ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Γενάρη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλητικά σχέδια στην αφρικανική «σκακιέρα»

Νέα δύναμη πεζοναυτών ετοιμάζεται για τη «μαύρη ήπειρο»

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρκετές βάσεις στην Αφρική (εδώ στη Λιβερία) αλλά ετοιμάζει επέκταση, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»...
Ο αμερικανικός στρατός έχει αρκετές βάσεις στην Αφρική (εδώ στη Λιβερία) αλλά ετοιμάζει επέκταση, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας»...
Οι σχεδιασμοί για την αποστολή ενός τεράστιου αριθμού πεζοναυτών στην Αφρική έχουν τεθεί επί τάπητος και φυσικά πολύ πριν την «αποτυχημένη απόπειρα» του 23χρονου Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ να ανατινάξει αεροσκάφος της «Delta Airlines». Απόπειρα που άνοιξε ολόκληρο το μέτωπο της Αφρικής και όχι μόνο για τη Σομαλία.

«Πρόκειται για σχέδια και όχι για αποφάσεις» θα δηλώσει ο αρχιλοχίας Γκράντι Φοντάνα, εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης της Αφρικής (Africom) που έχει έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, σύμφωνα με το περιοδικό των πεζοναυτών «Marines Corps Times» που θα τονίσει ότι τα σχέδια αποτελούν μία εκδήλωση της προσπάθειας «να στηριχθεί η AfriCom».

Εντούτοις από τις αρχές του Δεκέμβρη συνεχώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που αφορούν «στα σχέδια» και τα οποία κάνουν λόγο για απόσπαση «δύναμης ειδικών αποστολών εδάφους - αέρος πεζοναυτών στην Africom», μία δύναμη που ενδέχεται να φτάσει τους 1.000 άντρες. Ο αριθμός πάντως ποικίλλει και πληροφορίες αναφέρουν «ακόμη και χιλιάδες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη μία ειδική δύναμη πεζοναυτών βρίσκεται στη βάση που έχουν εγκαταστήσει στο Τζιμπουτί, στο «όνομα του πολέμου της τρομοκρατίας» και της «πειρατείας», αλλά επί της ουσίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεών τους, καθώς ανέρχεται συνεχώς στο χρηματιστήριο «αξιών» η Αφρική, δεδομένης της κινεζικής διείσδυσης και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εισάγουν το ένα τέταρτο του πετρελαίου και το σύνολο των λεγόμενων «στρατηγικών μεταλλευμάτων» (κοβάλτιο, μαγγάνιο, χρώμιο και πλατίνα) που απαιτεί η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας τους.

Η σύσταση της AfriCom είναι ένα από τα τελευταία «δώρα της προεδρίας» Μπους, το οποίο ο νυν πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζει αναφανδόν, η οποία μαζί με τις υπόλοιπες έξι στρατιωτικές διοικήσεις κατανέμουν τον αμερικανικό στρατηγικό σχεδιασμό σε ζώνες ευθύνης ανά τον πλανήτη (Β. και Ν. Αμερικής, Ειρηνικού, Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Ασίας). Με τη σύσταση της Africom η Ουάσιγκτον απάλλαξε πλέον την ευρωπαϊκή διοίκηση από το καθήκον να ρυθμίζει και τις στρατιωτικές της σχέσεις με 40 αφρικανικές χώρες. Aπό τις πρώτες ενέργειες του Ομπάμα ήταν να προωθήσει προσαύξηση 300% στο στρατιωτικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες της αφρικανικής διοίκησης, προφανώς για τα μελλοντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

  • Διακόπτει τη δραστηριότητά του στη Νότια Σομαλία το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, επικαλούμενο τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από τις ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες που δρουν στην περιοχή. Επί ξύλου κρεμάμενοι αναμένεται να βρεθούν 1.000.000 άνθρωποι.
ΙΡΑΝ
Επανέρχεται στο προσκήνιο το πυρηνικό πρόγραμμα

Πάντα τεταμένα τα πνεύματα εντός

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Να διατηρήσουν σχετικά χαμηλά τους τόνους όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα φαίνεται να προσπαθούν τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη, επιδιώκοντας, προφανώς, η κάθε μία από την πλευρά της να κερδίσει χρόνο προς δικό της όφελος. Αυτό, τουλάχιστον, μοιάζει να προκύπτει από την «ανταλλαγή» διαβεβαιώσεων εκατέρωθεν, τα τελευταία 24ωρα.

Παρά το γεγονός ότι «γίνονται συζητήσεις για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων», η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον «διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη χωρίς χρονοδιαγράμματα». Η δήλωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ιρανική ηγεσία, της οποίας εκπρόσωπος «ανταπαντούσε» χτες ότι «και για την Τεχεράνη τα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν κανένα νόημα» και ότι «είναι πάντα έτοιμη για αμοιβαία ανταλλαγή ουρανίου».

Ολα αυτά διημείφθησαν λίγο μετά τη διορία ενός μήνα που ανακοίνωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί ότι δίνεται στους «έξι», δηλαδή στις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) και Γερμανία, προκειμένου ν' αποδεχτούν τη δική του πρόταση για προμήθεια πυρηνικού καυσίμου. Οπως χαρακτηριστικά είχε συμπληρώσει αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε «το Ιράν θα παράξει το δικό του πυρηνικό καύσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι οι «έξι» συντάχθηκαν με την πρόταση που εκπόνησε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και προβλέπει την εξαγωγή του ιρανικού εμπλουτισμένου (σε χαμηλό ποσοστό) ουρανίου και τη μεταφορά του, διαδοχικά, σε Ρωσία και Γαλλία, προκειμένου να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία για να γίνει κατάλληλο προς χρήση ως πυρηνικό καύσιμο, και την επιστροφή του στο Ιράν. Η Τεχεράνη, όμως, απέρριψε την πρόταση και ζήτησε να γίνεται ταυτόχρονη ανταλλαγή: δηλαδή να εισάγει αυτομάτως πυρηνικό καύσιμο ανάλογο της ποσότητας εμπλουτισμένου, σε χαμηλό ποσοστό, ουρανίου που εξάγει, εκτιμώντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζει ότι δε θα βρεθεί χωρίς πυρηνικό καύσιμο.

Εντός του Γενάρη έχει προγραμματιστεί να γίνει μια νέα συνάντηση των «έξι» για να αποτιμήσουν την κατάσταση και να λάβουν αποφάσεις.

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Κληρικοί από τα ανώτερα κλιμάκια της καθεστωτικής θρησκευτικής ιεραρχίας του Ιράν διεμήνυσαν, όπως διέρρευσε χτες, στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ότι η χρήση βίας κατά των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ισλαμική Δημοκρατία, καλώντας τον να επανεξετάσει τη στάση των αρχών απέναντι στους οπαδούς της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, προκειμένου να καταλαγιάσει η λαϊκή αγανάκτηση και να μην απειληθεί το υπάρχον σύστημα. Το μήνυμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει την ανοιχτή επιστολή 90 Πανεπιστημιακών προς τον Αγιατολάχ, οι οποίοι καταγγέλλουν την «καταστολή και τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», υπογραμμίζοντας ότι «η επιλογή βίας αποδεικνύει την αδυναμία του καθεστώτος».

Γεγονός είναι ότι τα Πανεπιστήμια έχουν λειτουργήσει ως σημαντικός πυρήνας των διαδηλώσεων κατά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ και του Αγιατολάχ. Γι' αυτό και έχουν δεχτεί μεγάλο μέρος της καταστολής, όπως καταγγέλλουν οι Πανεπιστημιακοί, αναφέροντας επιδρομές, τραυματισμούς και συλλήψεις στους κοιτώνες, αποκλεισμούς φοιτητών που έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις από τα πανεπιστημιακά προγράμματα κ. ά. Ηδη, σε αρκετά Πανεπιστήμια, οι φοιτητές πραγματοποιούν καταλήψεις και δε συμμετέχουν στις εξετάσεις.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης Γενάρη 2010. Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, συνολικά καταγράφηκαν 18 υποψήφιοι πρόεδροι, μεταξύ τους ο νυν πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο, η νυν πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του «Κόμματος των περιοχών» Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βλαντίμιρ Λιτβίν, ο τραπεζίτης Σεργκέι Τιγκίπκο και ο Πιοτρ Σιμονένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούστσενκο, προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία. Ετσι στις 3 Γενάρη, στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μόρσιν (στην περιοχή του Λβοφ) δήλωσε πως το βασικό μήνυμα των τελευταίων δηλώσεων του προέδρου της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με τα ουκρανικά ζητήματα είναι να ψηφίσουν οι πολίτες «υπέρ του Γιανουκόβιτς ή υπέρ της Τιμοσένκο, και όχι υπέρ του Γιούστσενκο». Οπως υπογράμμισε ο Β. Γιούστσενκο, ο ίδιος «είναι συνεπής φορέας της εθνικής αναγέννησης της Ουκρανίας και αυτό δε συμπίπτει με τα συμφέροντα της Ρωσίας». Ταυτόχρονα ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως «εάν πρόεδρος της Ουκρανίας εκλεγεί η Τιμοσένκο, τότε ο ρωσικός στόλος θα παραμένει στην Ουκρανία όχι μέχρι την 28η Μάη του 2017, αλλά για πάντα», υπογραμμίζοντας πως η παραμονή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα θα είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης του κράτους».

Την ίδια ώρα πρέπει να σημειωθεί πως η ρωσική ηγεσία προσπαθεί να πάρει ορισμένες αποστάσεις από την εσωτερική πολιτική ζωή της Ουκρανίας, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να διαψεύσει τον Β. Γιούστσενκο. Ετσι σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, δήλωσε πως «η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος που τον πρόεδρό της θα ορίσει ο λαός. Η Ρωσία δεν έχει τους δικούς της υποψήφιους στις προσεχείς εκλογές της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τα λόγια του, η Ρωσία θεωρεί πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Ουκρανίας θα πρέπει να αναπτύξει τις σχέσεις με τη Ρωσία, να μην «αδικήσει» τη ρωσική γλώσσα και να μη σπρώξει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Στις 2 Γενάρη άρχισε να ισχύει η απαγόρευση της δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ιδρύματος «Δημοκρατικές πρωτοβουλίες», ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συγκεντρώνει το 33,6%, η Γιούλια Τιμοσένκο το 19,2%. Ακολουθούν ο Σεργκέι Τιγκίπκο με 9,3%, ο Αρσένι Γιατσινιούκ με 6,1%, ο Βίκτορ Γιούστσενκο με 3,7%, ο Πιοτρ Σιμονένκο με 3,4%, ο Βλαντίμιρ Λιτβίν με 2,6%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν λαμβάνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 2%. Στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον Γιανουκόβιτς είναι έτοιμο να ψηφίσει το 42,9% των ψηφοφόρων, ενώ την Τιμοσένκο το 27,4%.


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ