυση της κοινής πάλης των λαών ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ