ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Χωρίς το χαράτσι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ!

Η κυβέρνηση επιμένει στο εξοντωτικό μέτρο, προαναγγέλλοντας ότι θα προσβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας

Χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν δόσεις για το χαράτσι των ακινήτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πληρώνουν πλέον τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες που έδωσε η διοίκηση της εταιρείας προς τα σημεία εξυπηρέτησης πελατών της, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, το οποίο μετά και την πολύ σημαντική λαϊκή κινητοποίηση και κατακραυγή ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα, ήρθε να επικυρώσει τον παράνομο χαρακτήρα της είσπραξής του μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Βέβαια, η κυβέρνηση έσπευσε να ταχτεί κατά της δικαστικής απόφασης και εκδηλώνοντας την απόλυτη περιφρόνησή της στην αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να πληρώσουν το χαράτσι για τα ακίνητα, είπε, διά του υπουργού Οικονομικών, ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προσβληθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «μετά το Πρωτοδικείο υπάρχουν και άλλα στάδια. Θα τα εξαντλήσουμε. Θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε. Θα εξαντλήσουμε όλο το νομικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απλώς έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα πίσω από τον γκρεμό. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τη διακεκαυμένη ζώνη. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε πάρα πολύ».

Ο υπουργός, θορυβημένος από τη δικαστική απόφαση που περιγράφει την παρανομία της κυβέρνησης, επέλεξε να κάνει ένα βήμα πιο πέρα, φτάνοντας στο σημείο να συνδέσει την απόφαση του Δικαστηρίου με εκδικητικές προθέσεις από την πλευρά των δικαστικών, λέγοντας στη συνέχεια ότι: «Θα το πω άλλη μια φορά. Υπάρχει και το πατριωτικό καθήκον του καθενός μας και του κάθε δικαστή. Τους έχω μιλήσει, μέχρι τώρα δεν είχε αποτέλεσμα. Θεωρούν ότι αδικούνται. Τους έδειξα πίνακες, που δείχνουν ότι οι δικαστές - δεν τους αρέσει αυτή η σύγκριση - σε σχέση με όλους τους άλλους λειτουργούς έχουν ωφεληθεί πάρα πολύ από μισθολογικές αυξήσεις».

Οι προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει από τον πραγματικό, άδικο χαρακτήρα του χαρατσιού και τον παράνομο τρόπο είσπραξής του, που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση, δεν μπορούν να αντικρούσουν τα γεγονότα: Η θέσπιση του χαρατσιού γέννησε γενικευμένη δυσαρέσκεια, ενώ οδήγησε και σε οργανωμένη άρνηση πληρωμής του, πέρα από τις περιπτώσεις που ήταν αδύνατη η καταβολή του. Απέναντι στο χαράτσι και στη σημασία του, ορθώθηκε ένα αγωνιστικό «τείχος» που κατόρθωσε σε αρκετές περιπτώσεις να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου, να αποτρέψει διακοπές ηλεκτροδότησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να διαχωρίσει στην πράξη την πληρωμή των λογαριασμών από την πληρωμή του χαρατσιού. Με πρωτεργάτη τις Λαϊκές Επιτροπές, σε πολλές γειτονιές εκφράστηκε η αλληλεγγύη με πολύ πρακτικούς τρόπους και εξασφαλίστηκε η ηλεκτροδότηση για οικογένειες φτωχές, άπορους, υπερήλικες, πολύτεκνους.

Πάνω απ' όλα, έγινε δυνατό να αντικρουστούν στην πράξη πλευρές της ασκούμενης πολιτικής, να δημιουργηθούν ρωγμές που δείχνουν ότι μπορεί να γίνει κάτι ακόμη περισσότερο, όσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση και η οργάνωση της πάλης, όσο ο προσανατολισμός της ξεπερνά το συγκεκριμένο πρόβλημα και γενικεύεται. Αυτό ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και επιμένει παρά και το νομικό «ναυάγιο» του μέτρου της. Τη γενικευμένη αντίσταση στην πληρωμή και άλλων χαρατσιών, την οργανωμένη αντίδραση στη φοροληστρική πολιτική της υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η επαγρύπνηση του λαϊκού κινήματος δεν πρέπει να χαλαρώσει στο ελάχιστο, γιατί μόνο με τη σταθερή πάλη του μπορεί να «πτωχεύσει» μόνιμα το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Χειροκροτούν την εξαθλίωση του λαού

Σε ιδιώτες με μοντέλο ΑΤΕ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στη βίαιη προσαρμογή των λαϊκών αναγκών στις σημερινές νόρμες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων «βλέπουν» οι ντόπιοι τραπεζίτες τη διέξοδο από την κρίση και για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στο πλαίσιο ημερίδας με αντικείμενο το «μέλλον των τραπεζών», ο επικεφαλής του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς αξίωσε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και άμεση εφαρμογή του νέου φορολογικού, το οποίο θα προσθέσει νέα ασήκωτα βάρη στο λαϊκά στρώματα. Ο τραπεζίτης και πρώην υπουργός έδωσε έμφαση στη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», λέγοντας ότι «παρουσίαζε ελάχιστη ευελιξία και τώρα είναι από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη». Αποτέλεσμα της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης ήταν η ανάκτηση πόντων χαμένης ανταγωνιστικότητας από τα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς Ομίλους. Συγκεκριμένα από το «2010 μέχρι και σήμερα η σωρευτική μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας ξεπέρασε το 15%», εκτιμώντας ότι μέσα στο 2013 θα έχει καλυφθεί ο στόχος για τη συρρίκνωσή του στο 20%. Επιχειρώντας να εξωραΐσει την εικόνα, ισχυρίστηκε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα οδηγήσει σε άνοδο τη μάζα των καταθέσεων.

Μοντέλο ΑΤΕ για το ΤΤ

Θέμα χρόνου, ενδεχομένως και λίγων βδομάδων, είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο δηλαδή που εφάρμοσαν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), προκειμένου να εκχωρήσουν το κερδοφόρο κομμάτι στους ιδιώτες του Ομίλου της Πειραιώς. Ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Π. Θωμόπουλος, δήλωσε ότι το ΤΤ θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα, με σκοπό η καλή τράπεζα να πωληθεί. Από τη διάσπαση του ΤΤ θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό, ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο, σχεδιάζουν να καλύψουν από τον προβλεπόμενο πακτωλό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, δηλαδή το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα (Εθνική - Γιούρομπανκ) κατέχει το 12%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ

Η τρικομματική συγκυβέρνηση ξεπούλησε την τελευταία συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία, τη ΔΩΔΩΝΗ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, θυσιάζοντάς την στο βωμό των ιδιωτικοποιήσεων που επιβάλλει η ολέθρια πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ θα έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που θα πληρώσουν πανάκριβα τόσο οι κτηνοτρόφοι - παραγωγοί, όσο και τα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια ξεπούλησαν στους ιδιώτες συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες όπως οι ΑΓΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΣ, ΣΕΡΓΑΛ, ΡΟΔΟΠΗ και έκλεισαν τη ΣΥΝΕΡΓΑΛ, την ΑΣΠΡΟ και άλλα μικρότερα συνεταιριστικά εργοστάσια. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα 5 - 6 ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες κυριαρχούν στον κλάδο του γάλακτος και οδηγούν στη φτώχεια και τη χρεοκοπία κατά χιλιάδες τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Το 66,77% των μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ και τώρα ΑΤΕ υπό εκκαθάριση, δόθηκαν με το εξευτελιστικό τίμημα των 20,8 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία «S.I.», η οποία ελέγχεται κατά 90% από την επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού «Strategic Initiatives UK LLP» (ρωσικών συμφερόντων) και κατά 10% από την εταιρεία SIMOS FOOD GROUP (ελληνικών συμφερόντων). Κι αυτό συνέβη ενώ η εταιρεία SIMOS φέρεται να χρωστάει περισσότερα από 11 εκατ. ευρώ στη ΔΩΔΩΝΗ. Επίσης, η αξία των πάγιων στοιχείων, των αποθηκευμένων εμπορευμάτων και του σήματος της εταιρείας είναι υπερπολλαπλάσια από το συμφωνηθέν τίμημα. Αν και το πρόβλημα δεν είναι τόσο το ύψος του τιμήματος, αλλά το ότι η ΔΩΔΩΝΗ δεν έπρεπε να πουληθεί και έπρεπε να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και ολόκληρης της χώρας θα υπάρξουν άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις. Με το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ χάθηκε το τελευταίο συνεταιριστικό «οχυρό» και ενισχύεται ακόμα περισσότερο το καρτέλ των ιδιωτικών γαλακτοβιομηχανιών. Θα οξυνθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα: Δε θα παραλαμβάνουν το γάλα των μικρών παραγωγών και των απομακρυσμένων χωριών. Οι τιμές γάλακτος παραγωγού θα μειωθούν σημαντικά. Η εξόφληση του γάλακτος δε θα γίνεται κανονικά αλλά μετά από 6 - 8 μήνες και περισσότερο. Η ποιότητα των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων θα υπονομευθεί, αφού μπορούν να χρησιμοποιούν υποπροϊόντα, υποκατάστατα και σκόνες γάλακτος. Οι μορφές απασχόλησης θα γίνουν πιο ελαστικές.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ θα ενταθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας και αποδυνάμωση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας. Η σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης, με τις οδηγίες της τρόικας, δίνει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο τα πάντα, ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Το κακό αυτό πρέπει να σταματήσει.

Ο δρόμος που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα των εργατών, των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων είναι η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, ενάντια στην παράδοσή της στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δε σταματά εκεί. Δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ο αγώνας που θα δώσει η φτωχή και μεσαία αγροτιά, από κοινού και σε ενιαίο μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στα μονοπώλια, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας τους.

Η χώρα μας διαθέτει όλες τις αναγκαίες φυσικές και παραγωγικές δυνατότητες ώστε να εφοδιάσει ολόκληρη την κοινωνία με ντόπια, φτηνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα αγροτικής παραγωγής και να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Μόνο που για να λειτουργήσει η αλυσίδα με βάση τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, απαιτείται κοινωνικοποίηση της γης και των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, συνεταιριστικοποίηση των αυτοαπασχολούμενων αγροτοπαραγωγών στη βάση αναγνώρισης του δικαιώματος χρήσης της γης (χωρίς δικαίωμα αγοραπωλησίας - κληρονομιάς), σχεδιασμένη χρησιμοποίηση εφοδίων της κοινωνικοποιημένης βιομηχανίας και των κρατικών υποδομών, με την κρατική προστασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αλλά και τη συγκέντρωση του αγροτικού προϊόντος μέσω του κρατικού εμπορίου και των κρατικά καθορισμένων όρων του συνεταιριστικού. Χρειάζεται η άμεση ενεργοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού, στον οποίο θα ενταχθεί οργανικά το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας.

Ενας τέτοιος αγώνας είναι πρώτα από όλα αγώνας πολιτικός, ενάντια στα μονοπώλια και τα κόμματά τους, ενάντια στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» συνολικά. Είναι αγώνας για να αλλάξει χέρια η εξουσία. Είναι ο μόνος ελπιδοφόρος αγώνας για το λαό συνολικά. Είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή, γιατί ρεαλισμός είναι αυτό που συμφέρει το λαό. Ρεαλισμός είναι ο πλούτος της χώρας να ανήκει στο λαό. Γι' αυτή την προοπτική παλεύει το ΚΚΕ και καλεί το λαό σε συστράτευση και κοινό μέτωπο αγώνα.


Κ. Δ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάλη για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου που κρίνει παράνομα τα χαράτσια της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η ισχυρή λαϊκή ανυπακοή, που εκφράστηκε με άρνηση πληρωμής των χαρατσιών στη ΔΕΗ, είχε τη δική της καθοριστική συμβολή, ώστε και δικαστήρια να κρίνουν καταρχήν ως παράνομη και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ίδια την ύπαρξη των χαρατσιών στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αξιοποιήσουν και αυτήν την απόφαση για να αντεπιτεθούν, με στόχο να καταργήσουν και τα νύχια της εφορίας όπου τα χαράτσια μεταβιβάζονται, αλλά και για να καταργήσουν όλα τα χαράτσια. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από το πόσο νομότυπα είναι τα βάρβαρα, αντεργατικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, δεν πρέπει να δεχτούν ως νόμιμη την εκμετάλλευση, την ανεργία, την εξαθλίωση που τους οδηγούν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ