ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Γυρίστε την πλάτη στους «θεομπαίχτες»!

Απάντηση στην ξεδιάντροπη παροχολογία. Κάλεσμα για συσπείρωση γύρω από την ταξική πλατφόρμα

Την προκλητική και ανέξοδη παροχολογία που έχει στήσει εν μέσω διακοπών η κυβέρνηση καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στον δικομματισμό, στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Σε ανακοίνωσή της, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Οι θεομπαίχτες», η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καυτηριάζει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», τις υποσχέσεις και την εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολύμορφοι μηχανισμοί της κυβέρνησης που στόχο έχουν να εξαπατήσουν ακόμα μια φορά τον κόσμο και να του υφαρπάξουν την ψήφο.

Η απάντηση του ΠΑΜΕ σε όλο αυτόν τον βόρβορο της εξαπάτησης έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλος ο πολύμορφος μηχανισμός που είναι σε διαπλοκή μαζί της, επιχειρούν ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών να διαμορφώσουν κλίμα εικονικής πραγματικότητας ώστε να εξαπατήσουν ακόμη μια φορά μεγάλα τμήματα λαϊκών μαζών και να τους υφαρπάξουν την ψήφο.

Ξανά πάλι στο "μεϊντάνι", οι υποσχέσεις για μεγάλους μισθούς! Για πλούσιες συντάξεις! Για νέες θέσεις εργασίας! Για δουλιά στους νέους και στους επιστήμονες! Για αξιοκρατία στον πολιτισμό!

Ξανά "εξαφανίζουν" τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία! Τάζουν κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση! Για τη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια!

Ξανά εκείνος ο γραφικός Κουλούρης περιδιαβαίνει από κουλουρά σε μανάβη επιχειρώντας να κοροϊδέψει ακόμα και τον εαυτό του.

Αίσχος! Επιτέλους ας σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της νοημοσύνης μας. Ούτε οι πιο αδίσταχτοι "θεομπαίχτες" δε θα έδειχναν τέτοια ωμή προκλητικότητα.

Η εργατική τάξη έχει χορτάσει από ψεύτικα μεγάλα λόγια. Εχει μπουχτίσει από βλαχοπολιτική. Δεν περιμένει ούτε τον κ. Σημίτη ούτε τον κ. Καραμανλή να πλειοδοτήσουν απ' τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στα ανέξοδα παροχόλογα που απαιτεί η προεκλογική περίοδος.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν απ' την ίδια τους τη ζωή, απ' την ίδια τους την πείρα ποιοι είναι οι εχθροί τους και ποιοι είναι οι φίλοι τους.

  • Η εργατική τάξη ξέρει από πρώτο χέρι ότι κυβέρνηση - ΣΕΒ και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι που κρατούν σήμερα το κατώτερο ημερομίσθιο στα 22 ευρώ!
  • Κυβέρνηση - ΣΕΒ- Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ είναι που σπρώχνουν στην εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, στην κατάργηση των θέσεων εργασίας και στην αντικατάστασή τους από τους λεγόμενους απασχολήσιμους.
  • Οι ίδιοι είναι που διαλύουν τη ΔΕΗ, την Ολυμπιακή, την ΕΥΔΑΠ, που έβαλαν το χέρι τους για να κλείσουν η ΣΙΣΣΕΡ, ο ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ, ο ΚΡΙΚΑΣ, και πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Που υποχρεώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και δεκάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες στον ξεριζωμό.
  • Αυτοί είναι που υποχρεώνουν κάθε εργατική οικογένεια να δίνει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί στην παραπαιδεία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας εξαγοράζοντας ψεύτικες ελπίδες για μόρφωση. Για να βγουν αύριο τα παιδιά της εργατικής τάξης Πτυχιούχοι Ανεργοι.
  • Είναι αυτοί που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Που μείωσαν και μειώνουν τις συντάξεις. Αυτοί που σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις για να βγει ο μισθωτός στη σύνταξη. Που ακρίβυναν και εμπορευματοποίησαν την υγεία.
  • Μήπως δεν έχουν την ευθύνη για το ότι πολλοί χώροι δουλιάς μοιάζουν με "κρεματόρια" για τις ζωές των απλών ανθρώπων; Ποιος οπλίζει την εργοδοτική ασυδοσία; Ποιο καθεστώς και ποιες συνθήκες κάνουν την "εντατικοποίηση" σύγχρονη λαιμητόμο για τη δουλιά και τη ζωή των εργαζομένων;
  • Αυτοί που με τις απαράδεκτες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κάνουν το βίο αβίωτο στις λαϊκές οικογένειες, τώρα ΘΑ περιορίσουν την ακρίβεια;
  • Αυτοί είναι οι εχθροί των αγώνων και των διεκδικήσεών μας. Είναι αυτοί που έβγαλαν απεργίες μας παράνομες, που με τον αυταρχικό τους βούρδουλα χτυπούσαν απεργούς. Που τα χημικά τους δηλητηριάζουν τα πνευμόνια μας όπως με την πολιτική τους δηλητηριάζουν το μέλλον και τα όνειρα της νεολαίας μας.

Αυτά και άλλα πολλά οι εργαζόμενοι και ο λαός μας τα έχουν νιώσει στην ίδια τους την καθημερινότητα. Κι είναι σήμερα πια ΑΝΑΓΚΗ ΖΩΗΣ με βάση αυτή τη συσσωρευμένη πείρα, να κρίνει ο καθένας μας. Να απορρίψει και να καταδικάσει την πολιτική του κεφαλαίου. Να απορρίψει και να καταδικάσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ γιατί είναι συμπαίχτες στο ίδιο παιχνίδι.

Γιατί οι πολιτικές τους έχουν την ίδια μήτρα. Τη μήτρα των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Γιατί η διαπάλη ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι για την "κουτάλα" και σε καμία περίπτωση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτές οι δυνάμεις μαζί με το ΣΥΝ είναι που σε συνδικαλιστικό επίπεδο συγκροτούν με σύμπνοια τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και άλλες σημαντικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τις κρατούν αιχμάλωτες στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων και της ταξικής συνεργασίας, με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ταυτόχρονα να διευκολύνεται η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

Να γιατί η αποφασιστική καταδίκη των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σεναρίων, προβάλλει σα βασική προϋπόθεση για την προώθηση των εργατικών συμφερόντων.

Το ΠΑΜΕ που όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και κύρια με τη δράση του απέδειξε ότι βρίσκεται στην "άλλη όχθη του ποταμού", κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και προειδοποιεί όλο τον κόσμο της δουλιάς!

Χτυπήστε τις δυνάμεις της ταξικής ειρήνης και της συνεργασίας με τους βιομήχανους. Περιορίστε δραστικά την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ μέσα σ' όλα τα συνδικάτα. Ψηφίστε και δυναμώστε το ΠΑΜΕ. Στηρίξτε τις πρωτοβουλίες του και τους αγώνες του. Πάρτε μέρος στη ζωή και τη δράση των σωματείων, επιβάλλοντας με τη συμμετοχή σας ανοιχτές, ζωντανές, ταξικές διαδικασίες και λειτουργίες. Κάντε σημαία της καθημερινής πάλης την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ των θέσεων του ΠΑΜΕ.

Μακριά απ' το δικομματισμό! Μακριά απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Γυρίστε τους την πλάτη αν θέλετε οι αγώνες μας να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Για να χτίσουμε ένα μέλλον σ' όφελός μας. Σ' όφελος των παιδιών μας».

Προεκλογική ψηφοθηρία σε βάρος των ΑΜΕΑ

Σε μια ακόμα προεκλογική προκήρυξη θέσεων για τους ανθρώπους με αναπηρίες (ΑΜΕΑ), τους πολύτεκνους και γενικά των προστατευομένων του νόμου 2643/98 προς άγραν ψήφων, την ώρα μάλιστα που η ανεργία και τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών διογκώνονται δραματικά εξαιτίας της πολιτικής της, προχωρεί η κυβέρνηση.

Ο νόμος 2643/98 για προσλήψεις ατόμων ειδικών κατηγοριών, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζεται μόνο σε προεκλογικές περιόδους. Παρά το ότι θα έπρεπε, βάσει του νόμου, να είχαν γίνει πέντε προκηρύξεις (μία κάθε χρόνο), έχουν γίνει μόνο δύο και πάντα στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Η πρώτη προκήρυξη ανακοινώθηκε παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 2000 και η δεύτερη τις παραμονές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του 2002 και επί της ουσίας προσλήφθηκαν ελάχιστοι ανάπηροι. Τώρα γίνεται μια ακόμα προεκλογική ψηφοθηρική προκήρυξη.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ανακοίνωσε χτες ότι αναρτώνται στα γραφεία του Οργανισμού οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη στο Νομό Αττικής 880 θέσεων Δημοσίου Τομέα, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ευρύτερου Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις από τις 5 έως τις 25 Αυγούστου. Η προκήρυξη των θέσεων θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Πέραν των άλλων, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το πόσοι πραγματικά ανάπηροι και άνθρωποι ειδικών κατηγοριών τελικά προσλαμβάνονται και πόσοι παραμένουν στις θέσεις αυτές μετά από κάποιο διάστημα, με δεδομένο ότι οι θέσεις δεν είναι αντικειμενικά προσδιορισμένες έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν οι ανάπηροι και μάλιστα στην εποχή της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων, της διόγκωσης της ανεργίας.

Είσαι άνεργος; Γίνε επιχειρηματίας!

Τέλος δεν έχουν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Χτες ο ΟΑΕΔ, στη γραμμή της παροχολογίας που έχει χαράξει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε άλλο ένα τέτοιο «εξειδικευμένο» πρόγραμμα, που αφορά «νέους ελεύθερους επαγγελματίες» και μάλιστα στον τομέα του πολιτισμού... Μετά τα μεγαλεπήβολα σχέδια των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων, τώρα η κυβέρνηση δίνει στους ανέργους την ευκαιρία να κάνουν επιχειρήσεις στον κόσμο της τέχνης και του πνεύματος...

Οι άνεργοι, που θα γίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης «ελεύθεροι επαγγελματίες», θα επιδοτούνται με το ποσό των 462 ευρώ το μήνα και για 18 μήνες. Τώρα, αν με αυτό το ποσό μπορεί να στηθεί επιχείρηση, αυτός είναι γρίφος, που μόνο εκσυγχρονιστές μπορεί να λύσουν. Πάντως τυπικό δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, ηλικίας 18-60 ετών και η προθεσμία ξεκινά στις 25 Αυγούστου. Δε γνωρίζουμε πόσοι από τους 2.000 άνεργους θα εξασφαλίσουν πραγματικά δουλιά. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσει να σβηστούν από τους πίνακες της ανεργίας 2.000 ονόματα. Και έτσι για ένα ακόμα 18μηνο, να κατατροπώσει την ανεργία, όπως στατιστικώς «πετυχαίνει» το τελευταίο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ