Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11105

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
Το νου σας, σύντροφοι ποιητές...

...μη και μας εύρη ανέτοιμους η μεγάλη ώρα

Είκοσι ένα χρόνια από το θάνατο του κομμουνιστή ποιητή επιστρέφουμε στο έργο του, που συνδέθηκε με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους του, έξω, μάλιστα, κι απ' τα στενά «εθνικά» πλαίσια, ακούμπησε στέρεα στο διεθνικό της προλεταριακής πάλης, πήρε θέση - έγινε φωνή αυτών που η εκμετάλλευση κράτησε «από κάτω», για να ανυψώσει το έργο τους - την παραγωγή όλου του πλούτου - στα ύψη που τους αναλογεί: Στην κορφή.

Ο Γιάννης Ρίτσος, από θέση ποιητής στρατευμένος στον αγώνα του ανθρώπου για ένα δίκαιο κόσμο ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και έγινε κτήμα και μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού. Στην πράξη, ο ίδιος δεν έμεινε ποτέ του στα λόγια, ο αγωνιστικός ποιητικός του λόγος ήταν άρρηκτα δεμένος με την αγωνιστική του δράση. Απλά - πολύ απλά, ό,τι έπραξε με το έργο του ο Γιάννης Ρίτσος ήταν αυτό που αντιλαμβανόταν ως χρέος του πνευματικού εργάτη, ότι η αξία της ποίησης δικαιώνεται ως αξία στην πράξη, όταν ο ποιητής ως δημιουργός ταυτίζεται με το σύνολο των δημιουργών όλου του πλούτου. Μήνυμα διαρκές, ειδικά σήμερα, προς όσους, δήθεν διανοούμενους, δεν μπορούν (δεν θέλουν, ή είναι τόσο μικροί που να μην αντιλαμβάνονται τη μικρότητά τους) να ταπεινώσουν το «εγώ» τους, έτσι που αυτό να ανυψώνεται πράγματι - μέσα από την αναγνώρισή του ως πρωτοποριακό, από αυτούς καθαυτούς που όντας παραγωγοί όλου του πλούτου αναγνωρίζουν στην Τέχνη τη δύναμή της να ανυψώνει τον Ανθρωπο.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΙΟΖΝΟΒΑ
Σκηνοθέτησε την άνοιξη του καινούριου κόσμου

«Εφυγε» αφήνοντας πίσω της όχι μόνο ένα σπουδαίο έργο, αλλά και ένα πολύτιμο μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας και συνέπειας.


ΣΕΛ.  3
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Χωρίς τέλος οι επιπτώσεις στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

ΣΕΛ.  16
ΝΙΝΟ ΡΟΤΑ
Αστείρευτος μάγος της μελωδίας

Στα 100 χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη είναι αφιερωμένες οι συναυλίες του σπουδαίου ακορντεονίστα - μπαντονεονίστα Ρίτσαρντ Γκαλιάνο.


ΣΕΛ.  6
Το «κύκνειο άσμα» του Σπύρου Σαμάρα

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσουργού, στη Λυρική ανεβαίνει η «Κρητικοπούλα», στην πρώτη πλήρη σκηνική αναβίωσή της μετά από 80 χρόνια.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Σπάνιες γαίες στο Αφγανιστάν

Η εκμετάλλευση από τα μονοπώλια του τεράστιου - όπως αποδεικνύεται - ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν, ήταν ένας από τους στόχους της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 2001.


ΣΕΛ.  9
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Γέννημα του ποδοσφαίρου των επιχειρήσεων

ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ