ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο Δήμο Συκεών Νομού Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα σημειώνουν:

«Η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και αύξηση του πληθυσμού στο Δήμο Συκεών αλλά και η κακή κτιριακή κατάσταση πολλών από τα υπάρχοντα σχολεία, κάνει επιτακτική την ανάγκη κατασκευής νέων σχολείων στον εν λόγω Δήμο.

Συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα προβλήματα των σχολείων του Δήμου Συκεών είναι:

-- Στο 1ο Λύκειο η προσθήκη των 8 αιθουσών που απαιτείται, μολονότι έχει δημοπρατηθεί εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη.

-- Η κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ, εκκρεμεί εδώ και χρόνια. Να σημειώσουμε ότι το ΕΠΑΛ συστεγάζεται με το 4ο Γυμνάσιο και λειτουργεί σε διπλοβάρδια.

-- Καθυστερεί η κατασκευή του 1ου νηπιαγωγείου και των 1ου και 5ουΔημοτικών σχολείων, των οποίων οι μαθητές εξακολουθούν να συνωστίζονται στο προκατασκευασμένο της Δεντροφυτείας και 450 από αυτούς να μετακινούνται καθημερινά.

-- Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός νηπιαγωγείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες νήπια να μη γίνονται δεκτά και οι γονείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά. Επίσης, τα υπάρχοντα, στεγάζονται σε μισθωμένους χώρους. Να σημειώσουμε ότι για το 5ο, 8ο, 11ο και 12ο νηπιαγωγεία, υπάρχουν οικόπεδα και έτοιμες μελέτες από το Δήμο, ενώ για το 13ο και 15ο νηπιαγωγεία ενώ υπάρχει μελέτη, τα οικόπεδα που θα τα στεγάσουν δεν έχουν απαλλοτριωθεί ακόμη.

Η άσχημη αυτή κατάσταση που τη βιώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, δημιουργήθηκε διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί με την πολιτική υποχρηματοδότησης γενικά της δημόσιας εκπαίδευσης, την εμπορευματοποίησή της και τη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων σε βάρος των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας που έφεραν στη Βουλή το θέμα της ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στις Συκεές Θεσσαλονίκης
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας που έφεραν στη Βουλή το θέμα της ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στις Συκεές Θεσσαλονίκης
Ευθύνη όμως έχουν η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση γιατί αποδέχονται τις επιλογές αυτές.

Το ζήτημα της σχολικής στέγης όμως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, και οφείλει να εξασφαλίσει στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα φοίτησης σε διδακτήρια που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας εξοπλισμένα με όλη την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση άμεσα και πλήρως την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές (παιδαγωγικές και υγιεινής και ασφάλειας), εξοπλισμένα με όλο τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Συκεών.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑ 1/3 ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2008. Μειωμένη κατά 1/3 δίνεται στους αγρότες η εξισωτική αποζημίωση του 2008. Οπως καταγγέλλει ο ελαιοπαραγωγός Δρίβας Στάθης από το Προμύρι Πηλίου με δηλωμένα στο ελαιοκομικό μητρώο 59 στέμματα ελαιώνα, ενώ για το 2007 είχε λάβει ως εξισωτική αποζημίωση 1.140 ευρώ, φέτος του καταβλήθηκε το ποσό των 710 ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση των αγροτών,

οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό για ποιο λόγο έγινε περικοπή της εξισωτικής αποζημίωσης και τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Η αποζημίωση να δίνεται βάσει των στρεμμάτων που είναι δηλωμένα στο ελαιοκομικό μητρώο.
  • Να δοθεί το ποσό που υπολείπεται σε όλους όσους παραγωγούς έχει γίνει παρακράτηση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Επανειλημμένως το Κόμμα μας έχει κάνει γνωστά τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, όπως το στεγαστικό, το πρόβλημα των βιβλίων κ.ά. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και ένα νέο, καθώς τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την παραλαβή των νέων μουσικών οργάνων - που είχαν ζητηθεί από πέρυσι - τα όργανα παραμένουν σε αχρηστία στις αποθήκες του σχολείου και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς, γιατί δεν έχουν παραληφθεί και ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου.

Αυτή η κατάσταση έχει αγανακτήσει τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς τους, αφού έχουν χάσει ήδη ένα τρίμηνο και κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα αυτά όργανα, που είναι απαραίτητα για την πρακτική τους εκπαίδευση.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (ΠΡΩΗΝ ΠΕΣΙΝΕ). Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε, με τραγικό τρόπο, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς. Νεκρός έπεσε ο 50χρονος εργάτης Αχμέτ Κουτσούκ Τσολάκ στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (πρώην ΠΕΣΙΝΕ). Ο εργαζόμενος έπεσε από ύψος (10 μέτρων περίπου) στο κενό, εξαιτίας υποχώρησης τμήματος του σιλό στο οποίο δούλευε.

Στο συγκεκριμένο σιλό, όπως και στα υπόλοιπα της εταιρείας είχαν γίνει εργασίες επισκευής από τον εργολάβο (άγνωστο πότε), χωρίς όμως ποτέ να έχει ελεγχθεί από την επιτροπή ασφαλείας του εργοστασίου αν η κατασκευή ήταν ασφαλής για τους εργαζόμενους.

Γεγονός είναι ότι ο συνδυασμός της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Το κυνηγητό του κέρδους της εργοδοσίας και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας έχουν διαμορφώσει επικίνδυνη βάση για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ την αρμόδια υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Αμεσα να γίνει διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στην εργοδοσία.
  • Να παρθούν μέτρα ώστε να διατηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων.
ΕΥΒΟΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Εύβοια, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Αχιλλέας Κανταρτζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν:

«Οπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" Νομού Εύβοιας, οι εργαζόμενοι στους Δήμους Ελυμνίων, Κηρέως, Ιστιαίας, Ταμυναίων κ.ά. παραμένουν ακόμα απλήρωτοι ενώ εξακολουθούν να παρέχουν υπηρεσίες.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει γίνει χρόνια και ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Το ΚΚΕ, που έχει παρέμβει πολλές φορές για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των ανθρώπων που χρειάζονται τη βοήθεια στο σπίτι, απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην πλήρη - σταθερή εργασία.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα και να αμείβονται κανονικά οι εργαζόμενοι;
  • Αν θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών με την ένταξή τους στο κράτος, με χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση αυτών που τις έχουν ανάγκη».
ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να αποκατασταθούν οι ζημιές των πατατοπαραγωγών

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις ζημιές των πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης, Μπάμπης Χαραλάμπους και Νίκος Μωραΐτης. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στο χωριό Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, όπου βασική καλλιέργεια είναι η πατάτα, λόγω ισχυρών και συνεχών βροχών κατά την περίοδο της ωρίμανσης πριν τη συγκομιδή, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από το σάπισμα της πατάτας που φτάνουν ως 80%.

Οι ζημιές δηλώθηκαν από τους παραγωγούς και έγιναν οι εκτιμήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ομως, οι αποζημιώσεις που εγκρίθηκαν δεν ξεπερνούν το 30% - 35%, πολύ μικρότερες από τις ζημιές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης αλλά και του ότι το σάπισμα συνεχίζεται και στις αποθήκες είναι ότι οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναστάτωση για την επιβίωσή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πατατοπαραγωγών της Χρυσοβίτσας από τον ΕΛΓΑ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ