ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Στο προσκήνιο και πάλι το πλαφόν εν μέσω παζαριών και αντιθέσεων

Eurokinissi

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα παζάρια στο πλαίσιο των οποίων εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το Ενεργειακό.

Ετοιμη να θέσει ένα ανώτατο όριο τιμών στις προμήθειες φυσικού αερίου εμφανίζεται τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό». Σε επιστολή της προς τους 27 ηγέτες των κρατών - μελών πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα αύριο, Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά «συνεργασία» με τα κράτη - μέλη για να αναπτυχθεί μια κοινή «παρέμβαση», ενώ επιμένει ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθεί σε εφαρμογή με τις απαραίτητες διασφαλίσεις».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα κοινό σύστημα προμηθειών φυσικού αερίου για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ζήτημα για το οποίο θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα. Επίσης, με αφορμή τις «πράξεις δολιοφθοράς», όπως τις χαρακτήρισε, στους αγωγούς «Nord Stream» η πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε σε ενίσχυση των μέτρων προστασίας των ενεργειακών υποδομών της ΕΕ.

Μένει να δούμε τι είδους μηχανισμός επιβολής πλαφόν θα τεθεί από την ΕΕ, ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι αμέσως μετά την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στο πλαίσιο του 8ου πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε η ΕΕ, ο ΟΠΕΚ αποφάσισε χτες τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια με στόχο τη συγκράτηση των τιμών του.

Τέλος, αναφορικά με τις κοινές αγορές φυσικού αερίου, να σημειώσουμε ότι η Γερμανία συμφώνησε τελικά με μια πρόταση που απέρριπτε από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην ΕΕ, λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνησή της ότι θα διαθέσει 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας από το ενεργειακό κόστος...

Φτιάχνουν κλίμα

Ενόψει και των συζητήσεων στην Πράγα, σήμερα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ενεργειακό, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου με τον Arturo Aizpiri, διευθύνοντα σύμβουλο της «Enagas».

Η εταιρεία χαρακτηρίζεται ένας από τους «στρατηγικούς» επενδυτές σε ΔΕΣΦΑ και TAP και ο μεγαλύτερος διαχειριστής LNG της Ευρώπης. Σε αυτήν τη βάση τονίστηκε «το πολύ καλό επίπεδο της μέχρι σήμερα συνεργασίας μέσω της επένδυσης στον ΔΕΣΦΑ» και «συζητήθηκαν οι προοπτικές για νέες επενδύσεις στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με βάση και τις επιδιώξεις της ντόπιας αστικής τάξης, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά τσακίζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA επανέφερε ως πρόταγμα της κυβέρνησης την επιβολή, κεντρικά στην ΕΕ, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει. Εχουμε σπαταλήσει πάρα πολύ χρόνο (...) Δεν έχουμε καταφέρει να ανταποκριθούμε στην επιτακτική ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως το έκανε και μέχρι σήμερα, θα εξακολουθεί και στην Πράγα και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να επιμένει για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης», είπε, την ώρα που για το ζήτημα εκδηλώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ μεγάλες αντιθέσεις.

Εξάλλου, φτιάχνοντας κλίμα ακόμα και για εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, είπε ότι «υπάρχουν κινήσεις, προτάσεις και προγραμματισμοί προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης Ενέργειας, που είναι απολύτως λογικοί, μέσα στο περιβάλλον που ζούμε. Δεν είναι όμως τρομακτικοί, δηλαδή, δεν αλλάζει τίποτε πολύ ουσιαστικό στη ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, αν με απλά πράγματα εξοικονομήσουμε Ενέργεια. Κυρίως στο επίπεδο του Δημοσίου, του ευρύτερου Δημοσίου και των δήμων. Δεν μιλάμε για κινήσεις υποχρεωτικές σε ό,τι αφορά στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις», έσπευσε να καθησυχάσει, κρούοντας ανοικτές θύρες, καθώς τα λαϊκά στρώματα για να σηκώσουν τους αβάσταχτους λογαριασμούς έχουν ήδη προχωρήσει σε ...μπλακάουτ ανά σπίτι.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΜΠΟΡΩΝ
Διαβουλεύσεις για μειωμένο ωράριο και ... εξοικονόμηση Ενέργειας

Σε διαβουλεύσεις για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στο φόντο των στόχων για εξοικονόμηση Ενέργειας, βρίσκονται κυβέρνηση, ενώσεις και σύλλογοι των εμπόρων. Στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκονται προτάσεις και σενάρια που μειώνουν κατά μία ή δύο ώρες το ωράριο, ενώ οι εργοδότες, με πρωταγωνιστές τους Εμπορικούς Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, διαπραγματεύονται τα «ανταλλάγματα» που θα λάβουν για την εφαρμογή του μέτρου.

Και μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης πριν τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να δήλωσε ότι «δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων», ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά».

Η συζήτηση που έχει ανοίξει «δεν γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, αλλά αφορά τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων και τα απόνερα που δημιουργεί ο πόλεμος στην κερδοφορία τους», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ανταγωνισμούς που ήδη οι εργαζόμενοι πληρώνουν ακριβά. Εξάλλου, κυβέρνηση και εργοδότες διαβουλεύονται στο έδαφος που διαμορφώνουν οι νόμοι «που έχουν διαλύσει το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο» και αναγκάζουν τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο, τις Κυριακές, μέχρι τα μεσάνυχτα στις «λευκές νύχτες» και τις «μαύρες Παρασκευές». «Δεν θα ματώσουμε άλλο, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος. Διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί καμία απόλυση, μείωση μισθού ή βλαπτική μεταβολή στο ωράριο και στα εργασιακά δικαιώματα, κατάργηση ρεπό, εκ περιτροπής εργασία και «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Να γυρίσουν την πλάτη τους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, που έκανε πρώτος την πρόταση για τη μείωση ωραρίων λειτουργίας, καλεί τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ). Ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια, τονίζοντας ότι η παραπάνω πρόταση «λειτουργεί ως "λαγός" στις συνολικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης, στη λογική να βάλουν πλάτη οι μικροί έμποροι (και όχι μόνο) στη λαίλαπα που μας έφερε και αυτή η κυβέρνηση ενσωματώνοντας όλες τις κατευθύνσεις της ΕΕ».

Για προτάσεις που «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, αντίθετα φορτώνουν και πάλι στις πλάτες μας τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών της, των πολιτικών "απελευθέρωσης", των ανταγωνισμών» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», θυμίζοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι έζησαν τα ίδια και με την πανδημία και τα lockdowns...

Προσθέτει δε πως «αποτελεί πραγματικά πρόκληση το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για να εξασφαλίσει φτηνή Ενέργεια για τον λαό που χρυσοπληρώνει, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και βεβαίως τα ίδια τα κρατικά έσοδα, που έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των υπέρογκων φόρων (ΕΦΚ, ΦΠΑ, τέλος επιτηδεύματος).

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στις πολιτικές "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την "απελευθέρωση" του ωραρίου, ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους «να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί τους εργαζομένους απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε, κλιμακώνοντας τη δράση με συμμετοχή στην απεργία στις 9/11», με διεκδικήσεις για γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, φτηνότερα τιμολόγια χωρίς πρόσθετα χαράτσια, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στην Ενέργεια, καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς, άμεση ρύθμιση των χρεών και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.


Ποιοι πληρώνουν και ποιοι ωφελούνται από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μια ...πανηγυρική ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει το ποιοι θα είναι οι ωφελημένοι από τα πακέτα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Eurobank γνωστοποίησε ότι είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που εκταμίευσε από το υπουργείο Οικονομικών τη δεύτερη δόση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο. Οπως ενημερώνει μάλιστα η τράπεζα, την 1η δόση που είχε πάρει τη διέθεσε για δάνεια σε επιχειρήσεις της «πράσινης μετάβασης», του ψηφιακού μετασχηματισμού και της εξωστρέφειας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος λοιπόν η Τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 532 εκατ. Συγκεκριμένα, χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έκαναν επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επενδύσεων που αφορούσαν σε: Τηλεπικοινωνίες (ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου), ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση κτιρίων, προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, δημιουργία υπερσύγχρονων ψηφιακών και φιλικών προς το περιβάλλον κέντρων αποθήκευσης, εκσυγχρονισμό και αυτοματοποίηση της παραγωγικής δραστηριότητας των εταιρειών.

Θυμίζουμε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση για την περίοδο 2021 - 2026 θα μοιράσει σε επιχειρηματικούς ομίλους πακέτο ύψους 30,5 δισ., εκ των οποίων τα 17,8 δισ. αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,7 δισ. σε δανειακές χρηματοδοτήσεις. Μέσω των δανείων του Ταμείου μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιλέξιμες επενδύσεις στους εξής πυλώνες: Πράσινη μετάβαση, Ψηφιακός μετασχηματισμός, Καινοτομία - έρευνα και ανάπτυξη, Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και Εξωστρέφεια.

Για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις μπίζνες τους και οι τράπεζες να μοιράζουν «ζεστό» χρήμα, πρέπει να υλοποιούνται μια σειρά αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει την αίτηση για τη δεύτερη δόση από το υπερμνημόνιο ύψους 2 δισ. ευρώ, υλοποίησε 25 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων τα νομοσχέδια για τη fast track αδειοδότηση των ΑΠΕ, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι πράσινες μπίζνες, το αντιλαϊκό στρατηγικό σχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση κ.λπ.

Σημειώνεται ακόμα ότι τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση από τους θεσμούς που θα είναι η πρώτη υπό καθεστώς «απλής εποπτείας» - με βάση τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ - ώστε τον προσεχή Νοέμβρη να δημοσιευθεί η 1η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ελλάδας. Αυτή θα ανάψει το «πράσινο φως» για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη την εκταμίευση τη τελευταίας δόσεως βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Οι 22 αντεργατικές δεσμεύσεις αφορούν μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την απονομή της δικαιοσύνης, την πρωτοβάθμια Υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων και μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ