ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
40χρονα του ΚΚ Κούβας

Στην πρώτη γραμμή ο ηγέτης της Κούβας, Φ. Κάστρο

Associated Press

Στην πρώτη γραμμή ο ηγέτης της Κούβας, Φ. Κάστρο
Τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του γιόρτασε στις 3 του Οκτώβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, που και σήμερα εξακολουθεί να τηρεί τη δέσμευσή του στο λαό να είναι η πρωτοπορία του για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ηταν στις 3 του Οκτώβρη του 1965, όταν στο θέατρο «Τσάπλιν» (σήμερα «Καρλ Μαρξ») ολοκληρωνόταν η διαδικασία ωρίμανσης της οργάνωσης της επαναστατικής πρωτοπορίας. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη Κεντρική Επιτροπή που εξέλεξε Α΄ Γραμματέα της τον ηγέτη της επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρουζ. Το ΚΚ Κούβας εξέφρασε και εκφράζει τις επαναστατικές παραδόσεις της χώρας, που συνδέθηκαν με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Πρόγονοί του είναι το Κουβανικό Επαναστατικό Κόμμα του αγωνιστή της ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί, το πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα των Χούλιο Αντόνιο Μέγια και Κάρλος Μπαλίνιο, οι Ενοποιημένες Επαναστατικές Οργανώσεις (Organizaciones Revolucionarias Integradas, ORI), οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά τη νίκη της επανάστασης το 1961, που απαρτίζονταν από το Κίνημα της 26ης του Ιούλη, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, το Επαναστατικό Διευθυντήριο 13 του Μάρτη. Οι Ενοποιημένες Επαναστατικές Οργανώσεις μετονομάστηκαν το Μάη του 1963 σε Ενιαίο Κόμμα της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας (Patrido Unido de la Revolucion Socialista de Cuba), του οποίου η μετεξέλιξη και ωρίμανση στους στόχους και στο πρόγραμμα οδήγησε το 1965 στη δημιουργία του ΚΚ Κούβας. Την ίδια μέρα ο Φ. Κάστρο είχε διαβάσει το γράμμα αποχαιρετισμού που είχε αφήσει ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πριν φύγει για τη Βολιβία, ενώ πρότεινε και έγινε αποδεκτό ότι ο Τσε αξίζει να ανήκει στην ΚΕ του κόμματος.

Τα 40 χρόνια της όμως γιόρτασε και η εφημερίδα του ΚΚ Κούβας. Στις 4 του Οκτώβρη του 1965, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η καθημερινή εφημερίδα «Γκράνμα», επίσημο όργανο του ΚΚ Κούβας, που δημιουργήθηκε από μια σύμφυση δύο πολιτικών εφημερίδων της εποχής, «Σήμερα» και «Επανάσταση», που είχαν και το καλύτερο δημοσιογραφικό δυναμικό. Το τιράζ της πρώτης κυκλοφορίας πρωτοφανές για την εποχή, 500.000 φύλλα. Το όνομά της η εφημερίδα το «πήρε» σε ανάμνηση του μικρού καραβιού, που έφερε από το Μεξικό στην Κούβα τον Φιντέλ Κάστρο και τους συντρόφους του 3 χρόνια πριν τη νίκη της επανάστασης.

ΡΩΣΙΑ
Τους ενοχλεί και πάλι ο Λένιν!

Από παλιότερη συγκέντρωση στην Κόκκινη Πλατεία και το Μαυσωλείο του Λένιν

Associated Press

Από παλιότερη συγκέντρωση στην Κόκκινη Πλατεία και το Μαυσωλείο του Λένιν
Για μια ακόμη φορά, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού οι κυβερνώντες της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, δείχνουν πως δεν μπορούν να ησυχάσουν, αντικρίζοντας στην Κόκκινη Πλατεία το μαυσωλείο του Β. Ι. Λένιν. Ετσι ο εκπρόσωπος του Πούτιν στην Κεντρική Περιφέρεια της χώρας, Γκεόργκι Πολταφτσένκο, τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της καταστροφής του μνημείου που υπάρχει στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας και της κήδευσης της σορού του Λένιν. Λίγο αργότερα, βουλευτές της Ανω Ρωσικής Βουλής, που πρόσκεινται στον Πούτιν, τάχτηκαν επίσης υπέρ της «χριστιανικής ταφής» του Λένιν. Μαζί με τον Λένιν, οι παραπάνω τάχτηκαν υπέρ της καταστροφής της «νεκρούπολης», που υπάρχει στα τείχη του Κρεμλίνου, όπου βρίσκονται οι σοροί 400 περίπου πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της Σοβιετικής Ενωσης.

Κι όλα αυτά τη στιγμή, που και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ακόμη στη σημερινή Ρωσία το 58% θεωρεί πως ο Λένιν είχε θετική συνεισφορά στην ιστορία της χώρας, με την αντίθετη άποψη να περιορίζεται στο 21%. Κι αυτό το αποτέλεσμα, παρά τη συκοφαντία και τους «τόνους λάσπης», που έχουν ριχθεί τα τελευταία χρόνια στον Λένιν και στους άλλους ηγέτες της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) σε δήλωσή του θυμίζει πως το μαυσωλείο του Λένιν, όπως και όλο το σύμπλεγμα των μνημείων της Κόκκινης Πλατείας προστατεύεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και συνεχίζει: «Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για την ανάγκη ενότητας της Ρωσίας, παρά την πατριωτική ρητορική για το μεγαλείο της χώρας, το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε η τρίτη προβοκάτσια σε βάρος της ιστορίας μας και της λαϊκής μνήμης. Πρώτα είχαμε την κατάργηση της μέρας του γιορτασμού της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια, είχαμε την έγκριση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία της "Ενιαίας Ρωσίας", που αφορούσε τη "σημαία της Νίκης", όπου διαστρεβλώθηκε το ιερό σύμβολο με το σφυροδρέπανο, που υψώθηκε πάνω από το Ράιχσταγκ. Τώρα, προβοκάρουν μια μετά θάνατο δίωξη του Β.Ι. Λένιν, το όνομα και η υπόθεση του οποίου ενέπνευσε τους Ηρωες του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, εκείνους που κατέκτησαν το διάστημα και οικοδόμησαν ένα ισχυρό κράτος».

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, στη δήλωσή του, συνδέει αυτές τις προσπάθειες με την αποκατάσταση των ναζιστών από τις αρχές των κρατών της Βαλτικής, αλλά και με την προσπάθεια «καταδίκης του κομμουνισμού», που εκδηλώθηκε στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, το ΚΚΡΟ καταδικάζει τις συγκεκριμένες προσπάθειες και καλεί τον Πρόεδρο Πούτιν, την κυβέρνηση, την Κρατική Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας να τοποθετηθούν δημόσια για το ζήτημα.


Ι.Π.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Και νέα συνάντηση CDU - SPD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ανακωχή» και συνάντηση κορυφής για το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος καγκελάριος ήταν ουσιαστικά το πλέον σημαντικό της τρίτης συνάντησης μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με τη Χριστιανοδημοκρατική/ Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU/CSU) στο Βερολίνο. Υπάρχει ως φαίνεται η «βάση» για το μεγάλο συνασπισμό...

Τουλάχιστον, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Οι διερευνητικές επαφές κατέδειξαν ότι υπάρχει η βάση για ένα μεγάλο συνασπισμό». Από πλευράς της, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι είναι «πιο αισιόδοξη από ό,τι απαισιόδοξη» και χαρακτήρισε «πολύ επιτυχείς» τις συνομιλίες με το SPD. «Συμφωνήσαμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα του μεγάλου συνασπισμού, ειδικά το θέμα της στελέχωσης, τη λειτουργία της κυβέρνησης και πιθανώς κάποια θέματα ουσίας. Θα υπάρξει και άλλη σύνοδος».

Σύμφωνα με το Reuters, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Πιθανώς. Θα παραστούν πέραν των Γκέρχαρντ Σρέντερ και Αγγελα Μέρκελ μόνο ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φραντς Μίντεφερινγκ και ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών CSU Εντμουντ Στόιμπερ.

Πριν από τη χτεσινή συνάντηση ουσιαστικά κρεμόταν από μία κλωστή η συνέχιση των προσπαθειών στην κατεύθυνση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της «Ενωσης» και του SPD. Ουδείς αποκλείει να «κλείσουν» οι διερευνητικές επαφές με τη διαπίστωση αδιεξόδου. Για το SPD, τα θέματα στελέχωσης μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνεργασίας και συνακόλουθα το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος έπονταν του ξεκαθαρίσματος επί της ουσίας για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και αποτελούσαν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και όχι προαπαιτούμενο. Για την CDU/CSU, αντίθετα, η παραίτηση του SPD και προσωπικά του Γκέρχαρντ Σρέντερ από τη διεκδίκηση του αξιώματος του καγκελαρίου σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, αποτελούσε όρο προκειμένου να προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες στο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανησυχία μετά την απεργία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σκεπτικισμό και ανησυχία προκάλεσε στη γαλλική κυβέρνηση η επιτυχία της γενικής απεργίας σε όλους τους δημόσιους τομείς, από τις συγκοινωνίες και τα αεροδρόμια μέχρι τις υπηρεσίες και τα σχολεία, την Τρίτη. Χτες, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ φέρεται να κάλεσε την κυβέρνηση ντε Βιλπέν «να πάρει μαθήματα και να βγάλει συμπεράσματα από τη διαμαρτυρία των Γάλλων πολιτών».

Ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν, από την πλευρά του, δήλωσε, και πάλι, ότι «άκουσε το μήνυμα» που έστειλαν οι εργαζόμενοι. Τα συνδικάτα, πάντως, προειδοποίησαν με νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αντιδράσεις άμεσα απέναντι στα αιτήματά τους για τερματισμό κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο τομέα, για αύξηση μισθών, για πρόσληψη εργαζομένων, για βελτίωση συνθηκών εργασίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ