ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Η Βόρεια Ελλάδα ως προγεφύρωμα των ΗΠΑ στα Βαλκάνια...

«Είναι σαφές ότι η Ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της επενδυτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο πρέσβης (φωτ. από τα έργα κατασκευής του TAP)
«Είναι σαφές ότι η Ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της επενδυτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο πρέσβης (φωτ. από τα έργα κατασκευής του TAP)
Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στον βορειοελλαδίτικο ιστότοπο «voria.gr», που σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη 6 φορές μέσα σε ένα χρόνο, σηματοδοτώντας το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βόρεια Ελλάδα, ως προγεφύρωμα στη δρομολόγηση επιχειρηματικών και άλλων σχεδιασμών τους στην ευρύτερη Βαλκανική.

«Πιο ενεργοί παρά ποτέ»

Οπως παρατήρησε άλλωστε ο πρέσβης, ευθύς εξαρχής στη συνέντευξή του, «διατηρήσαμε ισχυρούς τους δεσμούς της συνεργασίας μας καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας μου στην Ελλάδα», γεγονός που απέδωσε και «στη σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στη συμμαχία με τις ΗΠΑ», ενώ ως «πυλώνες της συνεργασίας» χαρακτήρισε τους τομείς της άμυνας, της «ασφάλειας» και της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας».

Διευκρίνισε πως «σε όλα αυτά τα επίπεδα η συνεργασία μας συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, και μπορώ να πω μάλιστα ότι τον τελευταίο καιρό έχει εντατικοποιηθεί και είμαστε πιο ενεργοί παρά ποτέ στη βάση της Σούδας, λόγω του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που κάνουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και της προτεραιότητας της κυβέρνησης Τραμπ για τη στρατιωτική καταστροφή του ISIS...».

Ο Αμερικανός πρέσβης ξεχώρισε, εξάλλου, τη «συνεργασία» και στο «οικονομικό επίπεδο»: «Στόχος ήταν και παραμένει η διερεύνηση ευκαιριών για νέες συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων αλλά και η προσπάθεια να γίνει κατανοητό στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να σταθεροποιείται».

Επέμεινε, βέβαια, στην ανάγκη «συνέχισης των προσπαθειών για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», ώστε η κυβέρνηση να στείλει «ηχηρό μήνυμα» ότι προτεραιότητά της είναι ο «εκσυγχρονισμός της ελληνικής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων».

Συνέδεσε τα παραπάνω με τη δρομολογούμενη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο: «Αναμένουμε η επίσκεψη να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία των σχέσεων μας (...) αντικατοπτρίζει τη μεγάλη εκτίμηση που έχει η κυβέρνηση Τραμπ στη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τις ευκαιρίες που βλέπουμε τώρα, για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτή την ήδη πολύ ισχυρή και πολύ σημαντική σχέση».

Το «ψητό» της Ενέργειας...

Σε ό,τι αφορά τις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι ΗΠΑ, και ειδικότερα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, ο Τζ. Πάιατ επανέλαβε ότι «οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής σημασίας της περιοχής» που «μπορεί να αναδειχθεί σε έναν ενεργειακό κόμβο, με τον αγωγό TAP, με τον προτεινόμενο αγωγό IGB, με τον προτεινόμενο τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».

«Εκτίμησε» δε ότι «οι αμερικανικές εταιρείες έχουν να προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία για τους σταθμούς LNG στην Ελλάδα», ενώ σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη διευκρίνισε πως «μία μεγάλη αμερικανική επένδυση στην περιοχή, στον τομέα του LNG όπως προαναφέρθηκε, θα μπορούσε κυριολεκτικά να τη μεταμορφώσει. Θα ήταν καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως σημείου σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, των παγκόσμιων αγορών, της Μαύρης Θάλασσας, ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής», «θυμίζοντας» πως «υπάρχει ήδη μία αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου (σ.σ. η "Cheniere"), η οποία είναι έτοιμη να επενδύσει στον πλωτό τερματικό σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης».

Θύμισε ακόμη πως «η "General Electric" προχώρησε στη δημιουργία μιας αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αιολικών έργων στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι η Ενέργεια αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της επενδυτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε ως στόχο των Αμερικανών στη ΔΕΘ 2018, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ, να αναδείξουν «δυνατότητες συνεργασιών που υπάρχουν με καινοτόμες εταιρείες από τη Βόρεια Ελλάδα». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη ΔΕΘ «με θεαματικό τρόπο».

Οι «ρόλοι της Ελλάδας»...

Επιβεβαιώνοντας το πώς τα επιχειρηματικά σχέδια και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας πάνε χέρι χέρι με τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, που «ξαναζεσταίνουν» σχετικές διεργασίες όπως αυτή της ένταξης των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προκαλώντας βέβαια και τις αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Τζ. Πάιατ σημείωσε πως «αυτή είναι η ενεργειακή διάσταση. Υπάρχει επίσης μεγάλη περιφερειακή διάσταση, όσον αφορά το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ιστορικής πύλης των Βαλκανίων. Το ρόλο που διαδραμάτισε ιστορικά η Θεσσαλονίκη, βοηθώντας τον προσανατολισμό των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς - και αυτός ο ρόλος είναι διαρκής, μέχρι σήμερα».

Συνέχισε: «Βλέπουμε λοιπόν τη Βόρεια Ελλάδα ως ξεχωριστή, σημαντική περίπτωση, που αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή των ΗΠΑ. Βλέπουμε ευκαιρίες στη Β. Ελλάδα για Αμερικανούς επενδυτές, βλέπουμε την περιοχή ως το φυσικό σημείο συνάντησης με την Ελλάδα, έναν ισχυρό και σταθερό σύμμαχό μας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της ζώνης του ευρώ. Κι όλα αυτά την ώρα που χώρες των Βαλκανίων εξακολουθούν να εργάζονται για να πετύχουν αυτούς τους στόχους».

Μοιράζοντας μάλιστα «ρόλους», που εν πολλοίς εξηγούν και τη μεγάλη «κινητικότητα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, είπε πως «Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν οι πόρτες της Ευρώπης να παραμείνουν ανοιχτές και ότι πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να επιτύχουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστούν επιτυχημένα μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας. Και σε αυτή την προσπάθεια η Θεσσαλονίκη έχει να διαδραματίσει επιτελικό ρόλο».

Χαρακτηριστική είναι και η σύνδεση, εκ μέρους των ΗΠΑ, της στήριξης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας με τους ρόλους που επιφυλάσσουν στη χώρα για την προώθηση των σχεδίων τους στην περιοχή. Λέει ο Πάιατ: «Μάλιστα, η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη θα της δώσει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του ρόλου της, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους γείτονές σας στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα, προς την ένταξη στην ΕΕ και προς το ΝΑΤΟ, εάν βέβαια το επιλέξουν».

Αξίζει επίσης να καταγραφεί πως ο πρέσβης κάνει ξεχωριστή μνεία στην «ιστορική και πολύ σημαντική σχέση που υπάρχει μεταξύ Βόρειας Ελλάδας και Τουρκίας. Ειδικά για αυτά τα θέματα σχηματίζω πολύ διαφορετική εντύπωση από την κυρίαρχη, όταν μιλάω με τον δήμαρχο Μπουτάρη ή άλλους πολιτικούς και τοπικούς ηγέτες στη Θεσσαλονίκη. Εχετε μια διαφορετική προσέγγιση της σχέσης σας με την Τουρκία, και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Και με αυτή την ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την απόφαση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία».

Περιγράφοντας δε συνολικά τη σχέση αυτή, σημειώνει πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή αυτή», συμπληρώνοντας ότι «έχουμε αμοιβαίο συμφέρον η Ελλάδα να παίξει αυτόν τον σταθεροποιητικό ρόλο (...) τόσο έναντι των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε σχέση με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη Βόρεια Αφρική».

Αιχμές για Ρωσία - Κίνα

Αξίζει ακόμη να καταγραφεί πως ερωτώμενος για το «πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας», ο Αμερικανός πρέσβης έβαλε για άλλη μια φορά ζητήματα «διαφάνειας» στις δραστηριότητές τους: «Η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτό το μέρος του κόσμου. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διαφάνεια. Ανησυχούμε όταν εταιρείες που προέρχονται από τη Ρωσία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τη διάρθρωση της διοίκησής τους, ως προς το από πού προέρχονται τα χρήματα. Το αντίθετο, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν επενδύουν ή κάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα». Βάλλοντας, εμμέσως, και κατά της Κίνας, είπε: «Από την άλλη, έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας. Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περαιτέρω».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να επαγρυπνεί όταν ακούει τα «γεράκια» να μιλούν για επενδύσεις

Σε σχόλιό της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, σε τοπικό Μέσο της Θεσσαλονίκης, έρχεται να επιβεβαιώσει το ήδη αυξανόμενο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την περιοχή της Β. Ελλάδας, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα παζάρια και ανταγωνισμοί, σε σχέση με σημαντικά έργα υποδομής (ΟΛΘ, ΟΣΕ, οδικό δίκτυο), τον ορυκτό πλούτο και τις νέες διαδρομές για να περάσουν αγωγοί Ενέργειας. Στοχεύει στην ενίσχυση των συμφερόντων του αμερικανικού κεφαλαίου και μονοπωλίων, στον ανταγωνισμό τους με τα ρωσικά, κινεζικά, γερμανικά, γαλλικά κ.ά. μονοπώλια.

Επιδιώκει να εμπλέξει το λαό της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας στις αντιθέσεις των ισχυρών, που η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τις πληρώνουν οι λαοί ακόμα και με το αίμα τους. Γι' αυτόν το λόγο η προσπάθεια της κυβέρνησης να παίξει πιο ενεργό ρόλο στους ανταγωνισμούς στην περιοχή οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής, η νεολαία, χρειάζεται να επαγρυπνούν όταν ακούν τα "γεράκια" να μιλούν για επενδύσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ