ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /49
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
Μελλοντική "ανάσα" ή στάχτη στα μάτια;

Αναστολή των οικοδομικών αδειών, ΟΧΙ στο γήπεδο του ΠΑΟ, αλλά και κατασκευή Χωριού Τύπου για την Ολυμπιάδα υπό ...προϋποθέσεις, προτείνει η ερευνητική ομάδα

Αμεση αναστολή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών και σταμάτημα κάθε οικοδομικής εργασίας, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος. Να μη δημιουργηθεί γήπεδο ποδοσφαίρου διεθνών προδιαγραφών στην έκταση των 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί. Να μη χωροθετηθεί νέο υπουργείο δίπλα στις σχολές χωροφυλακής. Υπό προϋποθέσεις διεξαγωγή του Μοντέρνου Πεντάθλου και την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004...

Αυτά είναι μερικά από τα πρώτα συμπεράσματα και τις προτάσεις από την Α φάση της μελέτης, που εκπονεί το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

Κι αν προσέξει κανείς ορισμένες λέξεις όπως: "Τουλάχιστον" και "υπό προϋποθέσεις", τότε δεν αποκλείεται η μελέτη - παρά τις κάποιες θετικές κατ' αρχήν προτάσεις που διατυπώνονται στην Α φάση - να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό επιστημονικό άλλοθι της κυβέρνησης και του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπουλήσουν το χώρο σε ιδιώτες.

Η περιοχή μελέτης

Ανέρχεται στα 4.500 στρέμματα. Εκτείνεται νοτιοανατολικά της Λεωφόρου Μεσογείων, εκατέρωθεν της Λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι τις παρυφές του Υμηττού και περιλαμβάνει: Τους χώρους των τέως και νυν στρατιωτικών εγκαταστάσεων ανατολικά της Μεσογείων, μαζί με τα στρατόπεδα Πλέσσα και Πεντάγωνο, την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, τα πολιτικά νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Λαϊκό Παίδων, Γενικό Κρατικό και Σωτηρία, τα στρατιωτικά νοσοκομεία ΓΕΑ 401 και ΓΝΑ 251, τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας και Δικαιοσύνης, την υπηρεσία ΚΤΕΟ, το κτίριο της ΕΡΤ, τη Σχολή και το Αλσος της Χωροφυλακής, το Αλσος Παπάγου, τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου, το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, το Κέντρο Ιππασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, σχολεία και το νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ολόκληρη αυτή η περιοχή βρίσκεται στα όρια της Β Ζώνης Προστασίας Υμηττού, στην οποία θα καταπατηθούν και άλλοι ελεύθεροι χώροι, θα αυξηθεί η δόμηση στην περιοχή και θα μειωθεί δραματικά η Β Ζώνη Προστασίας, αν τροποποιηθούν τα υπάρχοντα ρυμοτομικά σχέδια και υλοποιηθούν τα σχέδια όσων επιδιώκουν να βάλουν χέρι στο μελλοντικό "πάρκο".

Αντίθεση

Η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ εκφράζει την αντίθεσή της με:

  • Τη δημιουργία ποδοσφαίρου προδιαγραφών για διεθνείς συναντήσεις, απορρίπτοντας έτσι τον πρώτο ορατό κίνδυνο, να γίνει γήπεδο του Παναθηναϊκού σ' αυτό το χώρο με κερκίδες περίπου 60.000 θέσεων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, συρροή αυτοκινήτων των φιλάθλων.
  • Τη χωροθέτηση νέου υπουργείου δίπλα στις σχολές Χωροφυλακής.
  • Τη δημιουργία νέων υπερτοπικών κυκλοφοριακών αξόνων.
  • Την έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεση οικοδομικών εργασιών, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος.

Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι στον αντίποδα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στο χώρο νέα κτίρια και, παρά τις αντιδράσεις της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", ο Δήμος Αθηναίων τροποποίησε το σχέδιο πόλεως μετά απ' το αίτημα του υπουργείου!

Παράλληλα, η κυβέρνηση, το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αθήνας προωθούν τη μελέτη για κατασκευή κυκλοφοριακών αξόνων που θα εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα από την Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού προς την Κατεχάκη - Μεσογείων. Παρεμβάσεις που έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες από τις προτάσεις της μελέτης για το Γουδί.

Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να μετατραπούν οι γειτονικοί χώροι των στρατοπέδων, σε χώρους λειτουργικού πρασίνου και αθλητικών - πολιτιστικών εγκαταστάσεων ερασιτεχνικού επιπέδου. Η ερευνητική ομάδα δεσμεύεται να τα εξετάσει και παράλληλα επισημαίνει ότι η απόδοση των στρατοπέδων για πράσινο προβλέπεται, τόσο από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, όσο και από αυτό του Δήμου Ζωγράφου.

Χρήσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης

Οι χρήσεις που προτείνονται στη μελέτη για το Πάρκο θα πρέπει να συμβάλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και στη διασύνδεση του αστικού πρασίνου με το πράσινο του Υμηττού. Κύριες επιδιώξεις για να επιτευχθεί αυτή η "ζώνη πρασίνου" στο Λεκανοπέδιο είναι:

  • Να αυξηθούν οι χώροι φυσικού πρασίνου στο Γουδί, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση των ατμοσφαιρικών και κλιματολογικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής.
  • Η σύνδεση του Πάρκου με τον Υμηττό (μέσω της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης), τα Τουρκοβούνια (μέσω του Στρατοπέδου Πλέσσα και των χώρων πρασίνου του Νέου Ψυχικού) και με τους χώρους του Προγράμματος Ενοποίησης Πρασίνου, στην οποία έχει ενταχθεί η περιοχή μελέτης
  • Η ανάδειξη και η προστασία των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, όπου γύρω από τα ρέματα υπάρχει έντονη βλάστηση.
  • Δημιουργία εισόδων στο Πάρκο για τους κατοίκους, οι οποίες θα συνδέονται με τους όμορους δήμους.

Η Β Φάση της μελέτης, στην οποία θα αποτυπωθούν και οι κατευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ΟΡΣΑ, θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 1999.

Τα κτίρια μένουν στη θέση τους

Τα περισσότερα από τα κτίρια που υπάρχουν στο Πάρκο είναι του περασμένου αιώνα. Η Στρατιωτική Πόλη Γουδιού, η οποία περιλαμβάνει το Αρτοποιείο, το Διοικητήριο, τους Στάβλους Ιππικού κλπ., δημιουργήθηκε το 1909 και μέχρι το 1980 αποτελούσε το μεγαλύτερο στρατιωτικό συγκρότημα της Αθήνας. Το σύνολο των κτιρίων, το οποίο καλύπτει 37.000 τ.μ. προτείνονται συνολικά για επαναχρήση.

  • Η Σχολή Χωροφυλακής που κατασκευάστηκε το 1918 προτείνεται να προστατευτεί ως ιστορικό κτίριο της περιοχής και να διατηρήσει τις σύγχρονες χρήσεις του.
  • Το σανατόριο "Σωτηρία", το οποίο ολοκληρώθηκε στο Μεσοπόλεμο και αποτελείται από πλήθος αξιόλογων κτιρίων (όπως "Κυριαζίδειο", "Αμπέτειο" και "Λοβέρδειο", που είναι κλειστά και εγκαταλειμμένα), σχεδιασμένα από επώνυμους αρχιτέκτονες της εποχής. Στόχος είναι να ανακαινιστούν και επαναχρησιμοποιηθούν άμεσα.
  • Τα Νοσοκομεία Παίδων "Αγία Σοφία" (άρχισε να δημιουργείται το 1896) και "Αγλαϊα Κυριακού" του 1934, προτείνεται να συνεχίσουν τη σημερινή νοσοκομειακή τους χρήσης.
  • Για την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, που θεμελιώθηκε το 1950, προτείνεται η προστασία του νοτιοδυτικού τμήματός της, η οποία περιλαμβάνει κτίρια παλιότερης κατασκευής και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ζώνη επαφής με την υπόλοιπη περιοχή του Πάρκου.
  • Δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ιστορική ζώνη του Γουδιού τα κτίρια της ΕΥΠ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Γενικού Κρατικού, των στρατιωτικών νοσοκομείων και της ΕΡΤ.
Η πρόσβαση είναι δύσκολη

Οι δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των όμορων δήμων, όπως αναφέρονται στην Α' Φάση της Μελέτης, είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα:

  • Δήμος Ζωγράφου: Η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής με την περιοχή μελέτης και το άλσος Συγγρού, δηλαδή τους γειτονικούς μεγάλους ελεύθερους χώρους, είναι ανοργάνωτη και υποβαθμισμένη.
  • Δήμος Νέου Ψυχικού: Η πρόσβαση εμποδίζεται κυρίως από τη λεωφόρο Μεσογείων, το Στρατόπεδο Πλέσσα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.
  • Δήμος Χολαργού: Επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης του ήπιου χαρακτήρα της περιοχής σε θέματα χρήσεων και κυκλοφορίας, ενώ το νέο υπουργείο Μεταφορών θα δυσχεράνει την πρόσβαση της περιοχής στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
  • Δήμος Παπάγου: Η πρόσβαση στο Πάρκο παρεμποδίζεται από χρήσεις που παρεμβάλλονται, όπως νοσοκομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αθλητικά κέντρα κλπ.
  • Συνοικίες 7ου Διαμερίσματος: Υψηλός συντελεστής δόμησης. Πυκνή δόμηση και έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων. Οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση προς το πάρκο, ενώ οι πορείες των πεζών προς αυτό είναι σήμερα ανοργάνωτες και υποβαθμισμένες.
Δυσπιστία από την Επιτροπή Αγώνα

Ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, σχολιάζει τις προτάσεις της Α' Φάσης της Μελέτης

Με δυσπιστία και σοβαρές διαφωνίες αντιμετωπίζει η Επιτροπή Αγώνα για το Πάρκο στο Γουδί, την Α' Φάση της Μελέτης του ΕΜΠ. Ενας από τους λόγους είναι ότι "πολλά από τα ερευνητικά προγράμματα, είτε μένουν σε συρτάρια υπουργείων, είτε αλλοιώνονται", εξάλλου δεν είναι λίγες φορές που "ο φορέας ανάθεσης παρεμβαίνει προωθώντας πολιτικές και προγράμματα που συγκρούονται με τις ανάγκες των κατοίκων".

"Είναι αντιφατικό να προσαρμοστούν και να βελτιώσουν το περιβάλλον χρήσεις που πολλές από αυτές λειτουργούν σε βάρος του", λέει στο "Ρ" ο Δημήτρης Κλεφτοδήμος,μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ως απάντηση στο γενικό στόχο όπως διατυπώνεται στην εισαγωγή της έρευνας. Εκεί σημειώνεται ότι στόχος είναι: "Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί που θα εντάξει και θα ενσωματώσει τις υφιστάμενες στην περιοχή λειτουργίες υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, διοίκησης, αθλητισμού σε ένα ευρύ πάρκο πρασίνου, υψηλής οικολογικής ποιότητας, με περιορισμένες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής". Ουσιαστικά ευθύς εξαρχής υπάρχει μία αντίθεση με το αίτημα των κατοίκων, που κάνουν λόγο για κατεδάφιση πολλών κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Κόντρα στα αιτήματα των κατοίκων είναι και η διεξαγωγή - υπό προϋποθέσεις - στο Πάρκο του Μοντέρνου Πένταθλου και την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004".

Η αύξηση των ανοιχτών χώρων φυσικού πρασίνου και η κίνηση των αέριων ρευμάτων από τον Υμηττό στο Λεκανοπέδιο, φαντάζει ουτοπία όταν "ο Υμηττός καταστρέφεται με τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο, από την κυβερνητική πολιτική και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα", επισημαίνει ο Δ. Κλεφτοδήμος. "Καθημερινά καταστρέφονται ή δρομολογείται η καταστροφή των ελάχιστων ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό έργο για το πάρκο στο Γουδί, ο Οργανισμός Αθήνας προωθεί τη μελέτη για κατασκευή κυκλοφοριακών αξόνων που θα εξυπηρετούν τα αυτοκίνητα από την περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού προς Κατεχάκη - Μεσογείων. Επισημαίνεται η ανάδειξη των ρεμάτων όταν κυριαρχεί το μπάζωμα και το κάψιμο των δασών", τονίζει.

Και συνεχίζει: "Οι κάτοικοι δεν αποδέχονται εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία κέντρου Ιατροβιολογικών Ερευνών προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία πρόσθετων κτιρίων. Ενώ υποστηρίζεται στην Α' Φάση της μελέτης ότι καμιά από τις νέες λειτουργίες δεν έχει ιστορική σημασία, δεν προτείνεται καμιά κατεδάφιση από τα μεγαθήρια της ΕΥΠ, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη των πολιτών".

Οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα δηλώνουν ότι θα αποτρέψουν την καταστροφή του Γουδιού. "Τα συμφέροντα είναι πολλά και διαπλεκόμενα. Οι μνηστήρες του χώρου πολλοί. Οι κάτοικοι γνωρίζουν τις ανάγκες τους καλύτερα από τον οποιοδήποτε που "φροντίζει" για αυτούς. Θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας", κατέληξε ο Δ. Κλεφτοδήμος.

Μονόδρομος η λαϊκή κινητοποίηση

Για το "φιλέτο" των 965 στρεμμάτων στο Γουδί, την καρδιά του πάρκου και τους εκκολαπτόμενους ιδιοκτήτες, έχει παρέμβει κατά καιρούς και η "Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα".Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχε διοργανώσει η "Συμπαράταξη" με τη "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" για το Πάρκο, ο Λεων. Αυδής είχε αναφερθεί σε όσους επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο κ. Βαρδινογιάννης έχει ωμά διατυπώσει την αξίωση να του δοθεί χώρος στο Γουδί. Υπολογίστε ένα γήπεδο 60.000 θέσεων, που θα θάψει την ελπίδα, την προσδοκία για τη δημιουργία πάρκου".

Για την κατασκευή γηπέδου που προωθεί ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθήνας, όπου εκεί, όπως υποστηρίζεται, θα προπονούνται ερασιτεχνικές ομάδες. "Πραγματικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, για τα παιδιά του κόσμου που θέλουν να παίζουν ποδόσφαιρο, υπάρχει η ανάγκη, είχε τονίσει ο Λεων. Αυδής. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο, αυτή η διαδικασία να καταλήξει στην αρπαγή του χώρου από τον Βαρδινογιάννη, εμείς το καταψηφίσαμε".

"Πρόκειται για περιπέτεια, είχε υπογραμμίσει ο επικεφαλής της παράταξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία θα στοιχίσει την καταστροφή των τελευταίων ελεύθερων χώρων, πλουτίζοντας μερικούς εργολάβους και επιχειρηματίες. Μεγάλους χώρους εποφθαλμιούν και στο Γουδί, όπου φαίνεται να προορίζεται για ιππικούς και κολυμβητικούς αγώνες".

Για την πιθανή εγκατάσταση των κτιρίων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Λεων. Αυδής κατήγγειλε ότι "εδώ υπάρχει συνέργεια, συνενοχή του Δήμου Αθηναίων. Πρόσφατα, παρά τις αντιδράσεις μας, τροποποίησαν το σχέδιο πόλεως μετά από αίτημα του υπουργείου"!

Η αποτροπή των σχεδίων τσιμεντοποίησης του Πάρκου θα γίνει με "συνταγή δοκιμασμένη την κινητοποίηση του λαού", έχει επισημάνει επανειλημμένα ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης", ώστε να μη μετατραπεί το Γουδί "σε τόπο επιχειρήσεων. Σημασία έχει να υπάρχει πράσινο και χώροι για να αθλείται ο λαός, να αθλούνται και να ανασαίνουν τα παιδιά του κόσμου".

Μεγαλόσχημα επιχειρηματικά συμφέροντα

Δήλωση στο "Ρ" του Νίκου Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου"

"To ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι ο Ν. 732/77 επί 20 συναπτά έτη τσαλαπατιέται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους νομάρχες", υπογραμμίζει ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" και δημοτικός σύμβουλος.

"Επικίνδυνο νεολογισμό που αποσκοπεί στη νομιμοποίηση του τεμαχισμού και της τσιμεντοποίησης του πάρκου", χαρακτήρισε τον όρο "Μητροπολιτικό Πάρκο", ο επικεφαλής της παράταξης. Ο Ν. Παπακωνσταντίνου υπενθυμίζει τη διατήρηση των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων Βαρύτη και Ζορμπά, των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Προεδρίας και την προσπάθεια για δημιουργία νέου Ιατροβιολογικού Κέντρου και για ολοκλήρωση του άλσους του Ελληνικού Στρατού, οι οποίες έχουν γίνει "με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και μετατρέπουν το χώρο σε συνεδριακό κέντρο".

"Σε αυτά τα δεδομένα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ, υπογράφουν σύμβαση ανάθεσης μελέτης με το ΕΜΠ. Καθοριστική σημασία έχει η τελική έκβαση της μελέτης και είναι γνωστό ότι θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των ΟΡΣΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες είναι επικίνδυνες. Εξάλλου, ο Γ. Πολύζος, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, είχε πει στην παρουσίαση της Α' Φάσης της Μελέτης στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος, ότι η τελική κατάληξή της θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του φορέα ανάθεσης", υπογράμμισε ο Ν. Παπακωνσταντίνου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο,τον νομάρχη Αθήνας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου, όχι μόνο για αδράνεια, "αλλά και γιατί ρυμουλκούνται από μεγαλόσχημα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δε στηρίζουμε τους αγώνες μας σε καμία μελέτη. Να βγει το θέμα του Πάρκου από τα συμβούλια και τα διαβούλια των τεχνοκρατών και των μελετητών. Υπάρχει ένας ισχυρός παράγοντας, η δύναμη του ενημερωμένου και ενεργοποιημένου λαού που μπορεί να εξουδετερώσει οποιαδήποτε σχέδια, όσο πανίσχυρα και αν φαντάζουν. Η "Δημοτική Πρωτοβουλία" είναι στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα και στηρίζει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία".

"Σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα"

1976: Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του λαού των συνοικιών της Αθήνας και του Ζωγράφου ανοίγει το δρόμο για την απόδοση στους κατοίκους, 965 στρεμμάτων στο Γουδί. Ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται ο Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ). Η κυβέρνηση δεσμεύεται για αντιπαροχή άλλης έκτασης, προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι εκτάσεις του ΑΟΟΑ. Ενα χρόνο αργότερα, ψηφίζεται ο Νόμος 732/77, ο οποίος παραχωρεί την έκταση των 965 στρεμμάτων στους κατοίκους των δύο περιοχών, για να γίνει το 90% χώρος ενδοαστικού πρασίνου και μόλις το 10% για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού επιπέδου. Ο ΑΟΟΑ, επειδή δεν του έχει παραχωρηθεί άλλη έκταση, καταφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφασίζει να κηρύξει το νόμο ανενεργό. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής έμαθαν πως για να κερδίσουν κάτι πρέπει να το διεκδικήσουν μόνο με αγώνα. Κάτι που κάνουν μέχρι σήμερα.

* * *

1998: 22 χρόνια μετά, το Πάρκο στο Γουδί είναι από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Αρμόδια υπουργεία, κυβερνήσεις, εκάστοτε δημοτικές αρχές και διαπλεκόμενα συμφέροντα εξακολουθούν να αδρανοποιούνται ή να λειτουργούν εμπρηστικά για την εξουδετέρωση του Ν. 732/77. Οι κάτοικοι επιμένουν να διεκδικούν το κομμάτι πρασίνου, την ανάσα που τους ανήκει, να φωνάζουν "σπάστε τα τσιμέντα, φυτέψτε τα με δέντρα".Αυτή τη φορά όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν κρατικούς φορείς, νέες μεγάλες (ολυμπιακές) ιδέες και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

* * *

Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος ακούει στο όνομα Βαρδινογιάννης και διεκδικεί σημαντικό κομμάτι του χώρου για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με χωρητικότητα περίπου 60.000 θέσεων και βοηθητικές εγκαταστάσεις. Το αίτημα εκκρεμεί. Ο Δήμος Αθηναίων δεν την έχει απορρίψει, αντίθετα, ο Οργανισμός Νεολαίας και Αθλησης του δήμου προωθεί την κατασκευή γηπέδου, όπου, λέει, θα προπονούνται ερασιτεχνικές ομάδες. Μάλλον πρόκειται για πρόσχημα.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, για χάρη των οποίων προωθείται η καταστροφή των τελευταίων χώρων, πλουτίζοντας εργολάβους και επιχειρηματίες. Το Γουδί προορίζεται για τη διεξαγωγή μιας σειράς ολυμπιακών αθλημάτων, καθώς και για την εγκατάσταση του Χωριού Τύπου. * * *

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσαν την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).Οι κάτοικοι, όμως, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Δυσκολεύονται να πιστέψουν σε μελετητές, κρατικούς φορείς και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αλλωστε, η κυβέρνηση πολλές φορές έχει χρησιμοποιήσει την επιστημονική κοινότητα για να υπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να τους αποδοθεί το πάρκο για πράσινο.

Σήμερα, ο "Ρ" παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Α Φάσης της Μελέτης, τα συμπεράσματα της οποίας σχολιάζουν οι: Δημήτρης Κλεφτοδήμος μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Πάρκο και Νίκος Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου".

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Μερίδιο ευθύνης για την τσιμεντοποίηση του πάρκου έχουν και τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης

Τους κινδύνους για κατασκευή γηπέδου και εγκαταστάσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε τονίσει ο Λ. Αυδής σε μαζική συγκέντρωση που είχε γίνει το καλοκαίρι

Τη δημιουργία "Πάρκου Αμυνας" αξίας 3 δισ. δραχμών προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Να εφαρμοστεί ο νόμος 732/77 ζητούν οι κάτοικοι, η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" και η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

"Ξεριζώστε δέντρα και υψώστε τα τσιμέντα", κυβερνητική λογική που ανοίγει το δρόμο σε μεγαλοεργολάβους και ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου

Ρεπορτάζ: Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ