ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μεγαλύτερες οι ανάγκες, ίδιος και λειψός ο αριθμός των εργαζομένων

Στις συνθήκες της πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το πάγιο αίτημα εργαζομένων, γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας και η στάση της κυβέρνησης επιτείνουν την ανησυχία για τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κομπορρημονεί για την «πλήρη στελέχωση» των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας και προκλητικά ισχυρίζεται ότι βάζει τέρμα στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια, οι θέσεις εργασίας υπολείπονται των αναγκών και οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στο σκοτάδι» όσον αφορά τις συμβάσεις, το ωράριο και τις αποδοχές τους.

Περίπου 9.500 εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην ανεργία στο τέλος Ιούνη, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, αγωνιούν για το αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, καθώς και για τους όρους με τους οποίους θα κληθούν να δουλέψουν.

Μακριά από τις αυξημένες ανάγκες οι κυβερνητικές εξαγγελίες και «προβλέψεις»

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «νέες προσλήψεις» για τις αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός του προσωπικού που θα εργαστεί τη φετινή χρονιά στη σχολική καθαριότητα είναι ίδιος ακριβώς με τον περσινό. Οι θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν από τους δήμους της χώρας το προηγούμενο διάστημα αφορούν 9.500 συμβάσεις. Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές αντιστοιχούν σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Ετσι, ενώ 5.000 εργαζόμενοι προβλέπεται ότι θα δουλέψουν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, οι υπόλοιποι 4.474 θα εργαστούν με ωράριο μερικής απασχόλησης.

Ο αριθμός των εργαζομένων υπολείπεται σημαντικά των αναγκών. Οι σχολικές μονάδες και οι εγκαταστάσεις τους δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες, που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα χώρων και επιφανειών είναι αυξημένες.

Ο παραλογισμός αποτυπώνεται στις οδηγίες που δίνονται στις εργαζόμενες για συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, όταν σε καθεμιά από αυτές αναλογούν δέκα και δεκαπέντε σχολικές αίθουσες, βοηθητικοί και κοινόχρηστοι χώροι, προαύλια και γραφεία, δηλαδή τεράστιος όγκος δουλειάς.

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για τις προσλήψεις από τους δήμους βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το αν ακόμα και το λειψό προσωπικό θα τοποθετηθεί έγκαιρα στις θέσεις του. Ενώ το κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτέμβρη, τα σχολεία δεν έχουν καθαριστεί από τον Ιούνη και οι εργαζόμενες δεν έχουν ενημερωθεί πότε θα ξεκινήσουν δουλειά. Αδιευκρίνιστες παραμένουν η έναρξη και η λήξη του ωραρίου τους, ενώ αναπάντητο είναι το ερώτημα πώς θα εξασφαλιστεί η καθαριότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και μετά το τέλος της, ειδικά στα σχολεία όπου υπάρχει μία μόνο καθαρίστρια.

Στο έδαφος αυτό, μια σειρά δήμων ήδη καλούν τις εργαζόμενες... να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους για να κρατήσουν τα σχολεία καθαρά και ασφαλή και στρώνουν το δρόμο για την καταστρατήγηση του ωραρίου με υπερωρίες. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι φωνές που προτείνουν την «επικουρική» χρησιμοποίηση εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Συνεχίζεται η ομηρία, προστίθενται νέοι αποκλεισμοί

Αντίστοιχα με τις μεγαλοστομίες για την «πλήρη στελέχωση» των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, ούτε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον τερματισμό του καθεστώτος ομηρίας που επικρατεί εδώ και χρόνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το απαράδεκτο καθεστώς της «μίσθωσης έργου» έδωσε τη θέση του στις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, αναπροσαρμόζοντας τους όρους μιας εργασιακής σχέσης που παραμένει κομμένη και ραμμένη στα πρότυπα της «ευελιξίας» και έχει ημερομηνία λήξης.

Η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας των σχολικών καθαριστριών είναι ίση με το διδακτικό έτος, πράγμα που σημαίνει ότι τον Ιούνη θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμα φορά την ανεργία και την ανασφάλεια για το αν θα έχουν δουλειά το επόμενο φθινόπωρο.

Επιπλέον, από τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί φέτος αποκλείονται εργαζόμενες που κατάγονται από άλλες χώρες και δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, παρότι έχουν δουλέψει στην καθαριότητα των σχολείων για πολλά χρόνια. Με βάση τα «Γενικά Προσόντα Επιλογής» και τα «Δικαιολογητικά Συμμετοχής» όπως ορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ (3485/22-08-2020), δεκτές γίνονται αιτήσεις υποψηφίων που είναι Ελληνες πολίτες, πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και ομογενείς, ενώ για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, αποκλείονται μετανάστες και μετανάστριες που έχουν δουλέψει για χρόνια στην καθαριότητα των σχολείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες για προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επείγουσα ανάγκη και δίκαιο αίτημα η μόνιμη δουλειά

«Μπροστά στο πρώτο χτύπημα του κουδουνιού και παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την ετοιμότητα ώστε τα σχολεία να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα σε όλη τη χώρα υπολείπεται των σχολικών κτιρίων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι, προσθέτει, δεν πρέπει να δεχτούν «ούτε την εντατικοποίηση της εργασίας ούτε την παράνομη διεύρυνση του ωραρίου τους ώστε να "βγαίνει η δουλειά"».

«Δεν μπορεί να βγει η χρονιά με ελλείψεις, με εντατικοποίηση, με χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων», επισημαίνει και προσθέτει: «Σε συνθήκες πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Με πανδημία ή χωρίς, η καθημερινή καθαριότητα στα σχολεία είναι αναγκαία πριν και μετά το μάθημα, σε κάθε διάλειμμα, σε κάθε χώρο. Η σχολική καθαριότητα δεν είναι ατομική ευθύνη των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, αλλά ευθύνη του κράτους».

Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικεί να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα και να γίνουν νέες, πραγματικές προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, να οργανώσουν τη δράση τους σε συντονισμό με Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους, Συλλόγους Εκπαιδευτικών και Γονέων.

Πρωτοβουλίες Σωματείων

-- Το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 5/9, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας προχωρά σε σύσκεψη τη Δευτέρα 7/9, στις 7.30 μ.μ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας (Ηπείρου 4, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

Επίσης, τη Δευτέρα η Επιτροπή καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, ενάντια στον αποκλεισμό των εργαζομένων που δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια.


202 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή

Μειώθηκε την τελευταία βδομάδα ο μέσος όρος των τεστ ενώ βρίσκεται σε έξαρση η πανδημία

Με το γνωστό «αν χρειαστεί» απάντησε και χτες η κυβέρνηση (διά στόματος Β. Κοντοζαμάνη, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό) στα προβλήματα που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας και αφορούν τον μικρό αριθμό ημερήσιων τεστ - ο οποίος όλο και μειώνεται -, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, αναλώσιμα στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τη λήψη αποσπασματικών και ανεπαρκών μέτρων.

Για τη θωράκιση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων ο λαχνός έπεσε και πάλι στην «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν τους τελευταίους μήνες σε συνθήκες εντατικοποίησης, άλλοι υπό απόλυση, όλοι κακοπληρωμένοι και κλήθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, να αναστείλουν άδειες, να αποφεύγουν κοινωνικές δραστηριότητες, να μην πηγαίνουν σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κ.λπ. Σε ό,τι αφορά την τιμή των τεστ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε προκλητικά ότι δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας και υπάρχει επάρκεια στα τεστ κάνοντας λόγο για 17.000/μέρα, ενώ από τη μεριά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χ. Γώγος ανέφερε ότι «ιδανικό θα ήταν να γίνονταν τεστ σε όλους, ωστόσο οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και σε εργαστήρια και αντιδραστήρια».

Για το ρωσικό εμβόλιο αναφέρθηκε ότι η ανοσιακή ανταπόκριση φτάνει στο 100%, βρίσκεται στη φάση 3 (χορήγηση εμβολίου σε μεγάλο αριθμό ασθενών και υποκατηγοριών), όπου αναμένεται να εγκριθεί.

Χτες ανακοινώθηκαν άλλα 202 νέα κρούσματα στη χώρα, ενώ άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 279. Τα 10 κρούσματα είναι εισαγόμενα, τα 86 στην Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη, 12 στην Πιερία, 10 στην Πέλλα, 8 στη Ζάκυνθο, 7 σε Ημαθία και Ηράκλειο και τα υπόλοιπα κατανέμονται σχεδόν σε όλη τη χώρα (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δωδεκάνησα, Γιάννενα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Χανιά).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, 38 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η «επιδείνωση στον άξονα της Υγείας» αποτυπώνεται και στη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου (αφορά το διάστημα από 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη), σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διαμορφωθεί στα 220 και των ημερήσιων θανάτων διπλασιάστηκε σε μια βδομάδα από 2 σε 4.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά μέρα μειώθηκε στα 13.400 την τελευταία βδομάδα, από 18.740 πριν από μια βδομάδα. Ακόμη και στην εκπνοή της τουριστικής σεζόν και παρά τη μείωση των διαγνωστικών τεστ, το 10% - 12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Ηδη μέχρι στιγμής η πληρότητα των απλών κλινών διαθέσιμων για περιστατικά Covid-19 είναι 23%, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 35%, ενώ μόλις 3.479 κρεβάτια είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για την εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ