ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς το δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Μεγάλη και μαχητική διαδήλωση του Μπολιβαριανού Μπλοκ στο Καράκας την Κυριακή

Η λαοθάλασσα του «ΝΑΙ στο νέο σύνταγμα» στην πρωτεύουσα

Associated Press

Η λαοθάλασσα του «ΝΑΙ στο νέο σύνταγμα» στην πρωτεύουσα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η αποφασιστικότητα και ο ενθουσιασμός κυριάρχησαν στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας για την υπεράσπιση της Μπολιβαριανής Διαδικασίας, της Συνταγματικής Αναθεώρησης και ενάντια στα σχέδια αποσταθεροποίησης της ολιγαρχίας και των ΗΠΑ, που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μαχητικό το κόκκινο λαϊκό ποτάμι, όπου συμμετείχε και το ΚΚ Βενεζουέλας με δικό του μεγάλο μπλοκ.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πήραν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε την Κυριακή για την έναρξη της εκστρατείας του «Ναι», αλλά και για να δώσουν την καλύτερη απάντηση στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί η αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικές οι δυνάμεις που έχουν εκφράσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο την αντίδρασή τους: Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της χώρας, φοιτητές των Ιδιωτικών κυρίως Πανεπιστημίων, αλλά και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν την «περιστολή των ελευθεριών». Πρόκειται ουσιαστικά για τις ίδιες ΜΚΟ που αποτελούν όχημα ή προκάλυμμα για την πραγμάτωση των στόχων της ανατροπής, ΜΚΟ στη μισθοδοσία των ΗΠΑ όπως έχουν αποκαλύψει πολλάκις πολλά εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή την Παρασκευή το βράδυ η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας με συντριπτική πλειοψηφία - 160 ψήφων υπέρ και 7 κατά - υπερψήφισε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις σε 69 τελικά άρθρα που είχε προτείνει ο πρόεδρος Ούγο Τσάβες, αλλά και οι πολιτικές και λαϊκές οργανώσεις, ανοίγοντας το δρόμο, απολύτως εγκαίρως, για την προσφυγή σε δημοψήφισμα για την έγκρισή του, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκέμβρη.

ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Επαναλαμβάνεται σήμερα η πολιτική δίκη

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Σήμερα επαναλαμβάνεται η δίκη σε βάρος του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος για δημόσια δυσφήμιση με το ενδεχόμενο να καταδικαστούν τα μέλη του μέχρι και σε δύο χρόνια φυλάκισης. Αφορμή γι' αυτήν την επίθεση ήταν το γεγονός ότι το κόμμα διαμαρτυρήθηκε δημόσια για την αυθαίρετη δικαστική απόφαση του 2005 που ακύρωνε αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου του και αφορούσαν την άρνησή του να υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ουγγαρίας.

Μετά την άρνηση της ηγεσίας του κόμματος να ανακαλέσει, όπως της ζητήθηκε, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου απήγγειλε κατηγορίες στον Πρόεδρο του κόμματος, Γκιούλα Τιούρμερ και σε έξι μέλη του Προεδρείου για «λίβελο που έγινε δημόσια». Η απόφαση αυτή παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα της χώρας όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης, στα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και συντελείται μια προσπάθεια να εξοντωθεί μια σημαντική πολιτική δύναμη στην Ουγγαρία, με στόχο τη μείωση και αργότερα την τελική διάλυση των δυνάμεών της και μπροστά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Αυτή η νέα πρωτοφανής, ωμή και παράνομη επέμβαση των κρατικών αρχών στην εσωτερική, δημοκρατική λειτουργία ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος εντάσσεται στην εντεινόμενη αντικομμουνιστική καμπάνια και στο «κυνήγι μαγισσών» στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις και την αγανάκτηση στους προοδευτικούς ανθρώπους σε πολλές χώρες του πλανήτη με πολύμορφες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις. Την περασμένη Τετάρτη 55 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα υπογράφουν κείμενο ενάντια στην πολιτική αυτή δίωξη, ενώ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://1917.solidnet.org. έχουν ήδη συγκεντρωθεί 1.914 υπογραφές ενάντια σ' αυτή την πολιτική δίωξη. Σε ψήφισμα καταδίκης του αντικομμουνισμού στην Ουγγαρία κατέληξε και η 9η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στον Πρόεδρο Σαακασβίλι

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.--

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο φιλοαμερικανός Πρόεδρος Σαακασβίλι, που ήρθε στην εξουσία μετά τη λεγόμενη «Επανάσταση των Ρόδων», απέρριψε την Κυριακή τα αιτήματα των διαδηλωτών, λέγοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί, ενώ πρόσθεσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2008.

Σημειώνεται ότι τα μέχρι πρόσφατα αποδυναμωμένα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και ξεκίνησαν πανεθνική κινητοποίηση ενάντια στον Πρόεδρο της χώρας εκμεταλλευόμενα την έντονη φτώχεια και δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα και προωθώντας τα δικά τους αιτήματα.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Μοντέλο του Χονγκ Κονγκ» βλέπουν οι Σέρβοι

BIENNH.-- To διοικητικό πρότυπο αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο της Κίνας αντιπρότεινε χτες το Βελιγράδι στην τρόικα της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο και στους διαπραγματευτές των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, επικαλέστηκε μάλιστα αυτό το μοντέλο για να υποστηρίξει ότι μ' αυτήν την έννοια η σερβική πρόταση για ευρεία αυτονομία «είναι εξίσου ρεαλιστική» και θα μπορεί να εξασφαλίσει «σταθερή και βιώσιμη λύση».

Το πρότυπο διοίκησης της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ (πρώην αποικία της Βρετανίας έως τον Ιούνη του 1997) ρυθμίστηκε δίχως αλλαγή των διεθνών συνόρων. Επιπλέον καμία πλευρά (ούτε το Πεκίνο, ούτε το Χονγκ Κονγκ) δεν αποφασίζει μονομερώς - μεταξύ άλλων - για θέματα συνταγματικά ή αυτοκυριαρχίας...

Δεν έγινε άμεσα γνωστή η αντίδραση της τρόικας στη συγκεκριμένη σερβική πρόταση. Πάντως, ο Σκεντέρ Χισένι, μέλος της ομάδας των Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών, την απέρριψε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ανάμεσα στα ιστορικά υπόβαθρα του Κοσσυφοπεδίου και του Χονγκ Κονγκ».

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς ανέφερε ότι οι Σέρβοι διαπραγματευτές έγειραν «θεμελιώδεις ενστάσεις» και στο πρόσφατο σχέδιο 14 σημείων της τρόικας που μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι το Βελιγράδι δε θα μπορεί να έχει «φυσική διοικητική παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο. Ζήτησε έτσι να αποτελούν πλαίσιο εργασίας οι αποφάσεις του ΟΗΕ και να καταγράψει εγγράφως η τρόικα πως θα απορρίψει μία μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοσσυφοπέδιο...

ΗΠΑ
Απεργία συγγραφέων και σεναριογράφων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Απεργία πραγματοποιούν, μετά από 20 χρόνια, οι συγγραφείς και σεναριογράφοι ύστερα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συνδικάτου Writers Guild of America (WGA) και της Ενωσης Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) για τα δικαιώματα από την πώληση των DVD και από το Διαδίκτυο.

Η απεργία ξεκίνησε στην Ανατολική Ακτή μόλις έληξε η προθεσμία στις 00.01 τοπική ώρα (07.01 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας ενώ οι συνάδελφοί τους της Δυτικής Ακτής ακολούθησαν τρεις ώρες αργότερα. Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται διαδηλώσεις σε Λος Αντζελες και Νέα Υόρκη. Από την απεργία αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα οι κωμικές σειρές, η παραγωγή των οποίων αναμένεται να σταματήσει αυτή τη βδομάδα, μιας και οι σεναριογράφοι δε θα μπορούν να πάνε στα γυρίσματα και να ξαναγράψουν σκηνές την τελευταία στιγμή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΕ
Ενσάρκωσε τον «νέο άνθρωπο»

«Ο Τσε στοχάστηκε το "νέο άνθρωπο" κι ήταν κι ο ίδιος ένας "νέος" άνθρωπος», σημείωσε η Ανα Ρόζα Ροντρίγκεζ, σύμβουλος της Πρεσβείας της Κούβας, στην εκδήλωση για την 40ή επέτειο από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα σε αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, η Θεοδώρα Σοφιανίδου υπογράμμισε το πάθος του Τσε για την αλήθεια και τη θέληση και το θαρραλέο χαρακτήρα του.

«Η κουβανική Επανάσταση - σημείωσε η Ανα Ρόζα Ροντρίγκεζ - έχει κάνει πολλά για τη δημιουργία αυτού του νέου ανθρώπου, για τον οποίο μίλησε ο Τσε. Η πιο εύγλωττη απόδειξη αυτού του παραδείγματος είναι οι πέντε ήρωές μας, φυλακισμένοι στις ΗΠΑ» και υπογράμμισε τη σημασία της «Μάχης των Ιδεών» για το δυνάμωμα του σοσιαλισμού που σήμερα υλοποιούν χιλιάδες Κουβανοί. Διαβάστηκαν ποιήματα αφιερωμένα στον Τσε κι ένα ποίημα του ίδιου του Τσε Γκεβάρα από την Γιώτα Βαρβαρίγου. Προβλήθηκε, ακόμα, ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στον Τσε, ενώ έγινε ειδική αναφορά για την ανάπτυξη της αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς ήρωες που βρίσκονται φυλακισμένοι, και το δυνάμωμα του θεσμού της μπριγάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ