ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΡΟΜΟ-ΝΟΜΟ
Συγκροτήθηκε ανοιχτή επιτροπή αγώνα
  • Καμιά αλλαγή στην ποινική νομοθεσία
  • Δεν υπάρχει ανάγκη νέου τρομο-νόμου
  • Πανδημοκρατική αντίθεση στο κράτος του τρόμου

Με τη συγκρότηση μιας πλατιάς ανοιχτής επιτροπής αγώνα που αναλαμβάνει να οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεις κόντρα στον υπό κατάρτιση νέο τρομο-νόμο, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η σχετική συζήτηση που οργάνωσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Δεκάδες παράγοντες της κοινωνικοπολιτικής ζωής, εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών καθώς και πλήθους φορέων του μαζικού - λαϊκού και εργατικού κινήματος, γέμισαν ασφυκτικά το θέατρο «Καρέζη», όπου έγινε η συζήτηση. Δεκάδες οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν τη βασική εισήγηση του Τ. Παππά και το άνοιγμα από τον Γ.Α. Μαγκάκη. Μία η κοινή συνισταμένη όλων: Οχι στο νέο τρομο-νόμο. Γύρω από αυτό το αίτημα, σημείωσαν, επιβάλλεται να συγκροτηθεί ένα εξαιρετικά πλατύ δημοκρατικό μέτωπο πάλης, καθώς απειλούνται ευθέως σημαντικότατες κατακτήσεις του δημοκρατικού κινήματος και του υπάρχοντος νομικού πολιτισμού.

«Ο τρομο-νόμος δεν έχει σκοπό να περιορίσει την τρομοκρατία, αλλά αποτελεί μέσω περιορισμού των ατομικών ελευθεριών», τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Κ. Βαβούρας, που αναφέρθηκε στην ανάγκη του να «συνταχθούμε στον αγώνα».

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος, είπε ότι «είναι γνωστή η θέση του δημοσιογραφικού κόσμου». Σήμερα, ανέφερε, καταβάλλεται προσπάθεια διοχετευόμενης δημιουργίας κλίματος για το πέρασμα του τρομο-νόμου από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και μέρος των ΜΜΕ. «Διοχετεύονται διάφορα σενάρια για να μετρήσουν τις αντιδράσεις μας. Είναι ένα κλίμα που καλλιεργήθηκε χρόνια, πρέπει να συνεχιστούν τέτοιες εκδηλώσεις».

Στην παρέμβασή της η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, εκπρόσωπος του Δικτύου Υπεράσπισης Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι διογκώνεται το κράτος καταστολής κι αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση με την ψήφιση του τρομο-νόμου. «Γίνεται επίθεση στον πολίτη. Απαξίωση του πολίτη και της κοινωνίας μέσα από τον τρομο-νόμο. Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση των Ορκωτών Δικαστηρίων, με τον εξευτελισμό της προσωπικότητας, μέσω νέων ανακριτικών μεθόδων, ενώ ο τρομο-νόμος κάνει το σώμα του πολίτη - μέσω της εξέτασης του DΝΑ - απόδειξη της ενοχής». Επίσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί το οργανωμένο έγκλημα με την πολιτική δράση που καταγγέλλεται ως «πολιτικό έγκλημα», έτσι ώστε να χτυπηθεί η πολιτική δράση που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αναρωτήθηκε δε, πόσοι διαδηλωτές θα οδηγηθούν στα δικαστήρια, με την αλλαγή του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα, που κάνει κακούργημα το αδίκημα της σύστασης και συμμορίας. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εξουδετερώσει τα κοινωνικά κινήματα, επιβάλλοντας καθεστώς τρόμου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αν οι σημερινές εκδηλώσεις συνεχιστούν θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αναρωτήθηκε δε, «μας έλειψε η νομοθεσία για να αποκαλυφθεί ποιος είναι πίσω από την 17 Νοέμβρη;». Ανέφερε επίσης ότι δε χρειάζεται επιπλέον νομοθεσία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. «Ο τρομο-νόμος δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου. Να αχρηστευτεί στην πράξη. Αυτό θα γίνει αν ο καθένας μας δραστηριοποιηθεί σε όποιο μαζικό φορέα ανήκει. Χρειάζεται συντονισμός μέσα από την Επιτροπή Αγώνα που θα αναδειχτεί», είπε κλείνοντας.

«Η έννοια της τρομοκρατίας είναι κατασκευασμένη, αόριστη έννοια. Χρησιμοποιείται από τους κρατούντες σαν λάστιχο για να περιθωριοποιεί πολιτικούς χώρους, για να καθιστά δυσχερή την ανάπτυξη αντιστάσεων στα αντιλαϊκά μέτρα». Αυτά υπογράμμισε ο δικηγόρος Δ. Σαραφιανός στην τοποθέτησή του και συνέχισε: «Η ανάπτυξη της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι μηδενική και συντηρείται από τους κυβερνητικούς στόχους. Με την κατάργηση των Ορκωτών Δικαστηρίων η κυβέρνηση προσπαθεί να αποστειρώσει το μηχανισμό της Δικαιοσύνης από τα λαϊκά στρώματα». Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν συσταθεί κι άλλες πρωτοβουλίες κατά του τρομο-νόμου κι ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν μια κοινή εκδήλωση.

Ο συνδικαλιστής Γιάννης Σταυρόπουλος είπε ότι «πάνε να εθίσουν το λαό μας σε αυταρχικά φαινόμενα όπως τα καθημερινά μπλόκα στους δρόμους από σιδερόφραχτους αστυνομικούς. Αυτά δε στρέφονται μόνο κατά διαδηλωτών αλλά εναντίον κάθε πολίτη. Είναι ανάγκη ο αγώνας κατά του τρομο-νόμου να περάσει στους τόπους δουλιάς. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν τα συνδικαλιστικά στελέχη. Ο,τι και να κάνουν στο τέλος του δρόμου θα είμαστε νικητές».

Ο Χάρης Σμυρνιώτης, από τη διοίκηση του ΕΚΑ, είπε ότι το ζήτημα της δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς είναι από τα σοβαρότερα, ενώ ο δικηγόρος Δ. Μπελαντής είπε ότι «σήμερα υπάρχει ζήτημα πολιτικής δημοκρατίας. Ηδη οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες και κατασκευάζεται νόμος κατά των διαδηλώσεων. Με τον τρομο-νόμο μπαίνει υπό επιτήρηση το συλλογικό, αγωνιστικό πλαίσιο δράσης».

Ο δικηγόρος Κώστας Αργαλιώτης σημείωσε ότι ο κόσμος βλέπει την τρομοκρατία καθημερινά γύρω του. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, συνέχισε, είναι να αναπτύξουμε συγκεκριμένες δράσεις για τα μέτωπα που ανοίγονται. Ο δικηγόρος Δ. Καλτσώνης θύμισε τη φράση του Λ. Αυδή πως «δεν έχουμε δημοκρατικό έλλειμμα, έχουμε αυταρχικό περίσσευμα». Επίσης, τόνισε ότι είναι καιρός να αφήσουμε κάθε δισταγμό και να ενώσουμε τις φωνές μας. «Δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην ποινική νομοθεσία», κατέληξε.

Ο Γ. Νάκης, μέλος του Συντονιστικού της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είπε ότι υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας που εκφράζεται καθημερινά και τόνισε με τη σειρά του ότι δε χρειάζεται καμία αλλαγή στην ποινική νομοθεσία. Εξάλλου, την απόφαση του δήμου Περάματος να ενισχύσει με κάθε τρόπο την Επιτροπή Αγώνα κατά του τρομο-νόμου μετέφερε ο αντιδήμαρχος Περάματος Σ. Μιχαλακάκος.

Οι ιδιαίτεροι στόχοι του τρομο-νόμου

Ο Γ. Α. Μαγκάκης και ο Τ. Παππάς αποκάλυψαν τον τρόπο που ο τρομο-νόμος θα ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, θα ανατρέψει τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και θα συρρικνώσει στο ελάχιστο τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες

Με βάση τα όσα έχουν δει - μέχρι σήμερα - το φως της δημοσιότητας, αλλά κυρίως με την απόλυτη πεποίθηση πως ο συγκεκριμένος τρομο-νόμος έρχεται στη χώρα μας για να ενισχύσει τους κατασταλτικούς και διωκτικούς μηχανισμούς, να ανατρέψει τις κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού και να συρρικνώσει στο ελάχιστο τις ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, κινήθηκαν και οι δύο τοποθετήσεις των Γεωργίου - Αλέξανδρου Μαγκάκη και Τάκη Παππά, κορυφαίων νομικών της χώρας μας.

Η χτεσινή συγκέντρωση-δημόσια συζήτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» άνοιξε με τις περιεκτικές, αλλά καθόλου ευοίωνες κουβέντες του Γ. Μαγκάκη. Ευθύς εξαρχής ο καθηγητής χαρακτήρισε τον νέο τρομο-νόμο «παράδοξο όργανο της διεθνούς πολιτικής» και κατέδειξε τον «εμπνευστή» αυτής της ιστορίας: «Οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτύξει ειδική μεθοδολογία: Να χρησιμοποιούν τις κατακτήσεις ως εργαλεία άσκησης της αποκρουστικής πολιτικής τους». Αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του Κογκρέσου και στην ειδική «μνεία» που υπάρχει φέτος σ' αυτήν για τη χώρα μας, η οποία εμφανίζεται «απρόθυμη σε διεθνείς συνεργασίες». Αρα, κατέληξε ο Γ. Μαγκάκης, «ο σχεδιαζόμενος τρομο-νόμος είναι ένα απ' τα εργαλεία της εξωτερικής αμερικανικής πολιτικής, που θέλει τη χώρα μας υποτελή και υπόλογη».

Μάλιστα, στην ειδική αναφορά του σε συγκεκριμένες «φήμες», που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, ο νομικός υπογράμμισε πως οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις «δεν αποβλέπουν, όπως θα περιμέναμε ίσως, στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, αλλά σε θεσμικές αλλαγές που θα συνθλίψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και έγινε συγκεκριμένος: Χαρακτήρισε την καταγραφή του DNA «μοντέρνο δαίμονα που απειλεί την ανθρωπιά, την ελευθερία, τις ανθρώπινες αξίες». Υπενθύμισε σ' αυτούς που επιμένουν να ξεχνούν, πως τα δαχτυλικά αποτυπώματα - μέθοδος που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και πρόκειται ν' αντικατασταθεί με την ανάλυση του DNA - «λειτουργούν μόνο ως αναγνωριστική διαδικασία, γι' αυτό και δεν αποτέλεσαν ποτέ παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Για την ανάλυση του DNA στους όποιους υπόπτους ο Γ. Μαγκάκης αποφάνθηκε: «Με αυτή τη μέθοδο το λεγόμενο ηλεκτρονικό φακέλωμα αποκτά την... κορύφωσή του και εάν με τέτοια πορίσματα και τέτοιες διαδικασίες αρχίζουν να καταρτίζονται φάκελοι, τότε αυτό θα είναι λίαν επικίνδυνο».

Σχετικά με τον νέο τρομο-νόμο ο καθηγητής της νομικής έκανε μία ακόμη επισήμανση, η οποία αφορά στις προπαρασκευαστικές πράξεις, που μέχρι σήμερα δε συνέθεταν κατηγορία. Από «αύριο», όπως είπε, «μια συνάντηση με φίλους σε μια καφετερία μπορεί να είναι προπαρασκευαστική πράξη, και πάνω σ' αυτή να συνταχθεί κατηγορία»!

Τι κοινωνία μας απειλεί

Πιο αναλυτικός ήταν στη συνέχεια ο Τ. Παππάς, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του με μια «ιστορική αναδρομή» των γεγονότων και των τρομο-νόμων που θεσπίστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες και τι στόχους ακριβώς είχαν. «Αφού οι ΗΠΑ ενταφίασαν πρώτα τους διεθνείς οργανισμούς, τώρα προσπαθούν να ενταφιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, για να μπορέσει να οικοδομηθεί άνετα η λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων». Αναφέρθηκε στη Συνθήκη του Παλέρμου, στην οποία διεθνείς οργανισμοί εμφανίζονται να έχουν πρόθεση να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα κι αντί αυτού «ανατρέπονται σ' αυτήν τριών αιώνων αξίες του νομικού μας πολιτισμού». Υπενθύμισε πως παρόμοιοι τρομο-νόμοι κατατέθηκαν και εφαρμόζονται στην Ευρώπη απ' την εποχή του ψυχρού πολέμου, με κύριες αιχμές του δόρατος τη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία. «Τι έγινε σ' αυτές τις χώρες; Οι τρομοκρατικές ενέργειες γίνονταν απ' το κράτος, τις μυστικές υπηρεσίες και ακροδεξιές οργανώσεις και έρχονταν αυτοί οι νόμοι να μετατοπίζουν τις ευθύνες και τις επιπτώσεις προς τα αριστερά!», είπε ξεκάθαρα. Μάλιστα και τους δύο νόμους που εφαρμόστηκαν σ' αυτές τις χώρες ο Τ. Παππάς τους χαρακτήρισε «οργανωμένη και μελετημένη αποσταθεροποίηση, υπέρ της σταθεροποίησης του συστήματος»...

Ιστορική αναδρομή έκανε και για την Ελλάδα ο Τ. Παππάς. Αναφέρθηκε στους νόμους 774, 509, αλλά και στο τραγελαφικό περιστατικό του Νοέμβρη του 1993, όταν δύο πράκτορες της CIA συνελήφθησαν στην πλατεία Αμερικής, αλλά κατέληξαν... στην αμερικανική πρεσβεία, με το φορτηγάκι τους γεμάτο εκρηκτικούς μηχανισμούς! Μίλησε κι αυτός για τις προπαρασκευαστικές πράξεις και για τον ασαφή όρο του «υπόπτου» που θα εισαγάγει, έναν όρο «που σήμερα χρησιμοποιούσε μόνο η αστυνομία και τώρα τον παραδίνουν στις αγκάλες της... επιστήμης». Οι προπαρασκευαστικές πράξεις, είπε, δεν είναι δυνατόν να συνδέονται με τον πυρήνα του αδικήματος, αλλά «επανέρχονται σ' αυτές για να υπάρξει όλη αυτή η αυθαιρεσία εις βάρος των ατομικών ελευθεριών». Για το DNA ο Τ. Παππάς είπε μια φράση, που κλείνει μέσα της πολλά: «Φουσκώνω και μόνο με την ιδέα του τι κοινωνία με απειλεί»! Χαρακτήρισε τον έλεγχο DNA «αδυσώπητο όπλο, που θα προκαλέσει τεράστιες απειλές, ακόμη μεγαλύτερες περιθωριοποιήσεις και που από μόνη της αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής, που τη μετατρέπει σε παίγνιο της πολιτικής των ΗΠΑ». Είπε ακόμη πως ο συγκεκριμένος νόμος θα αποτελέσει «αποθέωση του χαφιεδισμού» και διάβασε συνέντευξη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, όπου ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να λέει συγκεκριμένα: «Δε μιλάμε για χαφιεδισμό, μιλάμε για συνείδηση της κοινωνικής ευθύνης του πολίτη, κι εδώ νομίζω ότι υστερούμε»!

Βαρύνουσας σημασίας ήταν και οι τελευταίες κουβέντες του Τ. Παππά: «Φαίνεται να είμαστε λίγοι, φαίνονται να είναι πανίσχυροι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι σ' αυτόν τον τόπο που δε θέλουν να φύγουν προσκυνημένοι. Γι' αυτό οι δυνάμεις μας πρέπει να συλλογικοποιηθούν, ώστε να μην τους φανεί κι αυτό εύκολο»...

Παραβρέθηκαν

Μεταξύ αυτών που διακρίναμε στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση, είναι οι εξής: Α. Ρουπακιώτης πρόεδρος του ΔΣΑ, Ν. Κιάος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Κ. Καρούμπαλος ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου, Α. Παπανεοφύτου καθηγητής Παντείου, Δ. Μπαρτζόκας καθηγητής του ΕΜΠ, Α. Παπαϊωάννου καθηγητής ΕΜΠ, κ. Βαβούρας πρύτανης Παντείου, Γ. Σταυρόπουλος μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, Δ. Βανδώρος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων, Χ. Σουλελές αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Γ. Μανωλάκος μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ, Χ. Σμυρνιώτης μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ, Γ. Μαρκάκης πρώην πρόεδρος του σωματείου της Ιονικής, Δ. Θεοδώρου πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Τ. Μαστρογιαννόπουλος συνδικαλιστής, Π. Γρατσάνης συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ, Η. Σταμέλος μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Ρογκάκος δήμαρχος Βύρωνα, Σ. Μιχαλακάκος αντιδήμαρχος Περάματος, Β. Λιόγκαρης λογοτέχνης - δημοσιογράφος, Β. Κολοβός πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Ν. Τερζόγλου πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, κ. Καραφωτιάς πρώην διευθυντής του τμήματος ΟΗΕ στην Ελλάδα, Σ. Σερμακέζης εκ μέρους της ΠΕΔΥΕ, Σελίμ Τζαχίντ εκπρόσωπος της κοινότητας του Μπαγκλαντές, κ. Βουτζιάς πρώην πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου, κ. Βαρδάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων περιόδου, '67 - '74.

ΛΑΡΙΣΑ
Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη 8 Μάρτη

Σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων συγκαλεί την Πέμπτη 8 Μάρτη στις 7.30το απόγευμα η Ομάδα Πρωτοβουλίας για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, που συγκροτήθηκε στη Λάρισα. Στόχος της σύσκεψης είναι η συγκρότηση Επιτροπής για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού και της νεολαίας και ο καθορισμός προγράμματος δράσης.

ΠΑΤΡΑ
Φραγμός στον αυταρχισμό

Την ιδρυτική της συγκέντρωση πραγματοποίησε η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Λαϊκών Ελευθεριών στην Πάτρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τη δραστηριοποίησή της για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.

Μετά από πλατιά συζήτηση, συγκροτήθηκε 15μελής Γραμματεία, αποτελούμενη από τους: Γιώργο Αμπατζή μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Βασίλη Ασπρούλια δικηγόρο και πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, Γιάννη Καρβούνη δικηγόρο, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Αιγίου, Κώστα Κερκουλά αγρότη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγίου, Γιώργο Κουκούλη δικηγόρο, Διονύση Πλέσσα πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων Αράξου, Τέτη Τζαμαλούκα δικηγόρο, Γιώργο Πολυχρονόπουλο δικηγόρο, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο γραμματέα Επιτροπής Ειρήνης, Γιάννη Κόττα δικηγόρο, πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, Χρήστο Γεωργίου πανεπιστημιακό, Χρήστο Γραικιώτη οδοντίατρο, Λένα Χριστοπούλου πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, Στάθη Φίλη δικηγόρο, Βασίλη Πεσματζόγλου αντιπρόεδρο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλοί μαζικοί φορείς και προσωπικότητες όπως οι: Βασίλης Λάζαρης ιστορικός, Ρόνη Αγγελάτου πανεπιστημιακός, Κώστας Χριστόπουλος πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Διονυσίου, Κώστας Βγενόπουλος του Ιωάννη δικηγόρος, Νίκος Ματσώκης πανεπιστημιακός, Κώστας Μυλωνάς μηχανικός, νομαρχιακός σύμβουλος, Φώτης Κατσικαρώνης μέλος του ΔΣ του ΕΚΠ και πρόεδρος του σωματείου της «3Ε», Θάνος Αμπατζής δικηγόρος, Ανδρέας Αντωνόπουλος μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, εκπρόσωποι από την Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συντονιστικό των Μαθητών της Πάτρας, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας και πλήθος άλλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ