ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις, μεγαλώνει ο προβληματισμός

Σχεδόν καθημερινές είναι και οι αντικατοχικές διαδηλώσεις

Associated Press

Σχεδόν καθημερινές είναι και οι αντικατοχικές διαδηλώσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ.--

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα συλληφθεί σίγουρα. Το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει την αμοιβή για τον εντοπισμό του» δήλωνε με υπεροπτική βεβαιότητα ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ λίγες ώρες μετά την ταφή, με συνοπτικές διαδικασίες, των δύο γιων του πρώην ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, στο Τικρίτ. Την ίδια ώρα, οι επιθέσεις συνεχίζονταν κατά των κατοχικών δυνάμεων, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι παραδέχονται την ανάγκη παρουσίας επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, δηλώνουν προβληματισμένες για το κατά πόσο επιθυμούν να «μοιραστούν» τη λεία τους και με άλλους.

Εκτός Ιράκ βρίσκεται ο άνθρωπος που κατέδωσε τους δύο γιους του Σαντάμ Χουσεΐν, αφού πρώτα εισέπραξε την αμοιβή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (15 για τον καθένα). Αυτό ανακοίνωσε ο Πολ Μπρέμερ, τονίζοντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα συλληφθεί ο Σαντάμ αλλά ποιος θα είναι αυτός που θα εισπράξει την αμοιβή των 25 εκατομμυρίων που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ και θα φύγει εκτός Ιράκ. Ο Μπρέμερ, στην ομιλία του, έκανε ειδική μνεία στα «ξένα στοιχεία» που δρουν στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους «υπάρχουν πολλά ισλαμιστικά κινήματα και δυνάμεις προσκείμενες στην "αλ Κάιντα" που συνιστούν απειλή για ολόκληρο τον κόσμο», αλλά κατέληξε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις θα καταφέρουν, τελικά, να επικρατήσουν «των τρομοκρατών».

Associated Press

Τα λεγόμενα, πάντως, του Μπρέμερ δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, επί του πρακτέου. Οι κατοχικές δυνάμεις δέχτηκαν, τα τελευταία 24ωρα, σειρά νέων επιθέσεων. Στην Μπαακούμπα, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Ντιγιάλα, αμερικανική βάση κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης δέχτηκε επίθεση με όλμους, νωρίς χγες το μεσημέρι. Νωρίτερα, χτες, αμερικανική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες, στην περίμετρο της Μπαακούμπα. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον αρκετούς σοβαρά τραυματίες και στα δύο περιστατικά, αλλά επισήμως η αμερικανική διοίκηση δεν ανακοίνωσε τίποτε. Χτες, στους δρόμους της πόλης έκαναν την εμφάνισή τους αντιαμερικανικά συνθήματα με την υπογραφή μιας πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης, των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Σαντάμ».

Αργά το Σάββατο, αυτοκίνητο που κατευθυνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ανατινάχτηκε όταν έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Ιρακινός οδηγός. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στόχος ήταν, πιθανότατα, κάποια αμερικανική φάλαγγα. Χτες, με διαφορά μισής ώρας, σημειώθηκαν δύο αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Στην πρώτη, φάλαγγα επλήγη από εκτόξευση εκρηκτικού μηχανισμού καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο και στη δεύτερη, ρουκέτες έπληξαν το αρχηγείο της ιρακινής αστυνομίας, όπου στεγάζονται αμερικανικές δυνάμεις στα ανατολικά της Βαγδάτης. Επισήμως, συνολικά τραυματίστηκαν 5 Αμερικανοί.

Αμερικανοί και Βρετανοί επιτελείς παραδέχονταν ότι κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, τόσο για να ελεγχθεί καλύτερα η κατάσταση όσο και για να ξεκουραστούν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση. Την ανάγκη αυτή αναγνώριζε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σόουερς, συμπληρώνοντας, όμως, ότι η πολιτική ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καταθέσει προς ψήφιση στον ΟΗΕ κάποιο νέο σχέδιο απόφασης που θα προβλέπει και την ανάπτυξη σταθεροποιητικής δύναμης.

Ο Σόουερς ανοιχτά παραδέχεται ότι αιτία του προβληματισμού είναι οι προθέσεις των χωρών εκείνων που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είχαν αντιταχθεί στον πόλεμο: Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια τι ρόλο επιθυμούν να διαδραματίσουν στο Ιράκ» δηλώνει με νόημα ο Σόουερς, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν την προσφυγή στον ΟΗΕ. Την ύπαρξη απόφασης του ΟΗΕ απαιτούν για να συμμετάσχουν στη «σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση» του Ιράκ οι προαναφερθείσες χώρες, γιατί ανάληψη στρατιωτικών καθηκόντων από τρίτες χώρες συνεπάγεται και συμμετοχή στη λήψη πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων για το μέλλον του Ιράκ, προοπτική που οι κατοχικές δυνάμεις δε δείχνουν να επιθυμούν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σταδιακά αναζωπύρωση της έντασης

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Προς λήξη φαίνεται να βαίνει η περίοδος της ηρεμίας τρόμου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους εξαιτίας της προκλητικής απροθυμίας της ισραηλινής πλευράς να προχωρήσει σε βασικές υποχωρήσεις που προβλέπονται ακόμη και από τον, από όλες τις απόψεις, μεροληπτικό «οδικό χάρτη». Σποραδικά περιστατικά βίας άρχισαν, και πάλι, να σημειώνονται σε διάφορα σημεία της Δ. Οχθης ενώ, γνωρίζοντας πολύ καλά πού οδηγεί η ισραηλινή τακτική, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για αναζωπύρωση των συγκρούσεων» και η «Χαμάς» κάλεσε σε «ετοιμότητα».

Μόλις 440 Παλαιστινίους κρατουμένους έναντι 500 που είχε αναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει η ισραηλινή κυβέρνηση. Μάλιστα, μόνο για τους 342 αναφέρεται ότι θα απελευθερωθούν την Τετάρτη. Το προκλητικότερο, δε, όλων είναι ότι εξ αυτών, οι 183 είχαν συλληφθεί για τα «σοβαρότατα αδικήματα» του λιθοβολισμού Ισραηλινών στρατιωτών και της υποψίας απλής συμμετοχής σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» ενώ οι 159 κρατούνταν μέχρι σήμερα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία υπό το καθεστώς της διοικητικής κράτησης. Επιπλέον, οι 80 περίπου έχουν εκτίσει την ποινή τους και επρόκειτο ούτως ή άλλως να απελευθερωθούν εντός των ημερών.

Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης προκάλεσε τις έντονες παλαιστινιακές αντιδράσεις. Ο αρμόδιος για τους φυλακισμένους Παλαιστινίους υπουργός, Χισάμ Αμπντέλ Ραζέκ, μίλησε για «εξαπάτηση» υπενθυμίζοντας ότι το Ισραήλ οφείλει να απελευθερώσει το σύνολο των Παλαιστινίων κρατουμένων, ενώ ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ έκανε λόγο «για απάτη».

Το κλίμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό μετά τη ρητή ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αποχωρήσει από καμία άλλη παλαιστινιακή πόλη όσο οι Παλαιστίνιοι «δε διαλύουν τα τρομοκρατικά δίκτυα». Ο Μοφάζ τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός «ετοιμάζεται για νέα σκληρότερη αναζωπύρωση βίας». Ανταπαντώντας, η «Χαμάς», με ανακοίνωση, καλεί όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις σε ετοιμότητα για κλιμάκωση της σύγκρουσης, τονίζοντας ότι «η υπομονή απέναντι στην απροθυμία των Σιωνιστών να εφαρμόσουν το οτιδήποτε, δε θα κρατήσει για πολύ ακόμη».

Οι δηλώσεις Μοφάζ έγιναν λίγες ώρες μετά τον τραυματισμό μίας εποίκου και των τριών ανήλικων παιδιών της, κατοίκων του εποικισμού Γκίλο, από τα πυρά ενόπλων λίγο έξω από τη Βηθλεέμ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που απείλησαν με επανάληψη των επιθέσεών τους μετά τη δολοφονία από ισραηλινή περίπολο μέλους τους, έξω από την Τουλκαρέμ, επειδή, όπως υποστήριξαν, «τοποθετούσε εκρηκτικό μηχανισμό». Την Κυριακή, είχε προηγηθεί, η, εν ψυχρώ, δολοφονία ενός Παλαιστινίου οδηγού σε μπλόκο στη Ραμάλα, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα γίνει με τους 17 μαχητές των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» που αποπειράθηκαν να συλλάβουν Παλαιστίνιοι αστυνομικοί επειδή κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες από το Ισραήλ αλλά, προς το παρόν, βρήκαν καταφύγιο στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
«Σύντομα» πολυμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ανήγγειλε χτες και επίσημα πως θα συμμετάσχει «σύντομα στο Πεκίνο» στη διεξαγωγή πολυμερών συνομιλιών με στόχο την επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την ικανοποίηση του εκπροσώπου του σινικού υπουργείου Εξωτερικών που διαβεβαίωσε για την «καταβολή προσπαθειών με στόχο την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη των συνομιλιών» και τη θετική ανταπόκριση αξιωματούχου του νοτιοκορεατικού υπουργείου «Κορεατικής Ενοποίησης» που προέβλεψε πως οι νέες συνομιλίες στο Πεκίνο θα αρχίσουν «στις αρχές Σεπτέμβρη».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, φρόντισε να υπενθυμίσει τις «ανένδοτες» αξιώσεις της Ουάσιγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους δεν προτίθεται να «κάνει παζάρια» με την αρχή της ΛΔ Κορέας. Στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε ορισμένες εφημερίδες των ΗΠΑ, ο Πάουελ αρνήθηκε «για λόγους αρχής» το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να ικανοποιήσει το αίτημα της Πιονγιάνγκ για την υπογραφή ενός διμερούς συμφώνου μη επίθεσης. Αφησε όμως ένα «παραθυράκι», λέγοντας πως «υπάρχουν άλλοι τρόποι να μιλήσουμε για προβλήματα ασφάλειας και για προθέσεις»... Αναφερόμενος αδρά στην ατζέντα των επικείμενων συνομιλιών για το βορειοκορεατικό ζήτημα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ως «πολλά προβλήματα που υπάρχουν να επιλυθούν... το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τη διάδοση όπλων και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας»...

Εκλογές στη ΛΔ Κορέας

Δεν κυοφορούσαν εκπλήξεις οι κάλπες που στήθηκαν την Κυριακή στη ΛΔ Κορέας για την (επαν)εκλογή του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ιλ στη θέση του Γενικού Γραμματέα της κυβερνώσας παράταξης και των νέων μελών της Ανωτάτης Λαϊκής Συνέλευσης. Σύμφωνα με βορειοκορεατικά ΜΜΕ, ο Κιμ Γιονγκ-ιλ επανεκλέχτηκε, μεταξύ άλλων υποψηφίων, με το «100% των ψήφων». Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε...99,9%. Το λοιπό 0,01% δεν προσήλθε είτε επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό είτε γιατί ταξίδευε στη θάλασσα.

  • Σάλο προκάλεσε χτες στη Σεούλ η αυτοκτονία του διευθύνοντα συμβούλου θυγατρικής εταιρίας του ομίλου «ΧΙΟΥΝΤΑΪ», Τσουνγκ Μονγκ-χουν. Ηταν 55 ετών και δικαζόταν για το ρόλο του σε ένα σκάνδαλο που ξέσπασε επειδή, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Σεούλ, αξιωματούχοι του προηγούμενου Προέδρου της Ν. Κορέας σε συνεργασία με στελέχη της «ΧΙΟΥΝΤΑΪ», πλήρωσαν εκατομμύρια δολάρια στη ΛΔ Κορέα για να πραγματοποιηθεί η ιστορική συνάντηση των ηγεσιών των δύο χωρών το 2000...
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Αγνωστοι οπλοφόροι δολοφόνησαν την Κυριακή τον Ιβάν Ρινκόν, δήμαρχο της πόλης Αγκουάδας, στην επαρχία Κάλντας, περίπου 180 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η δολοφονία μοιάζει με έργο επαγγελματιών δολοφόνων.

ΛΙΜΑ.- Οι δύο ηγέτες της περουβιανής αντάρτικης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», που βρίσκονται στη φυλακή, ξεκίνησαν απεργία πείνας μέχρι να τερματιστεί το μέτρο του δεκαπενθήμερου εγκλεισμού σε κελιά απομόνωσης, δήλωσε χτες η δικηγόρος του Αμπιμαέλ Γκουσμάν και της Ελένα Ιπαραγκουίρε.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Αρχισαν, χτες, στην ιρανική πρωτεύουσα οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και νομικούς ειδικούς της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Από την κατάληξη των συνομιλιών θα κριθεί το κατά πόσο η ιρανική ηγεσία θα αποδεχτεί να υπογράψει το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 43 νεκρούς και 38 τραυματίες κόστισε η κατάρρευση τριών κτιρίων στο Γκουτζαράτ της Ινδίας, που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη κυλίνδρου υγραερίου. Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο πολίτες τραυματίστηκαν στην επαρχία Φαριάμπ του Αφγανιστάν, από τα πυρά μαχητών πιστών στους αντιμαχόμενους πολεμάρχους Ατα Μοχάμεντ και Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ. Επίσης χτες, έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών των δυνάμεων του Ντόστουμ κόστισε το θάνατο τουλάχιστον 13 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 25.

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο διορισμός του στρατηγού Σουκρού Σαριισίκ στη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Νετζντέτ Αχμέτ Σεζέρ, αλλά και η προειδοποίηση του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επιμείνει στην άμεση εφαρμογή του «7ου πακέτου μεταρρυθμίσεων», που πέρασε η Βουλή κατ' απαίτηση της ΕΕ, διαψεύδουν τη φιλολογία περί «αστικού εκδημοκρατισμού» της γείτονος.

ΜΟΣΧΑ.- Τους 50 έφτασαν οι νεκροί και τους 78 οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας «Τσετσένων αυτονομιστών» την Παρασκευή στο Μοζντόκ του Καυκάσου. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επέρριψε την ευθύνη για την τραγωδία στη «χαλαρότητα» του στρατού.

ΜΠΑΚΟΥ.- Το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε το διορισμό του Ιλχάμ Αλίεφ, 41 ετών, γιου του Προέδρου της χώρας, Χαϊντάρ Αλίεφ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο πατήρ Αλίεφ νοσηλεύεται από τον περασμένο μήνα σε τουρκική κλινική κοντά στην Αγκυρα.

Προς αποχώρηση ο Πάουελ;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις 21 Γενάρη 2005 θα λήξει η θητεία των Κόλιν Πάουελ και Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, αφού ασχέτως της επανεκλογής της κυβέρνησης Μπους οι ίδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υπηρετήσουν δεύτερη θητεία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσίευμά της χτεσινής «Washington Post».

Επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο εκτενούς σχετικής συζήτησης μεταξύ αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αρμιτάζ δήλωσε πρόσφατα στη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου, Κοντολίζα Ράις, ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Κόλιν Πάουελ θα αποχωρήσουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μία ημέρα μετά την επόμενη προεδρική ορκωμοσία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πάουελ άφησε να γίνει γνωστό ότι αποχωρεί για προσωπικούς και όχι πολιτικούς λόγους, ενώ στο άρθρο επισημαίνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση Μπους έχει διχαστεί αρκετές φορές λόγω των σφοδρών διαφωνιών για την ακολουθούμενη πολιτική ανάμεσα στον Πάουελ και τα «γεράκια» του Πενταγώνου. Οσο για τους διαδόχους τους, σύμφωνα πάντα με την «Washington Post», πιο πιθανοί υποψήφιοι για να διαδεχτούν τον Κόλιν Πάουελ είναι η Κοντολίζα Ράις, μέχρι σήμερα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς. Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι επειδή ο Γούλφοβιτς θεωρείται περισσότερο «στρατηγικός διανοούμενος» από ό,τι «διαχειριστής», θα μπορούσε να διαδεχτεί την Ράις στο υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας, εάν εκείνη αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει καμία βάση στην ιστορία» τόνισε ο Νο2 εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πολ Ρίκερ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», και πρόσθεσε «όπως έχει τονίσει ο Κόλιν Πάουελ αλλά και ο αναπληρωτής του Αρμιτάζ ασκούν τα καθήκοντα στην υπηρεσία του Προέδρου και θα εξακολουθήσουν όσο ο Πρόεδρος το επιθυμεί».

ΗΠΑ
Φοβού τις επιθέσεις, ξανά...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η πεποίθηση ότι ο κίνδυνος μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ είναι πραγματικός», παραμένει κραταιή και κατά το δοκούν διογκωμένη, ώστε να διατηρείται αενάως το κλίμα της τρομολαγνείας, στο οποίο εγκλωβίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρωτίστως τους Αμερικανούς και εν συνεχεία την υπόλοιπη υφήλιο.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε για άλλη μια φορά, επισήμως, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, ο οποίος πάντως δε θέλησε να αποκαλύψει το επίπεδο επιφυλακής στις ΗΠΑ, το οποίο στις 29 Ιουλίου επέστρεψε στο «πορτοκαλί» μετά τη νέα προειδοποίηση για τους κινδύνους επανάληψης των επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη. Πάντως, διευκρίνισε ότι η απειλή αυτή αφορά σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα τις διεθνείς αερομεταφορές, ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση έκρινε ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο αυτό, αναστέλλοντας την ισχύ δύο διατάξεων που επέτρεπαν μέχρι τώρα σε ξένους, που ταξίδευαν αεροπορικώς, να σταθμεύουν προσωρινά στις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν εφοδιαστεί με βίζα.

Στο μεταξύ, και ο πολιτικός επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ δήλωσε από τη Βαγδάτη ότι το παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», Ανσάρ αλ Ισλάμ, ανασυντάσσεται εντός του Ιράκ και μάλιστα είναι αυτό που ευθύνεται για μεγάλο μέρος των επιθέσεων.

Τέλος, ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον υπαρχηγό της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, όπου προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι θα πληρώσουν ακριβό τίμημα, αν βλάψουν οποιονδήποτε από τους κρατουμένους στον Κόλπο του Γκουαντανάμο στην Κούβα, μεταδόθηκε από το εδρεύον στο Ντουμπάι αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». «Λέμε στην Αμερική μόνο τούτο: ό,τι έχετε πάθει μέχρι τώρα είναι μόνο οι αρχικές αψιμαχίες. Η πραγματική μάχη δεν έχει ξεκινήσει ακόμη...», πρόσθεσε προειδοποιώντας η φωνή που κατά το «Αλ Αραμπίγια» ανήκει στον Ζαουάχρι.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Επιχείρηση επιβολής ειρήνης δίχως «χρονοδιάγραμμα»...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

«Δε θα φύγουμε από τη Λιβερία εάν δε «νικήσει η ειρήνη, εάν δε γίνουν εκλογές και εάν δε σταθεί στα πόδια της η νέα κυβέρνηση. Η Νιγηρία δε θέτει χρονικό όριο στο ρόλο της στη Λιβερία», διαμήνυσε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του νιγηριανού υπουργείου Αμυνας, Γκανίγιου Αντεουάλε. Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει πως η Νιγηρία αναμένει τη «διεθνή βοήθεια», όσον αφορά στη χρηματοδότηση της δύναμης επιβολής ειρήνης στη Λιβερία, καθώς το ημερήσιο κόστος της νιγηριανής συμμετοχής εκτιμάται σε δύο εκατομμύρια δολάρια!

Νωρίτερα, χτες το απόγευμα, είχε προηγηθεί η άφιξη των πρώτων 198 Νιγηριανών στρατιωτών -από το σύνολο των 3.250 ανδρών της δυτικοαφρικανικής δύναμης επιβολής ειρήνης στη Λιβερία- στο διεθνές αεροδρόμιο της Μονρόβια και κάπου 15 τόνοι στρατιωτικού υλικού και λοιπού εξοπλισμού. Μαζί τους ήταν και ο Νιγηριανός υπουργός Αμυνας, Ουλουρεμί Αντενιτζί, που έσπευσε να μεταφέρει ένα (αγνώστου περιεχομένου) «μήνυμα» στον -«έτοιμο» να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στις 11.59 της 11ης Αυγούστου - Λιβεριανό «πρόεδρο» Τσαρλς Τέιλορ...

Κατά τα λοιπά, η άφιξη των πρώτων Νιγηριανών στρατιωτών έδειξε -κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία- να προκαλεί αναθάρρηση στους καταπονημένους από τις αδιάλειπτες εμφύλιες συγκρούσεις Λιβεριανούς αμάχους. Μόνο στη Μονρόβια, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1.300.000 πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα έχουν -εδώ και καιρό...- άμεση ανάγκη από τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα... Ωστόσο, η άφιξη και μόνον των στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής δύναμης επιβολής ειρήνης δεν αρκεί για να εκπληρώσει τους πόθους του λιβεριανού λαού για ένα καλύτερο μέλλον...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ