ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Καμία νέα δομή εγκλωβισμένων ανθρώπων στο νησί»

Παρέμβαση με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο

Eurokinissi

Ο λαός της Λέσβου θα διατρανώσει ξανά ότι δεν θέλει καμία απολύτως νέα δομή εγκλωβισμού ανθρώπων, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο νησί, η ΤΟ Λέσβου του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει: «Ενάμιση μήνα πριν από την επέτειο της μεγαλειώδους κινητοποίησης του λεσβιακού λαού, που με τις τριήμερες "μάχες" με τους εισβολείς - ΜΑΤ και με την τριήμερη παλλεσβιακή απεργία που νέκρωσε τα πάντα πάνω στο νησί, έδωσε μυριόστομη και ξεκάθαρη απάντηση πως δεν θα επιτρέψει να στηθεί φυλακή εγκλωβισμένων μεταναστών πάνω στο νησί, ο ηθικός αυτουργός εκείνων των "εγκλημάτων", ο πρωθυπουργός της χώρας, επισκέφθηκε το νησί μας, τον τόπο του εγκλήματος.

Χωρίς να κάνει τον κόπο να προχωρήσει πέρα από την είσοδο του ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ, επανέλαβε το "ρεφρέν" που "τραγουδούν" όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί του και τα παπαγαλάκια τους πάνω στο νησί, πως το σημερινό ΚΥΤ "είναι καλύτερο από αυτό της Μόριας", όταν οι ίδιοι οι κατοικούντες σε αυτό μετανάστες, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτό, ομολογούν το ακριβώς αντίθετο.

Ενώ προσπάθησε να ...καθησυχάσει το λεσβιακό λαό, δηλώνοντας πως το νέο κλειστό κέντρο που θέλουν να φτιάξουν στο "κτήμα Ελευθεράκου" θα είναι ...με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σάμπως και όλα όσα γίνονται, πέντε χρόνια τώρα πάνω στο νησί σχετικά με το Μεταναστευτικό, δεν έχουν τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το τι ακριβώς θέλει η πλειοψηφία του λεσβιακού λαού το γνωρίζει πολύ καλά: Καμία δομή εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών πάνω στο νησί. Καμία απολύτως. Και να είναι σίγουρος ότι, αν χρειαστεί, ο λεσβιακός λαός θα το διατρανώσει και πάλι σε όλο τον κόσμο και με το ίδιο επιτυχές αποτέλεσμα, όπως έκανε τον περασμένο Φλεβάρη».

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στη δομή ασυνόδευτων προσφύγων

Περιοδεία στη δομή ασυνόδευτων προσφύγων στο Παλαιόκαστρο αλλά και στον οικισμό πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Δελή και τον δημοτικό σύμβουλο Ωραιοκάστρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Αγγελο Θέμελη.

Η επίσκεψη έγινε στην εκπνοή του 2020, με αφορμή την απαράδεκτη εγκληματική επίθεση που έλαβε χώρα στη δομή των ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο που στεγάζεται στην περιοχή, στις 26/12 το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ συνομίλησαν με τον συντονιστή της οργάνωσης που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, για την απαράδεκτη επίθεση που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες αλλά και την αλληλεγγύη που εκφράζει η πλειοψηφία του λαού μας στους κατατρεγμένους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ενημέρωσαν για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί το Κόμμα για την έκφραση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τη θέση του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχουν αποτέλεσμα ξεριζωμούς, θανάτους, προσφυγιά, για την ανάγκη να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους, να απεγκλωβιστούν από τη χώρα μας και να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στα καταστήματα της περιοχής και συνομίλησε με τους κατοίκους και τους νέους του Παλαιοκάστρου, αναδεικνύοντας την ανάγκη να απομονωθούν οι όποιες φασιστικές - ρατσιστικές πρακτικές και λογικές που βάζουν στο στόχαστρο ανθρώπους κατατρεγμένους, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που προκαλεί την προσφυγιά και τη μετανάστευση και η οποία είναι η ίδια που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

ΣΕΡΡΕΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές εξαιτίας πλημμυρών

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας που ζητά άμεση αποκατάσταση και αποζημιώσεις στους πληγέντες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές επιχειρήσεις αλλά και καταστήματα. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, λόγω υπερχείλισης χειμάρρων, ενώ στις περιοχές Μαυρολεύκης και Ευκαρπίας η αστυνομία απαγόρευσε τη διέλευση των αυτοκινήτων καθώς οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

Από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση κινδύνεψαν τα ζώα του Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών στο δήμο Εμμανουήλ Παππά και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με βάρκες για την ασφαλή μεταφορά των αλόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 100 κλήσεις, από τις οποίες οι 18 αφορούσαν απομακρύνσεις, ενώ έγιναν περισσότερες από 30 επεμβάσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων, κ.λπ.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των κατοίκων, οι πλημμυρισμένοι δρόμοι, οι κατεστραμμένες περιουσίες υπογραμμίζουν την έλλειψη βασικών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία έχει τη σφραγίδα διαδοχικών κυβερνήσεων, διοίκησης της Περιφέρειας και δημοτικών αρχών, με το δικό του μερίδιο ευθύνης ο καθένας.

Οπως αναφέρει, «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι τα όσα έχουν υλοποιηθεί και προγραμματίζονται στον τομέα της προστασίας από τις πλημμύρες και στην ΠΕ Σερρών είναι ανεπαρκή, αποσπασματικά. Ενέργειες - "μπαλώματα" που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και τις λαϊκές περιουσίες.

Η διοίκηση της Περιφέρειας είναι υπόλογη, εκτός των άλλων, και για το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ενέκρινε ένα ανεπαρκές και αποσπασματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πρόληψης, πόρων και προσωπικού, αλλά και ένα τεχνικό πρόγραμμα που το χαρακτηρίζει η απουσία ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Ο εφησυχασμός και οι "αναπτυξιακές" πρωτοχρονιάτικες υποσχέσεις βούλιαξαν στα νερά των υπερχειλισμένων χειμάρρων».

Καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να εντείνουν τη διεκδίκηση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ταυτόχρονα να κοιτάξουν μπροστά, στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να κατοχυρωθεί ανεπίστρεπτα η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Μεταξύ άλλων απαιτεί:

-- Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.

-- Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα χρεών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη. Αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης.

-- Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κ.λπ. ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

-- Να γίνει άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

-- Να διεκδικήσει η διοίκηση της Περιφέρειας γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Σερρών, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

-- Να αναμορφωθούν το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να διατεθούν έκτακτα κονδύλια για την ολοκλήρωση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

ΔΑΣ ΟΤΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Διαδικτυακή θεματική εκδήλωση - ημερίδα διοργανώνει την Κυριακή 10 Γενάρη, στις 10 π.μ., η ΔΑΣ ΟΤΑ με θέμα: «Διαχείριση των απορριμμάτων, το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ εν μέσω πανδημίας και τα καθήκοντά μας απέναντι σε αυτή την επίθεση».

Τη συζήτηση θα ανοίξει ο Βασίλης Πετρόπουλος, επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις προέδρων και εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων από δήμους όλης της χώρας.

Η παρακολούθηση της συζήτησης μπορεί να γίνει από το λινκ https://youtu.be/2s0Q0--YShk)%20%20%C2%A0%20%C2%A0%20.

Στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση «Folli Follie»

Στη Βουλή διαβιβάζεται αμελλητί (αμέσως) μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η δικογραφία για την υπόθεση της «Folli Follie», στην οποία εμπλέκονται οι πρώην υπουργοί Αλ. Φλαμπουράρης και Αλ. Χαρίτσης.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στο σχετικό διαβιβαστικό, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι η δικογραφία αποστέλλεται στη Βουλή για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ' άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται στην υπόθεση, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή με αίτημα για άρση της βουλευτικής του ασυλίας, προκειμένου η Εισαγγελία να μπορέσει να προχωρήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασής του ως τυχόν συμμέτοχου σε πράξεις πρώην υπουργών και φυσικών προσώπων. Υπενθυμίζεται ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Φλαμπουράρης και Αλ. Χαρίτσης κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος του πρώην διευθυντή ασφαλείας του ομίλου «Folli Follie» και κατά παντός άλλου υπεύθυνου για τις αναφορές στα πρόσωπά τους το επίμαχο διάστημα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org