ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Προεκλογικό σόου με νέες εκχωρήσεις

«Εκλεισε» και δύο ραντεβού μέσω του «184», για να αποδειχτεί στη συνέχεια ότι το ένα από τα δύο ραντεβού ήταν για υπάλληλο του «184»!

Τα ραντεβού που έκλεισε ο πρωθυπουργός κάλυπταν τις προεκλογικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων

Eurokinissi

Τα ραντεβού που έκλεισε ο πρωθυπουργός κάλυπταν τις προεκλογικές ανάγκες και όχι τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων
Ενα στημένο προεκλογικό σόου επισκέψεων σε υπηρεσίες του ΙΚΑ έπαιξε χτες η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, την ώρα που εκατομμύρια ασφαλισμένοι του Ιδρύματος στενάζουν από την απουσία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τον γραφειοκρατικό «λαβύρινθο» στις υπηρεσίες του ΙΚΑ για την έκδοση ακόμα και ενός απλού πιστοποιητικού.

O πρωθυπουργός επισκέφτηκε το υποκατάστημα του ΙΚΑ στον Κεραμεικό, ένα απ' τα 15 της Αθήνας, όπου έχει εγκατασταθεί Πληροφορικό Σύστημα και την Κεντρική Μονάδα του Συστήματος Διαχείρισης Ζήτησης Υπηρεσιών Υγείας «184». Μια υπηρεσία που έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου σε ιδιώτη μεγαλοεπιχειρηματία.

Στο «184» ο πρωθυπουργός υποδύθηκε τον τηλεφωνητή και συνομίλησε με δυο ασφαλισμένους, που τηλεφώνησαν για ραντεβού για ιατρική εξέταση και ...για μεγάλη τους τύχη κατάφεραν να κλείσουν ραντεβού απ' την Παρασκευή για την ερχόμενη Δευτέρα. Το «τυχαίο» του πράγματος, βέβαια, αποδείχτηκε, λίγο αργότερα, όταν ο Κ. Χροναίος, πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά κατήγγειλε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι τουλάχιστον το ένα τηλεφώνημα ήταν μεθοδευμένο, αφού έγινε από υπάλληλο του «184»! Η καταγγελία, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε όταν χτες βράδυ ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας παραδέχτηκε ότι πράγματι το ένα τηλεφώνημα έγινε από υπάλληλο της εταιρίας.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του παρουσίασε μια ειδυλλιακή κατάσταση για τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, μίλησε για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανακοινώθηκε ακόμα ότι από τις αρχές του Δεκέμβρη, ξεκινώντας από το Λεκανοπέδιο της Αττικής, το ΙΚΑ αναλαμβάνει το ρόλο του μεσάζοντα και «τροχονόμου», που θα στέλνει τους ασφαλισμένους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, μέσω των ραντεβού του «184».

Πέραν των άλλων, το πρωθυπουργικό σόου έλαβε χώρα στο «κλουβί» του «184», στο οποίο εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες 300 εργαζόμενοι, που, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, «ανήκουν στον ανάδοχο». Το ίδιο, άλλωστε, το «184», με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση επί της ουσίας στο προσωπικό και τις υποδομές του ΙΚΑ, απλά μετέτρεψε ταχυδακτυλουργικά τις ουρές από τα ιατρεία, σε αναμονές στα σπίτια που φτάνουν και τους δύο μήνες για κάποιες ιατρικές ειδικότητες. Τώρα, οι ουρές αυτές, με την ένταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στο σύστημα θα διοχετεύονται και μέσω του «184» στον ιδιωτικό τομέα. Τα ραντεβού εξακολουθούν να αφορούν 10λεπτες επισκέψεις στους γιατρούς, στις οποίες παρεμβάλλονται τα επείγοντα περιστατικά, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το χρόνο, ενώ ο προβλεπόμενος χρόνος για αιμοληψίες είναι μόλις 2,5 λεπτά!

Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κακό όνομα του ΙΚΑ, που είχε συνδεθεί με την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ανατράπηκε, μια και η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Και ως κάτοικος άλλης χώρας, συνέχισε ισχυριζόμενος ότι οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο μήνες και χωρίς καθόλου ταλαιπωρία, ότι οι ασφαλιστικές βεβαιώσεις στέλνονται αμέσως στο χώρο εργασίας και ότι τα ραντεβού στο «184» κλείνονται για τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας.

Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υποκατάστημα του Κεραμεικού, έγινε μια ακόμα «επίδειξη» περί της απλοποίησης των διαδικασιών του ΙΚΑ και ακολούθησαν νέες υποσχέσεις ότι κάθε δεκαπενθήμερο θα εντάσσονται στο πληροφοριακό σύστημα τρία επιπλέον υποκαταστήματα.

«ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ΠΑΤΡΑΣ
Κουκουλώνουν το κτιριακό πρόβλημα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση της υγείας στην περιοχή

Εντονο κτιριακό πρόβλημα και ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση ενδεχόμενου σεισμού αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας, όπως διαπίστωσε το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σε προσεισμικό έλεγχο που έγινε στο νοσοκομείο. Για το πρόβλημα ενημερώθηκε εδώ και ένα χρόνο ο διοικητής του νοσοκομείου, η κυβέρνηση, η Νομαρχία και η Περιφέρεια, όμως κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να είναι ασφαλές το νοσοκομείο.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο «Αγιος Ανδρέας», συνολικά οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, στην πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με ταυτόχρονη πριμοδότηση του ιδιωτικού, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή (ΝΕ) Αχαΐας του ΚΚΕ.

Το πρόβλημα του «Αγίου Ανδρέα», τονίζει, είναι βαθιά πολιτικό και είναι καθρέφτης των επιλογών που έκαναν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Καταγγέλλει την κυβέρνηση και όσους φρόντισαν να κλείσουν στα συρτάρια τους αυτό το πόρισμα για εγκληματικό κουκούλωμα ενός χοντρού προβλήματος και κάνει έκκληση σε όλους τους φορείς της πόλης, όχι απλά να πάρουν θέση, αλλά να αναπτύξουν τώρα κίνημα και να επιβάλουν τη δημιουργία νέου κτιρίου που ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού της περιοχής και να παρέχει δωρεάν περίθαλψη. Να διεκδικήσει τώρα μετεγκατάσταση του νοσοκομείου (μέχρι την ολοκλήρωση του καινούριου κτιρίου) που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του ως ενιαίου νοσοκομείου.

Πολιτική λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων

Στη συνέχεια η ΝΕ Αχαΐας υπογραμμίζει ότι ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στη συρρίκνωση και υποβάθμιση, ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή θεριεύει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημιουργία μονάδας αποκατάστασης και κέντρου αποθεραπείας σε ιδιωτικό νοσοκομείο της περιοχής, όταν έχει μπλοκαριστεί αντίστοιχη κρατική υποδομή σε δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής. Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι πρόκειται να υπογράψει αυτή η ιδιωτική μονάδα σύμβαση έναντι του ποσού των 100 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν η δαπάνη για τη δημιουργία της μονάδας σε δημόσιο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

«Η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα του δημόσιου τομέα έναντι του ιδιωτικού, που επικαλούνται ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, οδηγεί ολοταχώς στην υποβάθμιση του πρώτου, ώστε να διασφαλίζεται η κερδοφορία του δεύτερου. Η λαϊκή οικογένεια νιώθει καλά τι σημαίνει δημόσια υγεία, αφού κατέχουμε την υψηλότερη θέση στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, καλύπτοντας το 45% των συνολικών δαπανών υγείας», επισημαίνει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Ετσι, καλεί το λαό της Πάτρας να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα τις πολιτικές δυνάμεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που είναι υπεύθυνες για την εμπορευματοποίηση της υγείας και όλα τα δεινά του. Να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ και εκλογικά, ανοίγοντας το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές υπέρ του λαού, για να είναι πραγματικό αγαθό η υγεία και όχι εμπόρευμα.

Απύθμενη υποκρισία

Χτες ο Κ. Σημίτης έκλεινε ραντεβού μέσω του «184» σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ για να επισκεφτούν το γιατρό. Εναν ίσως απ' τους 5.500 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ που εδώ και δύο χρόνια κάνουν κινητοποιήσεις για να ικανοποιηθεί το αυτονόητο: Συνταξιοδοτική και υγειονομική κάλυψη που παρέχει το ΙΚΑ.

Αντί για αυτό, η κυβέρνηση τους κάθισε εννιά φορές στο σκαμνί και σε εφτά προσφυγές στα δικαστήρια οι απεργίες κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές.

Την αυταρχική αυτή πρακτική έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση με υποσχέσεις περί τακτοποίησης του θέματος με νομοθετική ρύθμιση - στάση στην οποία έχει συμβάλλει εν πολλοίς και η ηγεσία της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΙΚΑ, καθώς έχει παγιδευτεί στο λεγόμενο «διάλογο», που κατέληξε τον περασμένο Ιούλη στη συμφωνία των «έξι σημείων».

Ηταν φανερό εξαρχής ότι δεν υπήρχε κανένα εχέγγυο πως οι υποσχέσεις θα τηρηθούν, αφού συστηματικά η κυβέρνηση εδώ και χρόνια αρνείται να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματα των γιατρών του ΙΚΑ και κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, που είναι και το ζήτημα που πραγματικά καίει. Και τα ίδια τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νομοθετική ρύθμιση, δεν οδηγούν σε μονιμότητα, δεν περιλαμβάνουν όλους τους γιατρούς, διαιωνίζουν το καθεστώς των πολλαπλών σχέσεων εργασίας, βρίσκονται στην κατεύθυνση της πορείας ιδιωτικοποίησης του ΙΚΑ.

Επιπλέον, κάποια απ' τα σχέδια της κυβέρνησης που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβάλλουν και άγριο χαράτσι για τους ανασφάλιστους γιατρούς καθώς τους φορτώνει τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη - δηλαδή του ΙΚΑ και του κράτους - για το χρόνο που δούλευαν χωρίς ασφάλιση.

Στη συμφωνία των έξι σημείων - πέρα απ' τις κινητοποιήσεις των γιατρών - οδήγησαν και δύο δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες οι συμβασιούχοι γιατροί παρέχουν εξαρτημένοι εργασία.

Ε, λοιπόν η διοίκηση του ΙΚΑ, προ ημερών άσκησε αναίρεση στον Α.Π. εναντίον της Εφετειακής Απόφασης 4848/2003 η οποία αναγνώρισε στην ουσία την εξαρτημένη εργασία σε 102 συμβασιούχους γιατρούς ΙΚΑ του Συλλόγου Γιατρών (ΣΕΥΠΙΚΑ) Αθήνας - Πειραιά.

Ω θράσος και υποκρισία απύθμενη, δηλαδή.


Ν.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ