ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Σελ. /28
Ο ΟΟΣΑ προτείνει: Ισόβια εργασία!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εφ' όρου ζωής εργασία θέλουν να επιβάλουν στους εργαζόμενους κεφάλαιο, κυβερνήσεις και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Επικαλούμενοι τη γήρανση του πληθυσμού, προωθούν σειρά «κινήτρων» ώστε ο εργαζόμενος να δουλεύει, στην κυριολεξία, ως την τελευταία του πνοή!

Για να συγκαλύψουν τις προθέσεις τους, παρουσιάζουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως «δικαίωμα» των εργαζομένων να δουλεύουν για πολύ περισσότερα χρόνια απ' αυτά που ορίζουν τα σημερινά συνταξιοδοτικά συστήματα.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες, φόρουμ υψηλού επιπέδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), υπό τον τίτλο: «Γήρανση και πολιτικές απασχόλησης».

Για το τι συζητήθηκε στο διήμερο φόρουμ του ΟΟΣΑ μπορεί κανείς να καταλάβει από τους τίτλους των ενοτήτων - θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

  • Πώς θα προωθήσουμε την «ελαστική συνταξιοδότηση», επεκτείνοντας το χρόνο παραμονής στην εργασία;
  • Η καθυστερημένη συνταξιοδότηση προωθείται καλύτερα τιμωρώντας την πρόωρη αποχώρηση από την εργασία ή καθιστώντας ελκυστικότερη την εργασία για τους μεγάλης ηλικίας εργαζόμενους;
  • Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις περιχαρακωμένες τοποθετήσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων για την πρόωρη συνταξιοδότηση;
  • Μπορούμε με καταλληλότερες πρακτικές να κάνουμε αποδεκτή την απασχολησιμότητα των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων;

«To να ζεις περισσότερο, σημαίνει να δουλεύεις περισσότερο», είναι ο τίτλος του δελτίου Τύπου του ΟΟΣΑ (10 Οκτώβρη 2005) στο οποίο παρουσιάζονται τα στοιχεία έκθεσης σχετικά με την εξέλιξη του εργατικού δυναμικού στις χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Μεταξύ άλλων, αυτή η έρευνα αναφέρει ότι λιγότερο από το 60% των εργαζόμενων ηλικίας 50 έως 64 ετών έχει μια δουλιά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας 25 έως 49 ετών είναι 75%. Στηριγμένοι στο στοιχείο αυτό και επικαλούμενοι τις γενικές δημογραφικές εξελίξεις, οι συντάκτες επισημαίνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών, εξαιτίας τάχα των αυξημένων δαπανών για την πληρωμή των συντάξεων, που σε τελευταία ανάλυση είναι λεφτά των εργαζομένων.

Οπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων του φόρουμ (παρουσιάστηκε στις 18 Οκτώβρη από τον Βέλγο υπουργό για τις Συντάξεις, Μπρούνο Τόμπακ), οι υπουργοί των κρατών- μελών του ΟΟΣΑ κατέληξαν στην απόφαση για την «ενθάρρυνση» των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων να παραμένουν για περισσότερο χρόνο στην εργασία τους.

Στο κείμενο συμπερασμάτων αν και τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης θεωρούνται ξεπερασμένα, δεν προτείνονται νέα. Ομως, γίνεται λόγος για «ελαστική συνταξιοδότηση», που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα παραμένει στην εργασία του μέχρι να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του ή μέχρι να είναι άχρηστος για τον εργοδότη του. Κίνητρο για παραμονή στην εργασία θα είναι το ύψος της σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να εργάζεται για περισσότερα χρόνια, αν βεβαίως βρίσκει δουλιά, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη, αφού συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία θα συνεπάγεται πολύ χαμηλή σύνταξη.

Για το σκοπό αυτό, οι υπουργοί των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ διαπίστωσαν ότι, κατ' αρχήν, πρέπει να τεθεί τέρμα σε πολιτικές και πρακτικές που οδηγούν σε αποχώρηση των εργαζόμενων πριν την ηλικία των 65 χρόνων. Μεταξύ αυτών των πολιτικών που πρέπει τεθεί τέρμα, είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση, τα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», οι συντάξεις αναπηρίας, τα «μεγάλα επιδόματα ανεργίας» που δε δίνουν κίνητρα στους ανέργους να αναζητήσουν νέα εργασία!


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η γρίπη και ο Ράμσφελντ

Τι σχέση έχει η γρίπη των πτηνών με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ;

Η απάντηση είναι ότι ο κ. Ράμσφελντ είναι ένας από τους κερδισμένους στο παιχνίδι που έχουν στήσει οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, κερδοσκοπώντας εις βάρος της υγείας και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Οπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του CNN, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ είχε και συνεχίζει να έχει σχέσεις με την εταιρία βιοτεχνολογίας «Gilead Sciences», η οποία έχει τα δικαιώματα παραγωγής του «Ταμιφλού» (Tamiflu), του πιο αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της γρίπης των πτηνών.

Ο Ντ. Ράμσφελντ ήταν πρόεδρος της «Gilead» από το 1997 μέχρι το 2001. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2000 έως το 2001 παρέμενε πρόεδρος της εταιρίας, όντας και υπουργός Αμυνας. Το 2001 παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου, συνέχισε, όμως, να έχει μετοχές της εταιρίας, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το κέρδος του κ. Ράμσφελντ από την κατοχή αυτών των μετοχών είναι μεγάλο (υπολογίζεται σε 1.000.000 δολάρια), αν ληφθεί υπόψη ότι η τιμή τους έχει εκτοξευτεί από τα 35 δολάρια (Απρίλης 2005) στα 47 δολάρια, αυτήν την περίοδο. Δικαιολογημένα, θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους υπουργούς της κυβέρνησης Μπους.

Η «Gilead» είναι η εταιρία, που έχει την πατέντα του «Ταμιφλού», παραχώρησε όμως το 1996 το δικαίωμα παραγωγής στη γνωστή φαρμακοβιομηχανία «Roche». H συμφωνία όριζε ότι η «Gilead» θα παίρνει το 10% επί των πωλήσεων.

Η εμπλοκή του Ντόναλντ Ράμσφελντ στην υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο (προϊστάμενος του οποίου είναι ο Ράμσφελντ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του «Ταμιφλού», έχοντας προβεί τον Ιούλη σε παραγγελία ύψους 58.000.000 δολαρίων για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει στην κατάργηση 32.000 θέσεων εργασίας εντός των προσεχών τριών ετών ανακοίνωσε η «Deutsche Telekom» («Ντόιτς Τέλεκομ») η υπ' αριθμόν ένα ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών. Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας θα γίνουν κυρίως στο τμήμα T-Com της σταθερής τηλεφωνίας της Deutsche Telecom. Η χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» είναι ο λόγος που επικαλείται η διοίκηση της εταιρίας. Για τις αποζημιώσεις των απολυόμενων η Deutshe Telecom θα δαπανήσει περίπου 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΕΡΔΗ Κέρδη ρεκόρ, εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, η τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, Mazda Motor Corp. Τα καθαρά κέρδη, της θυγατρικής της Ford Motor Co., αυξήθηκαν περισσότερο από τέσσερις φορές, φθάνοντας στα 30,7 δισ. γιέν (263 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη. Ενας απ' τους λόγους της εντυπωσιακής κερδοφορίας της Mazda ήταν η υποχώρηση του γιέν έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ που βοηθάει τις ιαπωνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΑ ΚΕΡΔΗ Υπερδιπλάσια κέρδη, ανακοίνωσε ότι εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, η μεγαλύτερη εταιρία χημικών στον κόσμο, BASF AG. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 808 εκατ. ευρώ (972 εκατ. δολ.) από 366 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Πίσω όμως από τα υπερκέρδη της BASF κρύβονται χιλιάδες απολύσεις, πολλά κλεισίματα εργοστασίων και η μεταφορά τους από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική και την Ασία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ