ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο Αλιβέρι

Ευρήματα από τάφους κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.)
Ευρήματα από τάφους κλασικής εποχής (4ος αι. π.Χ.)
Εντυπωσιακά ευρήματα εντοπίστηκαν στην ανασκαφή αρχαίου νεκροταφείου στο Αλιβέρι, στη θέση Μακριά Ράχη Καράβου, του οποίου καταγράφεται η συνεχής χρήση για περισσότερο από 2.500 χρόνια. Οι ανασκαφές γίνονται υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Ειδικότερα, κατά χρονολογική σειρά εντοπίστηκαν τα εξής:

Ασύλητος κτιστός λακκοειδής τάφος της Πρωτοελλαδικής ΙΙΒ εποχής (2.400-2.300 π.Χ.), μνημειώδους κατασκευής. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με ποταμίσια άμμο και το εσωτερικό του, σε δεύτερη φάση, είχε χωριστεί με εγκάρσιο τοίχο σε δύο τμήματα. Σε μικρή απόσταση από τον τάφο, εντοπίστηκε κεφαλή μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου (3.200-2800 π.Χ.).

Ασύλητος θαλαμοειδής τάφος της Υστεροελλαδικής ΙΙΙΒ-Γ εποχής (1300-1100 π.Χ.) με διάμετρο θαλάμου 2,40 μ. και μήκος δρόμου 7,50 μ. Περιείχε 11 ταφές. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν 6 ακέραια και τουλάχιστον άλλα 7 θραυσμένα αγγεία, λίθινες χάντρες, περίτεχνα κομβία από ελεφαντόδοντο και τρεις εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας σφραγιδόλιθοι.

Συνολικά, 24 ακόμη τάφοι, ύστερων κλασικών (τέλη 4ου αι. π.Χ.), ελληνιστικών (3ος - 1ος αιώνας π.Χ.) και ρωμαϊκών χρόνων (1ος - 3ος αιώνας μ.Χ.) ερευνήθηκαν στο ίδιο αγροτεμάχιο. Τέλος, εντοπίστηκε ένας υπόσκαφος και εν μέρει κτιστός αγωγός ρωμαϊκών χρόνων, που διατρέχει το νεκροταφείο και πιθανότατα προμήθευε με νερό παρακείμενο λουτρό παλαιοχριστιανικών χρόνων.

Η φετινή ανασκαφή έρχεται να προσθέσει πολύτιμες πληροφορίες για τους κατοίκους του οικισμού που ανασκάφτηκε τα έτη 2007-2014. Από τα κτερίσματα των τάφων που ερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κάτοικοι του παράκτιου οικισμού στον Κάραβο Αλιβερίου, αξιοποιώντας τον φυσικό λιμένα, είχαν αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Στη μυκηναϊκή εποχή, οι σχέσεις αυτές έφταναν έως την Κρήτη.

Συναυλία του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στην Πάτρα

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας υποδέχεται τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στις 9.30 το βράδυ τον Ηλία Ανδριόπουλο και την Φωτεινή Βελεσιώτου σε μία μοναδική καλλιτεχνική συνύπαρξη.

Στο πλαίσιο της συναυλίας, μετά από χρόνια θα ακουστούν τα «Λαϊκά Προάστια», στην ολοκληρωμένη μουσική τους γραφή. Ενα έργο σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, που το σφράγισε μοναδικά η ανεπανάληπτη ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου, αφού σχεδόν όλα τα τραγούδια αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και συντροφεύουν αδιάκοπα όλους τους Ελληνες, από το 1980 που κυκλοφόρησε ο δίσκος, μέχρι τις μέρες μας.

«Πλατεία Βάθης», «Μεταξουργείο», τα «Ρεμπέτικά μας», ο «Αγέρας στους δρόμους» είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που θα ακουστούν. Η Φωτεινή Βελεσιώτου θα ερμηνεύσει τα «Λαϊκά Προάστια» Στις εμφανίσεις της, πάντα κοσμούσαν το ρεπερτόριό της αποσπάσματα από τα «Λαϊκά Προάστια», αλλά στην Πάτρα είναι η πρώτη φορά που θα ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο, υπό τη μουσική καθοδήγηση του συνθέτη. Η Θεοδώρα Μπάκα θα καλύψει ερμηνευτικά το πρώτο μέρος της συναυλίας και θα αναδείξει τη λυρική, μελωδική πλευρά του Ανδριόπουλου, αφού θα μας τραγουδήσει κομμάτια από τα αγαπημένα «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», τους «Προσανατολισμούς» του Οδυσσέα Ελύτη, τους «Αργοναύτες» Σεφέρη - Γκάτσου - Ελευθερίου, αλλά και τρία νέα μουσικά μέρη από τις «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου.

Μία εξαίρετη ομάδα με τον Αχιλλέα Γουάστωρ στο πιάνο, που θα έχει και τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς, θα συνοδεύσει και θα τονίσει το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της συναυλίας, στην οποία συμμετέχουν και οι μουσικοί Ηρακλής Ζάκκας μαντολίνο - μπουζούκι, Αλέξανδρος Μποτίνης βιολοντσέλο, Νίκος Παπαναστασίου ακορντεόν και Γιώργος Καραμφίλλης μπουζούκι.

Τιμές εισιτηρίων 10 και 7 ευρώ.

Libro Coro: Ενα δραστήριο φωνητικό σύνολο

Το φωνητικό σύνολο Libro Coro, σε διδασκαλία και υπό την καθοδήγηση της Ανθής Γουρουντή, συμμετέχει στις συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου, σήμερα Τετάρτη 5 και αύριο Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη στο Αλσος της Νέας Σμύρνης, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη στο Αλσος Περιστερίου και τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη στο Κηποθέατρο Παπάγου, όπου θα αποδώσει τον διαχρονικό ορίζοντα των υπέροχων τραγουδιών του αγαπημένου μας συνθέτη.

Την Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη, στο Βεάκειο, το σύνολο Libro Coro θα λάβει μέρος στη συναυλία της Λένας Αλκαίου με τίτλο «Η Λένα Αλκαίου... με τους φίλους της κάτω στον Πειραιά», όπου μαζί με πολλούς άλλους γνωστούς καλλιτέχνες θα την συνοδέψουν σε επιτυχίες μεγάλων δημιουργών.

Το Libro Coro και η Ανθή Γουρουντή συνεχίζουν και το Σεπτέμβρη να δίνουν το «παρών» σε σημαντικά μουσικά δρώμενα. Η Ανθή Γουρουντή κατόρθωσε μέσα σε 5 χρόνια να δημιουργήσει το πιο δραστήριο φωνητικό σύνολο, με σημαντικές συμμετοχές σε φεστιβάλ, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη ομάδα που απαρτίζεται από χορωδούς όλων των ηλικιών.

Αύριο ο «Οιδίπους» στο Κατράκειο

Μετά από μία επιτυχημένη περιοδεία στα μεγάλα φεστιβάλ της χώρας, η παράσταση «ΟΙΔΙΠΟΥΣ - Ο μύθος της Ιστορίας του Κόσμου όπως τον είπαν οι Ελληνες», σε σκηνοθεσία και σύνθεση κειμένου του Σταύρου Τσακίρη, ολοκληρώνει τον κύκλο παραστάσεών της. Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζεται αύριο Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη και ώρα 21.15 στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, και στις 14 και 15 Σεπτέμβρη και ώρα 21.30 στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας.

Η παράσταση εξιστορεί έναν από τους αρχαιότερους μύθους, αυτόν των Λαβδακιδών, όπως τον συνέλαβε ο λαός και τον διαχειρίστηκαν οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές: Από την άφιξη του Κάδμου στη Θήβα, το γάμο του Λάιου με την Ιοκάστη, τη γέννηση του Οιδίποδα, την πατροκτονία και τη λύση του αινίγματος της Σφίγγας, την τύφλωση, την εξορία, τη σύγκρουση του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, την ανυπακοή της Αντιγόνης στην εντολή του Κρέοντα και το τέλος του Οιδίποδα. Η παράσταση «Οιδίπους» είναι μία σύνθεση των επτά τραγωδιών που αναφέρονται στο μύθο του Οίκου των Λαβδακιδών: «Οιδίπους Τύραννος», «Οιδίπους επί Κολωνώ» και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Φοίνισσες», «Βάκχες» και «Ικέτιδες» του Ευριπίδη και «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.

Σκηνικά: Αλέξανδρος Ψυχούλης. Μουσική: Μίνως Μάτσας. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Κοστούμια: Ορσαλία Παρθένη.

Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Λάλος, Γεράσιμος Γεννατάς, Λένα Δροσάκη, Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Δημήτρης Παγώνης, Κώστας Νικούλι, Νάνσυ Χριστοπούλου, Ελένη Ανδρικοπούλου, Τάκης Χρυσικάκος.

«Θείος Βάνιας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) εγκαινιάζει τη θεατρική περίοδο 2018 - 2019 με το έργο του Τσέχοφ «Θείος Βάνιας» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει και τον ομώνυμο ρόλο. Το έργο θα παρουσιαστεί στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ από τις 22 Νοέμβρη και για λίγες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα και αρμονικά στην επαρχία, συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Οταν όμως ένα καλοκαίρι ο πατέρας της Σόνιας έρχεται από την πρωτεύουσα μαζί με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι κρυφές αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια και καταστρέφουν κάθε ηρεμία. Η κρίση της μέσης ηλικίας, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, τα οικονομικά συμφέροντα του καθενός, οι ενδοοικογενειακοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε μία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας.

Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ