ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Την Παρασκευή οι σπουδαστές των ΤΕΙ στο δρόμο
  • Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 11 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
  • Τρεις σπουδαστές των ΤΕΙ περιγράφουν την εκρηκτική κατάσταση στα ιδρύματα και τη δράση που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί

Η κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας είναι εκρηκτική. Τα προβλήματα που υπήρχαν έχουν διογκωθεί με το «μαχαίρι» που έχει μπει στους προϋπολογισμούς όλων των ιδρυμάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ οι μειωμένες προσλήψεις έκτακτων καθηγητών, που ήταν η πλειοψηφία στα ΤΕΙ, έχει φέρει μια χαώδη κατάσταση, με στοιβαγμένους σπουδαστές σε εργαστήρια και θεωρητικά μαθήματα, λίστες αναμονής, που αναγκάζουν σε παράταση των σπουδών. Ολα αυτά μαζί με τη «δεδομένη» ανεπαρκή φοιτητική μέριμνα (στέγαση, σίτιση), που με το νέο νόμο - πλαίσιο σκοπός είναι παραδοθεί στους ιδιώτες. Πρόκειται μόνο για λίγα απ' τα πολλά προβλήματα των σπουδαστών των ΤΕΙ, που σε ένα μεγάλο ποσοστό δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή, 11 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Ηδη, γίνονται συνελεύσεις Συλλόγων, Τμημάτων και Ετών για αγωνιστικές αποφάσεις, αλλά και κινητοποιήσεις. Ο «Ρ» συζήτησε με τρεις σπουδαστές, τον Κώστα Φυλακτόπουλο, από το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΚΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας, τον Μάκη Σίμο από το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Εργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) στο ΤΕΙ Πειραιά και τον Ιάσονα Φανό από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) στο ΤΕΙ Αθήνας.

`Η στοιβάζονται ή μένουν έξω απ' τα εργαστήρια!

Οπως αναφέραμε, τεράστια προβλήματα υπάρχουν με τα εργαστήρια, λόγω της μείωσης των διδασκόντων, γεγονός που όχι μόνο δεν επιτρέπει να γίνεται σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά να υπάρχουν ακόμα και λίστες αναμονής για ...του χρόνου! Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως υπάρχουν διδάσκοντες που αναγκάζονται να δουλέψουν και σε άλλο αντικείμενο, εκτός του δικού τους. Ο Μ. Σίμος σημειώνει πως στο ΤΕΙ Πειραιά πέρσι οι έκτακτοι καθηγητές ήταν 880 (150 είναι οι μόνιμοι) και φέτος είναι 150. Οπως αναφέρει, η συνεχής μείωση έχει οδηγήσει σε «λίστες αναμονής στα εργαστήρια και να συμπιέζονται σε μία αίθουσα όσοι σπουδαστές μπορούν να χωρέσουν, όρθιοι, καθιστοί, σχεδιάζοντας στο πάτωμα»! Οι λίστες, όπως συμπληρώνει, φτάνουν μέχρι και 60 άτομα, ενώ στα μαθήματα θεωρίας οι σπουδαστές «κρέμονται σα σταφύλια»!

Ο Κ. Φυλακτόπουλος αναφέρει πως σε εργαστήρια μπροστά σε μηχανές αντί για τον «επίσημο» αριθμό των 25 σπουδαστών (πριν ήταν 15) παρακολουθούν 35 και 40 σπουδαστές. Ο Ι. Φανός περιγράφει πως, σε εργαστήρια που έπρεπε να είναι ελάχιστα άτομα και να γίνονται δύο πεντάωρα τη βδομάδα, το αποτέλεσμα είναι να διεξάγονται ένα μισάωρο τη βδομάδα για να «προλάβουν» όλοι! Επίσης, στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, στο μάθημα των Πρώτων Βοηθειών, πολλοί ολοκληρώνουν το εργαστήριο, χωρίς καν να έχουν κάνει την πρακτική με την «κούκλα», που κανονικά χρησιμοποιείται!

Ενα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η «εφαρμογή των "μονών - ζυγών" εξαμήνων από πέρυσι», τονίζει ο Μ. Σίμος και μας εξηγεί: «Στην ουσία αυτό που γίνεται είναι στα μονά εξάμηνα (1ο, 3ο, 5ο,7ο) να γίνονται τα μαθήματα που βρίσκονται στο πρόγραμμα σε αυτά τα εξάμηνα και τα αντίστοιχα μαθήματα που βρίσκονται στα ζυγά εξάμηνα (2ο, 4ο, 6ο) να μη γίνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι σπουδαστές που "πετιούνται έξω" λόγω έλλειψης χώρου σε εργαστήριο να αναγκάζονται να το παρακολουθήσουν μετά από ένα χρόνο, κι αν προλάβουν θέση, επειδή στο επόμενο εξάμηνο δεν θα γίνει το συγκεκριμένο μάθημα»!

Σπουδές και δουλειά παράλληλα

Τα παραπάνω συμβαίνουν στα ΤΕΙ, όπου πολλοί σπουδαστές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Ο Κ. Φυλακτόπουλος επισημαίνει πως αυτό «βάζει πολλά εμπόδια, καθώς είναι πολύ δύσκολο και το ξέρω και προσωπικά». Πρέπει «να δουλεύεις και να μπορείς, είτε λόγω χρόνου, είτε ακόμα και φυσικών αντοχών, να παρακολουθείς όλα τα μαθήματα και να είσαι συνεπής», αυτό «είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο». Ο Κ. Φυλακτόπουλος αναγκάστηκε να δουλέψει, παρόλο που είναι από την Αθήνα, ενώ πλέον είναι ένας από τους χιλιάδες απολυμένους.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τους σπουδαστές από την επαρχία, αφού, όπως υπογραμμίζει ο Μ. Σίμος, που ήρθε απ' τα Γιάννενα για να σπουδάσει στην Αθήνα, «πριν έρθουμε καν στην σχολή θέλουμε γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού και αγορά εξοπλισμού γι' αυτό». Επίσης, «όλοι οι σπουδαστές επιβαρύνονται με το καθημερινό κόστος της μεταφοράς, μιας και τα εισιτήρια έχουνε φτάσει στα ύψη». Ο Μ. Σίμος είναι τώρα στο πέμπτο έτος και έχει δουλέψει ως σερβιτόρος και οικοδόμος, για να τα βγάλει πέρα. Τώρα, πρέπει να συνδυάσει δουλειά και πρακτική άσκηση, που στα ΤΕΙ είναι απαραίτητη για το πτυχίο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αμοιβή είναι από ελάχιστη έως «ανύπαρκτη».

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που αναφέρει ο Κ. Φυλακτόπουλος για τους σπουδαστές που αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους: «Πέρσι και φέτος πάνω απο 300 σπουδαστές διαγράφτηκαν από τη σχολή», δηλαδή δεν ανανέωσαν για δύο συνεχόμενα εξάμηνα την εγγραφή τους, αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις σπουδές τους!

Ενα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι τα χρήματα που δίνουν οι σπουδαστές για αναλώσιμα. Ο Κ. Φυλακτόπουλος σημειώνει πως «ειδικά σε τμήματα όπως η Διακοσμητική και η Γραφιστική, απο την πρώτη μέρα, ζητούνται από τους σπουδαστές μεγάλα χρηματικά ποσά, για να αγοράσουν τα υλικά τους και να μπορούν να παρακολουθήσουν τα εργαστήριά τους». Αυτό, όπως σημειώνει, «έρχεται να προστεθεί στα πετσοκομμένα μεροκάματα των οικογενειών μας και τη φοροληστεία που δεχόμαστε για να τη βγάλει λάδι το κεφάλαιο», προσθέτοντας πως είναι «εξοργιστικό ότι σε έναν σπουδαστή μπορεί να στοιχίσει και 300 ευρώ το εξάμηνο»! Ο Μ. Σίμος συμπληρώνει πως στο τμήμα που σπουδάζει «για 2 μαθήματα πρώτου έτους πληρώνουμε 150 ευρώ για σχεδιαστικό Τ, σχεδιαστική πινακίδα, κόλλες, διαφάνειες, ραπιδογράφους, επιστημονικό κομπιούτερ, κ.ά. Το ποσό των 150 ευρώ ξεπερνιέται κατά πολύ όσο περνάνε τα εξάμηνα»! Ο Ι. Φανός αναφέρει πως στο Τμήμα Αισθητικής τα υλικά ξεπερνούν τα 50 ευρώ το εξάμηνο, ενώ οι σπουδαστές Νοσηλευτικής χρειάζονται ποδιές, ακουστικά και στολές. Οι σπουδαστές, προσθέτει, πληρώνουν μέχρι και τα γάντια!

Οι σπουδαστές δεν μένουν άπραγοι

Οι τρεις σπουδαστές παλεύουν για όλα τα παραπάνω μέσα απ' τις δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, μέσα απ' τις Επιτροπές Αγώνα στις σχολές τους. Ο Κ. Φυλακτόπουλος, πρόεδρος στο ΔΣ του Συλλόγου της ΣΓΚΤΚΣ, τονίζει πως «έχουν γίνει, ήδη, κινητοποιήσεις (και συλλογές υπογραφών) για να διανεμηθούν δωρεάν τα απαραίτητα υλικά για τις σπουδές, για να προσληφθούν καθηγητές με μόνιμη και σταθερή δουλειά κ.ά. Επίσης στη ΣΓΚΤΣ, όπως και σε άλλες σχολές, συγκροτούνται και επιτροπές ετών».

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ δεν απομονώνουν την εκρηκτική κατάσταση στα ΤΕΙ από την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και γενικότερα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Ο αγώνας για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση του δικαιώματος στις σπουδές. Ο Κ. Φυλακτόπουλος υπογραμμίζει πως «εκεί που υπήρχε αποφασιστικότητα από τους σπουδαστές είχαμε και κατακτήσεις όπως να αγοραστούν υλικά κ.ά., αλλά έχουμε ξεκάθαρο ότι εδώ δε φτάνει αυτό. Εδώ χρειάζεται ένας αγώνας συνεχής, με αντοχές, με καθημερινή διαπάλη που να αναδεικνύει το ποιος είναι ο υπεύθυνος γι' αυτήν την κατάσταση που βιώνουμε είτε στο σπίτι μας, είτε μέσα στο ΤΕΙ. Ενας αγώνας που να συνδέεται με τον αγώνα της εργατικής τάξης και των ταξικών συνδικάτων». Με τον ίδιο τρόπο μας περιγράφει τις δράσεις της Επιτροπής Αγώνα της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά ο Μ. Σίμος, που είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ συνδέουν την πάλη των σπουδαστών με τον αγώνα των εργαζομένων. Ο Σύλλογος της ΣΓΚΤΣ «είναι σε επαφή με το Συνδικάτο Λιθογράφων. Εξορμούμε στα εργοστάσια του Τύπου - Χάρτου μαζί με τους αυριανούς μας συναδέλφους». Οι Επιτροπές Αγώνα της ΣΕΥΠ κάνουν εξορμήσεις σε νοσοκομεία και άλλους χώρους που συνδέονται με την Υγεία. Αντίστοιχα, δρουν και οι Επιτροπές Αγώνα στο ΤΕΙ Πειραιά.

Οι διεκδικήσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διεκδικεί:

  • Κανείς φοιτητής να μη μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - υλικά εργαστηρίων! εστιατόρια, κυλικεία στην ευθύνη του κράτους. Τώρα να δοθούν δωρεάν τα ΠΑΣΟ.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις. Απαγόρευση του μέτρου διακοπής ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ σε όλους τους σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, στις λαϊκές οικογένειες.
  • Πρακτική άσκηση με μισθό και ασφάλιση στην ευθύνη του ιδρύματος. Φέρτε τώρα τα δεδουλευμένα των πρακτικάριων.
  • Μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκτάκτων, αύξηση του διδακτικού προσωπικού.
  • Μόνιμη - πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στους μισθούς των 501 ευρώ μέχρι τα 25, όχι στην ανασφάλιστη εργασία, τα 4ωρα και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Απογευματινά εργαστήρια για όλους τους εργαζόμενους σπουδαστές. Αδεια με αποδοχές στην εξεταστική.

Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ