Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με την αγορά και τους κανόνες της

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποιούσε τις «αγορές» κάθε που βρισκόταν στην ανάγκη να υποδείξει κάποιον υπαίτιο για την καπιταλιστική κρίση. Βέβαια, κάθε που ξιφουλκούσε εναντίον των περιβόητων «αγορών» - έννοια αρκούντως νεφελώδη και θολή έτσι που να αφήνει στο απυρόβλητο τον άμεσο, ορατό αντίπαλο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων - φρόντιζε και να διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δε συνίσταται στην ύπαρξή τους αλλά στη δήθεν στρεβλή τους λειτουργία, την οποία απέδιδε στην απουσία ελέγχου και ρυθμίσεων ικανών δήθεν να επανορθώσουν τη «στρέβλωση» και να εξυγιάνουν τις αγορές. Προχτές ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, αφού διαβεβαίωσε το εκλεκτό ακροατήριό του για την πρόθεση του κόμματός του να κυβερνήσει με γνώμονα τι συμφέρει τους επενδυτές, τα μονοπώλια δηλαδή, διαβεβαίωσε ότι θα τα βάλει και με «το καρτέλ της διαπλοκής» που μεταξύ άλλων «νέμεται τα αναπτυξιακά κονδύλια, νοθεύει τους κανόνες της αγοράς».

Υποσχέθηκε δηλαδή ότι δε θα τρώνε μόνο οι επιτήδειοι, θα τρώνε όλοι απ' την πίτα των αναπτυξιακών «κονδυλίων». Ολοι, πλην του λαού. Δε θα μπορούσε να γίνει σαφέστερος -για ευνόητους λόγους- ο Αλ. Τσίπρας όταν μίλησε για ανάκαμψη των μισθών σε ...βάθος χρόνου.

Τι σημαίνει όμως ελεύθερη αγορά, στην οποία ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε διαπιστευτήρια; Σημαίνει μονοπώλια, υπέρογκα επιχειρηματικά κέρδη που προέρχονται από τη ληστρική τους δράση σε βάρος των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, του λαού συνολικά. Σημαίνει κεφαλαιοκράτες εκμεταλλευτές της εργατικής δύναμης, άρπαγες του πλούτου που παράγει ο λαός, που υπαγορεύουν διαρκώς μέτρα που τους εξασφαλίζουν τη γιγάντωση της κερδοφορίας τους.

Αυτοί είναι οι «αγορές», σφάζουν τους λαούς όλοι μαζί, σφάζονται και μεταξύ τους για το μοίρασμα κερδών, με αρωγό τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, που προωθούν τα συμφέροντά τους. Σ' αυτή τη θέση θέλει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του. Για να υπηρετήσει την «αγορά», τον καπιταλισμό δηλαδή, και τους κανόνες της. Πρώτος τέτοιος κανόνας, ιερός και απαραβίαστος, είναι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων του λαού.

Ανακάλυψε τον «χρυσαυγίτη της γειτονιάς»

Ξέρετε σε τι οφείλεται η άνοδος της Χρυσής Αυγής; Είναι απλό και μας το εξήγησε ο Πάσχος Μανδραβέλης στη χθεσινή «Καθημερινή» στο άρθρο με τίτλο «Ο χρυσαυγίτης της γειτονιάς» όπου σημειώνει καταλήγοντας: «Υπήρχαν και υπάρχουν υπόγεια ρεύματα στην ελληνική κοινωνία που αποτυπώθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Υπάρχει ο ρατσισμός, στον οποίο δεν είμαστε άνοσοι, όπως νομίζαμε, η συνωμοσιολογία που θέλει το σύμπαν να απεργάζεται το κακό της χώρας, και υπάρχει η βαθιά άγνοια για τη δημοκρατία και το φασισμό». Και αυτό ήταν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης ιστορίας (ή μήπως φαντασίας;) με έναν καθημερινό 80χρονο σε καφενείο της Κυψέλης με μεταλλική καρφίτσα με τον μαίανδρο ο οποίος σε κάθε φράση έλεγε «ευτυχώς που υπάρχει ο Μιχαλολιάκος».

Αν δεν καταλάβατε λοιπόν, η Χρυσή Αυγή εκτινάχτηκε εκλογικά γιατί στην κοινωνία υπάρχουν «κρυφορατσιστές», άνθρωποι που είναι ανίδεοι -ο ελληνικός λαός θυμίζουμε έχει βιώσει ντόπιες χούντες και τις ναζιστικές μπότες- για το τι σημαίνει δημοκρατία και τι φασισμός.

Προφανώς και η παραπάνω εξήγηση είναι αυτή που βολεύει τον Μανδραβέλη ως υπηρέτη της αστικής προπαγάνδας και του συστήματος, γιατί πολύ απλά ξέρουν και θέλουν να αποκρύψουν την πραγματική αιτία της ανόδου των φασιστοειδών. Ξέρουν, ότι αυτό που εξέθρεψε και έχει «θεριέψει» τη Χρυσή Αυγή οδηγώντας στην ύπαρξη όπως αυτού του 80χρονου «χρυσαυγίτη της γειτονιάς» είναι το ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα. Οτι η ταξική ουσία της «δημοκρατίας» τους που γεννά το φασισμό, είναι η ίδια με την ταξική ουσία του φασισμού. Υπηρετούν τα μονοπώλια για να ξεζουμίζουν τους λαούς.

Οταν η πολιτική του κεφαλαίου εξαναγκάζει χιλιάδες λαϊκού κόσμου να ζει χωρίς δουλειά φαΐ, νερό, ρεύμα, σχολεία, νοσοκομεία, του προβάλλουν ως αιτία τους μετανάστες. Με την «ανακατάληψη πόλεων από τους μετανάστες» ή τις «υγειονομικές βόμβες», τους παιδικούς σταθμούς που έχουν γεμίσει με παιδιά μεταναστών, την εξίσωση της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής με κάθε αγωνιστική διεκδίκηση κ.ά. Το αστικό πολιτικό σύστημα και οι μηχανισμοί του δούλεψαν καιρό πριν για να εμφανιστεί στη συνέχεια η Χρυσή Αυγή με την εγκληματική της δράση. Ετοιμη να στραφεί μετά τους μετανάστες και ενάντια στο κίνημα. Αυτό θέλουν γι' αυτό την ετοιμάζουν.

Η «άνοιξη» δεν έφερε καλοκαίρι

Η κατάσταση στην Αίγυπτο με τις καθημερινές λαϊκές διαμαρτυρίες αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο το πόσο απάτη ήταν όλες οι κορόνες που σηκώθηκαν από ιμπεριαλιστές, αστικές πολιτικές δυνάμεις και διάφορους οπορτουνιστές για την περίφημη «Αραβική άνοιξη», που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2010 στην Τυνησία. Αυτή η διαδικασία που συνεχίστηκε με την Αίγυπτο, την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη και εξελίσσεται στη Συρία χαρακτηρίστηκε από τις παραπάνω δυνάμεις ως «επανάσταση». Στην Αίγυπτο επίσης να θυμίσουμε ότι πρωτοστάτησαν χειραγωγώντας την εύλογη λαϊκή διαμαρτυρία μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστικών χωρών και στελέχη πολυεθνικών όπως ο υπεύθυνος της διαδικτυακής «Google» στη Βόρεια Αφρική.

Καθημερινά αυτό που αποκαλύπτεται είναι αυτό που από την πρώτη στιγμή μόνο το ΚΚΕ είπε στη χώρα μας. Οτι η «Αραβική άνοιξη» - που έχει εξελιχθεί για τους λαούς σε «Αραβικό χειμώνα» - είναι ο αστικός εκσυγχρονισμός που στήριξαν οι ιμπεριαλιστές και τα διεθνικά μονοπώλια, ώστε να γίνει ακόμη πιο ελεύθερη η δράση τους στην εκμετάλλευση του πλούτου πολλών χωρών και η εξασφάλιση των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας. Στην «ευρεία Μέση Ανατολή», που περιλαμβάνει ουσιαστικά όλη τη βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και φτάνει ως το Ιράν διαγκωνίζονται μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ, της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων.

Σήμερα με το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του προέδρου Μούρσι, που προέκυψε από την ανατροπή του Μουμπάρακ και στηρίζεται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζαν και πριν. Η κίνηση δε του Μούρσι να επιδιώξει υπερεξουσίες και να διαμορφώσει νέο σύνταγμα προσαρμοσμένο στον ισλαμικό νόμο, όξυνε την κατάσταση. Φυσικά σε αυτούς που διαμαρτύρονται για τα μέτρα που παίρνουν οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» περιλαμβάνεται και μερίδα αστικών δυνάμεων που θέλουν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» για να πάρουν αυτές τη διαχείριση του συστήματος, ώστε να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού και του φυσικού πλούτου και να τον διαπραγματευτούν για τα δικά τους συμφέροντα με τα διεθνικά μονοπώλια.

Τα γεγονότα στην Αίγυπτο, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ισχυρό επαναστατικό αγωνιστικό κίνημα και Κομμουνιστικό Κόμμα, δείχνουν ότι όσο οι εργάτες, πρώτα και κύρια, και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα μπαίνουν κάτω από τις σημαίες των αστών με όποιον μανδύα (κοσμικό ή θρησκευτικό), όσο δεν έχουν οδηγό την ταξική πάλη, όσο δεν συγκρούονται με τους εκμεταλλευτές τους και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες. Από τις τυφλές συγκρούσεις χτες στο Κάιρο μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μούρσι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε. Οι αστοί αντίθετα κερδίζουν χρόνο, καθυστερώντας τη λαϊκή αφύπνιση. Στην Αίγυπτο και σε κάθε χώρα που βιώνει την καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι κρίσιμο ζήτημα να μπει επί τάπητος η ανάγκη να περάσουν τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Η διαφθορά είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΔΙΑΦΘΟΡΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Φαίνεται είναι θέμα ...του χαρακτήρα των Ελλήνων. Αντίθετα, μηδενική είναι διαφθορά στη Φιλανδία ή στη Δανία.

Μια χαρά τα πράγματα και στη Γερμανία της SIEMENS και στην Αγγλία των τρελών σκανδάλων και στις ΗΠΑ με την Enron. Πώς να το κάνουμε υπάρχουν ...τίμιες χώρες σε αυτό τον πλανήτη.

Μια μικρή λεπτομέρεια δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί. Πώς γίνεται να δραστηριοποιούνται σε όλες τις χώρες πάνω - κάτω οι ίδιες πολυεθνικές και οι ίδιες τράπεζες - κολοσσοί και οι ίδιες κατασκευαστικές κοινοπραξίες. Κι όμως να ...επιδεικνύουν διαφορετική συμπεριφορά.

Σε κάποιες να είναι «δαίμονες» με περίεργες δοσοληψίες και δωροδοκίες και σε κάποιες «άγγελοι», όπου όλα γίνονται με το γράμμα του νόμου και της διαφάνειας. Λέτε να πάσχουν από ...σχιζοφρένεια;

`Η μήπως, πάλι, υπάρχουν χώρες όπου η μίζα είναι ...θεσμοθετημένη και νόμιμη ή μήπως υπάρχουν χώρες όπου το δέσιμο πολιτικής και επιχειρηματιών είναι θεμιτό και απόλυτος, νομιμότατος κανόνας;

Δεν είναι λίγο αστείο να θεωρούνται οι ΗΠΑ και η Γερμανία «αδιάφθορες» και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Αφγανιστάν «διεφθαρμένες» χώρες; Λες και δεν ελέγχουν τα ίδια κέντρα τις καταστάσεις στις χώρες αυτές.

Προφανώς, ένα πράγμα θέλουν να πετύχουν με τέτοιες «εκθέσεις» και με οργανώσεις τύπου «Διεθνής Διαφάνεια»: Να κρύψουν ότι η διαφθορά και η διαπλοκή είναι συστατικά στοιχεία του συστήματος που υπηρετούν.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ πάνε σε αυτήν τη χώρα. Ακόμη και το φορολογικό νομοσχέδιο. Θα μας φέρουν - λένε - ένα «μικρό» μέσα στο Δεκέμβρη και ένα «μεγάλο» τον Απρίλη του 2013.

Το ένα θα είναι ...δώρο για τα Χριστούγεννα και το άλλο για το Πάσχα. Κι όλα αυτά για να «ευνοήσουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν, όμως, είναι τόσο ...θετικό και φιλολαϊκό το Φορολογικό που σχεδιάζουν, γιατί ντρέπονται να το παρουσιάσουν και όλο διαρρέουν σενάρια;

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν εξωραΐζεται

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ποτέ δεν υπήρχαν τόσοι λίγοι άνεργοι και τόσοι πολλοί απασχολούμενοι. Αυτό δεν έγινε τυχαία», καυχήθηκε με περισσή αλαζονεία η Γερμανίδα καγκελάριος στο συνέδριο του κόμματός της (CDU), χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα τη Γερμανία «κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Ευρώπης». Φυσικά η Α. Μέρκελ δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ' ό,τι κάνουν οι ηγέτες των άλλων καπιταλιστικών κρατών. Χρησιμοποιεί επιλεκτικά ορισμένα στατιστικά στοιχεία για να εξωραΐσει τη φρίκη και τη βαρβαρότητα της εφαρμοζόμενης στρατηγικής προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Μπορεί ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία να μην έχει αυξηθεί, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των «απασχολούμενων» και γενικότερα του γερμανικού λαού. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει πίσω από το «γερμανικό θαύμα». Οι γερμανικές κυβερνήσεις έχουν συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης της ανεργίας γιατί με τα μέτρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζουν εδώ και δέκα χρόνια με την «Ατζέντα 2010», έχουν συμπιέσει δραστικά το λεγόμενο «εργατικό κόστος» (μισθολογικό και μη). Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εργασίας, το 2010 υπήρχαν 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι των 400 ευρώ, δηλαδή ένας στους πέντε εργαζόμενους. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών, 5 εκατομμύρια, η θέση εργασίας των 400 ευρώ είναι η μοναδική τους απασχόληση, που είναι και ανασφάλιστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου «IG Metall», από τις προσλήψεις που έγιναν την περασμένη χρονιά μόλις το 15% αφορούσε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι νεοπροσληφθέντες υπέγραψαν συμβάσεις είτε προσωρινής και εποχιακής εργασίας (ποσοστό 43%) είτε εργάζονται με άλλου τύπου συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ποσοστό 42%). Αυτός είναι ο λόγος που ένας στους πέντε κατοίκους στις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, ποσοστό 20%, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη...

Ευρω-μνημόνια και κοροϊδία

Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα υπογράφουν στο εξής το καθένα ξεχωριστά μνημόνιο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ (Κομισιόν), με τα οποία θα δεσμεύονται να υλοποιήσουν στη βάση προσυμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων συγκεκριμένα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής (διάβαζε άγριας λιτότητας) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα (διάβαζε μισθοί πείνας και γενίκευση ευέλικτης εργασίας).

Αρχικά η ιδέα έπεσε «στο τραπέζι» από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, με την έκθεση που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνη, με τίτλο «προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ενωση». Τον περασμένο Οκτώβρη πέρασε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αλλά ως ιδέα που απλώς καλούνταν να την εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ. Τώρα, όμως, έρχεται κανονικά για να περάσει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 13 και 14 του μήνα, ως μέτρο που θα δώσει ώθηση στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Στο προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων με ημερομηνία 3 Δεκέμβρη, που παρουσίασε χτες η «Καθημερινή», αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Ολα τα κράτη - μέλη, που έχουν ως νόμισμα το ευρώ θα υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνουν να εφαρμόσουν και σχετικά με τους τρόπους εφαρμογής τους». Πρόκειται, βέβαια, για προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό εξέλιξη, αφού σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης εφαρμοζόταν η ίδια βάρβαρη στρατηγική είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο.

Η πορεία, όμως, προς την αντιδραστική οικονομική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει τη χρήση πολλών τέτοιων μηχανισμών και εργαλείων. Τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν το ΣΥΡΙΖΑ και άλλους «αντιμνημονιακούς» που διατείνονται ότι μπορούν να «ακυρώσουν» τη μνημονιακή πολιτική και τα μέτρα του μνημονίου, παραμένοντας εντός της ΕΕ, δίνοντας μάχες στα θεσμικά όργανα της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων. Εχει και η κοροϊδία τα όριά της.

Στα λασπόνερα της αστικής διαχείρισης

Σαφής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, θέλουν - είπε - να φτιάξουν μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα ακολουθήσει στρατηγική εξόδου απ' την κρίση με κυρίαρχο το θέμα της ανάπτυξης! Θα μας σώσουν λοιπόν όλους, αφού σαν «έθνος» λογίζονται άπαντες εργάτες και κεφαλαιοκράτες, μονοπώλια και αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ., δρομολογώντας «ανάπτυξη», δηλαδή εφαρμόζοντας πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων προκειμένου να επενδύσουν. Μόνο που για να επενδύσουν τα μονοπώλια θέτουν όρους, όπως π.χ. το «έθνος» των εργατών να απολαμβάνει τόσα όσα να το διατηρούν στη ζωή και τίποτα περισσότερο. Το γνωρίζει αυτό ο Π. Σκουρλέτης γι' αυτό απαντά αμήχανα, όταν ρωτάται αν θα αποκαταστήσουν τα πετσοκομμένα δικαιώματα και εισοδήματα του λαού, «υπάρχουν πράγματα που έχουν πράγματι ένα οικονομικό κόστος, υπάρχουν πράγματα που για να τα αποκαταστήσεις πρέπει να υπάρχει ένα βάθος χρόνου»...

Γνωρίζοντας ακόμα ότι στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης συγκλίνουν δυνάμεις απ' όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων ο Π. Σκουρλέτης προσθέτει: «... αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να στηρίζεται μόνο από δυνάμεις της λεγόμενης ιστορικής Αριστεράς. Αλλωστε, βρισκόμαστε σε μια τόσο μεταβατική ιστορική καμπή, όπου δυνάμεις που εκφράζονταν από άλλους πολιτικούς χώρους σήμερα αναζητούν νέες πολιτικές εκφράσεις»...

Και μπορεί ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν τους επιτρέπεται να εγκαλούν το ΚΚΕ για «ιστορικό έγκλημα», επειδή αρνείται να συρθεί μαζί τους στα λασπόνερα της αστικής διαχείρισης. Πράγματι, κ. Σκουρλέτη, το «ιστορικό όνομα του ΚΚΕ είναι πολύ βαρύ», η ηγεσία του και τα μέλη του το φέρουν στους ώμους τους υπερηφάνως, μεταξύ όλων των άλλων και επειδή δεν ενέδωσαν στο δέλεαρ της διαχείρισης, επειδή δεν πούλησαν το όνομα και την ψυχή του Κόμματος στο διάβολο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε χωράει αναμονή

Θύμισαν το δράστη που επιστρέφει στο χώρο του εγκλήματος: Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Αποτροπής Ασθενειών (ECDC) Μαρκ Σπρένγκερ και ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) Ρομπέρτο Μπερτολίνι, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα που -μαζί με τις ελλείψεις προσωπικού- θα μπορούσαν να κοστίσουν τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς λόγω σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Διαπίστωσαν δηλαδή, τα αποτελέσματα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο, όπου όλα τα κράτη μέλη, με στόχο τη μείωση του εργατικού «κόστους» για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, έχουν σχεδιάσει ένα ελάχιστο βασικό πακέτο μετοχών. Σαν κι αυτό που προβλέπεται απ' τον ενιαίο κανονισμό παροχών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που λειτούργησε απ' τις αρχές του περασμένου χρόνου.

Η γύμνια στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η απορρύθμιση των νοσοκομείων με τις αντιλαϊκές περικοπές στις παροχές σε συνδυασμό με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στις υπηρεσίες Υγείας οδήγησαν 6 στους 10 ασφαλισμένους αυτής της χώρας να μην έχουν καμιά φροντίδα στην πρόληψη και να μην μπορούν να βρίσκουν περίθαλψη στην ώρα της ανάγκης. Μόνο στα πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ οι επισκέψεις μειώθηκαν από 32 σε 8 εκατ. το χρόνο. Ετσι ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα που χρυσοπληρώνεται απ' τα Ταμεία και τα νέα αυξημένα χαράτσια των αρρώστων στη νοσηλεία και στα φάρμακα. Ακόμα και στις δημόσιες μονάδες ενισχύθηκαν τα επιχειρηματικά κριτήρια προκειμένου να «αυτοχρηματοδοτηθούν» από την πώληση υπηρεσιών Υγείας και να αναπληρώσουν την υποχρηματοδότηση απ' το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις δεν μπορούν να αποφευχθούν αλλά οι εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των περικοπών, της σύνθλιψης των δημόσιων δομών με τις συγχωνεύσεις και των τρομακτικών ελλείψεων σε προσωπικό και τις υποδομές. Και πάνω σ' αυτά έρχεται να προστεθεί το κυνηγητό του κέρδους των φαρμακευτικών εταιρειών, που σε συνδυασμό με την πολιτική της ανύπαρκτης πρόληψης στην Υγεία, ακριβώς για να πουλούν φάρμακα, συμβάλλει ώστε τα μικρόβια να γίνονται πιο ανθεκτικά και προκαλούν πιο εύκολα τις λοιμώξεις, που απειλούν τις ζωές των ασθενών. Το επίπεδο υγείας του λαού επιδεινώθηκε δραματικά με την οικονομική κρίση. Χιλιάδες άνεργοι και κατεστραμμένοι αυτοαπασχολούμενοι έχασαν την υγειονομική κάλυψη, ενώ υποβαθμίστηκε η διατροφή τους. Εδώ οφείλεται η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εκλείψει. Ηδη η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας αυξήθηκε από 2,7 θανάτους ανά 1.000 παιδιά ηλικίας μέχρι ενός χρόνου σε 3,8% ανά 1.000 παιδιά μετά την κρίση.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα επιβάλλεται να δράσει άμεσα και μαχητικά για τη διεκδίκηση πρόληψης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, όπου δε χωρά η επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά, να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα, μαζί με τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στο Φάρμακο. Οι Λαϊκές Επιτροπές καλούνται να οργανώσουν τον κόσμο στις γειτονιές και με άμεσες παρεμβάσεις να επιβάλουν τη θεραπεία, την πρόσβαση στο νοσοκομείο, στο γιατρό, στο φάρμακο κάθε άπορου, άνεργου, ανασφάλιστου, κάθε εργαζόμενου ή συνταξιούχου. Η καταστροφή της υγείας του λαού δε χωράει άλλη αναμονή.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ