ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Ενταση συγκρούσεων και στο βάθος ... πετρέλαια

Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες στην περιοχή του Κορντοφάν
Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες στην περιοχή του Κορντοφάν
Σκληρές μάχες έχουν ανάψει για τα καλά στην πετρελαιοφόρα νότια πολιτεία του Σουδάν, Νότιο Κορντοφάν καθώς από τις αρχές της βδομάδας διαδραματίζονται νέες σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στο σουδανικό στρατό και θέσεις ενόπλων του αντιπολιτευόμενου κόμματος SPLM-N (Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα - Βορράς, που προέκυψε από το ομώνυμο κίνημα των ανταρτών του Νότιου Σουδάν).

Ο νέος κύκλος αίματος ξεκίνησε με το εναέριο σφοδρό σφυροκόπημα θέσεων του SPLM-N στην περιοχή Ταλόντι, στα ανατολικά τμήματα των βουνών Νούμπα της πολιτείας (κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν) και εξελίχθηκε ακολούθως σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκατοντάδων ανδρών (σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του σουδανικού στρατού, Σαουάρμι Κχάλεντ Σάαντ).

«Εκατοντάδες στρατιώτες από το SPLM στο Νότιο Κορντοφάν σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Ταλόντι σήμερα το πρωί», δήλωνε ο διορισμένος κυβερνήτης (και καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) Αχμέντ Χαρούν στα ξένα ΜΜΕ το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο εκπρόσωπος των ανταρτών τον διέψευδε, λέγοντας ότι από την πλευρά τους είχαν σκοτωθεί μόλις πέντε άτομα και ότι είχαν σκοτωθεί από πυρά των ανδρών του SPLM 273 στρατιώτες...

Ο Αχμέντ Χαρούν δεν παρέλειψε να κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το κλίμα στις σχέσεις της χώρας του με το (ανεξάρτητο από τον περασμένο Ιούλη) Νότιο Σουδάν κατηγορώντας το πως υποστηρίζει και εξοπλίζει και εκπαιδεύει στο έδαφός του τους ενόπλους του SPLM-N.

Την ίδια ώρα, πίσω από τις τελευταίες συγκρούσεις, εκτυλίσσεται μία ακόμη ανθρωπιστική τραγωδία. Από τις αρχές Ιούνη έως σήμερα, πάνω από 200.000 κάτοικοι του Νότιου Κορντοφάν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια και τα χωράφια τους, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως στο Νότιο Σουδάν. Οι νεκροί από τις συγκρούσεις και τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων εκτιμάται πως είναι χιλιάδες, ενώ όσοι απέμειναν στις μπαρουτοκαπνισμένες εστίες τους, αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα του υποσιτισμού και της πείνας που κατά τους αξιωματούχους του ΟΗΕ αναμένεται να ενταθεί μέχρι τέλος του χρόνου λόγω της μεγάλης μείωσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και της εξάντλησης των αποθεμάτων σε τρόφιμα και ζωοτροφές στις αποθήκες της πολιτείας.

Ωστόσο, δεν είναι εκρηκτική μόνον η κατάσταση στο Νότιο Κορντοφάν. Παρόμοιες συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του στρατού και ένοπλους υποστηρικτές του SPLM-N διαδραματίζονται το ίδιο διάστημα και στη γειτονική (και επίσης γεμάτη σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου) πολιτεία του Μπλε Νείλου. Εκεί, το μεσημέρι της Παρασκευής, δυνάμεις του σουδανικού στρατού φάνηκε να καταφέρνουν ισχυρό πλήγμα κατά των ενόπλων του SPLM-N, καταλαμβάνοντας ένα από τα προπύργιά τους στην περιοχή Καρμάκ, έπειτα από εξίσου σκληρές μάχες δύο μηνών.

Η μόνη από τις κατά καιρούς «ταραγμένες» πετρελαιοφόρες περιοχές στη μεθόριο του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν, στην οποία επικρατεί ηρεμία είναι, προς το παρόν, η περιοχή Αμπγέι, της οποίας το καθεστώς παραμένει ως σήμερα αδιευκρίνιστο, αφού δεν έχει αποφασιστεί εάν θα παραμείνει στο Σουδάν ή στο Νότιο Σουδάν...

Το ίδιο διάστημα, το Χαρτούμ αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Ουάσιγκτον να ανανεώσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει εδώ και περίπου μία δεκαετία, θεωρώντας πως οι Αμερικανοί αθέτησαν τις υποσχέσεις τους για άρση του οικονομικού εμπάργκο, εφόσον τήρησαν την υπόσχεσή τους να γίνει ανεμπόδιστα το δημοψήφισμα του περσινού Γενάρη για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν και η δημιουργία του νέου κράτους στο νότο τον περασμένο Ιούλη.

Ομως, η κυβέρνηση του Σουδανού ισλαμιστή Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, στην πραγματικότητα περίμενε αυτήν την εξέλιξη, αφού λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Πρίνσετον Λάιμαν είχε ξεκαθαρίσει πως οι αμερικανο-σουδανικές σχέσεις δεν πρόκειται να ομαλοποιηθούν δίχως επίλυση των συρράξεων στις πολιτείες του Μπλε Νείλου και του Νότιου Κορντοφάν. Παράλληλα, το Χαρτούμ απέρριψε την πρόταση της Ουάσιγκτον για επίλυση της κρίσης στο Νότιο Κορντοφάν, που σύμφωνα με δημοσίευμα της αραβόφωνης εφημερίδας «Αλ Σαχάφα» συμπεριελάμβανε τη διχοτόμηση της πολιτείας σε Νότιο και σε Δυτικό Κορντοφάν, όπου στην πρώτη θα διοριζόταν κυβερνήτης στέλεχος του αντιπολιτευόμενου SPLM-N (Αμπντέλ Αζίζ Αλ Χίλου) και στο δεύτερο, στέλεχος των ισλαμιστών του Προέδρου Μπασίρ (Αχμέντ Χαρούν). Τα σχέδια των Αμερικανών για διχοτόμηση του Νότιου Κορντοφάν (προφανώς για να μπορέσουν να το ελέγξουν καλύτερα στο μέλλον, βάζοντας χέρι στα πετρέλαια της περιοχής...) επιβεβαιώθηκαν αργότερα από την υπουργό Πληροφόρησης του Σουδάν, Σανάα Χαμάντ. Η Χαμάντ απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, μιας που θα οδηγούσε μεσοπρόθεσμα σε διαμελισμό της χώρας...

Και δεν είχε άδικο! Εδώ και χρόνια (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '90) το πρώην ενιαίο Σουδάν βρίσκεται στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τις ΗΠΑ πρώτες και καλύτερες να επιδιώκουν το ξαναμοίρασμα της τράπουλας για τον τεράστιο σουδανικό ορυκτό πλούτο. Γιατί; Κυρίως για να κατορθώσουν να περιορίσουν τη μεγάλη επιρροή και τις εκεί μπίζνες άλλων δυνάμεων όπως η Κίνα, η Ινδία, η Μαλαισία και ο Καναδάς, πετρελαϊκές εταιρείες των οποίων εδώ και χρόνια συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των σουδανικών πετρελαίων. Δε θα έπρεπε έτσι να προκαλεί εντύπωση η απόφαση που πήρε στα μέσα Οκτώβρη ο Λευκός Οίκος για την αποστολή 100 Αμερικανών κομμάντος σε αφρικανικές χώρες, ανάμεσά τους και στο Νότιο Σουδάν, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικής οργάνωσης «LRA» του Τζόζεφ Κόνι. Εξυπακούεται πως οι κομάντος δεν θα πάνε σε χώρες με τεράστιο ορυκτό πλούτο (Ουγκάντα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ΛΔ Κονγκό, Νότιο Σουδάν) για να συλλάβουν τους εγκληματίες του LRA, αλλά για να συμβάλουν στη δημιουργία «κλίματος» για εξελίξεις που θα ξαναφέρουν τις ΗΠΑ σε θέση ισχύος...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ