ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
Εμποδίζουν την επίσκεψη στην Ελλάδα συνδικαλιστών της ΠΣΟ

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον αρμόδιο υπουργό για την άρνηση χορήγησης βίζας

Καμιά απαγόρευση και κανένας περιορισμός δεν πρόκειται να σταματήσει το δυνάμωμα της ΠΣΟ, που εκφράζει το ταξικό δίκιο εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο
Καμιά απαγόρευση και κανένας περιορισμός δεν πρόκειται να σταματήσει το δυνάμωμα της ΠΣΟ, που εκφράζει το ταξικό δίκιο εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο
Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την άρνηση χορήγησης βίζας σε συνδικαλιστές της ΠΣΟ προκειμένου να επισκεφτούν τη χώρα μας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών γνωρίζουν ότι από το Γενάρη του 2006 η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που σήμερα αριθμεί 72 εκατομμύρια μέλη από 95 χώρες του κόσμου, έχει την έδρα και τα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα. Ως εκ τούτου, προσκαλούνται για επίσημες συναντήσεις στη χώρα μας, είτε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), είτε από το ΠΑΜΕ, που είναι μέλος της ΠΣΟ, εκλεγμένοι συνδικαλιστές ηγέτες και συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι.

Από το 2006 μέχρι σήμερα οι περισσότερες ελληνικές πρεσβείες διευκολύνουν όσους έχουν ανάγκη βίζας για την επίσκεψή τους. Δυστυχώς σε τρεις χώρες υπάρχουν προβλήματα με τα πιο σοβαρά στο Πακιστάν και στην Ινδία. Πιο συγκεκριμένα, η Πρεσβεία μας στο Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε χωρίς λόγο να χορηγήσει βίζα Σένγκεν στον συνδικαλιστή Azam Syed Zia Ullah. Οι δικαιολογίες που προβάλλει είναι ανυπόστατες και εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά αλλά η τρίτη που ακολουθεί την τακτική της άρνησης.

Η πρεσβεία μας στο Ν. Δελχί έχει αναθέσει τη χορήγηση βίζας σε ιδιωτικό πρακτορείο με την επωνυμία "VFS Global" (που είναι επιχειρηματικός συνέταιρος του ταξιδιωτικού ομίλου "Kuoni" με έδρα τη Ζυρίχη), το οποίο για τη χορήγηση βίζας ζητά προϋποθέσεις και έγγραφα που δεν απαιτούνται από κανένα εθνικό ή διεθνές δίκαιο, απαιτεί κατάθεση εγγύησης 30 χιλιάδων ευρώ, φωτοτυπία πιστωτικής κάρτας και ζητά υπέρογκη πληρωμή. Δυσκολίες επίσης παρουσιάζονται και από την πρεσβεία μας στην Νιγηρία.

Σημειώνουμε ότι αφ' ενός οι προσκαλεσμένοι είναι εκλεγμένοι συνδικαλιστές, στελέχη οι περισσότεροι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις χώρες τους και αφ' ετέρου, την πρόσκληση για τους ερχομό τους στην Ελλάδα υπογράφει πάντα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής, με την ιδιότητά του σαν Γενικός Γραμματέας της ΠΣΟ. Επιπλέον υπογραμμίζουμε ότι όλοι όσοι συνδικαλιστές έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, προσκαλεσμένοι από τα ταξικά συνδικάτα, όλοι ανεξαρτήτως έχουν επιστρέψει στις χώρες τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι άμεσα μέτρα θα πάρει ώστε όχι μόνο να μην παρεμποδίζεται η επίσκεψη συνδικαλιστών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που προσκαλούνται από την ΠΣΟ ή από το ΠΑΜΕ στη χώρα μας, αλλά να διευκολύνονται και να εξυπηρετούνται».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΣΚΑΓΙΑΣ»: Οι απολύσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο σε πολλούς τόπους δουλειάς, προκειμένου να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα και να μεγαλώνει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την κατεύθυνση η χαρτοβιομηχανία ΣΚΑΓΙΑΣ, στο Κρυονέρι, προχώρησε πρόσφατα σε 4 απολύσεις, με στόχο να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα άλλες 36. Ταυτόχρονα με αυτήν την επίθεση, εντείνεται η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχτούν τις απολύσεις, να υποκύψουν, να πληρώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες της κρίσης που η υπερσυσσώρευση των κερδών δημιούργησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη βιομηχανία ΣΚΑΓΙΑΣ, ομάδα εντεταλμένων ατόμων απείλησαν συνδικαλιστικό στέλεχος, αν συνεχίσει να μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια της εταιρείας. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Γκιόκας, Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου Ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση και να σταματήσει το σχέδιο απολύσεων στη βιομηχανία ΣΚΑΓΙΑΣ, να σταματήσει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός απέναντι στους εργαζομένους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΥΤΥ ΚΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Βασιλικών αντιδρούν στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο ΔΔ Αγίου Αντωνίου, που ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εκτός των άλλων και μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στερεού δευτερογενούς καυσίμου στερεών αστικών απορριμμάτων, δηλαδή εγκατάσταση εργοστασίου καύσης. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή για τρεις δεκαετίες λειτουργούσε η χωματερή των Ταγαράδων όπου στοιβάζονταν χωρίς καμία μέριμνα όλα τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης καθώς και τα ιατρικά νοσοκομειακά απόβλητα, με συνέπεια τη μόλυνση των υπογείων υδάτων, του περιβάλλοντος, του ζωικού κεφαλαίου, τις επιπτώσεις στους κατοίκους και από τις διοξίνες της μεγάλης φωτιάς πριν μερικά χρόνια. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου Ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα σταματήσει κάθε προσπάθεια εγκατάστασης εργοστασίου καύσης στη συγκεκριμένη περιοχή και αν στα πλαίσια του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπάρχει συνεννόηση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΦ' ΑΠΑΞ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ 2009 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, δεν υπολόγισε και ορθώς στις ταχτικές αποδοχές τους τις αμοιβές για την υπερεργασία, έπραξε το ακριβώς αντίθετο για τους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου στο σύνολο των αποδοχών τους προσμετρήθηκαν οι πενιχρές αποζημιώσεις που δίνονται ως νυχτερινό και οι αμοιβές για απασχόληση πέραν του πενθήμερου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος που δικαιούνται την εφ' άπαξ ενίσχυση των 500 ή 300 ευρώ να μη λάβουν ούτε αυτά τα ψίχουλα της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων. Επίσης η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποδώσει το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος της αντιπυρικής περιόδου που είναι 1.000 ευρώ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Γιώργος Μαυρίκος Ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας σε βάρος των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και πότε η κυβέρνηση θα αποδώσει στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος το υπόλοιπο του επιδόματος της αντιπυρικής περιόδου.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Η «θανατηφόρα» ασθένεια «virtitsillio» για τις ελιές της Θεσσαλίας έχει προκαλέσει δικαιολογημένη αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών των νομών Μαγνησίας και Λάρισας. Στα κτήματα που εμφανίζεται η ασθένεια είναι ζήτημα χρόνου η πλήρης καταστροφή του ελαιοπερίβολου. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως όταν το ελαιόδεντρο προσβληθεί δεν υπάρχει περίπτωση σωτηρίας. Ακόμη και η κοπή του «άρρωστου» δέντρου ή αντικατάστασή του με άλλο δεν έχει κανένα αποτέλε­σμα, καθώς στο καινούριο δέντρο εμφανίζεται η ίδια ασθένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εξάπλωση της ασθένειας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20% το χρόνο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν ώστε άμεσα να ξεκινήσει η καταγραφή των άρρωστων ελαιόδεντρων, τι μέτρα θα πάρουν ώστε να υπάρξει επιστημονική αντιμετώπιση της ασθένειας και τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

-- Στην ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του Περιφερειακού δρόμου Βόλου, που με η ολοκλήρωσή του θα βελτίωνε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα, αναφέρονται με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος και τον ερωτούν τι μέτρα πρόκειται να πάρει ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο από τον Αύγουστο παραμένει σε εκκρεμότητα, με την ανοχή των κυβερνήσεων και της Αυτοδιοίκησης του νομού, καθώς για άλλη μια φορά, ακόμη ένας εργολάβος κηρύχθηκε έκπτωτος, από την ασυνέπειά του να ολοκληρώσει την εργολαβία «σκούπα». Στο μεταξύ, επειδή έχει δοθεί σε προσωρινή κυκλοφορία ένα κομμάτι του Περιφερειακού, που παραμένει «τυφλό» λόγω της μη ολοκλήρωσης των εργολαβιών, όλα τα βαρέα οχήματα διέρχονται από τη κατοικημένη περιοχή του Βόλου, όπου υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα, αθλητικά κέντρα κλπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων.

-- Ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει για φέτος το αντλιοστάσιο του Πηνειού και να μην πληρωθεί με νερό ο ταμιευτήρας της Κάρλας για ακόμη μια ολόκληρη χρονιά, επισημαίνεται σε Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό των βουλευτών του ΚΚΕ Απόστολου Νάνου και Αντώνη Σκυλλάκου, όπου τονίζεται ότι αιτία αποτελούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου. Το έργο θα έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, έτσι ώστε στη χειμερινή περίοδο και έως τον Απρίλη, να πληρωθεί ο ταμιευτήρας της Κάρλας με μεγάλες ποσότητες νερού από τον Πηνειό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ