Presidential Press Service |
«Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευτούν κάποιοι άλλοι», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας |
Το Σαββατοκύριακο, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλομένους), δεσμεύοντας την περιοχή όπου σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της κοινοπραξίας της αμερικανικής «ExxonMobil» και της αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum», στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ. Η περιοχή δεσμεύτηκε από τις 10 Νοέμβρη μέχρι και τις 25 Φλεβάρη. Για τις έρευνες θα χρησιμοποιηθεί το πλοίο - γεωτρύπανο «Stena IceMax», με βρετανική σημαία, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα του είδους του, κατασκευασμένο για να λειτουργήσει στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες, σε θερμοκρασίες μέχρι και 30 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Πρόκειται για γεώτρηση πολλαπλά αναμενόμενη, επειδή το «10» γειτονεύει με το γιγάντιο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ και ήδη δίνουν και παίρνουν αναλύσεις για κυοφορούμενες αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, σε μια περίοδο που εξετάζονται σχέδια για τη λεγόμενη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας δυναμώνει πολύπλευρα.
Από τη μεριά της, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να δυναμώσει την κόντρα - όπως βέβαια και τη διαπραγμάτευση - και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Τουρκίας στην περιοχή, διατηρώντας και τις απαράδεκτες αξιώσεις της σε Αιγαίο και Κύπρο, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας το Σαββατοκύριακο στην τελετή παράδοσης της φρεγάτας «TCG Burgazada» (εγχώριας κατασκευής, στο πλαίσιο προγράμματος αναβάθμισης της ντόπιας στρατιωτικής βιομηχανίας), επανέλαβε: «Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευτούν κάποιοι άλλοι (...) Δεν θα δεχτούμε προσπάθειες απόσπασης φυσικών πόρων από τη χώρα μας, την Κύπρο ή στην ανατολική Μεσόγειο (...) Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν». Με το γνώριμο ύφος, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι «δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευτεί τα συμφέροντά μας στην περιοχή», παίρνοντας δε αφορμή και από τη συγκεκριμένη εκδήλωση έσπευσε να προσθέσει: «Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας».
Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, αφού ανέφερε ότι «παίρνοντας μαθήματα από την Ιστορία κάναμε σημαντικά βήματα εθνικοποίησης της αμυντικής βιομηχανίας και πραγματοποιήσαμε μια σημαντική καμπή στον τομέα αυτό», καταδίκασε το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974 - εξαιτίας διαφόρων σκοπιμοτήτων και μεθοδεύσεων και όχι από ανησυχία για τους λαούς της περιοχής - και είπε: «Ακόμη είναι στη μνήμη μας το εμπάργκο στο οποίο καταδικαστήκαμε κατά την "ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο" (...) Δυστυχώς, η στάση που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν συνεχίζεται και σήμερα, με άλλο τρόπο και διαστάσεις». Ο Ακάρ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η Ανατολική Μεσόγειος έχει υπάρξει ιστορικά ένα από τα μεγαλύτερα σταυροδρόμια του διεθνούς εμπορίου και «σε αυτό το πλαίσιο το πιο σημαντικό ζήτημα ασυμφωνίας που θα καθορίσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το θέμα του καθορισμού των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων». Χαρακτήρισε τη στάση της Αγκυρας «θετική, ειρηνική και εποικοδομητική» και υπογράμμισε ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις «δεν θα επιτρέψουν επανάληψη προκλήσεων».
«Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το "Μπαρμπαρός" και ο "Πορθητής" (σ.σ. σεισμογραφικό πλοίο και γεωτρύπανο αντίστοιχα της τουρκικής ΤΡΑΟ) θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητάς μας με τη συνοδεία των πολεμικών μας δυνάμεων. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι συνομιλητές μας να παραβιάσουν το δίκαιο, τα ιστορικά δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας, στη θάλασσα. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν θα πετύχει κανένα σχέδιο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο στο οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News», η τουρκική διοίκηση υποβρυχίων με έκδοση σημάτων «Subnote» ανακοίνωσε την ανάπτυξη τριών υποβρυχίων της («Sakarya», «Inonou», «Mart»), από τις 14 έως τις 21 Οκτώβρη, σε περιοχές όπου εμπόδιζαν ελληνικό υποβρύχιο να προσεγγίσει σε κατάσταση κατάδυσης τα νησιά Χίος, Ψαρά, Αντίψαρα και Λέσβο, ενώ αγνοούσε ακόμη και την περιοχή του πεδίου βολής Ανδρου. Τα δύο μάλιστα από τα τρία τουρκικά υποβρύχια κινήθηκαν μεταξύ Τήλου και Χάλκης σε κατάδυση, παραβιάζοντας τους όρους περί «αβλαβούς διέλευσης». Παράλληλα, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την εφημερίδα, η τουρκική διοίκηση έστειλε δύο ακόμη υποβρύχιά της σε θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου και της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο να εμποδίσει την προσέγγιση ελληνικών υποβρυχίων στη Μεγίστη και στην Κύπρο.
Επιπλέον, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε δέσμευσε περιοχή για αεροφωτογράφηση η οποία περιελάμβανε περιοχές βορειοανατολικά της Σάμου, ανατολικά της Χίου και ανατολικά της Λέσβου. Επίσης περιελάμβανε τις Οινούσσες και τη νησίδα ανατολικά τους, Παναγιά.
Τέλος, με τις NOTAM A5519/18 και A5553/18, η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη της Λοζάνης και των Παρισίων (τα άρθρα περί αποστρατιωτικοποιημένων νήσων, όπως επιλέγει να διαβάζει το όλο θέμα η Αγκυρα) και υποστηρίζει ότι τα νησιά Σαμοθράκη, Ικαρία και Κάρπαθος παράνομα εντάσσονταν στο σχεδιασμό της άσκησης «Παρμενίωνας» 2018.
Στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, σχολιάζοντας τις αναφορές του Προέδρου και του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι «ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, που πρεσβεύει η Ελλάδα». «Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας», επισήμαιναν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, που απηχούν τις απόψεις του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα.
«Οι Ελληνες είναι οι μόνοι στην περιοχή που δεν είναι πειρατές», σχολίασε στο μεταξύ τις δηλώσεις Ερντογάν - Ακάρ, περί «πειρατών και ληστών», ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Παράλληλα, στη γνωστή κυβερνητική γραμμή που παρουσιάζει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ ως «εγγυητές της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας δεν παραβιάζουν μόνο ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αλλά ευρωπαϊκό, προσθέτοντας: «Είμαστε - μετά από 3 χρόνια και την ανάπτυξη της επιχείρησης του ΝΑΤΟ, SNMG2 (σ.σ. στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό) - στη θέση πλέον να γνωρίζει και το σύνολο της συμμαχίας, με αναφορές των κυβερνητών των πλοίων, ποιοι είναι αυτοί που παραβιάζουν μέσα στη Συμμαχία τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο». Κάλεσε δε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν την «ειρήνη» και «σταθερότητα», ώστε να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια σε Ενέργεια και διαμετακόμιση.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αναμενόταν αργά χτες το βράδυ στις ΗΠΑ, όπου σήμερα έχει προγραμματιστεί επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Στην ατζέντα είναι τα πάντα: Από τις διμερείς σχέσεις και τα Ενεργειακά μέχρι το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις.
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ συζητιέται εδώ και καιρό, ειδικά μετά το επίσημα διατυπωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον να ενταχθεί στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Το πρόγραμμα του Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει συνάντηση με τον αρμόδιο για ενεργειακά ζητήματα υφυπουργό Εξωτερικών Φράνσις Φάννον, τον αρμόδιο για τις ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπόλτον.
Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Χριστοδουλίδης θα πάρει μέρος σε «κλειστό» δείπνο που παραθέτει ο Πομπέο μία φορά το μήνα, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει σε εκδήλωση της «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council».
Τέλος, σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, μετά και από την πρόσφατη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας) θα συνεδριάσει τελικά την επόμενη βδομάδα και πιθανολογούνται και νέες επαφές με την Λουτ.
Τέλος, να καταγραφεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η «SYMMETRON Market Research» για λογαριασμό της «Καθημερινής» Κύπρου, το 48% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να συζητήσει και άλλες λύσεις για το Κυπριακό, εκτός της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα. Στο ερώτημα «ποια λύση προτιμάτε», το 46% απάντησε τη ΔΔΟ, το 20% προτιμά να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, το 15% προκρίνει λύση δύο κρατών, ενώ λύση συνομοσπονδίας προκρίνει μόλις το 7%.
Η αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας (ΚΕΙ) πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ συντροφικό κλίμα, έγινε ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες και την πάλη των δύο κομμάτων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.
Το ΚΚΕ και το ΚΕΙ συζήτησαν για τις κοινές τους προσπάθειες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, της κίνησης 29 Κομμουνιστικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη, καθώς και τη συμμετοχή των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 - 25 Νοέμβρη στην Αθήνα και θα φιλοξενήσει το ΚΚΕ.
Η αντιπροσωπεία του ΚΕΙ θα συνεχίσει την επίσκεψή της στην Ελλάδα και τις επόμενες μέρες με συζητήσεις με Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, την ΚΝΕ και Τμήματα της ΚΕ, όπως και με μαζικούς φορείς, ενώ βρέθηκε και στα εγκαίνια της Εκθεσης της ΚΕ για τα 100χρονα του ΚΚΕ.