ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Φλεβάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ»
Η κυβέρνηση επισπεύδει το ξεπούλημα ακινήτων - «φιλέτων»

Με συνοπτικές διαδικασίες προχωράει η κυβέρνηση στο ξεπούλημα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της άλλης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ηδη με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ιδρύεται εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», με στόχο τη διευκόλυνση της παραχώρησης σε ιδιωτικούς ομίλους της δημόσιας έκτασης των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, με τις διαδικασίες εξπρές του λεγόμενου φαστ τρακ. Παράλληλα, ρυθμίζει τις διαδικασίες για τη συγχώνευση της «Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ» και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», τη δημόσια περιουσία των οποίων προτίθεται να βγάλει «στο σφυρί».

Η ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας για το Ελληνικό, στην οποία θα εισφερθούν οι εκτάσεις του παλαιού αεροδρομίου, που ανήκουν σε επιμέρους φορείς του Δημοσίου, είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη που έγινε πριν από 25 περίπου μέρες υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη. Ολα δείχνουν ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου θα παραχωρηθεί σε επιχειρηματικό όμιλο του Κατάρ, τα επενδυτικά σχέδια του οποίου περιλαμβάνουν οικιστικές, εμπορικές και άλλες ψυχαγωγικού χαρακτήρα χρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία με τον όμιλο του Κατάρ προχώρησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου που έγινε τον περασμένο μήνα και αναμένεται να «κλειδώσει» μέσα στο Φλεβάρη, όταν ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης θα επισκεφθεί το Κατάρ για να συζητήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για το μεγάλο ξεπούλημα. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, ο όμιλος του Κατάρ ενδιαφέρεται και για άλλα «φιλέτα» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή των 18.000 στρεμμάτων του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμακτσαλάν Πέλλας.


Eurokinissi

Μέσα στο Μάρτη θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός «Μελέτη, χρηματοδότηση, μετασκευή, κατασκευή, τεχνική διαχείριση, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των χώρων και εγκαταστάσεων της ζώνης ανάπλασης του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου», που προκήρυξε η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα»" και αφορά τη μετατροπή της ολυμπιακής εγκατάστασης του Τάε Κβο Ντο σε συνεδριακό κέντρο, καθώς και την εκμετάλλευση από τους ιδιώτες της περιβάλλουσας ζώνης.

Οταν ολοκληρωθούν όλες αυτές οι παραχωρήσεις, και με δεδομένο ότι ο πρώην Ιππόδρομος στο Δέλτα του Φαλήρου έχει παραχωρηθεί στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στην κυριολεξία, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη από το Φάληρο ως το Ελληνικό θα αποτελεί ιδιωτική επιχειρηματική ζώνη που θα αποκλείει την πρόσβαση του λαού.

Στο μεταξύ η εταιρεία Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) προχώρησε ήδη σε δύο διαγωνισμούς για την παραχώρηση δύο σημαντικών δημόσιων ακινήτων. Ο πρώτος αφορά τη μαρίνα της Βουλιαγμένης, που μαζί με το χερσαίο τμήμα της θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια στους ιδιώτες με προοπτική να αυξηθούν και οι θέσεις ελλιμενισμού. Oι μη δεσμευτικές προσφορές για συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού μπορούν να υποβληθούν στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης έως τις 22 Φλεβάρη. Εως τις 17 Φλεβάρη θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις συμμετοχής στον άλλο διαγωνισμό της ΕΤΑ που αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία για 60 χρόνια, ξενοδοχείου κατηγορίας τουλάχιστον 4 αστέρων και δυναμικότητας τουλάχιστον 250 κλινών στο ακίνητο του Δήμου Δίου - Ολύμπου Πιερίας, έκτασης 427.215 τ.μ. και ακτογραμμής μήκους 750 μέτρων, όπου ήδη έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις κάμπινγκ.


Eurokinissi


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ